От днес са отворени за посещение археологическите разкопки в "Света София" (видео)

От днес са отворени за посещение археологическите разкопки в "Света София" (видео)

© Цветелина Белутова, КапиталСтолична община и Общински културен институт "Музей за история на София" отварят от днес за посетители археологическото ниво на базиликата "Св. София", съобщиха от столична община.


Музеят под базиликата "Света София" и организираната временна експозиция ще бъдат достъпни за граждани след 15 часа.


След 24 май музеят ще бъде отворен за посетители от 9 до 17 ч., без почивен ден, като през първия месец посещението ще е безплатно. Поради спецификата на музея разглеждането му става по-бавно и се извършва на групи до 8 човека, съобщава БГНЕС.
Временната експозиция представя историята на главния некропол на Сердика, както и на трите по-ранни църковни сгради, които се виждат, след направената реставрация под базиликата - 18 века история, събрани на едно място. Изложбата е допълнена от мултимедийни презентации, свързани с базиликата, както и холограми, пресъздаващи находки, разкрити при проучването на това място през годините.


През последните 15 години Столична община е вложила около 2 млн. лева. за строителни, ремонтни и реставрационни дейности за покрива, южния и централния кораб на храма, за подмяна на съществуващата подова настилка с нова стоманобетонова плоча и за укрепване на археологическите останки в сутеренното ниво, съобщиха от там след като вчера кметът Йорданка Фандъкова и заместник-кметът Тодор Чобанов направиха проверка на готовността на музея да посрещне посетители.


С финансиране от Дирекцията по Вероизповедания към Министерски съвет е изпълнена реставрация и консервация на гробниците и експонираните археологически останки от трите по-ранни църкви на това място. През последните три години вложените средства са общо 2.4 млн. лева.


Със средства по Оперативна програма "Регионално развитие" са финансирани комуникационното обзавеждане, всички електро и климатични инсталации на подземния музей, общо за 560 000 лв.


С Решение на Министерски съвет подземното археологическо ниво е предоставено за управление на Столична община за срок от 10 години.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK