Ясни са двама от кандидатите за кмет на Варна

Огромният постер, който Марешки постави върху сградата на БТК във Варна, чийто собстветник е, още за изборите през 2011г. дочака и кандидатирането му за частичния вот на 30 юни.

© Спас Спасов

Огромният постер, който Марешки постави върху сградата на БТК във Варна, чийто собстветник е, още за изборите през 2011г. дочака и кандидатирането му за частичния вот на 30 юни.Чавдар Трифонов и Веселин Марешки са първите двама кандидати за кмет на Варна, които са подали заявление за регистрация в Общинската избирателна комисия. Това каза Кристиян Богоев, който е неин зам.-председател и говорител. И двамата кандидати са издигнати като независими от инициативни комитети.


Веселин Марешки, е мажоритарен собственик на компанията "Варна фарма", развиваща дейност чрез веригата аптеки "Марешки". Бизнесменът е редовен участник в изборите за кмет на Варна, като два пъти – през 2007 и 2011г. стигна до балотаж срещу бившия кмет на града Кирил Йорданов.


Чавдар Трифонов е издигнат от 7-членен инициативен комитет, в който влизат проф. Красимир Иванов, ректор на Медицинския университет във Варна, Неделчо Йорданов, председателят на Клуба на спортния деятел, Силвия Захариева, учител по физика във варненската Математическа гимназия, представители на туристическия и морския бранш и др.
В момента Чавдар Трифонов се занимава с агробизнес. При представянето на кандидатурата си той заяви, че е безпартиен, но е готов да приеме подкрепа от всяка политическа формация, с която споделят общи ценности. Трифонов е бил представител на различни мултинационални компании , работещи в сферата на търговията и преработката на  селскостопанска продукция. В момента е управляващ партньор в две компании.
Сред вероятните кандидати за кмет на Варна са още бившият заместник на Кирил Йорданов, а сега временно изпълняващ тази длъжност Христо Бозов и депутатът от БСП доц. Анелия Клисарова.


Все още не ясно, кого ще издигне за кандидат-кмет на Варна ГЕРБ. Вариантите до момента са два – областният координатор на партията и народен представител в 42 народно събрание Иван Портних и директорът на Пристанище Варна Данаил Папазов. Последният бе една от обсъжданите кандидатури на ГЕРБ още на изборите за местна власт през 2011г., но отпадна от надпреварата заради конфликт с тогавашния местен лидер на партията Павел Димитров.


Днес отказа си от участие в кметските избори на 30 юни обяви и бившият регионален лидер на ВМРО във Варна Костадин Костадинов. На специална пресконференция той заяви, че се е кандидатирал за депутат в изборите на 12 май, но въпреки, че не е успял да спечели място в парламента, възнамерява да опита силите си и в евентуални следващи избори за Народно събрание.


Само пред дни стана известно, че за участие в частичните избори за кмет на Варна са се регистрирали четиринадесет партии. Това са Атака, Българската социалистическа партия, Българската сациалдемократическа партия, Социалдемократическата партия, ВМРО-Българско национално движение, ГЕРБ, Гергьовден, Демократи за силна България, Движение България на гражданите, ДПС, Земеделски народен съюз, Либерален алианс, Новото време НДСВ и СДС.


До 25 март продължава и регистрацията на инициативни комитети, които имат намерение да издигнат кандидати за кметове на Варна.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK