Проф. Николай Петров: Подобрихме подбора на пациентите, за да потръгнат трансплантациите

Полк. проф. Николай Петров, министър на здравеопазването в служебното правителство

© Надежда Чипева, Капитал

Полк. проф. Николай Петров, министър на здравеопазването в служебното правителствоЗа по-малко от месец и половина в страната се реализираха 11 трансплантации - три чернодробни, шест бъбречни и две сърдечни. Изготвихме проект на наредба за корекция на сега действащата нормативна база и тя веднага даде резултат. Дано да работи все така добре. 


Това заяви министърът на здравеопазването в служебния кабинет проф. Николай Петров пред журналисти при отчитането на дейността на правителството в края на мандата му. Това направиха и вицепремиерът и министър на социалната политика Деяна Костадинова, както и министърите на отбраната Тодор Тагарев, на правосъдието Драгомир Йорданов, на образованието, младежта и науката Николай Милошев, на културата Владимир Пенев, на здравеопазването проф. Николай Петров и на физическото възпитание и спорта Петър Стойчев. 


Проф. Петров отдава успеха в трансплантациите на дребни корекции по веригата на механизма, които не струват много, но са съществени. По думите му, като участник в много от трансплантациите във ВМА и специалист той самият е направил подробен анализ на цялата верига, търсейки проблема. Имаме бази за експлантации и за трансплантации, имаме програма и специалисти за следтрансплантационния период, имаме достатъчно травматизъм и реанимации пълни с болни хора, изброява Петров и пита: "Какво нямаме?".
"Оказва се, че проблемът е в т. нар. филтър на пациентите", заявява служебният здравен министър". "Във ВМА например има две големи реанимации. Грижата на координатора по донорство, както и за всяка болница, е да минава всяка сутрин по леглата и да види има ли пациенти, които са суспектни, т.е. е възможно да са в състояние на на мозъчна смърт, да ги филтрира, да стартира процедурата по доказване на такава - т.е. рефлексът, за да се види потенциалния донор сред тежкоболните. Открие ли се донорът, докаже ли се мозъчна смърт, оттам нататък по никакъв начин не бива да се обвиняват нито медиите, нито близките, дали ще откажат съгласие, тъй като хората са достатъчно зрели. Въпрос на доверие е коректност, когато обясняваш на близките каква е ситуацията", пояснява още той.  


"Ето тази елементарна промяна се състоеше в повишаване, и то не драстично, на парите, които ще получават координаторите по донорство. Трябваше да ги стимулираме, да ги заинтересоваме. И второ трябваше да се регламентира тези пари да се изплатят, а не да се преведат в бюджета на болницата и дали стигат до координатора е съвсем друга тема", обясни здравният министър.  


По останалите дейности на здравното ведомство Петров постави на челни места предварително зададаените приоритети, с които по думите му е приключил много бързо. На първо място е осигуряването на прозрачност. Министърът отчете като постижение съставянето на Обществен съвет към Министерството на здравеопазването и коментира: "Много болни теми бяха обсъдени там, като една от най-болните беше Наредбата за условията и реда за определяне на цените на лекарствата. Друга важна тема бяха правата на пациентите - техния достъп до здравоопазване".


На второ място е активното участие на министерството в в изготвянето на националната програма за реформи в България, като ведомството е работило конкретно върху Стратегията за развитие на здравеопазването. Тя беше одобрена от Министерски съвет на 29 април, предстои да се разгледа от Световната банка и по нея се очакват между 300 и 500 млн. лева за периода 2014-2020 г.,  които ще бъдат насочени в направления Спешна помощ, електронно здравеопазване и диагностично свързани групи. поясни министър Петров. На трето място е изготвеният проект на Национална програма за профилактика и превенция на самоубийствата и план за действия по нея.  


Нататък здравният министър изброи още над 40 реализирани точки в сферата на здравеопазването, сред които старата на работата на Националния съвет по цени и реимбурсиране, подобрената комуникация между националния номер 112 и Спешна помощ, изготвянето на проектозакон за наркотичните вещества, изготвянето на национални програми за хигиена и здраве сред младежите.


Министърът изрази и съпричастността си към протеста срещу насилието над служители на Спешна помощ след като преди дни екип специалисти беше нападнат и пребит. "Всички морално ще подкрепим протеста на лекарите срещу насилието. Подкрепям протест, но недай Боже да се стига до ефективни действия. Този въпрос трябва да бъде решен в най-спешен порядък, напрежението е голямо", коментира той. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK