Кой е Иван Данов - предложен за министър на инвестиционното проектиране (обновена)

Кой е Иван Данов - предложен за министър на инвестиционното проектиране (обновена)

© БСПЗа арх. Иван Данов - кандидатът, който внезапно смени противоречивия арх. Калин Тихолов в проектокабинета "Орешарски" като предложение за министър на инвестиционното проектиране, е известно, че е ръководител на катедра "Жилищни сгради" в Университета за архитектура, строителство и геодезия (УАСГ). В архитектурния факултет на същия университет ръководи катедра и арх. Георгий Станишев, брат на лидера на БСП Сергей Станишев. 


При представянето на новата кандидатура тази сутрин кандидат-премиерът Пламен Орешарски неколкократно сбърка името на бъдещия си министър, наричайки го Иван Димов. Той беше лаконичен в отговор на репортерските настоявания за повече подробности около новата кандидатура: "След разговори стигнах до извода, че трябва да предложа Иван Данов, той има сходен професионален профил, с академична кариера е в УАСГ", заяви Орешарски, без да уточни с кого е водил разговори. 


В личната страница на арх. Данов в сайта на строителния университет е отбелязано, че е роден през 1957 г.  Води курсове "Въведение в проектирането на жилищни сгради". Посочено е, че владее английски, немски, френски и руски език. 
Според проверка на "Капитал" в Търговския регистър Данов е собственик на фирмите "Данов Дизайн" и "Архитект Данов и партньори" и е съсобственик в регистрираната във Варна строително-проектантска компания "Аса Проджект". Арх. Той е и съдружник в обединението  "Геоарх-Терраарх-Аса-Проджект" заедно с Даниела Запрянова, която от своя страна е колежка с Калин Тихолов в "Консорциум за териториално устройство, градоустройство и архитектура". Бъдещият министър е и в борда на директорите на голямата строителна компания от Стара Загора "Тера груп".


Данов е ръководител на екипа на фирма "Архитектура" ООД, който заедно с арх. Диляна Икономова и арх. Петко Русев проектира една от новите сгради на ул. "Опълченска" в София в участъка между булевардите "Сливница" и "Ал.Стамболийски". Описвайки този проект, специализираните издания за строителство и архитектура отбелязват, че Данов е работил "15 години в Германия, три години във Великобритания и две във Франция".


Проверка из архивите показва, че архитектът е бил в журито, което оценява идейните проекти за преустройство на зала "Света София" в сградата на бившия партиен дом в пленарна зала на Народното събрание. 


В България по негов проект се изграждат няколко ваканционни селища в Каварна, край Бяла и в района на р. Камчия, пише за Иван Данов вестник "Строителство Градът" през 2006 г. 


Според публикация преди три години в изданието на Камарата на строителите в България Иван Данов е привърженик на идеята разрешителни за строеж да се издават единствено ако има документ, доказващ, че е осигурено финансиране за цялостното изграждане на обекта. Така според него ще се сложи край на практиката да се започва строителство и след това години наред - понякога десетилетия - обектът да остава незавършен.


По думите му е лош вариант строителството с лични средства и трябва да се строи с банков кредит, защото финансовата институция надзирава как върви работата и държи работата да завърши навреме.


Изданието описва разговор с Данов и вече оттегленият кандидат за министър Калин Тихолов. Двамата са колеги в УАСГ.


Данов се изказва и като привърженик на развиване на сателитно селище в северните райони на София, където е металургичният комбинат "Кремиковци". Освен това той е привърженик на строителството на скоростни влакове в Южна България. "24-часовият бърз транспорт значи, че от Пловдив можете да отидете на театър в София и след представлението да се приберете вкъщи – това е другото лице на техническия прогрес", казва архитектът пред изданието.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK