Коя е Искра Михайлова - предложена за министър на околната среда и водите

Искра Михайлова

© БСП

Искра МихайловаИскра Михайлова беше едната почти сигурна номинация на ДПС за министерски пост. Тя се спрягаше за регионален министър, но последно е кандидатурата за министерството на околната среда и водите.


Михайлова беше втора в депутатската листа за Пазарджик след Делян Пеевски. Завършила е Ленинградския институт за култура и по професия е библиограф. Работила е като експерт в министерствата на културата и на образованието. В периода от 2001 г. до 2005 г. е съветник в политическия кабинет на министъра на регионалното развитие.  


До 2005 г. е оглавявала сдружение "Толерантност", създадено да помага на кметовете от ДПС при участието по проекти по европейски програми.
По време на тройната коалиция от 2005 г. до 2009 г. е зам.-министър регионалното развитие и благоустройството. Основният й ресор е регионалното развитие, а впоследствие отговаря и за оперативната програма с това име. Била е също член на управителния съвет на фонд "Тютюн", както и на борда на директорите на фонда за подпомагане на общините ФЛАГ. След скандала със спрените пари от европейските фондове Михайлова бе предложена да оглави изпълнителна агенция ФАР към министерството, след като колегата й Димчо Михалевски подаде оставка от поста.


През 2009 г. бе избрана за депутат от гражданската квота на ДПС в 41-то народно събрание. От депутатските й години идва и опитът в сферата на екологията – тя е председател на Комисията по околна среда и водите.


Съпруг на Михайлова е Станислав Копаров, който до 2003 г. е шеф на Държавния резерв. Той е уволнен и в момента срещу него се водят поне две разследвания. Първото дело, по което Копаров е подсъдим с още осем човека (сред които и Мирчо Петров-Циганина), е по разследване, започнало през 2006 г. за източване жито и други суровини на Държавния резерв. Процесът започва в началото на 2009 г., като една година по-късно съдията Алексей Трифонов си  прави отвод, след като прокуратурата се сеща, че той е бил член на ЦИК от квотата на ДПС. Делото е още висящо и следващото заседание по него е насрочено за 10 юни.


Другото дело срещу Копаров пак е по разследване от 2006 г. По него съпругът на Михайлова е единственият подсъдим, като обвинението е за причинена щета от 10 млн. лв. заради неизгодни сделки с брикети. Той е осъден през декември 2008 г. на пет години затвор, но три години по-късно, през ноември 2011 г., Софийският апелативен съд отменя делото и го връща на разследващите. То е внесено обратно от прокуратурата в съда през юли 2012, но два месеца по-късно съдът го прекратява и връща отново на прокуратурата заради "съществени процесуални нарушения". Към момента делото е все още в Софийска градска прокуратура.


През 2005 г. разследване на "Дневник" установи връзка на Искра Михайлова с провален европроект на фондация на лидера на ДПС Ахмед Доган. Михайлова е била експерт в национална агенция "Сократ", когато през 2000 г. фондацията "Институт за изследване на интеграцията" е спечелила 206 000 евро за обучение на публична администрация в смесените региони. Пет години по-късно от Европейската комисия съобщиха, че са предприели процедура за връщане на парите, защото бенефициентът не е изпълнил задълженията си по проекта.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK