Кой е Драгомир Стойнев - предложен за министър на икономиката и енергетиката

Кой е Драгомир Стойнев - предложен за министър на икономиката и енергетиката

© Красимир ЮскеселиевДрагомир Стойнев е предложен за министър на икономиката, енергетиката и туризма. Първоначално се говореше, че той ще поеме министерството на труда и социалната политика, но в последствие беше насочен в ресор по специалността му. Той е икономист, завършил е Сорбоната и френското училище за висши кадри и политици ENA. 


На предсрочните избори на 12 май Стойнев оглавяваше листата на БСП за Хасково. Той беше част и от предишното Народно събрание като депутат на Коалиция за България. Там председателстваше парламентарната комисия по труда и социалната политика и членуваше в икономическата.


Кандидатирането му за народен представител обтегна отношенията му с лидера на партията Сергей Станишев. Допреди това - по време на правителството на тройната коалиция (2005-2009 г.) Стойнев беше съветник по икономическите въпроси на премиера Станишев. Работил е и в Дирекция "Стратегическо планиране и управление" на Министерски съвет и е съавтор на икономическите доклади за президента Георги Първанов през 2006 и 2007 г.  
Стойнев е и един от авторите на икономическата част в предизборната програма на БСП. Сред акцентите в нея са разкриването на 250 хил. нови работни места, ясен ангажимент на държавата в икономиката, за да има инвестиции във водещи сектори, спирането на държавния рекет към малкия и среден бизнес, повече предприемаческа свобода. Една от най-спорните мерки в програмата беше въвеждането на необлагаем минимум за доходи в размер до минималната работна заплата и облагане с по-висока ставка на доходите над 4500 лв. По този въпрос икономистът обясни, че необлагаемият минимум е изключително важен за нискодоходните групи в страната, а от друга страна ще стимулира потреблението.


Стойнев е на 37 години, женен с две деца. Владее френски, руски и английски език.  


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK