Прокуратурата подкрепи пред съда Мирослава Тодорова срещу уволнението й (видео)

Мирослава Тодорова

© Анелия Николова

Мирослава ТодороваПредставителят на Върховната административна прокуратура се обяви против дисциплинарното уволнение на бившия председател на Съюза на съдиите и съдия от Софийския градски съд Мирослава Тодорова по време на заседанието на Петчленния състав на Върховния административен съд (ВАС).


Последната инстанция разгледа днес жалбата на Тодорова срещу решението на Тричленния състав, който през януари т.г. потвърди уволнението й от Висшия съдебен съвет. В съдебната зала дойдоха  наблюдатели от холандска правна организация, от Международната комисия на юристите и Американската асоциация на юристите, чийто представител Уилям Майер представи на пресконференция ден по-рано позицията на своята организация в подкрепа на Тодорова.


Мирослава Тодорова беше дисциплинарно уволнена от предишния Висш съдебен съвет през юли м.г. с официален мотив, че е забавила написването на мотиви по три дела, въпреки че бяха изтекли срокове за търсене на дисциплинарна отговорност. Уволнението й предизвика силно брожение сред юридическата общност, безпрецедентен протест на магистрати пред сградата на ВСС и дори беше цитирано в  мониторинговия доклад на Европейската комисия заради политическа обагреност на казуса, тъй като Съюзът на съдиите беше вече известен с острите си  реакции на всеки негативен факт от работата на ВСС и с ясни идеи за промяна. А самият председател Тодорова беше обект на непрестанни нападки от страна на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, което доведе до завеждане на дело за клевета от  Тодорова срещу него.
Позицията на прокурор Искрена Величкова, изразена днес, без да ангажира съда, впечатли с яснота на  подкрепата за всички доводи в защитата на Тодорова, представена от адвокат Ина Лулчева.


Нарушено право на справедлив процес от безпристрастен съд


е обобщеният мотив в изложението на адвокат Лулчева. Тя напомни,  че дисциплинарната процедура  е била нарушена при вземането на решението от ВСС, тъй като осем от 19-те гласа за уволнението й са на членове на съвета, които вече са изразявали мнения срещу нея, а останалите 11 гласа от 25-члениня състав на ВСС не са достатъчни за вземане на решение.


Освен това Тодорова не е еднакво третирана с останалите магистрати, за които инспекторатът е установил забавяне на мотиви. Специално по казуса с Мирослава Тодорова ВАС дори е променил практиката си  и потвърждава уволнението й за две просрочени дела, докато преди това е изисквал да са поне три делата със забавени мотиви.


Нееднаквото третиране личи и от факта, че дори при установено от Върховния касационен съд антидатиране на съдебни актове от някои магистрати те не са санкционирани, камо ли уволнени, за разлика от налагането на най-тежката санкция за Тодорова.


Всички тези доводи бяха игнорирани от Тричленния състав, включително и въпроса за разумния срок - доколко той се определя както от правната сложност на делата така и от натовареността на съдията. Заради Мирослава Тодорова ВАС променя и по този пункт практиката си - имало е случаи, в които съдът е преценявал броя, реда и сложността на делата на наказания магистрат, за да се произнесе за наказанието, докато в нейния случай елиминира въпроса.


След това съдът даде думата на прокурора.


Мотивите на първоинстанционния съд не съответстват на конституцията


във връзка с  правото на защита, нарушено е правото на справедлив процес, което противоречи на практиката на Европейския съд по правата на човека по чл. 6 от Европейската конвенция и би поставило делото в обсега на вниманието на Европейския съд, игнориран е основен принцип на Административнопроцесуалния закон за съразмерност на наказанието спрямо нарушението, с което е нарушено изискването наказанието да съответства на целта на закона,  подкрепям касационната жалба и моля съдът да отмени решението на първоинстанционния съд. Това каза тихо и с изненадваща категоричност прокурор Величкова, след което  представи на съда писменото становище на прокуратурата. По-късно на молбата на журналистите да коментира промяната в становището на административната прокуратура, чийто представител на първата инстанция подкрепи уволнението, тя каза, че прокурорът формира позицията си свободно и по вътрешно убеждение.


Петчленният състав, председателстван от съдия Веселина Тенева и с докладчик по делото съдия Емилия Кабурова, обяви, че ще се произнесе в законния едномесечен срок. Решението ще бъде окончателно и на практика ще реши професионалната съдба на Мирослава Тодорова.


В залата днес присъства и Мирослава Тодорова, но не взе думата.

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на leko_uchuden
  leko_uchuden
  Рейтинг: 524 Неутрално

  това няма никакво значение за съда, никой бе бръсне административната прокуратура.

  предлагам да идете да видите колко работи тя в административните съдилища, където казва само по едно изречение по време на делото.

  във ВАС говорят повече но никой не ги слуша.

 2. 2 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 758 Неутрално

  Ееее, много плосък и елементарен реваншизъм.

 3. 3 Профил на cnn
  cnn
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Цвък Цвък си гризе ноктите до лактите.

  ariel28 -> http://www.youtube.com/watch?v=rUwr8zJczYs
 4. 4 Профил на Sion
  Sion
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Да се надяваме , че ще възстановят съдия Тодорова.Мракобесието , което дойде с ГЕРБ , трябва да си замине с него.

  В Дневник може да наричате Боцко -Тиква,Станишев-Гей ,Костов-Мавър,но ако отворите дума за Плевнелиев,сте бан на секундата,
 5. 5 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 581 Неутрално

  "Мирослава Тодорова беше дисциплинарно уволнена от предишния Висш съдебен съвет през юли м.г. с официален мотив, че е забавила написването на мотиви по три дела,....."
  -----------------------------------------------------------

  Мирослава Тодорова, де факто, беше уволнена по внушения на вездесъщият правораздвател(инъче обикновен физкултурник) и кадровик Цветанов.
  Разгеле, с неговият залез и тази система(съдебна) ще си вземе въздух и ще се насочи към смисъла на своето съществуване, а то е ПРОВРАЗДАВАНЕ, без внушения, влияния, и т.н. "типични демократични поцедури".

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  Изобщо защо се явява прокуратурата по тия дела? Това са някакви останки от соца за превенция и защита на обществен интерес. Ма тия нашите прокурори не знаят НК, та камо ли по граждански дела и уволнения да се явяват.
  Прокурорите от ВАС да се преквалифицират в "истински" прокурори, а не по цел ден да търкат столовете във ВАС за тоя дето духа. Нищо не зависи от тях там.

 8. 8 Профил на Медий
  Медий
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#2] от "tolex":

  За герберите е плосък реваншизъм, а за нормалният човек е справедливост.

  I'm addicted to the truth.
 9. 9 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1825 Неутрално

  Тоя път добра позиция за прокуратурата.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 10. 10 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 758 Неутрално

  До коментар [#8] от "Един":


  [quote#8:"Един"]За герберите е плосък реваншизъм, а за нормалният човек е справедливост. [/quote]

  Гузен, негонен.....

  Криворазбрана справедливост е тази! Нискоинтелигентна. На нивото на Цветанов слезе прокуратурата. Но да видим - има още етажи надолу.

 11. 11 Профил на валчан
  валчан
  Рейтинг: 600 Неутрално

  Има надежда за България.

 12. 12 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1407 Неутрално

  И тия могат да "обръщат палачинката".

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 13. 13
  ****

  Мненията на потребителя Кентавър бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 14. 14 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#5:"nuzzo"]Мирослава Тодорова, де факто, беше уволнена по внушения на вездесъщият правораздвател(инъче обикновен физкултурник)[/quote]
  ===========
  Ти защо не пробваш да внушиш нещо на Висшия съдебен съвет, а? А след това и на Административния съд?
  Брех че разбирачи!!!
  Единственият външен, който можеше нещо да внушава, беше Красьо Черния. Но неговите внушения се изразяваха най-вече с магически куфарчета, които сменяха собственика си...

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 15. 15 Профил на zarco
  zarco
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Тя прокуратурата се сети кога да я подкрепи!

 16. 16 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1391 Весело

  [quote#4:"Sion,ГЕРБ-технологичн брак.."]Да се надяваме , че ще възстановят съдия Тодорова.Мракобесието , което дойде с ГЕРБ , трябва да си замине с него.[/quote]
  ============
  Да, защото М.Тодорова работеше за издънките на БСП и може пак да ви потрябва, така ли?
  А какво ще кажеш за невлезлите в затвора, за жертвите и роднините им , за неплатените обезщетения? Или забавянето на дела до изтичане на погасителната давност не е нарушение?
  Особено когато има връзка между някои лица, което води на умишлено престъпление?
  Защо тогава се сърдиш на сметката си за ток? Толкова пари им трябвали - толкова са си написали. Жалби не се разглеждат, защото те са мракобесни...

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 17. 17 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  [quote#14:"Депутат 241"]===========
  Ти защо не пробваш да внушиш нещо на Висшия съдебен съвет, а? А след това и на Административния съд? [/quote]
  ми щото не съм кадрувал там и нямам мои хора за това и не мога да внуша , а някой други като Боко и Цвък са го правили и то гордо без да се крият

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 18. 18 Профил на Добре Облечен Бизнесмен
  Добре Облечен Бизнесмен
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Шизофренията става все по традиционен модел на поведение сред политици, магистрати и т.н.

 19. 19 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#15:"zarco"]Тя прокуратурата се сети кога да я подкрепи![/quote]
  ===========
  Защото войната сега започва и трябват съотборници срещу Герб!
  Бой последен е този...

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 20. 20 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#17:"stg"]а някой други като Боко и Цвък са го правили и то гордо без да се крият[/quote]
  ============
  Я ме светни как се кадрува в съда, че не знам!
  Кои и колко от членовете на ВСС са назначени от Боко и Цвък?

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 21. 21 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 925 Любопитно

  Това е вече НОВИНА!

  и най-умният си е малко прост....
 22. 22 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  До коментар [#20] от "Депутат 241":

  почваме с шефа на ВАС Герги Колев

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 23. 23 Профил на Maslara
  Maslara
  Рейтинг: 243 Разстроено

  Две презентации да не подготвя овреме на работа и ще ме изпратят към бюрото по труда, а трябва да хрантутя с мойте данъци съдия, който с умишленито си бездействие налага чадър над престъпници!!!

 24. 24 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 810 Весело

  До коментар [#6] от "ironhorse":

  Приличаш ми на един Георги Атанасов, дето призоваваше привържениците на ЦСКА да свалят Бойко от власт, като пътьом обесят Тодор Батков (с което да зарадват всички левскари), съборят стадион Георги Аспарухов и пребият всички служители на фирма "Титан".

  Кой ще изгониш с камъни, бре? Дето не можахте един контра-протест като хората да спретнете, че да защитите Бойко? Оставихте го да се изплаши, горкия, и подаде оставка.

 25. 25 Профил на pastor
  pastor
  Рейтинг: 682 Весело

  А пък ЕЖК (една жена каза), че МТ ще бъде с възстановени права като съдия, само, че ще я назначат във ВАС, където се очаква дело срещу Туй!

  pastor
 26. 26 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 903 Неутрално

  С такава прокуратура корупцията ще бъде вечна.

 27. 27 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 810 Любопитно

  Явно друг вятър духа из прокуратурата последните седмици...прав е mapto и те "обръщат палачинката" ....е,някой ден може и от принципи и закони да се водят,не от конюктура,ама засега ще трябва да се задоволим с "въздушните течения"...

 28. 28 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  До коментар [#4] от "Sion,ГЕРБ-технологичен брак..":


  Да се надяваме , че ще възстановят съдия Тодорова.Мракобесието , което дойде с ГЕРБ , трябва да си замине с него."

  -Пу-пу,да не им е уроки,май има надежда за Темида.
  Да възобновят и делото й срещу Цвъки.

 29. 29 Профил на Гогич
  Гогич
  Рейтинг: 1304 Весело

  Факт е, че лицето ЦвъЦвъ успя да настрои срещу себе си всичко, дето е малко повече грамотно и знаещо. Сега, когато вече няма власт, ще има да се чуди откъде му е дошло.

 30. 30 Профил на trafopost
  trafopost
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Само да припомня, че едно от делата прекратени по давност заради умишлено забавяне от съдия Тодорова (голямата уста) е това за източване на Банка за земеделски кредит от шефа и Атанас Тилев през собствената му фирма Дарукар. По възрастните като мен помнят фалита на банките през 1995-7. Е, в тази банка бяха малкото ми спестени пари и предполагам на доста хора, които сега отправят послания към хората, които се опитват да оневинят госпожата.

 31. 31 Профил на ба'Йван
  ба'Йван
  Рейтинг: 581 Весело

  Ма .. Мирето има съштинското излъчване кът на майка-Тереза бря?......Че и симпатична не е гюле кът мойта Иванка!

  The truth is like poetry - And most people fucking hate poetry
 32. 32 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 761 Разстроено

  [quote#23:"Maslara"]който с умишленито си бездействие налага чадър над престъпници!!! [/quote]
  Приказки наизуст! Прочети малко, ако не си Гюро Михаилов!?
  Още тогава се доказа, че ТЯ е върнала делото, защото в групата има полицай и трябва да се гледа от Военен съд!? Там обаче нещата се затлачват!!!

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 33. 33 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  [quote#4:"Sion,ГЕРБ-технологичн брак.."]Да се надяваме , че ще възстановят съдия Тодорова.Мракобесието , което дойде с ГЕРБ , трябва да си замине с него.[/quote]
  Айде дано да започнат отново да пускат на свобода колегите ти криминални, да видиш тогава на съд ли ще ми стане, на мъд ли.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK