Мнозинството около ГЕРБ в ОбС - Варна окончателно блокира местната администрация

Владимир Тонев (Движение Нашият град), който в момента замества председателят на Общинския съвет в града Николай Апостолов (ГЕРБ), избран за народен представител.

Владимир Тонев (Движение Нашият град), който в момента замества председателят на Общинския съвет в града Николай Апостолов (ГЕРБ), избран за народен представител.Днес зам. председателят на Общинския съвет във Варна Владимир Тонев ("Движение Нашият град") е оспорил пред варненския административен съд вчерашното му определение, с което беше спряно предварителното изпълнение на решението за назначаване на Димитър Николов (ГЕРБ) за вр.и.д. кмет на Варна. Това съобщи самият Тонев на поредна извънредна и спешно свикана пресконференция.В момента той замества председателя на Общинския съвет в града Николай Апостолов (ГЕРБ), избран на 12 май за народен представител.


Решението за избора на Николов беше взето от общинските съветници на 29 април, като по време на същото заседание те прекратиха правомощията на доц. Христо Бозов, избран само месец по-рано, за да замести на поста му, подалия оставка на 6 март Кирил Йордатнов.


Против решението тогава гласуваха само двамата съветници от Синята коалиция Ивайло Митковски и Николай Недков. Мотивите им, че свалянето на Бозов е неоснователно на практика получиха потвърждение с решението и на Варненския Административен съд.
Вчера стана ясно, че на 29 април мнозинството във варненския Общински съвет, доминирано от ГЕРБ, е взело решение за свалянето на Бозов и избора на Николов без да го съгласува с юристите си. За да избегне нов скандал днес Тонев изрично подчерта факта, че е подал жалбата си в Административния съд на базата на становище, подписано от довереника на Съвета адв. Деяна Стефанова. Копие от него беше раздадено до медиите.


Според Стефанова обезсилването на решението за назначаването на Николов е неправомерно, тъй като е взето на базата на жалба, подадена от Бозов, който нямал правен интерес в конкретния случай.


Резултатът от така заплетения юридически възел е, че заради некоординираните с юристи действия, съветниците от мнозинството във Варна, сформирано около ГЕРБ, окончателно блокира работата на местната администрация. Според членове на Общинския съвет във Варна инициатори за внасянето на оспореното от ксъда решение за избора на Николов са били координаторът на ГЕРБ във Варна Иван Портних и бившия общински лидер на ДПС в града Янко Станев. Двамата упорито не отговарят на мобилните си телефони.


В момента според юристите на Общинския съвет вр.и.д. кмет на Варна е Димитър Николов, а според юристите на администрацията доц. Христо Бозов. Ситуацията става още по-сложна като се има предвид, че вчера Бозов уволни Николов и секретаря на общината Михаил Куликов, след което излезе в отпуск до 23 май.


Така единственият легитимен член на кметския екип във Варна, който не е отстранен от поста си, не е обект на съдебни спорове и не е в отпуск е Богдан Караденчев (БСП). По ирония на съдбата, първото поръчение, което Димитър Николов получи от съпартийците си от ГЕРБ, след като беше избран за вр.и.д. Кмет беше да уволни Денчев. Той обаче отказа да го направи. Богдан Караденчев бе последният варненски кмет до началото на промените в България през 1989г. и най-вероятно ще е единственият член на кметския екип в града, който ще е в състояние да подпише книжата за провеждането на частични избори за кмет на Варна на 30 юни т.г.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK