Кабинетът "Орешарски" е одобрен (хронология)

Клетвата на кабинета "Орешарски"

© Красимир Юскеселиев

Клетвата на кабинета "Орешарски"След четири часа и половина обсъждания, пререкания и процедурни игри Народното събрание одобри излъченото с мандата на БСП правителстов, начело с Пламен Орешарски. 


Кабинетът беше прокаран с гласовете на БСП и ДПС, а ГЕРБ беше "против". Групата на "Атака" формално не участва в приемането на кабинета. Гласува единствен лидерът Волен Сидеров, който знаково се обяви "против".  Партията му обаче даде рамо на левицата и БСП като сутринта осигури минимален кворум за начало на заседанието, пак чрез Сидеров.


Прочетете какво се случи в  парламента днес в тази статия, съставена с помощта на репортерите на "Дневник" Биляна Рилска и Слав Оков (най-новото е най-отгоре)

13.51ч. Министрите тръгват към сградата на Министерския съвет, където ще започне церемонията по предаването на властта
13.42ч Традиционната чаша шампанско  в кафенето на парламента след избор на правителството този път липсва. Министрите отиват за кратко в стаята на БСП


13.40ч. Председателят на парламента Михаил Миков закри заседанието.


13.37ч. Новоизбраните министри полагат клетва пред парламента


13.34ч. "Атака" напусна пленарната зала


13.33ч. Последното гласуване - за състава на кабинета: проекторешението е прието отново със 119 гласа "за", 98 - "против" от общо 217 гласували.  


Зинаида Златанова вече е вицепремиер и министър на правосъдието, Цветлин Йовчев - министър на вътрешните работи, Кристиан Вигенин - министър на външните работи, Петър Чобанов - министър на финансите, Ангел Найденов - министър на отбраната, Таня Андреева - на здравеопазването, Хасан Адемов - на труда и социалната политика, Анелия Клисарова - на образованието, Драгомир Стойнев - на икономиката и енергетиката, Десислава Терзиева - на регионалното развитие и благоустройството, Иван Данов - на инвестиционното проектиране, Данаил Папазов - на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Искра Михайлова - на околната среда и водите, Димитър Греков - на земеделието, Петър Стоянович - на културата, и Мариана Георгиева - на младежта и спорта.


Отново има един глас "против" от "Атака"


13.27ч Гласуване за структурата на Министерския съвет


Гласували - 217, от тях "за" - 119, "против"- 98. Структурата на кабинета е одобрена


Разбивката на гласовете по групи показва, че един депутат от "Атака" - Волен Сидеров, е гласувал срещу структурата на правителството. БСП и ДПС са подкрепили, а ГЕРБ се били против.


Гласовете "за" вече са с един по-малко, тъй като Пламен Орешарски няма право да участва вече във вота.


13. 23ч. Трети опит: гласували са 217 депутати. От тях 120 "за" и 97 "против". Пламен Орешарски е министър-председател.


"Атака" отново не гласува, ГЕРБ са "против", а гласовете на БСП и ДПС са достатъчни за избора.


Румен Иванов от ГЕРБ се оплаква от трибуната, че системата за гласуване не работи. Обяснява, че при първия вот натиснал бутона "против", а системата отчела обратното. 


13.21ч Второ гласуване за избор на Орешарски за премиер. От ГЕРБ се оплакват, че имат проблем с пултовете за гласуване. Михаил Миков отменя гласуването и праща Десислава Атанасова да си намери друга машинка за гласуване, защото нейната не работи


13.19ч От ГЕРБ искат прегласуване с аргумента, че не са успели всички да гласуват. 


Служебният премиер Марин Райков в разговор с наследника си Пламен Орешарски

© Красимир Юскеселиев

Служебният премиер Марин Райков в разговор с наследника си Пламен Орешарски


13.17ч Решението за избиране на Орешарски за министър-председател е прието със 121 гласа "за" и 8 "против". 


Гласуването по групи показва, че един народен представител от ГЕРБ е подкрепил Орешарски (по-късно Румен Иванов от партията заяви от трибуната, че натиснал бутона "против", но системата отчела обратното). Останалите 8 са били "против". Атака" не са участвали във вота.


13.12ч От името на групата на ГЕРБ Красимир Велчев иска поименна проверка на кворума. Аргументът: искаме да разберем двойна ли е или тройна коалицията. 


Михаил Миков отказа, като се позовава на парламентарния правилник, който позволява на председателя да прецени дали да приеме искане за поименна проверка. Миков подчерта, че има видимо мнозинство. 


ГЕРБ отново напускат залата 


Миков разпорежда секретарите да направят проверка и след няколко минути обявява, че в залата има 144 депутати и гласуването започва.


13.07ч "Късно е да ви давам препоръки и отговори, защото няма да имате втори шанс. Ще видите какво ще направя в мандата си", гласеше отговорът на кандидат-министъра Таня Анреева. Тя подчерта, че за разлика от Атанасова е практикуващ лекар и настоя да не я нарича "колега". Посочи, че ситуацията в здравеопазването е тежка и че не е работено по конкретни проблеми, като например програмата за онкоболни.


13.04ч Решенията за закриване на лечебни заведения се взимат от общинските съвети, които са доминирани от БСП и ДПС, репликира Атанасова, а думите и бяха посрещнати с викове на неодобрение от левицата и ДПС.

13.02ч Преди да питате колко нови болници ще бъда открити, кажете колко болници вие закрихте - 17, отвърна от трибуната Волен Сидеров.


Фотогалерия: Парламентарните страсти около кабинета "Орешарски" >


12.58ч Здравният министър от кабинета "Борисов" Десислава Атанасова пита кандидат-министъра в ресора Таня Андреева какво ще предприеме за спешната помощ, цената на лекарствата и откриването на нови болници. Тя иронично обяви, че съчувства на администрацията в здравеопазването, която сменя шести министър за няколко години. Съчувствам и защото ще имат министър, който не знае кой плаща здравните осигуровки на децата, заяви Атанасова, която в началото на мандата си нашумя с искането да не се издават лични документи на хората, които не плащат здравни вноски.


12.55ч. Четири часа продължава вече дебатът за проектокабинета "Орешарски". Току що парламентарният шеф Михаил Миков обяви, че групите разполагат с общо 20 минути за изказвания, като ДПС вече е изчерпала времето си.


12.45ч Зам.-министър на финансите в кабинета "Борисов" Владислав Горанов също излиза на трибуната, за да отхвърли направените от Сергей Станишев тълкувания за финансовата и икономическата политика на предишното правителство и резултатите от нея. Той уверява, че гледа на Орешарски като на добър финансист.12.40ч. Министърът по усвояване на еврофондовете в кабинета "Борисов" Томислав Дончев акцентира върху намеренията на проектокабинета да вземе "извънредни мерки" за усвояването на еврофондовете и се позова на данни, които по думите му, показват, че проблем с усвояването на парите от Брюксел няма. В края на изказването си декларира, че бъдещия кабинет може да разчита на личната му професионална подкрепа по всички въпроси, свързани с еврофондовете.


12.18ч. Разискванията се връщат към спокойния тон.


Лютви Местан най-сетне взима думата за официалното си изявление от името на групата на ДПС. В над 20-минутното си слово повтаря тезата си, че суверенът е определил това разпределение на силите в народното събрание и политиците трябва да се съобразят. Декларира, че партията му подкрепя проектоправителството и предупреждава, че "страстите български" ще оставят на Орешарски и министрите му не 100 дни, а сто секунди толеранс.


"Не приемаме внушенията за нова тройна коалиция, вотът ще покаже, че такава няма", декларира Местан. "Ако някога "Атака" е подкрепяла министър-председателя, то този министър-председател се казва Бойко Борисов. Ако е подкрепяла нечия политика и партия, то тази партия се казва ГЕРБ", посочва той. Местан цитира изказване на Волен Сидеров от 29 юли 2009г., когато при клетвата на кабинета "Борисов" лидерът на "Атака" заявява, че застава зад него, а в стенограмата е отбелязано, че думите му са посрещнати с бурни аплаузи от банките на управляващата партия.


"Днес не очакваме подкрепа от "Атака" и няма да я получим", нека поставим край на спекулациите", подчертава Местан.


Управителят на БНБ Иван Искров (последният вдясно) и шефът на Сметната палата Валери Димитров чакат гласуването

© Красимир Юскеселиев

Управителят на БНБ Иван Искров (последният вдясно) и шефът на Сметната палата Валери Димитров чакат гласуването


12.15ч. Борисов отново излиза от залата по време на изявлението на Станишев и обяснява, че отива в стаята на парламентарната си група, за да чете новата програма на кабинета "Орешарски", която значително се различава от предлаганото по време на предизборната кампания. По пътя се спречка с репортер на телевизия "Алфа" (телевизията на "Атака" - бел. ред.), който задава въпроса "Имате ли съвест, г-н Борисов?". "Според мен е крайно време да се забранят партийните телевизии, за да има свободни журналисти", отвръща Борисов. 


12.00ч Заседанието е възобновено с изказване на Сергей Станишев. Той обвинява кабинета "Борисов", че е оставил тежко наследство с "опоскан" държавен резерв, нараснал дълг, забавени разплащания към бизнес, риск за усвояване на еврофондовете. Истината е, че правителството на Орешарски поема огромна отговорност, заявява той и допълва, че "толкова образовано правителство в последните години не е имало"


"Няма да ви дадат и един ден толерантност и милост", предупреждава Станишев кандидат-министрите.


В края на пространното си изказване, Станишев влиза рязко в морската терминология, обявявайки, че в проектокабинета има трима морски офицери, които ще бъдат в екипажа на Орешарски. "Държавата е в щорм, щурвалът е заклинил, платната са закъсани, има течове и пробойни в бордовете", описва ситуацията в същата стилистика лидерът на БСП.  Изразява надеждата министрите заедно да закарат кораб на държавата до тихи и спокойни води, в които всеки да има възможност да живее, спокойно и да се развива.


11.20ч. Водещият заседанието Мая Манолова (БСП) обявява 30-минутна почивка. "Атака" свиква пресконференция, за да отговори на ГЕРБ.


Рехав протест съпровожда обсъждането на проектокабинета "Орешарски". Пред централния вход на парламента са се събрали 20-ина души, които настояват за касиране на изборите и за битка с енергийната мафия

© Анелия Николова

Рехав протест съпровожда обсъждането на проектокабинета "Орешарски". Пред централния вход на парламента са се събрали 20-ина души, които настояват за касиране на изборите и за битка с енергийната мафия


11.17ч Напрежението в залата ескалира, след всяка изказване следват искания за "лични обяснения". Депутатите от всички групи ползват правото, дадено от парламентарния правилник, да отговарят на всяко изказване, в което е било споменато името им. 


11.15ч. Много сте изнервен, познаваме се добре, репликира Делян Пеевски, който отново се озовава на трибуната. Със заканителен тон призовава Цветанов да не повтаря обясненията за апартаментите си, защото обещава, че истината за имотите ще излезе наяве.


11.12ч. Очаквам до часове прессъобщение на прокуратурата. Предният път, когато Пеевски ме заплаши от трибуната, главният прокурор тутакси направи коментар лично за мен. Но не каза нищо за аферата "Хохегер", нито за сигналите за нарушения в изборите, които входирахме, отговори Цветанов. 


Гордея се, че съм завършил НСА и че имам следдипломна квалификация по право и квалификации от международни правоохранителни академии, допълва той.


Бившият вицепремиер отвръща и на намеците за 6-те му апартамента като отново повтаря, че е минал през цялата процедура на проверка от данъчните.


Лидерите на БСП и ДПС - Сергей Станишев и Лютви Местан, оглеждат залата минути преди да започне регистрацията на депутатите за участие в заседанието

© Красимир Юскеселиев

Лидерите на БСП и ДПС - Сергей Станишев и Лютви Местан, оглеждат залата минути преди да започне регистрацията на депутатите за участие в заседанието


11.06ч. Лютви Местан също иска лично обяснение и връща ироничната забележка на Цветанов с риторичния въпрос дали покойният Мишо Бирата (Михаил Миков - бел.ред) би имал подходящ профил за министър на младежта и спорта. 


"Имал съм всякакви критики към управлението Ви, но никога не съм ви укорявал, че в качеството си на физкултурник се грижите за сигурността на страната. И физкултурник може да е министър на вътрешните работи, стига да се бори с престъпността, а да не генерира престъпност", заяви Местан. Добави и че пожарникар може да е премиер, стига да върши работата, за която е избран.


Местан повтаря, че изборът на Бенчева е предизвикан от промяната в структурата на министерството на спорта, което ще се занимава вече и с политиките за младежта. След което изненадващо обявява, че за спорта ще се грижи един от най-известните български спортисти - Йордан Йовчев


Йовчев беше зам.-министър на спорта в служебния кабинет, но досега името му не е споменавано за новото правителство. 


11.00ч. Изявлението на Цветанов взривява залата


Делян Пеевски се изправя на трибуната и неколкократно се обръща към Цветанов, който е седнал на банката и говори с колега от задния ред с думите: "Обърнете се, гусин Цветанов, обърнете се Ви казвам, не се правете". Когато успява да привлече вниманието на бившия вицепремиер, депутатът от ДПС продължава почти във фалцет: "Да Ви кажа, Вие вадите много лъжи. Но тепърва ще излиза с колко криминално проявени лица сте се срещал лично Вие, обещавам Ви го лично".


Пеевски допълва, че няма да се занимава с бившия вътрешен министър. Това щяла да  направи правораздавателната система, "за да Ви накаже, за всички престъпления, които извършихте, а те са много".


10.58ч Цветанов открито се подиграва на избора на Мариана Бенчева за министър на младежта и спорта, като напомня, че тя е съветник на Лютви Местан и очевидно негова номинация. Той пожелава успех на олимпийците, които ще бъдат под нейно ръководство, и изразява, че те ще имат много успехи и добър синтаксис, намеквайки за специалността на кандидат-министъра. 


10.55ч  Рязка промяна в темата на изявленията.


Зам.-председателят на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов атакува от трибуната в надъхано слово депутата от ДПС Делян Пеевски, с когото миналата седмица влезе в публична разпра в Народното събрание. Той нарече поведението на Пеевски тогава агресивно и го обясни с решението на служебния кабинет да въведе нови правила за държавните депозити в банките, намеквайки за връзката между Пеевски и КТБ на Цветан Василев. Не назовава името на депутата от ДПС, а вместо това използва израза "едно момченце, което в миналия парламент беше много тихичко", намеквайки за това, че в предишното Народно събрание Пеевски не се появяваше на работа, нито взимаше думата от парламентарната трибуна. 


В типичния си стил на недомлъвки, Цветанов допълва: "Когато бях министър, имах една среща с главния прокурор. Тогава учудващо за мен с главния прокурор дойде Делян Пеевски. Това е стилът и силата, с която решихте изборите".


Цветанов заявява, че в предстоящите месеци ще излиза кой е стоял зад този кабинет и посочва като негови "кукловоди" Сергей Станишев, Моника Йосифова (съпруга на Станишев- бел. ред), Делян Пеевски, Волен Сидеров и Лютви Местан.


Той се обръща и към президента с предупреждението, че БСП, ДПС и "Атака" са на път да го изолират, позовавайки се на предложените от левицата и хората на Сидеров промени в Закона за ДАНС. "Вбъдеще шефът на ДАНС ще се назначава от парламента, а не с Ваш указ, обърнахте ли внимание?", пита той Плевнелиев. 10.43ч. "Г-н Гошо, преди да се обърнете към мен, прочетете изявленията на бившите си депутати
Емил Димитров и Иван Петров, които казват, че Цветан Цветанов е рекетирал бизнеса. После ме питайте за скачените съдове да ви отговоря", гласи репликата на Сидеров


10.41ч. Разиграхте театрален спектакъл, реагира Георги Андонов от ГЕРБ. Той добави, че скаченият съд "Атака" - ДПС е станал тръба. "Поздравления, честито и горчиво", завършва Андонов. 


10.39ч. Лидерът на ДПС Лютви Местан взима за първи път днес думата, за да репликира Сидеров. Той цитира изказването на Мариана Бенчева, за което намекна лидерът на "Атака": "Бих се радвала в ученическите чанти до учебника по български език да носите учебника по майчин език" .


"Какво престъпно има в това изречение", повиши тон от трибуната Местан. Той допълни, че никой няма право да разпъва който и да е политик, "който се е осмелил пред 30 хил души да защити едно човешко право". Настоявам Народното събрание да е на висотата на стандартите на ЕС и НАТО, повишава тон Местан. 

10.36ч. Сидеров очертава позицията на партията си парламента така: "критична позиция, активност в законодателството и търсене на съмишленици сред другите партии по важните за държавата въпроси". Предупреждава отново, че е готов да предизвика протести и сваляне на правителството, ако не види това, което иска от кабинета и парламента. 


Поне десет пъти лидерът на "Атака" повтори, че няма да се крие, както прави това Бойко Борисов


10.32ч Сидеров заяви, че има критики и към структурата, и към състава на проектокабинета. Повтори, че настоява за извеждането на енергетиката в отделно министерство. Допълни, че изявленията на "една министърка" (Мариана Бенчева - бел.ред) за учебници на майчин език ще срещнат тежкия отпор на партията му. 


10.29ч. "Зная опасността, която ме заплашва, защото в тая клика ГЕРБ действат мутро-милиционерски кръгове. Както спрях пътя на ГЕРБ към властта, то така ще спрем и свалим управлението, което няма да ходи по българския национален интерес", закани се Сидеров. 


Той нарече "спекулации" твърденията, че подкрепя бъдещия кабинет. "Няма да дадем подкрепа на този кабинет", декларира лидерът на "Атака


10. 27ч. Гласът, който осигури кворума, беше моят, обяви от трибуната Волен Сидеров. Той обясни, че провалът на заседанието заради липсата на кворум не би постигнала нищо и се позова на присъствието на официални гости, сред които президента и ръководителите на вероизповедания и на институции. Този път Сидеров нарече чуждестранните дипломати "наши партньори", за разлика от първото заседание на парламента, когато използва по техен адрес израза "дебелобузи чичковци".


"Искате да провалите заседание, в което първа точка е промяна в Наказателния кодекс за защита на лекарите от нападения, така ли?", попита риторично Сидеров, обръщайки се към бившия шеф на парламента Цецка Цачева.


Вие правите триковете, с които се опитвате да саботирате парламентаризма, но това няма да стане и "Атака" е гарантът за това", провикна се от трибуната Сидеров. 


ГЕРБ неколкократно напускаха пленарна зала по време на заседанието

© Красимир Юскеселиев

ГЕРБ неколкократно напускаха пленарна зала по време на заседанието


10.25ч. Ще получите подкрепа, когато изпълнявате конкретни и важни за българите задачи, обърна се към министрите лидерът на лявото крило в БСП Янаки Стоилов. Той добави, че сложното парламентарно съотношение като че ли налага провеждането на сдържана политика, в същото време в обществото има радикални нагласи.   


"Трябва да е ясно, че радикалният ляв реформизъм е този, който може да изведе България от кризата", декларира Стоилов, който до последно беше сочен за кандидат за вицепремиер по социалните въпроси в проектокабинета "Орешарски", но не влезе в него. Депутатът напомни, че той е от хората, които остават да пазят социалистическата партия и след провал на нейно управление. 


"Получавате кредита на парламента, падежът на вноските е всеки месец, а сметката се заверява от българските граждани", предупреди той министрите. 


10.15ч. Само от уважение към вас няма да спомена нищо за вашите министри - как ги намирахте, къде и с какви квалификации, контраатакува от трибуната Пламен Орешарски, намеквайки за влязлото  в политическия фолклор обяснение, че се е запознал с един от здравните министри в кабинета си - Ана-Мария Борисов, на кръстопът. 


"Много благодаря за съветите по финансовите въпроси. Аз лично ще разчитам на вас", репликира още Орешарски.


10.14ч. "На ваше място, колкото и да ви се карат партийните началници, щях да намеря време да се срещна с първата политическа сила. И ви уверявам, трябваше само да се обадите и щях да ви дам моя глас", обърна се Борисов отново към Орешарски. Той увери кандидат-премиера, че вратата на ГЕРБ остава отворена за него. когато пожелае да говори с хора, които са били в управлението и са готови да окажат съдействие. Бившият премиер пожела на наследника си "успех, кураж и много характер"


10.09ч Пръв взима думата Бойко Борисов. "Ясно е, че сте се разбрали и правителство днес ще има. Добре е, че г-н Орешарски вече уцелва имената на министрите си. Дано вече ги познава", иронично се обръща към левицата Борисов.


Той повтаря тезата си, че в момента е изключително трудно и отговорно да поемеш премиерския пост и не пропуска да уязви Сергей Станишев, че е прехвърлил тази отговорност на Орешарски, вместо лично да я поеме. 


10.08ч. Министрите, които не присъстваха досега в залата, защото не са депутати, са поканени. Разискванията започват. 

10.01ч. Орешарски представя един по един кандидатите за министри. Най-бурни реакции в залата предизвиква номинацията за Мариана Георгиева - Бенчева за министър на младежта и спорта. Името на професора-българист предизвиква реплики и смях и Орешарски се чувства длъжен да обясни, че целта е под шапката на това ведомство да бъдат обединение политиките за децата по европейската програма "Европа 2020", както и там да се прехвърли Агенцията за защита на децата. Поради това, обяснява той, профилът на Бенчева е напълно подходящ.


Кабинетът "Орешарски" е одобрен (хронология)

© Красимир Юскеселиев


9.52ч. Орешарски обявява официално структурата и състава на проектоправителството си - премиер, един вицепремиер, 16 министри. Промените в структурата са известни: от министерството на икономиката и енергетиката излиза ресорът туризъм, който ще бъде обособен в агенция, Министерството на образованието, младежта и науката се трансформира и проблемите на младежта преминават в ресора на спортното ведомство, създава се ново министерство - на инвестиционното планиране, което поема част от правомощията на регионалното ведомство досега.


9.51ч. Пълното приложение и особено позитивните резултати от предлаганите мерки имат средно и понякога дългосрочно измерение, предупреждава Орешарски. 


Кандидат-премиерът иска толеранс от политическите сили, социално-икономическите партньори и гражданското общество. Повтаря, че екипът му остава отворен за диалог през цялото време. 


9.49ч Още от приоритетите на бъдещия кабинет: финансова стабилност, грижа за децата и майките за преодоляване на демографския срив, по-добър достъп до здравеопазване.


9.41ч. Пламен Орешарски взима думата, за да представи програмните намерения на кабинета си. Той нарича предишната политика непоследователна и волунтаристична и допълва, че в момента сме свидетели на институционална конфронтация, стагнираща стопанска и инвестиционна активност, обезсърчено предприемачество, дългове в публичния сектор, растяща безработица и набираща скорост нова емиграционна вълна. Днес страната се нуждае от общо съгласие за спешни мерки, подчертава Орешарски. 


Кандидат-премиерът повтаря основните пунктове на вече огласените намерения на управление, станали популярни като "Плана "Орешарски". Трите основни посоки на мерките в тях са: укрепване на демокрацията и връщане на доверието на гражданите в институциите, икономическо възстановяване и насърчаване на предприемачеството, повече солидарност и социална справедливост 


Подчертава необходимостта от прекратяване на корупционните практики и специално подчертава нуждата от свобода на медиите. В този момент камерите на Би Ти Ви показват усмихнатият депутат от ДПС Делян Пеевски, който седи на първия ред в залата. 


9.40ч. "България ще е в сигурни ръце на един изграден държавник, за когото националният интерес, общият интерес ще е на първо място", завърши словото си Станишев под бурните аплодисменти на депутатите от левицата и ДПС.


Сергей Станишев

© Красимир Юскеселиев

Сергей Станишев


9.37ч Станишев хвали качествата на Орешарски - подчертава упоритостта, компетентността, работоспособността му, експертните му познания и чувството му за хумор. Припомня успехите му като министър на финансите в оглавявания от самия Станишев кабинет през 2005 - 2009г., усилията му за спазването на строга фискална политика, настояването за връщането на иракския дълг. 

9.27ч. Лидерът на БСП Сергей Станишев взима думата, за да представи кандидата на партията си за премиер. Прави уговорката, че преди да говори за личността на Орешарски, е нужно да се кажат някои други важни неща и започва реч за резултатите от изборите, политическата ситуация в страната и очакванията на хората. 


В същото време Борисов отново е извън залата и дава изявления за медиите. "От днес нататък и аз имам заплаха от БСп, ДПС и "Атака" - така Борисов отговаря на думите на Сидеров, че е заплашен от бившите управляващи.


Докато Станишев говори в залата, пред микрофоните на телевизиите в кулоарите Борисов заяви: "Бих искал да поздравя Цветан Василев (собственика на КТБ - бел. ред.) - той  направи добър проект с това правителство".


"А и новият проект, който готви за зимата с вашия шеф също е добре подплатен", обръща се Борисов към репортерите, без да уточнява за кого говори. 


9.23ч. Депутатите уточняват процедурата. Прието е, че дебатът по трите проекторешения ще е общ. 


9.16ч. Народните представители от ГЕРБ се връщат в залата, за да участват в приемането на седмичната програма на парламента


Волен Сидеров единствен от "Атака" се регистрира, за да осигури необходимия кворум за начало на заседанието

© Красимир Юскеселиев

Волен Сидеров единствен от "Атака" се регистрира, за да осигури необходимия кворум за начало на заседанието


9. 15ч. Регистрираният депутат от "Атака", който осигури кворум на заседанието, е водачът на "Атака" Волен Сидеров


9.05ч. ГЕРБ напуска залата.


"Излязохме, за да подчертаем, да видят посланиците и хората, че тези три партии - БСП, ДПС и "Атака", са едно и с комбинации ще изберат правителство", заяви в кулоарите лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Оттук нататък правителството е несменяемо заради Сидеров, допълни той.


"Излизаме да си вършим работата", коментира Искра Фидосова. 


9.04ч. Регистрирани са 121 души - всички от БСП и ДПС, заедно с един от "Атака". Кворум има, заседанието е открито. В залата са президентът Росен Плевнелиев, патриархът, служебният кабинет, посланици. 


Един глас, нужен за кворум

© Юлия Лазарова

Един глас, нужен за кворум


9.03ч. Започва регистрацията на депутатите. Залата е пълна, ръководствата на всички партии са по местата си. По предварителна информация "Атака" ще се регистрира, след което Сидеров ще говори и заедно с депутатите си ще напусне. 


8.58ч. Лидерът на "Атака" Волен Сидеров тръгва към пленарната зала, заобиколен от многобройна охрана и депутати от партията. На излизане от стаята на групата обявява: "Има заплаха от ГЕРБ", но отказва да уточни каквото и да е повече.  


8. 53ч. - Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов и депутати от партията му влизат в пленарната зала. Борисов отива до местата, където са служебните министри, за да ги поздрави. 


8.47ч. Снощи "Атака" заседава до късно вечерта, но така и не излезе с официална позиция как ще се държи в залата. Около 4ч. призори зам.-председателят на партията Десислав Чуколов публикува в профила си в социалната мрежа "Фейсбук" следното съобщение: "Съратници, днес АТАКА ще спаси България от 4 годишно турско робство". 


Президентът Росен Плевнелиев в официалната ложа на Народното събрание

© Красимир Юскеселиев

Президентът Росен Плевнелиев в официалната ложа на Народното събрание


8.45ч. Решенията за одобряване на кандидата за премиер и за структурата и състава на проектокабинета се приемат с обикновено мнозинство - повече от половината от присъстващите в залата народни представители.


За да започне обаче пленарното заседание, участие в него трябва да са регистрирали най-малко 121 депутати. Именно около това изискване се очаква да се завърти интригата днес - БСП и ДПС разполагат с общо 120 гласа и не могат сами да съберат кворум. Очаква се да получат поне един глас от "Атака", за да започне заседанието.


Ниският кворум, от своя страна, сваля рязко необходимите гласове за избор на правителство - при 121-ма в началото, за одобряване на проектокабинета "Орешарски" ще са достатъчни 61 гласа, ако в самото гласуване не участват повече от 121 депутати. Ако това се случи, ще е налице парадокс - правителството може да бъде избрано с двойно по-малко гласове, отколкото са нужни за свалянето му, тъй като Конституцията изисква поне 121 депутатски гласа за гласуване на недоверие. 


8.41ч.  Процедурата по одобряване на Министерски съвет включва три гласувания - за избор на министър-председател, за приемане на структурата на правителството и за одобряване имената на министрите. Гласуването за министрите е наведнъж - парламентът не може да одобри една, но да отхвърли друга номинация за министър.


8.35ч.  Заседанието на Народното събрание се очаква да започне след 25 минути. Около сградата на парламента има засилено полицейско присъствие. 


Формално, в началото депутатите трябва да одобрят с гласуване седмичната програма на парламента, първа точка от която е гласуване за предложения от Пламен Орешарски проект за Министерски съвет, съставен с мандата на БСП. 


Вчера Орешарски и лидера на БСП Сергей Станишев върнаха на президента Росен Плевнелиев изпълнения проучвателен мандат за съставяне на кабинет. Минути по-късно държавният глава обяви, че е подписал указа, с който предлага на Народното събрание да одобри структурата и състава на проектокабинета. 


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (641)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 664 Весело

  Политическа партия "Ятака" (смех)

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 3. 3 Профил на Biggus Dickus
  Biggus Dickus
  Рейтинг: 582 Весело

  Хахахахаха, цирка се почнА...

  Just in general, any government throughout history hasn't really wanted its people to be educated, because then they couldn't control them as easily ...
 4. 4 Профил на carpypd
  carpypd
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Новата тройна коалиция вече е факт.Честито!

 5. 5 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1391 Весело

  В това НС Сидеров ще осребрява морала си, идеите си и каузата на атака нон стоп...

 6. 6 Профил на ec
  ec
  Рейтинг: 450 Весело

  Голям цирк. А ГРОБ къде се изнизва, кюфтаци в барчето ли ще нагъват толкова рано?

 7. 7 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1153 Неутрално
 8. 8 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 744 Гневно

  Продажни и долни псевдо националисти!

 9. 9 Профил на super2
  super2
  Рейтинг: 401 Неутрално

  Мишкииии! Ето това е продаден вот... Сидеров да се скрие и да не говори повече....

 10. 10 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3230 Неутрално

  Ако очакваха хората да ги похвалят,
  РУСКАТА ТРОЙКА - БСП,ДПС и АТАКА щяха да излязат с имената си.
  А не с псевдонима "Орешарски".

 11. 11 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 676 Неутрално

  "9.05ч. ГЕРБ напуска залата "

  Мутренската банда са усетили, че ги чака път към затвора.

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 12. 12 Профил на mortex
  mortex
  Рейтинг: 229 Неутрално

  бърз въпрос- така ли ми се струва или цяла София е в оранжев прах?

 13. 13 Профил на Един приатель
  Един приатель
  Рейтинг: 456 Неутрално

  Волен на следващите избори едва ли ще влезе в парламента с подобни ходове.

 14. 14 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1786 Неутрално

  Честито на протурската, прокомунистическата ДС партия Атака! Честито ИБРИКЧИИ!

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 15. 15 Профил на Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!
  Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Нека честитим новата тройна коалиция на всички червени, сиви и лилави комунисти в парламента - новото ОФ! Да не пропуснем и тъмно-сините такива, които с анти-ГЕРБ пропагандата си допринесоха за връщането на червените престъпници на власт.

  Има две политики. Едната е дясна, а другата - грешна. Маргарет Тачър
 16. 16 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Депутатите на Атака едва не смазали двама репортери на Дарик. Имало паднали на земята. Аз нямам коментар.

  Доброто е заразно
 17. 17 Профил на dr_t
  dr_t
  Рейтинг: 450 Неутрално

  ДАаааа, човек на Сидеров надяна феса... Голям смях, националисти подкрешят етноси...

 18. 18 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1645 Неутрално

  И ся ко ста'а с атака? Аз ако съм на мястото на който и да е атакист ще си направя сепуко ритуално моментално интересно се очертава Пълен цирк.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 19. 19 Профил на naivnika
  naivnika
  Рейтинг: 229 Разстроено

  Комунисти, турци и псевдонационалисти, ръка за ръка. Честито българи! Това поискахме, това получихме.

 20. 20 Профил на Холдън Колфийлд
  Холдън Колфийлд
  Рейтинг: 1325 Весело

  Волене, Волене, със здраве да си ги харчиш.

 21. 21 Профил на Един приатель
  Един приатель
  Рейтинг: 456 Весело

  До коментар [#12] от "mortex":

  Колата ми беше покрита с червен прах. Абе комунистите нямат спирка бе :Д

 22. 22 Профил на carpypd
  carpypd
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Ха, Волен бил човека, регистрирал се за кворума.

 23. 23 Профил на Terry bear
  Terry bear
  Рейтинг: 506 Любопитно

  Давайте да залагаме днес от колко часа ще започнат протестите...

  http://www.vaksinite.com/zashto-kolektivniat-imunitet-chrez-vaksini-e-nepostizhima-utopia/
 24. 24 Профил на 2uettottanta
  2uettottanta
  Рейтинг: 450 Неутрално
 25. 25 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#13] от "kaloyann":

  Май забравяте, че при предното правителство Атака водеше 2 години една политика и 2 години точно обратната.

  Паметта на електората е къса.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 26. 26 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 506 Неутрално

  1 глас - а колко ли струва той?

 27. 27 Профил на Колаборационист
  Колаборационист
  Рейтинг: 941 Разстроено

  Нека напускането на страната да започне сега !

  Всички ТРЯБВА неумолимо да наказваме невежеството на администрацията и духовенството !
 28. 28 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Волен спаси временно ГЕРБ!
  По добре беше БСП да остане с абсолютно мнозинство в парламента, но нейсе.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 29. 29 Профил на Biggus Dickus
  Biggus Dickus
  Рейтинг: 582 Гневно

  [quote#20:"Ерофеев"]Волене, Волене, ЗА здраве да си ги харчиш.[/quote]

  Just in general, any government throughout history hasn't really wanted its people to be educated, because then they couldn't control them as easily ...
 30. 30 Профил на Един приатель
  Един приатель
  Рейтинг: 456 Неутрално

  [quote#25:"tribiri"]Паметта на електората е къса.[/quote]


  За жалост си прав. Тук няма спор.

 31. 31 Профил на Коте
  Коте
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Правителство заченато в грях!

 32. 32 Профил на Dimitar Lazarov
  Dimitar Lazarov
  Рейтинг: 395 Любопитно

  Само можем да гадаем колко пари трябва да си получил, за да предадеш стотици хиляди свои избиратели.

  Съветвам Волен Сидеров да емигрира надалеч, защото според електората на АТАКА, със сигурност животът му е силно застрашен!

 33. 33 Профил на galina_blanca
  galina_blanca
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Ако и сега българите не излезнат по площадите, значи си заслужаваме мизерията!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 34. 34 Профил на lo_ridah
  lo_ridah
  Рейтинг: 786 Разстроено

  До коментар [#7] от "slonsco":

  habemus kurum...

  Eff U Greta
 35. 35 Профил на Йордан Халачев
  Йордан Халачев
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Волен Сидеров и Атака осигуриха кворум от 121 на Парламента и гарантира избора на правителството на Орешарски.
  http://yphalachev.blogspot.com/2013/05/121.html

 36. 36 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  [quote#1:"dimihas"]Айде, честито. Сидеров - ибрик на Доган и Станишев. [/quote]
  Така "спасили България от 4 г' турско робство":
  "...Около 4ч. призори зам.-председателят на партията Десислав Чуколов публикува в профила си в социалната мрежа "Фейсбук" следното съобщение: "Съратници, днес АТАКА ще спаси България от 4 годишно турско робство"...."

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1786 Неутрално

  Алоооо атакистите, чакам да се обадите тук във форумът! Това ще ви бъде напомняно ВИНАГИ!

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 39. 39 Профил на kimche
  kimche
  Рейтинг: 468 Неутрално

  Току що Волен се самоуби!

  В България властва беззаконието!
 40. 40 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 744 Неутрално

  След този Парламент, Волен ще е в един отбор с Костов, Кунева и Янев.

 41. 41 Профил на бабачко
  бабачко
  Рейтинг: 467 Весело

  Хахахаха, айдеее, лъснаха ... Сега "съратниците" на Атака имат само едно, единствено право (като някои футболни деятели от събота вечерта): ДА МЪЛЧАТ И ДА СЕ СРАМУВАТ!!!

  искаш нов монитор? изтрий тук: ##############
 42. 42 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Има ли още някой, който да не вярва че, Атака беше създадена от ДПС за да може да подклажда напрежение през годините! Болем, толкова пбича да латехоризира хората като предатели, народо отстъпници а най-накрая се видя че, той е най големият от всички тях.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 43. 43 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Дневник,
  Какво става?! Скоро ще трябва да се правят нови избори, а вие още не можете да обявите резултатите от играта свързана с прогнозиране на резултатите от предните?

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 44. 44 Профил на есе
  есе
  Рейтинг: 561 Неутрално
 45. 45 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 744 Неутрално

  Чакам да видя кое е продажното дребно "националистче".

  Следете го внимателно. Следете банковите му сметки, пътуванията зад граница и стандарта на живот.

 46. 46 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2320 Неутрално

  Тиквата пак побегна.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 47. 47 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  Така ще е.
  Идеите на Фидосова, Цецка от Пльеен дъ ге и други мастити продукти на рабфаковската школа за падащия кворум дават своите отровни плодове.
  Когато хоризонтъ ти на мислене е до скорошно омитане на кифтета и сьомгата за домашния любимец се случва това, което се случва.

  Ecrasez l’infâme
 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на Schliwobeatz
  Schliwobeatz
  Рейтинг: 450 Неутрално

  На "Атака" им остават един месец политически живот... до следващите избори.

 50. 50 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Всеки народ си заслужава съдбата!

 51. 51 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  [quote#17:"dr_t"]ДАаааа, човек на Сидеров надяна феса..[/quote]
  Самия Сидеров го надяна-той се е регистрирал за да има кворум.

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 52. 52 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 744 Неутрално

  Някой да пусне линк за протестите - къде, кога и от колко часа.

  Не искам и моите деца да ги граби и сапунисва долната червена сган, заедно с турците. Това го преживяхме ние. Не искам и те!

 53. 53 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1153 Неутрално

  До коментар [#6] от "ec": Видя се,от електората,че ГЕРБ за управляващи не стават.За опозиция не стават,и те го знаят.Затова и се изнизаха.Силата на Б.Б е да дава заповеди и да говори по медиите.Не стават за нищо.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1391 Гневно

  Разбра се, че по-лявата ръка на Волен е смазана по-добре!

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 56. 56 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 672 Неутрално

  [quote#46:"EREBUS"]

  Тиквата пак побегна. [/quote]

  Побягна, ама с какъв финес и достойнство!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 57. 57 Профил на entwickler
  entwickler
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#12] от "mortex":

  Най-вероятно пясък от Сахара.

 58. 58 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 672 Неутрално

  второ правителство ще сваляме май?

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 59. 59 Профил на Истината - "езикът на омразата"
  Истината - "езикът на омразата"
  Рейтинг: 838 Неутрално

  А много хора му повярваха на този продажник Сидеров. Е, всяко зло за добро, оттук нататък той е политически труп.

  Molossian: Желанието на международния модерен другариат за равенство между нормалността и извратеността създаде чудовища.
 60. 60 Профил на testtest
  testtest
  Рейтинг: 395 Гневно

  ВОЛЕН СИДЕРОВ БОКЛУК ! БОКЛУК ! БОКЛУК !

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 62. 62 Профил на лизард
  лизард
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Рояци таша*и и рояци жълт прах. Много зле тази сутрин

 63. 63 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 849 Неутрално
 64. 64 Профил на lo_ridah
  lo_ridah
  Рейтинг: 786 Весело

  Да резюмираме дотука:

  - на власт са бсп&дпс;
  - подкрепи ги атака;
  - бойко (герб) каза, че горните изпълнявали неговата(тяхната) програма.

  Който смята че горните 4 партии не са една и съща да си помисли пак.

  Eff U Greta
 65. 65 Профил на inatlivka
  inatlivka
  Рейтинг: 531 Весело

  Е сега се разбра кой кум кой сват и кой на булката брат.Както се казва "царица е парица"
  Изглежда патриотизма е скъпо удоволствие дори за тези, които се зоват националисти.
  Намате ли неприятно усещане в стомаха, на нещо гнило и гадно?!Аз да!

 66. 66 Профил на Цветна
  Цветна
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#21] от "kaloyann":

  Това са поздравителните конфети за новото златно управление

 67. 67 Профил на krismin
  krismin
  Рейтинг: 642 Неутрално

  Сега е въпросът дали ние, около 1 500 000 българи, които сме гласували точно против такава коалиция, ще се оставим да ни плюят в лицето или ще излезем и ще ги свалим. И кога?

 68. 68 Профил на ec
  ec
  Рейтинг: 450 Весело

  До коментар [#53] от "slonsco":

  Така е. Целокупната група на ГРОБ начело с хора по прякор Тиквата и Цветанът на Мисълта )), не притежава интелектуален потенциал да проведе нормален дебат. Затова явно сами знаят, че при нормалните обстоятелства никога не биха се озовали в парламента и бягат от залата.

 69. 69 Профил на Normalen
  Normalen
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#6] от "ec":

  Колко си прост ако знаеш от самолет се вижда.

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 71. 71 Профил на Андрей Ляпчев
  Андрей Ляпчев
  Рейтинг: 401 Неутрално

  КПСС БКП = БСП ГЕРБ ДПС АТАКА

  Жените се влюбват с ушите си, а мъжете с очите си. Светът никога не е знаел накъде отива,за да намери верния път.
 72. 72 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 584 Гневно

  До коментар [#39] от "kimche":

  Тц, току що Волен изпълни точно волята на московските си господари и съответно ще продължи да живее. Щеше да се самоубие в буквален смисъл, ако не беше се регистрирал.

 73. 73 Профил на rhiad
  rhiad
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#69] от "Normalen":

  От Космоса се вижда също...

  Модераторът е ПЕДЕРАСТ!
 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 75. 75 Профил на ivanasenov
  ivanasenov
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#39] от "kimche":
  А ако се присъедини към бандата на ББ- не е ли самоубийство?
  Балансьорът винаги е подложен на двойна атака...

 76. 76 Профил на Buridan's Ass
  Buridan's Ass
  Рейтинг: 672 Любопитно

  Въх, уби ма. Антекомунистити ут ГЕРБ регнаа ли са ча ми са ни чите?

 77. 77 Профил на Цветна
  Цветна
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#67] от "krismin":

  Освен да ги свалим, трябва да имаме и работеща алтернатива, за която да гласуваме всички. Ако имаше такава, още на 12 май щеше да им покажем, че нямат място в управлението...

 78. 78 Профил на thornquist
  thornquist
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Сидероглу нахлузи феса и се наг.зи
  Булка на Местан

 79. 79 Профил на ec
  ec
  Рейтинг: 450 Весело

  До коментар [#69] от "Normalen":

  Е едва ли порост като коментара ти. На вас гробарите толкова ви стига акъла - пет думи на кръст да вържете Иначе спазваш основното гробарско право да се правиш на обратното на това, което си.

 80. 80 Профил на dr_t
  dr_t
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Волен е най-големият смешник. Най-накрая си призна, че подкрепя безусловно БСП и ДПС, надявайки и фес, за да го разпознават отдалече...
  Хахахаха, няма по-голям цирк...

 81. 81 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Народе прост, имаш ли представа какво ставаше, ако днес нямаше кворум? Въпросът е риторичен, вие от нищо нямате предства.

  Ако няма кворум заседанието се отлага за следващия ден, след това за следващия и така 4 години. Естествено през тези 4 години парламента си работи, а правителството е служебното. Така без да има правителство БСП щеше да има абсолютно мнозинство в Парламента, защото ГЕРБ и Атака нямаше да се явяват, явят ли се се получава кворум и се грасува правителството.
  БСП щеше да приеме правилно законодателство, да се разправи чрез него с полиция и администрация и да отиде на избори.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 84. 84 Профил на dr_t
  dr_t
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Колко ли пари е получл Сидеров от БСП и ДПС за да гласува той лично за тях?

 85. 85 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1136 Неутрално

  “Дорде е мъничка змията , да й строшиме ний главата.”

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 86. 86 Профил на doria
  doria
  Рейтинг: 450 Гневно

  На гласувалите за Атака - честито!!!!

 87. 87 Профил на Biggus Dickus
  Biggus Dickus
  Рейтинг: 582 Весело

  С тоя кабинет на децата няма да им трябва да четат за Големанов и за Бае ви Ганя. Ей ги, натурални, по тАлАвизията...

  Just in general, any government throughout history hasn't really wanted its people to be educated, because then they couldn't control them as easily ...
 88. 88 Профил на Buridan's Ass
  Buridan's Ass
  Рейтинг: 672 Весело

  [quote#51:"Moi6e ot Israel, сега в София (onziSa6tia ve!)"] Самия Сидеров го надяна-той се е регистрирал за да има кворум. [/quote]

  па на публиката ий забавну

 89. 89 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1136 Неутрално

  Волен се е обрязал снощи.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 90. 90 Профил на Истината - "езикът на омразата"
  Истината - "езикът на омразата"
  Рейтинг: 838 Неутрално

  [quote#64:"lo_ridah"]- на власт са бсп&дпс;
  - подкрепи ги атака;
  - бойко (герб) каза, че горните изпълнявали неговата(тяхната) програма.
  Който смята че горните 4 партии не са една и съща да си помисли пак.[/quote]
  Бойко съвсем умишлено им предаде щафетата. Както Доган направи преди 4 години.

  Цирк за балъци.

  Molossian: Желанието на международния модерен другариат за равенство между нормалността и извратеността създаде чудовища.
 91. 91 Профил на Lisanova Lisanova
  Lisanova Lisanova
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  До коментар [#38] от "Fred":

  ГЕРБ бе проект който изсмука националистическия потенциял!С днешното си поведение Сидеров ще си върне обратно избирателите прилъгани от ГЕРБ/направи паралел с НФСБ?/.С други думи ГЕРБ е партия подкрепяна отвън и прокарваща ЕС политиката на неоколониализъм.Не съм атакист,но е време слепците като теб да прогледнат.Към днешна дата един Мунчо/В.Сидеров/ говори.

 92. 92 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1136 Неутрално

  Волене как се прави сюниет.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 93. 93 Профил на gerotheone
  gerotheone
  Рейтинг: 627 Неутрално

  волене, живей дълго!
  Живей дълго, предателю и нека всеки ден който където те види или да обръща глава от отвращение или да ти казва в очите какъв си мръсник и колко жалко човече си!
  Едно мъжко решение трябваше да вземеш за да изпълниш волята на твоите избиратели и ти се продаде!
  Живей дълго, харчи си парите за които продаде България. Но бъди сигурен , че тези пари няма да ти донесат щастие. То на жалко човече, като теб, нищо не може да му донесе щастие, какво остава за няколко рубли в повече! Живей!

 94. 94 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#81] от "др. Иванов":

  Да, но щеше да работи служебния кабинет. А не сбирщината на Орешарски

  Както и да е - пожелахме си тая коалиция, ще ни управлява тя. Да сме мислили с главите си, а не със задника, сега ще ги търпим. Нови избори със сигурност са по-лошия избор.

 95. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 96. 96 Профил на Buridan's Ass
  Buridan's Ass
  Рейтинг: 672 Весело

  [quote#86:"doria"]

  На гласувалите за Атака - честито!!!! [/quote]

  що ГЕРБ да не гласуваха против?

 97. 97 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1382 Неутрално

  Депутатът който осигури кворум е Волен Сидеров-и сам войнът е войн

 98. 98 Профил на dr_t
  dr_t
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Следва политическото погребение на политически самоубилият се водач на ПП Атака - Волен Сидеров...
  Очаквайте подробности...

 99. 99 Профил на bpm_inmymind
  bpm_inmymind
  Рейтинг: 401 Неутрално

  Няма смисъл да четете тук, дават всичко наживо все пак: http://tv.bnt.bg/bnt1/

 100. 100
  traveler1
  Рейтинг: 736 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK