Над 388 милиона лева са задълженията на държавните и общинските болници (допълнена)

Полк. проф. Николай Петров, министър на здравеопазването в служебното правителство

© Надежда Чипева, Капитал

Полк. проф. Николай Петров, министър на здравеопазването в служебното правителствоКъм 31 март 2013 г. общият размер на задълженията на всичките 176 държавни и общински болници в България е 388 099 000 лв. Това съобщи министърът на здравеопазването проф. Николай Петров по време на изслушването си в парламента. 


По голямата част от болниците - 109 - са общински и техните задължения са над 65.5 млн. лева. Изцяло държавните болници пък са просрочили плащания от над 14.2 млн. лева. Просрочените плащания за всички болни в края на март са 86 886 000 лв.


От общинските болници с най-големи задължения е Пета градска болница в столицата. Най-малко дългове имат болниците в Сливен и в Габрово, а най-големи - болница "Св. Георги" в Пловдив, болница "Св. Марина" във Варна, УМБАЛСМ "Пирогов" и "Александровска болница" в София, изброи Петров. 
Над 72.1 млн. лева от тези пари към всички болници се покриват от Министерството на здравеопазването. От тях 15 млн. лева са за спешна помощ и 2 млн. лв. за спешни състояния. Още 1 млн. лв. са предвидени за осигуряване на деца и новородени, при които клиничната пътека е приключила, но се нуждаят от още болнично внимание. За стационарно лечение на пациенти с проблеми в психичното състояние са заделени 29 млн. лв., за хора с туберкулоза - 15 млн. лв., както и за болни от ХИВ, за военноинвалиди, за раковия регистър, за трансплантации и др.


Второто голямо перо от бюджета на здравното ведомство е доставката на лекарствени продукти – за лечение на СПИН над 12 млн. лв., за лечение на зависимости над 1 млн. лв., и още 1 млн. лв. за националната програма за лечение със стволови клетки, съобщи още Петров. Отделно общо 100 млн. лева са прехвърлени от МЗ към здравната каса, която администрира плащанията към болниците, за покриване на лечения на неосигурените пациенти.


През 2013 г. Министерството на здравеопазването прехвърли няколко дейности към НЗОК, припомни служебният здравен министър в отговор на въпрос от народните представители. Това са 1 млн. лв. за лабораторни изследвания, 40 млн. лв. за интензивно лечение, 15 млн. лв. за Фонда за асистирана репродукция и 35 млн. лв. за ваксините в националния имунизационен календар.


Управителят на Националната здравноосигурителна каса д-р Пламен Цеков припомни, че бюджетът на касата за тази година е 2.710 млрд. лв. До края на първата половина на годината преразходът на бюджета ще е с около два процентни пункта, като ще бъдат изплатени 1.404 млн. лева. Към момента касата е изплатила всичките си задължения и няма забавени плащания, заяви Цеков.


Министърът на здравеопазването Николай Петров коментира и старта на работата на Националния съвет по цени и реимбурсиране, чиято дейност трябваше да започне преди месеци. Органът има изготвен план за работа, разпределен бюджет и планиран екип от около 45 души. Той вече е заработил и за кратко време е постигнал високи резултати, като цените на 4 - 5 продукта за лечение на онкоболни са били свалени с около 40 - 50%, заяви министърът. "Това, което ме смущава е, че този орган трудно би могъл да бъде контролиран. Всеки би трябвало да бъде отговорен пред някого", каза още проф. Петров.


Проблемите с Изпълнителната агенция по лекарствата остават. Проф. Петров обяви, че там са най-многобройните оплаквания. Те са наложили промени в част от състава и такива предстоят още, увери той.


Пламен Цеков - управител на НЗОК

© Красимир Юскеселиев

Пламен Цеков - управител на НЗОК


Министърът на здравеопазването и шефът на здравната каса се отчитат и за проблемите с медикаментите и лечението на онкоболните. Петров обясни, че контролът по предписването и лечението им е отговорност на специализираната дирекция на МЗ и регионалните здравни инспекции, а не пряко на министерството.


Цеков заяви, че парите по това перо са изплатени на болниците за март и април, а за май ще бъдат изплатени до края на същия месец. Общият бюджет за годината за онкоболни е 90 млн. лева. По думите му касата очаква преразход на средствата, защото има "стръмно покачване по третата линия" за лечение. Ще се вземат спешни мерки по този въпрос, увери той.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK