ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
37.8%активност

Източник: Резултатите са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник", активността - на "Алфа Рисърч"

Пеевски и Цветанов в зрелищен сблъсък в парламента (видео)

Делян Пеевски

© Юлия Лазарова

Делян ПеевскиДепутатът от ДПС Делян Пеевски и бившият вътрешен министър Цветан Цветанов влязоха в зрелищен сблъсък от парламентарната трибуна във втория работен ден на новото Народно събрание. 


Пеевски, който в миналия парламент беше известен най-вече с отсъствията си от работа и това, че не взимаше думата, днес внезапно излезе на трибуната и обвини Цветанов, че е отговорен за подслушванията, около които в последния месец се развихри публичен скандал, и го предизвика с репликата "Имайте срам".


Депутатът от ДПС е син на Ирена Кръстева. Преди кабинетът "Борисов" да подаде оставка, притежаваните от Кръстева медии, както и тези, контролирани от нея и банкера Цветан Василев, подкрепяха ГЕРБ. През последните седмици обаче вестниците станаха неутрални, а ТВ7 и водещият Николай Бареков започнаха атака срещу Бойко Борисов, Цветан Цветанов и партията.
Повод за разправията в пленарната зала днес беше повторената от Цветанов теза, че БСП, ДПС и "Атака" са създали негласен съюз, който действа в единомислие, и че това представлява подмяна на вота на избирателите. "Вие ли ще ми говорите за договорки", репликира Пеевски.


Той обвини Цветанов, че няма право да обсъжда работата на парламентарните комисии, преди да даде обяснения за СРС-тата и незаконното подслушване. "Уведомихте ли комисиите, когато го правехте? Имайте срам, погледнете ме в очите!", обърна се той към бившия вътрешен министър, като повиши тон.


В отговор Цветан Цветанов му напомни за клипа от предизборната кампания на ДПС, на който Пеевски беше заснет да пита симпатизантите си в Крън: "Страхуваше ли ви ГЕРБ?"


"Нас не ни е страх от вас", обърна се той към Пеевски.


В типичния си стил бившият вътрешен министър попита опонентите си от останалите групи дали, като отправят обвинения към него, си спомнят за аферата "Фронтиер", за скандалите около бившия енергиен министър Румен Овчаров, за "убития черешов бос", за когото попита Мая Манолова дали не са били близки.


Цветанов подчерта, че очаква с нетърпение повдигането на обвинения за подслушванията. "Няма нищо, което да е доказано", заяви той. 


Репликите бяха разменени в продължилия близо час дебат около сформирането на временна комисия по правни въпроси. Обсъждането по същество за структурата и състава на комисията беше заменено от спорове в остър предизборен тон и размяна на обвинения в некомпетентност, опит за натиск върху магистрати и връзки с организираната престъпност. 


За да гласувате трябва да сте регистриран потребител.

Резултати от 1781 гласа

 1. Цветанов; (13.31%)
 2. Пеевски; (31.61%)
 3. И двамата са прави; (1.63%)
 4. И двамата не са прави; (5.33%)
 5. Не само те трябва да се срамуват; (28.47%)
 6. Мен ме е срам; (19.09%)
 7. Не мога да преценя. (0.56%)

Както минути по-рано при дискусията по създаване на комисия за изработване на нов парламентарен правилник, така и сега основният спор беше по предложението на БСП комисията да бъде сформирана на паритетен принцип - с равен брой депутати от всички партии. От ГЕРБ отново се обявиха против и настояха, че според правилника на миналия парламент, по който засега функционира и това Народно събрание, комисиите се формират на пропорционален принцип според големината на отделните парламенти групи.


От БСП и ДПС аргументираха идеята с това, че така се осигурява равнопоставеност. Те се позоваха на опита от предишния парламент, в който имаше комисии на паритетен принцип. "Тогава приехме предложението ви за равен брой представители в комисиите като стъпка напред", обърна се към ГЕРБ зам.-председателят на групата на левицата Ангел Найденов.


Зам.-шефът на депутатите от ГЕРБ Искра Фидосова, която беше председател на правната комисия в миналия парламент, обаче опонира, че правилото винаги е било комисиите да са съобразени с представителността на групите и че паритетният принцип е бил налаган в изключителни случаи като подкомисиите за контрол на специалните разузнавателни средства и на ДАНС. 


В разгара на юридическите спорове думата взе лидерът на "Атака" Волен Сидеров, който обвини Искра Фидосова в демагогия и предупреди новите депутати, че още не са добре запознати с поведението й. "Какво имате против паритета? Вашите мотиви са да бавите комисията, защото през това време обработвате конституционни съдии, за да касирате избори", заяви Сидеров, намеквайки за подготвяната от ГЕРБ жалба за оспорване на вота, която се очаква да бъде внесена днес. Тезата му беше подкрепена и от Мая Манолова от левицата, която заяви, че бившите управляващи оказват натиск и върху Централната избирателна комисия.  Сидеров заяви, че има конкретни данни в подкрепа на твърденията си и ще ги изнесе "където трябва". 


След едночасовата размяна на реплики депутатите приеха все пак комисията да бъде сформирана на паритетен принцип. Решението беше прието с гласовете на БСП и ДПС, ГЕРБ бяха против, а "Атака" не участва в гласуването.


Бившите управляващи отказаха да излъчат свои представители в комисията. От останалите партии в звеното влязоха Мая Манолова, Младен Червеняков и Янаки Стоилов от левицата, Явор Нотев, Петър Петров и Павел Шопов от "Атака" и Хамид Хамид, Камен Костадинов и Христо Бисеров от ДПС. Бисеров оглави комисията. 


Как Искра Фидосова стана Искра Искренова


Зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Искра Фидосова от днес бива наричана Искра Искренова от колегите си от БСП, ДПС и "Атака". Промяната в стила наложи лидерът на ДПС Лютви Местан, който неколкократно повтори това име. На репликите защо не използва името, с което депутатът от ГЕРБ е известна, той отвърна, че е получил "тежки забележки, че в българската именна система трябва да се използва фамилното, а не бащиното име". Той изрично се извини на всички народни представители, към които досега се е обръщал с бащиното им име. След него и депутати от левицата и "Атака" започнаха да се обръщат към Фидосова с името Искренова. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK