Над 388 милиона лева са задълженията на държавните и общинските болници (допълнена)

Полк. проф. Николай Петров, министър на здравеопазването в служебното правителство

© Надежда Чипева, Капитал

Полк. проф. Николай Петров, министър на здравеопазването в служебното правителствоКъм 31 март 2013 г. общият размер на задълженията на всичките 176 държавни и общински болници в България е 388 099 000 лв. Това съобщи министърът на здравеопазването проф. Николай Петров по време на изслушването си в парламента. 


По голямата част от болниците - 109 - са общински и техните задължения са над 65.5 млн. лева. Изцяло държавните болници пък са просрочили плащания от над 14.2 млн. лева. Просрочените плащания за всички болни в края на март са 86 886 000 лв.


От общинските болници с най-големи задължения е Пета градска болница в столицата. Най-малко дългове имат болниците в Сливен и в Габрово, а най-големи - болница "Св. Георги" в Пловдив, болница "Св. Марина" във Варна, УМБАЛСМ "Пирогов" и "Александровска болница" в София, изброи Петров. 
Над 72.1 млн. лева от тези пари към всички болници се покриват от Министерството на здравеопазването. От тях 15 млн. лева са за спешна помощ и 2 млн. лв. за спешни състояния. Още 1 млн. лв. са предвидени за осигуряване на деца и новородени, при които клиничната пътека е приключила, но се нуждаят от още болнично внимание. За стационарно лечение на пациенти с проблеми в психичното състояние са заделени 29 млн. лв., за хора с туберкулоза - 15 млн. лв., както и за болни от ХИВ, за военноинвалиди, за раковия регистър, за трансплантации и др.


Второто голямо перо от бюджета на здравното ведомство е доставката на лекарствени продукти – за лечение на СПИН над 12 млн. лв., за лечение на зависимости над 1 млн. лв., и още 1 млн. лв. за националната програма за лечение със стволови клетки, съобщи още Петров. Отделно общо 100 млн. лева са прехвърлени от МЗ към здравната каса, която администрира плащанията към болниците, за покриване на лечения на неосигурените пациенти.


През 2013 г. Министерството на здравеопазването прехвърли няколко дейности към НЗОК, припомни служебният здравен министър в отговор на въпрос от народните представители. Това са 1 млн. лв. за лабораторни изследвания, 40 млн. лв. за интензивно лечение, 15 млн. лв. за Фонда за асистирана репродукция и 35 млн. лв. за ваксините в националния имунизационен календар.


Управителят на Националната здравноосигурителна каса д-р Пламен Цеков припомни, че бюджетът на касата за тази година е 2.710 млрд. лв. До края на първата половина на годината преразходът на бюджета ще е с около два процентни пункта, като ще бъдат изплатени 1.404 млн. лева. Към момента касата е изплатила всичките си задължения и няма забавени плащания, заяви Цеков.


Министърът на здравеопазването Николай Петров коментира и старта на работата на Националния съвет по цени и реимбурсиране, чиято дейност трябваше да започне преди месеци. Органът има изготвен план за работа, разпределен бюджет и планиран екип от около 45 души. Той вече е заработил и за кратко време е постигнал високи резултати, като цените на 4 - 5 продукта за лечение на онкоболни са били свалени с около 40 - 50%, заяви министърът. "Това, което ме смущава е, че този орган трудно би могъл да бъде контролиран. Всеки би трябвало да бъде отговорен пред някого", каза още проф. Петров.


Проблемите с Изпълнителната агенция по лекарствата остават. Проф. Петров обяви, че там са най-многобройните оплаквания. Те са наложили промени в част от състава и такива предстоят още, увери той.


Пламен Цеков - управител на НЗОК

© Красимир Юскеселиев

Пламен Цеков - управител на НЗОК


Министърът на здравеопазването и шефът на здравната каса се отчитат и за проблемите с медикаментите и лечението на онкоболните. Петров обясни, че контролът по предписването и лечението им е отговорност на специализираната дирекция на МЗ и регионалните здравни инспекции, а не пряко на министерството.


Цеков заяви, че парите по това перо са изплатени на болниците за март и април, а за май ще бъдат изплатени до края на същия месец. Общият бюджет за годината за онкоболни е 90 млн. лева. По думите му касата очаква преразход на средствата, защото има "стръмно покачване по третата линия" за лечение. Ще се вземат спешни мерки по този въпрос, увери той.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на скруч
  скруч
  Рейтинг: 496 Неутрално

  някой може ли да ми обясни как се получават тези задължения.

  за чиста и свята република-но не с този народ
 2. 2 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3520 Неутрално

  "задълженията на всичките 176 държавни и общински болници в България..."

  >>> Има ли логични причини да се очаква, че една държавна болница може да бъде на някакъв по-различен хал от този на държавния ВМЗ Сопот, държавните Български пощи, държавния ТЕРЕМ, държавното БДЖ-Товарни превози, държавния НЕК, държавния АЕЦ Белене, държавния Бургас-Александропулис...

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 3. 3 Профил на the.punisher
  the.punisher
  Рейтинг: 434 Неутрално

  А някои ще попита ли Дянков какво стана с онзи резерв за здравното министерство от над милиард? Или ГЕРБ от ново ни лук яли ни лук мирисали?

 4. 4 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1820 Неутрално

  Ами то естественно бре,най мощните болници на България да са с най големи задължения.След като се закриха десетки болници,хората се лекуват вече(ако имат финансова възможнст) в 4-5 града.Ако на това лазаретно лечение политиците му казват здравеопазване,спокойно същите политици могат да кажат,че имаме икономика. В 5 области работят и живеят над 4 милиона българи.Останалите 2 милиона българи се намират в другите 23 области, ама се чудя как живеят,като се има предвид,че и в 5-те изброени области не е лесно.

 5. 5 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1181 Любопитно

  Над 1,5 милиарда лева е иззела държавата за последните 3 години от Здравната каса!!!! Това са ОТКРАДНАТИ пари за здраве , внасяни солидарно от българските данъкоплатци!!! Ако Дянков имаше морал, колкото синапено зърно , би се обесил на първото по-яко дърво ...

 6. 6 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  До коментар [#1] от "скруч":

  Клиничните пътеки са много стръмни?

  А сериозно - сметките за ток,парно,вода и за тях са непосилни,мисля.
  А "даренията" от благодарни пациенти отиват за допълване на заплатите им/които са наистина ниски/.
  "Излишъците" на НЗОК /безумна работа/ пък отиват за общото благо на бюджета

 7. 7 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1181 Разстроено

  До #1- скруч- Краде се!!! Много се краде и от държавните и от частните болници!!! Но докато в частните болници се краде за сметка на болниците, в частните се краде за сметка на Здравната каса...

 8. 8 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  Извинете ме за грешката. исках да напиша:"... докато в държавните болници се краде за сметка на болниците , в частните се краде за сметка на Здравната каса.".

 9. 9 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 594 Весело

  Значи бюджета на касата е средно по левче на ден за всеки български гражданин, сумата ми се вижда бая тъничка ....много оскъдно финансиране при това заедно с нерационалното ум харчене...

 10. 10 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 654 Неутрално

  До коментар [#1] от "скруч":

  ако публикуват към кого са тези задължения ще могат да се проследят и схемите по които са натрупани - например манипулирани търгове за лекарства, консумативи и оборудване със завишени цени !

 11. 11 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#5] от "kimba3":Защо обвиняваш счетоводителя ,а не ръководителя? Той вече падна. В правителство,в което се правеше това,което каже Боко да обвиняваш някой министър е удар в празното.

 12. 12 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#10] от "dun": Иначе как ще смъкнат цените на лекарството с 40-50 и повече % ? Аз що не мога да намаля цените си с толкова?

 13. 13 Профил на Алекс
  Алекс
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#10] от "dun":

  Изпревари ме, точно тва исках да напиша: КАК се пише ТОЛКОВА дълга статия на тема задълженията на болниците (които са огромни и са наболял проблем) без да се напише към кого са?!?!?! Журналистика...? А ако се напише, ще се види ясно - един дистрибутор ги държи всичките тия болници в джоба си и прави няколко стотин милиона годишен оборот. Но пък другата страна на нещата е, че от това да държиш в джоба си някого пари не се изкарват, така че все пак нека си кажем и това направо: Софарма Трейдинг, (като инструмент на Софарма АД очевидно) финансира българската болнична мрежа по две-три години назад ВМЕСТО ДЪРЖАВАТА! Това е тотално абдикиране, тези задължения са натрупани и връщане назад няма. Интересите и подбудите за това си остават в миналото и са факт, но основното сега е да се обърне внимание на абсурдния факт кой финансира държавните болници.

  Само слабите се стремят към порядък. Силните владеят хаоса.
 14. 14 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 654 Неутрално

  До коментар [#13] от "Алекс":

  аз ще го нарека направо овладяване на мрежата от най-вече общински болници от един финансов играч !!

 15. 15 Профил на Алекс
  Алекс
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#14] от "dun":

  Е то като се каже "Софарма" всички разбираме едно и също мисля тя си е кажи-речи ЕТ

  Само слабите се стремят към порядък. Силните владеят хаоса.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK