Зам.-шеф в ДАНС подаде оставка заради "достойните прокурори" (допълнена и видео)

Прокуратурата обяви, че намерените 350 хил. бюлетини ще бъдат проверени една по една.

© Надежда Чипева, Капитал

Прокуратурата обяви, че намерените 350 хил. бюлетини ще бъдат проверени една по една.Зам.- шефът на Държавната агенция Национална сигурност (ДАНС) Димитър Йорданов е подал оставка заради изтеклите поверителни документи, разпространени от представили се за "достойни прокурори". Оставката му е приета, съобщи премиерът Марин Райков.


Преди дни анонимната група разпрати до някои медии автентични документи от разпитите на свидетелите по скандала с изборните бюлетини, открити в печатницата "Мултипринт" в Костинброд. Прокуратурата отрече да е допуснала изтичането на информация и посочи като възможен източник ДАНС. Райков нареди да се извърши разследване, което вече е приключило. 


"Този случай създаде известни грапавини в комуникацията между дадени институции", каза днес премиерът. Райков се е срещнал няколко пъти с директора на ДАНС Константин Казаков, за да поиска от него становище по случилото се. "Не приех неговите доклади, които не бяха в съответствие със заключенията на прокуратурата", посочи премиерът.
След това Казаков се е запознал с написаното от държавното обвинение и установил, че "ДАНС не е в състояние да отхвърли възможността тези документи да са изтегли от тях". Малко по-късно ресорният зам.-шеф Димитър Йорданов подал оставка и Райков я приел.


Според Райков е очевидно е, че има проблем. "Проверката в ДАНС продължава, докато тя даде ясен резултат", заяви той и добави, че това може да отнеме "доста време" без да посочи конкретен срок. На репортерски въпрос кой носи вина премиерът отвърна: "Нито журналистите, нито министър-председателят, могат да установяват вина. Не ми принадлежи да казвам кой има вина и кой няма". Това било работа на прокуратурата и съда.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK