Шефът на пристанище Варна поема транспорта, а Десислава Терзиева - МРРБ (обновена)

Данаил Папазов

© Дневник

Данаил ПапазовСред промените в състава на кабинета "Орешарски", които станаха известни в последните часове, има още две изненади. Номиниран за министър на транспорта, съобщенията и информационните технологии е шефът на пристанище Варна Данаил Папазов, а регионалното министерство ще бъде поето от Десислава Терзиева, потвърдиха пред "Дневник" източници от БСП.


Непозната 


До снощи за титуляр в министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) се сочеше Искра Михайлова от ДПС. Днес тя вече е номинирана да поеме околната среда и водите - пост, за който беше спрягана през миналата седмица. Според източници в ДПС позицията на министър в МРРБ е била желаната от тях. Не е ясно какво е наложило промяната в последното разпределение, но в него партията на Местан получава МОСВ и социалното министерство. 
Десислава Терзиева е изненада, защото е име непознато и сред социалистите, и сред бивши служители на висши позиции в МРРБ. Различни източници от БСП обаче представяха номинацията с различна фамилия - Терзиева или Терзийска. Финално, според информацията на "Дневник" става дума за  Десислава Терзиева, която ръководи дирекция "Стратегическо планиране и координация". Тя е с кариера в държавната администрация, отговаряла е и за концесиите.   


Още един потенциален кандидат-кмет на Варна в правителството


Данаил Папазов също е изненадваща номинация. Името на шефа на пристанище Варна последно беше в местните новини като възможен кандидат за предсрочните кметски избори във Варна в края на юни тази година, но според информация на "Дарик радио" той си бил дал срок до 28 май, за да потвърди дали ще се състезава.


За този пост през последните дни упорито се сочеше Камен Костадинов от ДПС.


Папазов е изпълнителен директор на "Пристанище-Варна" от 2001 година, назначен от правителството на НДСВ. През последните няколко години компанията, която той ръководи, отчита непрекъснат ръст на печалбите.


След като ГЕРБ пое управлението на страната през 2009 г. и след смяната на ръководството на порт Бургас, Папазов подаде оставка, като посочи затова лични причини. След разговор с тогавашния транспортен министър Александър Цветков той оттегли оставката си и обяви, че са уточнени всички технически подробности, свързани с работата на пристанището.


През 2011 г. името на Данаил Папазов се появи сред потенциалните кандидати на ГЕРБ за кмет на Варна, но след това кандидатурата му беше оттеглена и подменена с тази на Кирил Йорданов.


Завършил е корабоводене във Висшето военноморско училище "Никола Й. Вапцаров" във Варна. Член е на УС на Асоциацията на пристанищата на Черно и Азовско море (BASPA). Папазов има редица международни специализации, сред които по "Управление на пристанищни системи" в Лондон, по "Реформа на пристанищата" и "Пристанищна администрация и модели на приватизация в пристанищата" в Германия и др. 


Още за новите номинации в кабинета "Орешарски" четете в:
- Нови имена в проектокабинета "Орешарски": Анелия Клисарова, Петър Стоянович и Светла Бъчварова
Зинаида Златанова, Цветлин Йовчев и Драгомир Стойнев най-вероятно поемат правосъдието, МВР и икономиката


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK