Кой е Калин Тихолов - предложен за министър на инвестиционното проектиране

Калин Тихолов, снимката е предоставена от пресцентъра на БСП

© БСП

Калин Тихолов, снимката е предоставена от пресцентъра на БСПАко обявяването на изцяло новия пост - министър на инвестиционното проектиране в проектокабинета "Орешарски" предизвика недоумение, то номинацията за него на архитекта Калин Тихолов и справка с биографията му, остави впечатлението, че е трябвало да бъдат представени още нечии интереси в бъдещото правителство и е затова е създадена още една позиция.


Пламен Орешарски аргументира нуждата от такъв министър с "проблеми с усвояването на европейските фондове и занемарена работата по кадастъра". Но социалисти посрещнаха кандидатурата с реплики като "парцелира Южното Черноморие, сега Северното ли подхваща".


Името на арх. Тихолов се свързва
със скандала от началото на 2013г. - "Дюнигейт"


Той е автор на подробния устройствен план за застрояването на дюните в Несебър, които бяха купени евтино като земеделска земя от министерството на земеделието, както и на други подробни устройствени планове в района.


Тихолов е автор


и на спорния общ устройствен план за Царево


заради който Европейската комисия започна наказателна процедура срещу България. Скандалният план предвиждаше застрояване на част от Природен парк "Странджа". В момента той е блокиран заради висящо дело във Върховния административен съд.


Засега не е ясно защо Орешарски включва в състава на кабинета човек с толкова спорна слава, не е изяснено и с какво точно ще се занимава министерството му. Тихолов е бил водач на общинската листа на на ДПС в Несебър на местните избори през 2007 г


Проф. д-р Калин Тихолов (роден 1954г.) е


преподавател и ръководител на катедра "Интериор и дизайн за архитектурата"


в Университета за архитектура и геодезия (УАСГ). В официалната му биография пише, че е автор на разработки в областта на градоустройството (общи устройствени планове и подробни устройствени планове), проектирането на индивидуални жилищни сгради, вили, административни сгради и хотели, множество реконструкции в областта на интериор.  


В разгара на скандала с дюните, сайтът "Биволь" писа, че паралелно с изготвянето на подробния устройствен план за комплекса в Несебър, Тихолов е решил да се възползва от него, като е заявил интерес за придобиване на свой ред на 18 декара гори в района. Тогава пред ТВ7 Тихолов не видя нищо смущаващо в това и изтъкна, че стремежът за печалба при сделки с имоти е напълно естествен.


Според публикация на вестник "Сега" Тихолов е "и крупен купувач на собственост в района – и като физическо лице, и като съдружник в различни фирми и в имотната партида на Тихолов в Несебър има 26 вписвания на покупки и продажби на отделни имоти или право на строеж и 6 вписвания има в партидата му в Царево". Отделно Тихолов е купувал имоти през фирмите "ГМ Строй" и "Кая импекс". Тихолов е проектант и на скандалния проект за строеж на 5 хотела върху 6 декара спорна реституция насред спортната база на НСА в Равда. Тук той се явява и съдружник в инвеститора "Империал Бул тръст" заедно с Георги Георгиев, общински съветник от Несебър.


От визитката му в УАСГ става ясно, че Тихолов е бил ангажиран с проекта Административен комплекс на "Мутигруп" в Бургас, чието строителство е спряно през 1995 г. Работил е по разширението на Летище София, административни и офис сгради, но предимно комплекси по морето.


Част от публикациите на арх. Тихолов в специализирани издания включват статиите "Огнище хай-тек", "Камината – извор на топлина и емоции", "Камината като средство за приготвяне на храна. Домашна пещ и ансамбълът камина-пещ", "Домът на Камен Воденичаров" и т.н.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK