Коя е Зинаида Златанова - предложена за министър на правосъдието и за вицепремиер

Зинаида Златанова

© Георги Кожухаров

Зинаида ЗлатановаПриятна изненада" - така часове преди да бъде съобщено името на новия правосъден министър, лидерът на БСП Сергей Станишев представи в понеделник сутринта бъдещата номинация. Очевидно с избора на Зинаида Златанова социалистите се опитват да изпратят приятен сигнал към Брюксел. На бившия председател на представителството на Европейската комисия в България, Орешарски поверява най-важните ресори, свързани с ЕС. Златанова ще бъде и в ролята на вицепремиер, който координира освен правосъдието, вътрешният ред и усвояването на еврофондовете.


На срещата с "Движение България на гражданите" на Меглена Кунева сутринта, бъдещият премиер заяви, че съдебната реформа е сред приоритетите му. Но номинацията на Златанова също се нареди сред изненадите.


Тя оглавяваше представителството на Европейската комисия у нас от 2008 г. до скоро, като през годините публичните й изяви не бяха много.
Преди да оглави представителството на ЕК, Златанова е работила като директор на дирекция "Европейска интеграция" в Министерски съвет (2001 -2007 по времето на правителствата на Симеон Сакскобурготски и Сергей Станишев). Била е и началник отдел "Европейска интеграция" в Министерството на околната среда и водите (през 1998 г.). Родена е в София, завършила е право в СУ.


Баща й е професор Камен Велев, бивш ректор на Химико-технологичния институт и заместник-министър на образованието в кабинета на Симеон Сакскобурготски, който после е един от учредителите на партията на Кунева "Движение България на гражданите".


Според Държавен вестник през декември 2008 г. Зинаида Златанова става изпълнителен член на УС и представляващ "Юропроджектс пойнт" - ЕАД - пост, който заема до юни 2011 г. Фирмата участва в "Консорциум за диалог с администрацията", чиито управител е съпругата на Сергей Станишев Моника Йосифова. През 2007 г. този консорциум печели обществена поръчка за 1 млн. лв. от министерството на държавната администрация (в кабинета на Сергей Станишев министър беше Николай Василев) за популяризиране на Оперативна програма Административен капациет. Впоследствие фирмата на Моника Йосифова - "Актив груп" стана акционер и във фирмата на Николай Василев "Експат бета".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK