Кой е Кристиан Вигенин - предложен за външен министър

Кристиан Вигенин

© Асен Тонев

Кристиан ВигенинВ дипломацията  ще има приемственост поне по една линия - предложеният за външен министър отново е млад и пак идва на поста след като е бил в Европейския парламент. За разлика от предшественика си Николай Младенов, Кристиан Вигенин не е минавал през няколко партии, а винаги е бил в лоното на социалистите.


Той е роден на 12 юни 1975 г. и подобно на председателя на БСП Сергей Станишев, за чието протеже е сочен, започва кариерата си от международния отдел на партията. За кратко е работил в министерството на финансите, но кариерата му е изцяло партийна - започва буквално от ученическия чин. За пръв път е избран депутат през 2005 г., но по-популярен стана след като оглави листата на левицата за изборите за Европейски парламент през 2007 г.


На европейските избори през 2009г. Вигенин е трети в листата на "Коалиция за България" и е преизбран за евродепутат. Той е член на Комисията по външните отношения и зам.-член на Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните. Освен това е избран за съпредседател на Парламентарната асамблея "Евронест" (платформата на ЕС за междупарламентарно сътрудничество със страните от Източното партньорство). Като евродепутат освен с изказвания за Русия и Украйна, Вигенин е активен и по балканските теми.
Според източници от Брюксел, в последните седмици той не е бил в европейската столица, а основно в София, вероятно във връзка с преговорите за ново правителство. Миналата седмица Вигенин се изказа остро срещу начина, по който служебният премиер и външен министър Марин Райков се самопредложи за посланик, и настоя президентът Росен Плевнелиев да спре посланическите назначения в последните дни на служебния кабинет. Не е много вероятно Вигенин да споделя страстта на предшественика си Николай Младенов към арабските държави, но със сигурност ще трябва да се заеме с наследството му по македонския въпрос.


През 1993 г. Вигенин завършва 91-ва Немска езикова гимназия, а през 1998 г. се дипломира в Университета за национално и световно стопанство, специалности "Международни отношения" и "Макроикономика". От 1999 г. до 2001 г. работи в Министерство на финансите.


На местните избори през 1995 г. Кристиан Вигенин е избран за районен съветник в район "Подуяне", като остава на тази позиция до премахването на районните съвети през 1999 г. Кандидат е за народен представител в 24-ти многомандатен избирателен район в София на парламентарните избори през 1997 г. и 2001 г.


От март 2001 г. той започва работа в отдел "Външна политика и международна дейност" на Висшия съвет на БСП, като го ръководи в периода от 2003 г. до 2010 г. Активната му политическата работа започва през 1994 г., когато става учредител на Българската социалистическа младеж (БСМ) и в продължение на 3 мандата е член на Изпълнителното бюро на организацията, секретар по международната дейност и заместник-председател.


През 2000 г. е избран за член на Висшия съвет на БСП, а в края на 2001 г. - за член на Изпълнително бюро на партията, отговарящ за международната дейност. На 45, 46 и 47 Конгрес на БСП е преизбиран, а впоследствие става член на Изпълнителното бюро и секретар по външна политика и международна дейност.


В неговия мандат българската левица е приета за пълноправен член на Социалистическия Интернационал (2003 г.) и на Партията на европейските социалисти (2005 г.). В периода 2005-2008 г. е председател на Комисията по външна политика и международни връзки на Висшия съвет на партията. От 2010 г. е председател на Съвета по външна политика на Националния съвет на БСП.


През 2005 г. е избран за председател на Районната организация на БСП в район "Подуяне" (София) и за член на Градския съвет на партията в София, като през 2008 г. е преизбран за втори мандат на тези позиции. От 2006 г. участва в работата на Президиума на ПЕС и координира работата на мрежата й за Югоизточна Европа.


На парламентарните избори през 2005 г. е четвърти в листата на "Коалиция за България" в 24 МИР в столицата и водач на листата в 31 МИР - Ямбол, от където е избран за депутат в 40-то Народно събрание.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK