Главният прокурор планира мащабни промени в структурата и организацията на прокуратурата

Сотир Цацаров по време на лекцията днес

© Надежда Чипева, Капитал

Сотир Цацаров по време на лекцията днесНяколко основни проблема, които пречат за ефективната работа на прокуратурата, очерта главният прокурор Сотир Цацаров в лекцията си "Българската прокуратура: настояща реалност и бъдещи стъпки", която изнесе пред студенти и преподаватели в Университета за национално и световно стопанство. Сред тях са прекалената натовареност на някои прокуратури и липсата на дела във военно-окръжните, постоянното командироване на прокурори заради незаети щатове в натоварените звена, раздутата според него администрация. Това налага да бъдат извършени структурни и организационни реформи, които Сотир Цацаров определи като болезнени, тъй като ще се наложи окрупняване и закриване на прокуратури и съдилища. 


Промените ще започнат след като бъде направен  анализ на проблемите, Цацаров го нарече функционален одит или доклад, който трябва да бъде готов до юни т.г. Анализът се готви от прокурори и експерти и въз основа на него до 14 юни ще има план за действие, който ще бъде предоставен на всички прокурори, съдии и следователи да се запознаят. До 28 юни планът за действие ще бъде внесен във Висшия съдебен съвет (ВСС), като целта е планираните мерки да бъдат осъществени за две, максимум две и половина години.


Изпълнението на плана ще бъде подложено на мониторинг не само вътрешен - от ръководството на прокуратурата, а и външен - от независими експерти и неправителствени организации, които се занимават с проблемите на съдебната власт, ангажира се главният прокурор.
Проблемите диктуват промените


България е сред страните в Европа с най-голям брой прокурори и следователи (2 327 прокурори и 527 следователи, без военните - данни, цитарани от Цацаров - бел.ред.), щатът е достатъчен и ако има проблем с кадрите, решението му трябва да се търси в организазционна посока, подчерта главният прокурор. Делът на незаетите щатове обаче нараства с всяка година и този проблем е вече хронически, тъй като конкурси не са провеждани почти през целия мандат на предишния ВСС. Така командироването на прокурори от една прокуратура в друга се е превърнало от изключение, позволено от закона, в правило, припомни Цацаров.


В същото време петте военно-окръжни прокуратури в страната заедно с военните слредователи към тях понякога стоят без работа, което е обективна последица от намаления състав на армията и закриването на военни поделения, докато прокуратурите в големите областни градове се задъхват. От друга страна, с въвеждането на полицейското разследване 98,5 % от престъпленията се разследват от полицията и само 1,3 % от следователи, тоест натовареността на следователите на места клони към нулата, обобщи Сотир Цацаров.


Без изрично да я назовава, от данните на главния прокурор стана ясно, че една от мерките в бъдещия план за действие ще бъде преливане на военни прокурори и военни следователи към структурите на цивилната прокуратура, както и на цивилни следователи към прокуратурите, което ще реши проблема с незаетите прокурорски щатове и ще намали необходимостта от командироване на прокурори, което Цацаров по принцип не одобрявал.


Прекалено голямата според главния прокурор съдебна администрация


също е под неговия прицел. Преди време съдебната власт може да е разполагала с повече пари, сега не е така, мотивира Цацаров заключенията си за твърде големия според него брой на съдебните служители. Само администрацията на главния прокурор е от 128 души, а на Върховната касационна прокуратура - от 119 служители.  "Едва ли е нужно администрацията на главния прокурор да е от 128 души, за да бъде обезпечена неговата работа", коментира по-конкретно Цацаров.


Втората група проблеми, очертани от главния прокурор, се отнасят до пряката процесуална работа на прокурорите и предизвикаха по-голям интерес.


Защитата на свидетелите да се контролира от главния прокурор


Защитата на свидетелите е ненадеждна и се нуждае от адекватни мерки, потвърди Сотир Цацаров онова, което отдавна е известно. В момента междуведомствена структура преценява дали свидетелят  да придобие статут на защитен и осигурява защитата му. Бюрото за защита на свидетелите трябва да премине на подчинение към главния прокурор - това е мнението на Сотир Цацаров, но за това се налага законодателна промяна. Повечето магистрати също смятат, че защитата на свидетелите се нуждае от промяна , но конкретна мярка се предлага за първи път.


Оправдателните присъди - малко на брой, но по значими дела


Само около 2,5 процента са оправдателните присъди, пресметнато към общия брой решения, и до 6 процента на година са върнатите от съда дела заради процесуални нарушения. Но по делата, наричани  "с висок обществен интерес", процентът на оправдателните присъди е 25% и именно той е видимият за обществото, подчерта главният прокурор.


Екипен принцип на разследване с участие на горестоящ прокурор


Двама прокурори, следовател (или разследващи полицаи), експерт и горестоящ прокурор би трябвало да формират добрия разследващ екип. Участието на горестоящия прокурор в екипа гарантира постоянната му информираност за хода на разследването,  досегашната практика на писане на справки не е доказала ефективност.


И още една съображение изрази Сотир Цацаров - честата смяна на наблюдаващия прокурор е деструктивна за разследването, особено за спазването на сроковете.


"Не чупене на вратата и после разрешение от съда, а обратното!"


За стриктно спазване на личните права при обиски, претърсвания, и други ограничителни мерки, както предвижда законът, пледира главният прокурор. Той се обяви за промяна в повсеместната практика да се правят обиски и претърсвания под предлога за неотложност и след това да се взема разрешението от съда. На места действията на полицията в състояние на неотложност, след което се снабдяват с разрешенията от съда, достигали до 83 %, информира Цацаров.


Неотложността вместо да е изключение, както я е предвидил законът, се е превърнала в правило, посочи той. Не чупене на вратата и после разрешение от съда, а обратното, апелира главният прокурор и думите му се възприеха като подсещане за произвола на полицията в някои от нашумелите й акции.


"Дали ще имаме подкрепа за промените? Въпросът е дали се иска от нас работеща прокуратура, или пасивна, спокойно-конюнктурна структура..." Така главният прокурор отговори на въпроса дали очаква подкрепа "отвън" за мерките, които ще бъдат предложени в плана за действие до ВСС в края на юни.

Ключови думи към статията:

Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Цацара ми харесва. Дано да успее в реформата.

 2. 2 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Много силни и наивни думи. Каква е целта на тая алабалистика?

 3. 3 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Плановете на Цацаров олекват, след като отказва да привлече Цвинокио под отговорност преди да е положил клетва. А и самото Цвинокио става още по-жалко след като излъга, че ще се откаже от политиката, а сега е "забравил" за това?

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 4. 4 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  [quote#0:"статията"]Главният прокурор планира мащабни промени в структурата и организацията на прокуратурата [/quote]
  Той хубаво планира, но кой ли ще го остава да стигне до реализация.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 5. 5 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 944 Неутрално

  Стискам му палци. Не е лесно, но трябва да се справи. Не останаха много надежди.

 6. 6 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1291 Весело

  Пловдивския Джовани Фалконе ..........

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 7. 7 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 624 Неутрално

  За стриктно спазване на личните права при обиски, претърсвания, и други ограничителни мерки, както предвижда законът, пледира главният прокурор.
  -----------------------------------------------

  Проблемът е в законодателите. Във всяка норма има действия при които не се спазват правата, когато е по "изключение". На практика се оказва, че по някой членове "изключенията" са 70-80%.
  Крайно време е да се промени определението за "тежки" престъпления и те да са тези за които се предвижда минимум 10 години лишаване от свобода, а не както досега 5 години и като максимум, каквито са 3/4 от престъпленията. Не може почти всички престъпления да са тежки, а за тях да действат "изключения" превърнати в правила.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 8. 8 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 944 Неутрално

  [quote#4:"ПАВЛА - Sorrylol"]Той хубаво планира, но кой ли ще го остава да стигне до реализация.[/quote]

  Със структурните ще е най трудно. Виж организационни може да направи, донякъде. Наистина не всичко зависи от него, но поне може да разчисти малко. Много мърша има там. Мисля, че не е глупак. Вероятно ще успее да неутрализира някак си къртиците. Направи ми впечатление в знаменития банкянски разговор, как Кокинов се оплаква, че го държат настрана.

 9. 9 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 1833 Неутрално

  Стискам и аз палци на Цацаров.
  Посоката е правилна само "подводните" камъни ще са много.

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 10. 10 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1223 Неутрално

  Останахме без армия, обаче на военно - окръжни прокурори го докарваме !!! и на администрация също.

 11. 11 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#8] от "zg":
  [quote#8:"zg"]Мисля, че не е глупак.[/quote]
  Със сигурност не е. Проблемът е, че се зъби на който не бива и това ще му изяде главата на по-късен етап.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 12. 12 Профил на naonit
  naonit
  Рейтинг: 418 Неутрално

  пак повтаям засега чуваме само думи от Цацаров

  никога да не се забравя , че комунизъм е равно на фашизъм .
 13. 13 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Единствения начин за оправяне на нещата в прокуратурата е въвеждането на фигурата на "независим прокурор", т.е. магистрат извън структурата на прокуратурата, който при определени обстоятелства може да повдига обвинения и прави разследвания.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 14. 14 Профил на zenit
  zenit
  Рейтинг: 418 Неутрално

  След като стана ясно, че Цацаров е маша на мафията следва въпросът каква е истинската цел на тези промени. Бръсначът на Окам показва, че причината за всичко това не е общественото добро. Навярно тоя тапир ще опита да засили властта си, за да може по-добре да обслужва господарите си.

 15. 15 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 743 Неутрално

  [quote#4:"ПАВЛА - Sorrylol"]Той хубаво планира, но кой ли ще го остава да стигне до реализация. [/quote]
  Знам само, че герберунгелите биха му попречили на всяка цена. Грехомера им бие в червеното.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 16. 16 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  Лекцията на Цацаров, дори и да има пожелателно-евентуален характер по отношение на Прокуратурата, ще окаже аналгетичен ефект сред обществото, което в момента е доста "понастинало"...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 17. 17 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 944 Неутрално

  [quote#11:"ПАВЛА - Sorrylol"]Проблемът е, че се зъби на който не бива и това ще му изяде главата на по-късен етап.[/quote]

  Прощавай, но не схванах. Аз наистина бих искал да вярвам, че има основания по закон за това, което прваи. Трябва ли да има изключения? Велчев беше страшно "консенсусен", просто п.тка. Не закачаше никой и стана конституционен съдия. Премина дето се казва всички етапи. Харесваше ли ти?

 18. 18 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  До коментар [#6] от "ARRI":

  да не стане като корадо катани...

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 19. 19 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#17] от "zg":
  [quote#17:"zg"]Прощавай, но не схванах.[/quote]
  Кой го наложи като главен прокурор. Сега нали схвана.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 20. 20 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 944 Неутрално

  До коментар [#19] от "ПАВЛА - Sorrylol":

  Бате бабуин? Ами той не му се е озъбил. Поне не пряко. Не го е обвинил за нищо лично. Засега Аз мисля, че по-скоро ще има трудности с ВСС. Някои промени, които неминуемо ще поиска Цацаров, трябва да се одобряват оттам.

 21. 21 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 688 Весело

  [quote#13:"др. Иванов"]Единствения начин за оправяне на нещата в прокуратурата е въвеждането на фигурата на "независим прокурор", т.е. магистрат извън структурата на прокуратурата[/quote]
  От Ме Ше Ре-то ли!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 22. 22 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  Засега добре, но трябват резултати. А за Прокуратурата това са осъдителни присъди. И спазването на правата на гражданите е добро, защото последните години се превърнахме в полицейска държава, което естествено не доведе до намаляване нито на битовата, нито на организираната престъпност.

 23. 23 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2038 Неутрално

  Цялата съдебна система плаче за основен ремонт...но пусто от къде да си внесем некорумпирани магистрати...

 24. 24 Профил на TrakerBG
  TrakerBG
  Рейтинг: 418 Любопитно

  Направи ми впечатление, че главният иска да решава/одобрява защитените свидетели. Какво става, ако някой трябва да свидетелства срещу главния? Някой може да обясни, че не съм чак толкова в час с материята...

  Практикуването и толерирането на тъпотия е престъпление.
 25. 25 Профил на Медий
  Медий
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#11] от "ПАВЛА - Sorrylol":

  Лол, проблема е, че мисленето ви е такова. Сбъркано.

  I'm addicted to the truth.
 26. 26 Профил на Медий
  Медий
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Уникат. Тънък играч. Който недвусмислено каза м/у другото като истински играч, че някой е объркал човека

  I'm addicted to the truth.
 27. 27 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 818 Неутрално

  [quote#15:"КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ"]Знам само, че герберунгелите биха му попречили на всяка цена. Грехомера им бие в червеното.[/quote]
  За какво да му попречат, да се изложи като кифладжия без кифли ли? Най-малко ГЕРБ имат интерес от това.

 28. 28 Профил на Не ви вярвам !!!
  Не ви вярвам !!!
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Каквито и промени да прави прокуратурата аз съм 100% сигурен в едно, че безнаказаната престъпност ще продължи без никакава промяна.

 29. 29 Профил на exit13
  exit13
  Рейтинг: 418 Неутрално

  "Само администрацията на главния прокурор е от 128". И после защо държавата все няма пари?! Ето заради такива хрантутници.

 30. 30 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  [quote#2:"4u4o"]Много силни и наивни думи. Каква е целта на тая алабалистика?[/quote]
  Чистка. Обграждаве с верни и послушни хора.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 31. 31 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  [quote#26:"Един"]Уникат. Тънък играч. Който недвусмислено каза м/у другото като истински играч, че някой е объркал човека [/quote]
  ++++ Дори знам кой е този някой

  Те всичките сатрапи и диктатори са характерни с това - безлични и сервилни докато се изкатерят отгоре. И тогава стават безмилостно жестоки. Например Сталин - бил е безличен апаратчик докато подмамени от безличието му големите и ярки имена борещи помежду си като Троцки, Бухарин и т.н. го слагат като компромисна фигура мислейки си че е безобиден. В резултат на което той безмилостно ги унищожава.

  Например Костов - кой беше той преди да оглави СДС? Напълно никой, някой спомня ли си го преди това? Но в крайна сметка изхвърли навън от политиката всички които имаше опасност да го засенчат.

  Така и Цацров - тези които го сложиха там си мислеха че ще им слугува както преди. Но той като отмъстителен човек се зае да ги унищожи и ще слугува вече на други. Или ще ги използва за своите си цели.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 32. 32 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  И понеже става с Цацаров ето едно анонимно сведение пък за него. Няма само той да ти вади. Основното е, че подготовкато е започнала в краят на март. В такъв случай излизането му в денят за мълчание недвусмислено доказва наличието на план. Утре по време на пресконференцията Цацаров ще трябва да отговаря на неприятни въпроси.

  http://www.mediapool.bg/скандалът-с-незаконните-бюлетини-в-костиброд-поръчан-от-делян-пеевки-news206357.html

  Скандалът с незаконните бюлетини в Костинброд, "поръчан" от Делян Пеевски

  http://btvnews.bg/bulgaria/politika/nishto-v-kostinbrodskiya-sluchai-ne-e-vyarno.html#

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 33. 33 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1291 Весело

  По - добре е яко да ги разръчка отколкото да си седи кротко и да си гризка заплатата на спокойствие.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 34. 34 Профил на zheravna
  zheravna
  Рейтинг: 401 Неутрално

  Цацаров закъсня с ремонта. Честни хора показват, че е действал по поръчка на Станишев и Пеевски и на 11.05 успя да промени вота на народа. Вероятно ще получи много пари, но живота му не ще бъде щастлив и спокоен.
  Съдбата го очаква зад ъгъла.

 35. 35 Профил на невеж
  невеж
  Рейтинг: 446 Весело

  "Българската прокуратура: настояща реалност и бъдещи стъпки", която изнесе пред студенти и преподаватели в Университета за национално и световно стопанство"

  много подходяща аудитория си е избрал

 36. 36 Профил на невеж
  невеж
  Рейтинг: 446 Неутрално

  До коментар [#34] от "zheravna":

  [quote#34:"zheravna"]Честни хора показват, че е действал по поръчка[/quote]

  ??? как разбра, че са честни ???

 37. 37 Профил на mils56
  mils56
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Така е, прокуратурата се нуждае от основен ремонт, не само от структурни но и персонални и най-важното е тя да заработи принципно и според закона, еднакво строго към всички престъпници, т. е. да няма недосегаеми и да не работи избирателно, както в случая с нападението над Доган -нападателите ритащи момчето останаха извън полезрението на прокурорите защото според тях не са вършили нещо нередно, така ли г-н главен прокурор? Цялата ни правозащитна система се нуждае от основен ремонт, защото там бъка от корупция, съмнителни връзки, затваряне на очите по много дела, а нерядко и тотален непрофесионализъм. Да, ама кой ще го свърши, като магистратите са независими, с имунитет и сами няма да си кажат кривиците, камо ли да ги поправят. Изобщо АБСУРДИСТАН!!!

 38. 38 Профил на pierr
  pierr
  Рейтинг: 418 Неутрално

  1200 следователи по 3500 лв. плюс по една административна секретарка по 1000 лв., плюс по една чистачка по 850 лв. - срещу свършена работа за 0.15 лв. на ден!!!

 39. 39 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 903 Неутрално

  и като как прокурор ще закрива съдилища?

 40. 40 Профил на peshkobg
  peshkobg
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Лекция на ГЛАВЕН ПРОКУРОР, в която се оплаква? Какво означава това:
  "Дали ще имаме подкрепа за промените? Въпросът е дали се иска от нас работеща прокуратура, или пасивна, спокойно-конюнктурна структура..."
  Каква подкрепа очаква, освен пари за структурни реформи? Кой ще иска нещо от него, новото правителство ли? Заповеди ли чака?
  Това не е лекция а изявление.

 41. 41 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  Видно Главня прокурор има планове да се намеси в работата и организацията на съда, а това е неправилно намерение.
  Съдиите ще го схрускат...

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 42. 42 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  И какво ги интересува тази тема студентите и преподавателите от УНСС?
  Същия ефект би имало, ако Цацаров беше прочел лекция си в Целодневна детска градина Но 117 или в Трето отделение на Четвърти километър...

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 43. 43 Профил на Elena Dimitrova
  Elena Dimitrova
  Рейтинг: 699 Неутрално

  Не забравям,че Цацаров даде рамо на Цветанов срещу съдия Мирослава Тодорова!Така,че ...бла бла бла е засега всичко казано ,но незадействано от него!

  4itatel
 44. 44 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Видно е, че на думи ГлП е доста добър - остава да видим как ще е на дела.
  А и все пак да не забравяме, че доста неща не зависят реално от него - все пак има и други явни и неявни сили, които влияят на работата на прокурорите и прокуратурата каот цяло.

 45. 45 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 939 Неутрално

  Държавата ускорително се движи към бездната, към изчезване! Неприлагането на закона е в основата на проблема!
  Иска ми се да успее да наложи закона! Дано скоро има резултати!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 46. 46
  ****

  Мненията на потребителя Кентавър бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 47. 47 Профил на tanya1971bg
  tanya1971bg
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Вярвам, че ще успее да се справи с тежката задача.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK