Кой е Петър Стоянович, предложен за министър на културата

Петър Стоянович

© Асен Тонев

Петър СтояновичПетър Стоянович е кандидатът за министър на културата в предложения от Пламен Орешарски кабинет с мандата на "Коалиция за България".


Политическата кариера на Петър Стоянович досега се свързваше с десницата - със СДС, "Гергьовден" и после със създаването на партията на Меглена Кунева.


Когато Надежда Михайлова е външен министър в кабинета "Костов", той е парламентарен секретар на министерството (от февруари 1998 г. до март 2000 г.) и после - началник на кабинета й от март 2000 до юли 2001 г. Напуска ведомството с ранг "пълномощен министър". Ръководи бюрото на Михайлова, докато тя е заместник-председател на Европейската народна партия (1999-2003 г.).
Бил е международен секретар и член на Националния съвет на СДС (2001-2003), секретар на Националния изпълнителен съвет (НИС) на СДС (2002-2003 г.). Заместник-председател на партийната структура в София от 2002 до 2003 г.


Оглавява предизборния щаб на кандидата за кмет на СДС - София, Пламен Орешарски през 2003 г. Когато заради среща с бизнесмена Васил Божков СДС с лидер Надежда Михайлова оттегля кандидатурата на Орешарски, Стоянович напуска партията в знак на протест. 


Стоянович се мести в "Гергьовден". Достига до председателския пост в движението. През 2011 г. си тръгва и оттам.


Той беше в инициативния комитет за създаване на партията на Меглена Кунева "България на гражданите", но не стана партиен член.


Роденият през 1967 г. Петър Стоянович е правнук на Иван Стоянович-Аджелето - националреволюционер, съединист, създател на българските телекомуникации, журналист, народен представител, създател на първата българска телеграфна агенция, дипломат и царски съветник. Дядо му д-р Петър Стоянович, който е завършил "Държавни науки" в Германия, е тютюнев експерт, генерален директор на концерна "Реемсма" - Хамбург, за Югоизточна Европа, съден от Народния съд.
Баща му Иван Стоянович (1930-1999) е кинокритик, журналист и писател. Майка му Ана (Ани) Бакалова е театрална и филмова актриса. Брат му Димитър е сценарист и автор на телевизионни предавания. Петър Стоянович има син и дъщеря.


Завършил "Германистика" в Софийския университет "Климент Охридски" (1988-1989), Петър Стоянович се е дипломирал по "Обща история" и "История на Източна и Югоизточна Европа" във Виенския университет (1989 - 1995). Той е доктор по философия на Виенския университет.


Негови са научната статия "Между Дунав и Нева. Княз Фердиданд І Български през погледа на австро-унгарската дипломация 1894 - 1899", предговорът и каталог "Границите на европейската империя", сп. "Разум". Автор е на книга и документалната изложба за Иван Стоянович-Аджелето. Написал е предговора към "В. Александров, Брест-Литовският мирен договор 1918" (2009) и монографията "Известният непознат. Иван Стоянович 1862 - 1947".


Член на редакционния екип на списание "Разум". Носител е на кръста на Националния орден за заслуги на Република Малта (2001).


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK