КЗК: Касата ограничава избора на лекарства

КЗК: Касата ограничава избора на лекарства

© Юлия ЛазароваМетодиката за избор и заплащане на лекарства от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ограничава конкуренцията на пазара на медицински изделия и избора на пациентите. Това е записано в становище на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), публикувано днес.


Становището на КЗК е за съответствието на методиката на касата за договаряне и заплащане на лекарства с правилата на конкуренцията. Производството е образувано по искане на няколко търговеца на медицински изделия за болничната и извънболничната помощ. НЗОК заплаща част от медицинските изделия (сърдечни клапи, коленни и тазобедрени стави, кохлеарни импланти, тест-ленти за глюкомери и др.), необходими на здравноосигурените граждани при тяхното лечение.


Според КЗК част от разпоредбите на методиката на здравната каса са в състояние да повлияят негативно на конкурентния процес на пазара на реимбурсирани от НЗОК медицински изделия в ущърб на здравноосигурените пациенти.
Основните антиконкурентни ефекти, констатирани от комисията, са в следните области:


В методиката се съдържат дискриминационни условия за допускане на участници до процедурата по договаряне. Тези условия противоречат на националното и европейското право на конкуренцията и ограничават участието на пазара на реимбурсирани медицински изделия на настоящи или потенциални производители/търговци. Пример за такива условия е изискването кандидатите за участие в процедурата да представят доказателство за заплащане на конкретното медицинско изделие от обществен фонд в поне три от страните членки на Европейския съюз, при условие че то не е произведено в България, както и изискването за проведени поне две клинични изпитвания за медицински изделия, прилагани в условията на болничната медицинска помощ.


Методиката променя съществувалия до момента реимбурсен модел по отношение на медицинските изделия, като забранява възможността за доплащане от страна на пациента на изделия, които са по-скъпи от договорените от НЗОК. Според КЗК ефектът от промяната на реимбурсния модел ще доведе до затваряне на пазара на реимбурсирани медицински изделия и до ограничаване на конкуренцията на него. Липсата на възможност за доплащане оставя извън реимбурсния пазар тези производители/търговци, чиито медицински изделия са по-качествени, иновативни или технически усъвършенствани и съответно по-скъпи от договорените от НЗОК.


В методиката не са посочени пълни, точни и ясни спецификации за договаряните медицински изделия, като липсва и прозрачна процедура за определяне на стойностите на изделията, които НЗОК ще реимбурсира. По мнението на КЗК това поставя под съмнение обективността на конкурентното състезание между участниците в договарянето.


Предвиденото в методиката участие на производители на медицински изделия в договарянето е в състояние да насърчи сключването на забранени вертикални и хоризонтални споразумения на пазара на реимбурсирани медицински изделия (например договори за дистрибуция, картелни споразумения), в резултат на които участниците на пазара биха могли да ограничат ценовата и неценовата конкуренция. КЗК подчертава в своето становище, че подобни споразумения са едни от най-сериозните нарушения на правото на конкуренцията, приложимо в страната.


Методиката на НЗОК създава условия за увеличаване на прозрачността на пазара на реимбурсирани медицински изделия, което благоприятства обмена на информация между конкуренти и сключването на забранени споразумения между тях. КЗК е на мнение, че посоченият негативен ефект за конкуренцията би могъл да настъпи в резултат от предвиденото публикуване от НЗОК на договорените от касата стойности на медицинските изделия, които ще бъдат реимбурсирани, както и на производителите/търговците, които ще ги предлагат на пазара.


Чрез промяната на реимбурсния модел и премахването на възможността за доплащане от страна на пациентите те се лишават от право на избор на подходящите за здравословното им състояние медицински изделия съобразно преценката на лекуващите ги лекари. По този начин методиката ограничава лекарите да приложат най-адекватното за пациентите лечение, а пациентите няма да могат да получат полагащите им се висококачествени здравни грижи съобразно общоприетите медицински стандарти.


Въз основа на посочените мотиви КЗК предлага на НЗОК да измени или отмени цитираните в решението разпоредби от методиката в съответствие с изложените съображения.

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 964 Неутрално

  Много ограничаващо е и наличието само на една каса...

 2. 2 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 635 Неутрално

  Торбички с пари пазят досегашното статукво....

 3. 3 Профил на ot_tuk_ot_tam
  ot_tuk_ot_tam
  Рейтинг: 419 Разстроено

  Давай КЗК, глобете някого, та дано нещичко се промени

 4. 4 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1252 Неутрално

  Наличието на минимум ТРИ здравно-осигурителни каси е предпоставка за конкуренция в полза на крайния потребител.
  Всичко друго е монополизъм и социализъм - извинете ме за тавтологията!
  Защо никой не протестира срещу този крупен монопол?

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 5. 5 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 635 Неутрално

  [quote#3:"ot_tuk_ot_tam"]Давай КЗК, глобете някого, та дано нещичко се промени [/quote]
  Няма файда, всичко плащаме с нашите пари-глоби, разноски...

 6. 6 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2115 Неутрално

  кзк първо трябва да определи нормалното ниво на осигуряване на пациентите ,определяне на реални вноски ,които реално да покриват разходите за лечение ,защото не може да даваш месечно 2-3 лв -деца и пенсионери ,а в същото време да изискваш най скъпи и невъзможни консумативи и лекарства ,които няма от кого да бъдат покрити ,това не е ли форма на дискриминация спрямо останалите плащащи реални осигуровки .Също КЗК да отговори не е ли картелно споразумение ниското заплащане на лекарските услуги в страната ,което е в десетки пъти по ниско от останалия свят и което довежда до невъзможност да се купува скъпа и качествена техника ,а от там страдат пациентите от некачествено обслужване ,десетки са тирадите колко били лоши българските лекари ,а всеки пропуска да каже ,че осигуровки от 10 евра на месец няма никъде по света ,кога КЗК ще се сезира за ниските вноски на големи слоеве от населението или липсващи такива ,които не отговарят по никакъв начин на исканията и на очакванията на обществото .Няма да коментираме възможността ,пациент с години да не плаща осигуровки ,да плати 3 години ,да стане осигурен и да ползва здравни услуги за десетки хиляди лв използвайки либералния модел,това го няма никъде по света ,какво ще каже за това КЗК .

 7. 7 Профил на gorodetski
  gorodetski
  Рейтинг: 610 Неутрално

  То в България няма сектор, който да няма монополист в него а тези ми хубавци от КЗК решиха, че единствения проблем на България е монопола на ДЪРЖАВНАТА здравна каса.

  Що за простотия?! Не че не са прави, но това трябваше да го кажат след като излезят с решения за секторите на горива, комуникации, хранителни стоки и т.н.

 8. 8 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2115 Неутрално

  До коментар [#7] от "gorodetski":

  монопола на НЗОК не е проблем ,влизането на нови фондове също ,просто трябва да се вдигнат здравните вноски на населението и то несимволично,спомням си оферта на частен фонд ,който предвиждаше вноска месечна на член от семейството представлваща 25% от сумата ,която се поема ,каското е максимално 5% от стойността на автомобила ,ама годишно ,а тук се искат 25% ,ама месечно ,сещате ли се за какво става въпрос ,другари радетели на конкуренцията с частни фондове.

 9. 9 Профил на Нощен ястреб
  Нощен ястреб
  Рейтинг: 479 Гневно

  Разгеле! Някой да го признае официално! А това, че или вземаш най-евтините медицински изделия /стави, лещи и пр./ или плащаш хубавите на 100 % - кога ???

 10. 10 Профил на Нощен ястреб
  Нощен ястреб
  Рейтинг: 479 Любопитно

  [quote#8:"tur671"]монопола на НЗОК не е проблем ,влизането на нови фондове също ,просто трябва да се вдигнат здравните вноски на населението и то несимволично[/quote]
  Нещо си се чалнал сигурно???

 11. 11 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2115 Неутрално

  До коментар [#4] от "Торбеш":

  три или 5 каси значи минимална здравна вноска от 120 лв месечно на човек ,ти готов ли си за това ,като коментираш неща ,които са ти много далечни и неясни ,сега комунистите ни готвят именно това ,но всички регистрирани частни фондове са ярко червени и са готови да ви лекуват напълно безплатно ,само ,че срещу вноска 120 рв месечно

 12. 12 Профил на globetrotter
  globetrotter
  Рейтинг: 471 Любопитно

  До коментар [#11] от "tur671":

  Любопитно ми е как го реши това?

 13. 13 Профил на mnogosamkrasiva
  mnogosamkrasiva
  Рейтинг: 478 Неутрално

  Факт! Преди време вземах лекарства от касата, но след някакво изчисление и ограничения ми предлагаха уж същото лекарство, но генерично, което беше поне 10 пъти по-лошо от оригинала. Това е подигравка със здравето на хората. Да не говорим, че в България не се внасят много от лекарствата, които може да намериш в Гърция и Турция.

  Винаги нося нож... в случай, че някой ми предложи торта
 14. 14 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2115 Неутрално

  До коментар [#12] от "globetrotter":

  ами лекар съм ,при мен има оферти на 3-4 частни фонда ,средната месечна вноска е от 100 до 400 лв ,за да ти покрият едни минимални разходи ,разбира се тежка онко операция никой не се наема да ти покрият ,така ,че не се лъжете никак , от цяла Европа нашенски тарикати се връщат и масово се оперират тук ,не защото е толкова качествено ,а защото все още им е почти безплатно ,навън не е така ,така ,че не се молете много за частните фондове ,те ще бъдат като нашенските пенсионни частни фондове,миналата година съм внесъл над 800 лв и крайната ми вноска за 2 ра пенсия пада 1700 л в безпричинно ,само за някакви такси .

 15. 15 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2115 Неутрално

  До коментар [#13] от "mnogosamkrasiva":

  мно го ви мола да ми кажете месечната си вноска ,какво е лекарстовто ,колко струва и какви са очакванията ви

 16. 16 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  До коментар [#4] от "Торбеш":

  Наличието а частни "каси" само ще доведе до поскъпване на услугите. Въпросните фондове ще се интересуват от собствената си печалба. А за да залъгват пациентите ще се набляга на външен лукс. Не е случайно, че цените на здравеопазване в щатите, с в многобройните им здравни осигурители, са по-високи от Европа и Канада.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 17. 17 Профил на mnogosamkrasiva
  mnogosamkrasiva
  Рейтинг: 478 Неутрално

  До коментар [#15] от "tur671":

  За каква месечна вноска говориш? Ставаше въпрос за едно лекарство Ламиктал. Години наред касата предлагаше оригинала, после минаха на генерика. Вече не си спомням колко струва, защото беше преди години. Факт е, че генерикът нямаше нищо общо с оригинала.

  Винаги нося нож... в случай, че някой ми предложи торта
 18. 18 Профил на miro_m
  miro_m
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Оправете си заглавието и началото на текста - първо говорите за лекарства, а после започвате за медицински изделия! Това са две съвършено различни неща!!!

 19. 19 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 952 Неутрално

  До коментар [#1] от "Eisbär":
  [quote#1:"Eisbär"]Много ограничаващо е и наличието само на една каса... [/quote]
  не си видял другото, за това ръсиш мозък по форумите
  В САЩ 24,9% от здравните вноски отиват за здравен мениджмънт

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 20. 20 Профил на katzz
  katzz
  Рейтинг: 426 Неутрално

  КЗК в последно време излита с доста адекватни решения.

 21. 21 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 952 Неутрално

  До коментар [#4] от "Торбеш":

  Къде нещата в България са наред, че и в здфравеопазването да са?
  Има ли повече от 3 вериги хипермаркети? Има! А има ли картели между тях? Да, има! А здравеопазването е нещо доста по-сложно и много по-лесно могат да се картелират, да раздуват разходи и да ги оправдават. Както се случва и сега! НО Но при добра воля нещата могат по-лесно да се разплетат с една обществена каса!
  Никой не иска да ограничава доброволното здавно застраховане! Където си искат!
  Проблемът е, че и сега вска година се наливат все повече ресурси за здраве, а резултат няма! Здравеоплазването е пред разпад! И служи за източване на зле управявани публични стредства!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 22. 22 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1594 Неутрално

  Липсата на възможност за доплащане оставя извън реимбурсния пазар тези производители/търговци, чиито медицински изделия са по-качествени, иновативни или технически усъвършенствани, и съответно по-скъпи, от договорените от НЗОК. Тоест ако бяхте потребителите на ВиК, вие щяхте да имате само чешма на двора…

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 23. 23 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#8] от "tur671":

  А не. Тука не си прав. Монополите винаги и навсякъде са проблем.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 24. 24 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2115 Неутрално

  До коментар [#23] от "rapidfire":

  така е ,но ние сме много бедни ,за да си позволим допълнителни фондове и да ги издържаме,апропо сега основния фонд НЗОК ви осигурява пълния набор от услуги без никакви ограничения ,освен за някои скъпи лекарства ,но вноската е минимална ,просто да бъдем реалисти ,това ще продължи ,докато лекарския съюз подписва невероятно либерални договори с НЗОк ,в които никъде не фигурира реалната стойност на медицинските дейности ,тоест в нито една пътека няма стойност на труда на мед персонал ,но на това му идва края ,тогава ще стане много интересно ,дали касата ще си позволява огромни изисквания ,след като няма да има пари да плати за това ,още тази година ще стане ясно ,както е тръгнало .

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK