За закриването на "Змейово" са гласували 95% от участвалите в референдума в Стара Загора

Стара Загора

© Георги Кожухаров

Стара ЗагораБлизо 95 на сто от гласувалите на първия местен референдум в Стара Загора са подкрепили закриването на военния полигон в "Змейово". Това показват окончателните резултати от вота, който се проведе на 26 май, съобщиха от градската управа. Референдумът обаче е навалиден заради ниската избирателна активност.


Според протокола на ОИК към 23,55 ч. на 26 май 2013 г. броят на гласоподавателите, включени в избирателните списъци, е 150 203. Подписи като гласоподаватели са положили 29 648 души, което е 19,74% от имащите право на глас. От тях 28 008, или 94,5 на сто, са отговорили с "да" на въпроса "Да бъде ли закрит Централен артилерийски технически изпитателен полигон "Змейово"?". Отговор "не" са дали 1549 от гласувалите, или 5,22%. Броят на недействителните бюлетини е 87.


Според Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, предложението, предмет на референдума, е прието, ако в него са участвали не по-малко от участвалите в последните избори за общински съвет в съответната община и ако с "да" са гласували повече от половината от участвалите в референдума избиратели. На последните местни избори за общински съветници през 2011 г. са гласували 68 515 избиратели.
Ако предложението, предмет на референдума, не е прието, местен референдум по същия въпрос може да бъде иницииран не по-рано от една година от датата на произвеждането му.


Откакто е взето решението на общинския съвет за провеждането на референдума, абсолютно всички властимащи медии обясняваха на старозагорци как техният глас няма абсолютно никакво значение, защото обектът е държавен и няма да има никакви последствия. Това абсолютно демотивира гражданите на Стара Загора да гласуват на референдума. Това заяви пред "Фокус" общинският съветник Мария Динева, която е председател на "Съюз Стара Загора" и съвносител на предложението за провеждането на референдума.


Според нея другата причина за слабата избирателна активност е това, че провеждането му съвпадна с няколкото почивни дни и с абитуриентските балове, когато хората или са пътували, или са били ангажирани с личните си празници.


"В общи линии не е толкова лош резултатът, защото, правейки съпоставка с националния референдум за "Белене", който беше широко разгласен и нямаше такъв проблем, избирателната активност е даже една идея по-висока", заяви Динева.


Тя отбеляза, че информационната кампания се е случила след 12 май без средства и без необходимата медийна подкрепа. "Не сме съгласни с твърдението на Министерство на отбраната, че референдумът няма значение, тъй като става дума за държавна собственост, защото всеки въпрос, който касае здравето на нашите съграждани, при всички случаи е и в наша компетенция", каза Динева.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK