Кой е Цветлин Йовчев - предложен за вътрешен министър

Цветлин Йовчев

© Надежда Чипева, Капитал

Цветлин ЙовчевБивш директор на ДАНС, бивш съветник по сигурността в кабинета на Бойко Борисов, бивш шеф на кабинета на президента Росен Плевниелиев. Това са длъжностите, които предложеният за министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев е заемал през последните четири години. Затова и номинацията му от Пламен Орешарски се подреди сред изненадите. За този пост до последно нямаше яснота и се знаеше, че е един от най-силно затруднилите екипа, който готвеше състава на правителството, заради вътрешните интереси в БСП.


Името му беше сред най-коментираните от социалистите веднага след обявяването му. За мнозина от тях той е "човек на Борисов и Цветанов" и те недоумяват защо е бил предпочетен за възловия пост.


Йовчев напусна президентството в края на миналия месец. Тогава той мотивира решението си с "лични причини" и участие в нов проект, който не може да съвместява с длъжността в президентската администрация. Йовчев не пожела да даде повече подробности, но уточни, че не е свързан с политиката и се очакваше появата му в частния сектор.
Разузнавач


Цветлин Йовчев е роден през 1964 г. в Плевен, завършва Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров" – Варна. Има магистърска степен по икономика от Софийския университет "Св. Климент Охридски".


Започва кариерата си в контраразузнаването - работи в Националната служба "Сигурност" от януари 1993 г. В края на 90-те години става началник на създадения по това време ключов сектор "Русия" в НСС. От началото на 2007 г. е зам.-началник на службата. Той е един от офицерите, подготвили доклада на НСС през 2000 г., в резултат на който Иван Костов извърши рокади в правителството си и освободи няколко министри.


В създадената през януари 2008 г. ДАНС оглавява един от най-важните сектори - генерална дирекция "Контраразузнаване". Напуска по свое желание през октомври 2008 г. след скандала с уволнението на зам.-директора и бивш директор на НСС Иван Драшков - заради разбработката "Галерия", по която са подслушвани политици и журналисти.


Година по-късно - през август 2009 г., Йовчев пое от Петко Сертов ръководството на ДАНС. При първия сериозен трус в спецслужбата той подаде оставка на 16 февруари 2011 г. - в разгара на скандала "Ало, Ваньо" и теча на СРС от ДАНС.


Сред мотивите за оставката си пред премиера Бойко Борисов тогава Йовчев изтъкна "неколкократно изразеното недоверие към мен като председател на ДАНС и неоправдаване на очакванията на премиера по отношение на това кои трябва да са приоритетите и какво трябва да върши агенцията съгласно действащия в момента Закон за ДАНС".


Борисов прие оставката му, като обяви, че цени качествата му като експерт, като полицай, като агент на ДАНС, но за да "бъдеш и началник, ти трябват още няколко качества, тоест да контролираш подчинените си".


Съветник


Малко след това Йовчев пое ролята на съветник по сигурността към бившия премиер Бойко Борисов. След като Росен Плевнелиев стана президент през 2011 г.,бившият директор на ДАНС стана началник на кабинета му.


Йовчев е близък до бившия зам.-директор на ДАНС, а преди това ръководител на НСС Иван Драшков. В края на 2008 г. той основава фирмата "Регулус Консулт", чиито управител е именно Драшков. От документите в Търговския регистър става ясно, че дружеството ползва услугите на Корпоративна търговска банка. През август 2009 г. Йовчев прехвърля дяловете си от фирмата на Драшков, а през ноември същата година Драшков продава фирмата на столичният адвокат Иглика Мишева-Брусева, чието име се появи покрай конкурса за приватизация на БДЖ. Тогава адвокат Брусева беше купила тръжни документи. Според информация на "Капитал" тя е представлявала руски инвеститор. През юни 2011 г. фирмата е прехвърлена на столичния одитор Росица Тричкова, а точно след година 2012 г. "Регулус" се влива в друго търговско дружество - "Глобал Консултинг".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK