Кабинетът "Орешарски" е одобрен (хронология)

Клетвата на кабинета "Орешарски"

© Красимир Юскеселиев

Клетвата на кабинета "Орешарски"След четири часа и половина обсъждания, пререкания и процедурни игри Народното събрание одобри излъченото с мандата на БСП правителстов, начело с Пламен Орешарски. 


Кабинетът беше прокаран с гласовете на БСП и ДПС, а ГЕРБ беше "против". Групата на "Атака" формално не участва в приемането на кабинета. Гласува единствен лидерът Волен Сидеров, който знаково се обяви "против".  Партията му обаче даде рамо на левицата и БСП като сутринта осигури минимален кворум за начало на заседанието, пак чрез Сидеров.


Прочетете какво се случи в  парламента днес в тази статия, съставена с помощта на репортерите на "Дневник" Биляна Рилска и Слав Оков (най-новото е най-отгоре)

13.51ч. Министрите тръгват към сградата на Министерския съвет, където ще започне церемонията по предаването на властта
13.42ч Традиционната чаша шампанско  в кафенето на парламента след избор на правителството този път липсва. Министрите отиват за кратко в стаята на БСП


13.40ч. Председателят на парламента Михаил Миков закри заседанието.


13.37ч. Новоизбраните министри полагат клетва пред парламента


13.34ч. "Атака" напусна пленарната зала


13.33ч. Последното гласуване - за състава на кабинета: проекторешението е прието отново със 119 гласа "за", 98 - "против" от общо 217 гласували.  


Зинаида Златанова вече е вицепремиер и министър на правосъдието, Цветлин Йовчев - министър на вътрешните работи, Кристиан Вигенин - министър на външните работи, Петър Чобанов - министър на финансите, Ангел Найденов - министър на отбраната, Таня Андреева - на здравеопазването, Хасан Адемов - на труда и социалната политика, Анелия Клисарова - на образованието, Драгомир Стойнев - на икономиката и енергетиката, Десислава Терзиева - на регионалното развитие и благоустройството, Иван Данов - на инвестиционното проектиране, Данаил Папазов - на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Искра Михайлова - на околната среда и водите, Димитър Греков - на земеделието, Петър Стоянович - на културата, и Мариана Георгиева - на младежта и спорта.


Отново има един глас "против" от "Атака"


13.27ч Гласуване за структурата на Министерския съвет


Гласували - 217, от тях "за" - 119, "против"- 98. Структурата на кабинета е одобрена


Разбивката на гласовете по групи показва, че един депутат от "Атака" - Волен Сидеров, е гласувал срещу структурата на правителството. БСП и ДПС са подкрепили, а ГЕРБ се били против.


Гласовете "за" вече са с един по-малко, тъй като Пламен Орешарски няма право да участва вече във вота.


13. 23ч. Трети опит: гласували са 217 депутати. От тях 120 "за" и 97 "против". Пламен Орешарски е министър-председател.


"Атака" отново не гласува, ГЕРБ са "против", а гласовете на БСП и ДПС са достатъчни за избора.


Румен Иванов от ГЕРБ се оплаква от трибуната, че системата за гласуване не работи. Обяснява, че при първия вот натиснал бутона "против", а системата отчела обратното. 


13.21ч Второ гласуване за избор на Орешарски за премиер. От ГЕРБ се оплакват, че имат проблем с пултовете за гласуване. Михаил Миков отменя гласуването и праща Десислава Атанасова да си намери друга машинка за гласуване, защото нейната не работи


13.19ч От ГЕРБ искат прегласуване с аргумента, че не са успели всички да гласуват. 


Служебният премиер Марин Райков в разговор с наследника си Пламен Орешарски

© Красимир Юскеселиев

Служебният премиер Марин Райков в разговор с наследника си Пламен Орешарски


13.17ч Решението за избиране на Орешарски за министър-председател е прието със 121 гласа "за" и 8 "против". 


Гласуването по групи показва, че един народен представител от ГЕРБ е подкрепил Орешарски (по-късно Румен Иванов от партията заяви от трибуната, че натиснал бутона "против", но системата отчела обратното). Останалите 8 са били "против". Атака" не са участвали във вота.


13.12ч От името на групата на ГЕРБ Красимир Велчев иска поименна проверка на кворума. Аргументът: искаме да разберем двойна ли е или тройна коалицията. 


Михаил Миков отказа, като се позовава на парламентарния правилник, който позволява на председателя да прецени дали да приеме искане за поименна проверка. Миков подчерта, че има видимо мнозинство. 


ГЕРБ отново напускат залата 


Миков разпорежда секретарите да направят проверка и след няколко минути обявява, че в залата има 144 депутати и гласуването започва.


13.07ч "Късно е да ви давам препоръки и отговори, защото няма да имате втори шанс. Ще видите какво ще направя в мандата си", гласеше отговорът на кандидат-министъра Таня Анреева. Тя подчерта, че за разлика от Атанасова е практикуващ лекар и настоя да не я нарича "колега". Посочи, че ситуацията в здравеопазването е тежка и че не е работено по конкретни проблеми, като например програмата за онкоболни.


13.04ч Решенията за закриване на лечебни заведения се взимат от общинските съвети, които са доминирани от БСП и ДПС, репликира Атанасова, а думите и бяха посрещнати с викове на неодобрение от левицата и ДПС.

13.02ч Преди да питате колко нови болници ще бъда открити, кажете колко болници вие закрихте - 17, отвърна от трибуната Волен Сидеров.


Фотогалерия: Парламентарните страсти около кабинета "Орешарски" >


12.58ч Здравният министър от кабинета "Борисов" Десислава Атанасова пита кандидат-министъра в ресора Таня Андреева какво ще предприеме за спешната помощ, цената на лекарствата и откриването на нови болници. Тя иронично обяви, че съчувства на администрацията в здравеопазването, която сменя шести министър за няколко години. Съчувствам и защото ще имат министър, който не знае кой плаща здравните осигуровки на децата, заяви Атанасова, която в началото на мандата си нашумя с искането да не се издават лични документи на хората, които не плащат здравни вноски.


12.55ч. Четири часа продължава вече дебатът за проектокабинета "Орешарски". Току що парламентарният шеф Михаил Миков обяви, че групите разполагат с общо 20 минути за изказвания, като ДПС вече е изчерпала времето си.


12.45ч Зам.-министър на финансите в кабинета "Борисов" Владислав Горанов също излиза на трибуната, за да отхвърли направените от Сергей Станишев тълкувания за финансовата и икономическата политика на предишното правителство и резултатите от нея. Той уверява, че гледа на Орешарски като на добър финансист.


За да гласувате трябва да сте регистриран потребител.

Резултати от 1991 гласа

  1. Да, такава е традицията (19.74%)
  2. Да, щом Сидеров го направи (1.66%)
  3. Да, дори и повече (7.13%)
  4. Не, нито ден доверие не давам (18.68%)
  5. Не, нали имат спешни мерки за изпълняване (9.59%)
  6. Не, вече съм виждал БСП и ДПС как управляват (42.49%)
  7. Нямам мнение (0.70%)

12.40ч. Министърът по усвояване на еврофондовете в кабинета "Борисов" Томислав Дончев акцентира върху намеренията на проектокабинета да вземе "извънредни мерки" за усвояването на еврофондовете и се позова на данни, които по думите му, показват, че проблем с усвояването на парите от Брюксел няма. В края на изказването си декларира, че бъдещия кабинет може да разчита на личната му професионална подкрепа по всички въпроси, свързани с еврофондовете.


12.18ч. Разискванията се връщат към спокойния тон.


Лютви Местан най-сетне взима думата за официалното си изявление от името на групата на ДПС. В над 20-минутното си слово повтаря тезата си, че суверенът е определил това разпределение на силите в народното събрание и политиците трябва да се съобразят. Декларира, че партията му подкрепя проектоправителството и предупреждава, че "страстите български" ще оставят на Орешарски и министрите му не 100 дни, а сто секунди толеранс.


"Не приемаме внушенията за нова тройна коалиция, вотът ще покаже, че такава няма", декларира Местан. "Ако някога "Атака" е подкрепяла министър-председателя, то този министър-председател се казва Бойко Борисов. Ако е подкрепяла нечия политика и партия, то тази партия се казва ГЕРБ", посочва той. Местан цитира изказване на Волен Сидеров от 29 юли 2009г., когато при клетвата на кабинета "Борисов" лидерът на "Атака" заявява, че застава зад него, а в стенограмата е отбелязано, че думите му са посрещнати с бурни аплаузи от банките на управляващата партия.


"Днес не очакваме подкрепа от "Атака" и няма да я получим", нека поставим край на спекулациите", подчертава Местан.


Управителят на БНБ Иван Искров (последният вдясно) и шефът на Сметната палата Валери Димитров чакат гласуването

© Красимир Юскеселиев

Управителят на БНБ Иван Искров (последният вдясно) и шефът на Сметната палата Валери Димитров чакат гласуването


12.15ч. Борисов отново излиза от залата по време на изявлението на Станишев и обяснява, че отива в стаята на парламентарната си група, за да чете новата програма на кабинета "Орешарски", която значително се различава от предлаганото по време на предизборната кампания. По пътя се спречка с репортер на телевизия "Алфа" (телевизията на "Атака" - бел. ред.), който задава въпроса "Имате ли съвест, г-н Борисов?". "Според мен е крайно време да се забранят партийните телевизии, за да има свободни журналисти", отвръща Борисов. 


12.00ч Заседанието е възобновено с изказване на Сергей Станишев. Той обвинява кабинета "Борисов", че е оставил тежко наследство с "опоскан" държавен резерв, нараснал дълг, забавени разплащания към бизнес, риск за усвояване на еврофондовете. Истината е, че правителството на Орешарски поема огромна отговорност, заявява той и допълва, че "толкова образовано правителство в последните години не е имало"


"Няма да ви дадат и един ден толерантност и милост", предупреждава Станишев кандидат-министрите.


В края на пространното си изказване, Станишев влиза рязко в морската терминология, обявявайки, че в проектокабинета има трима морски офицери, които ще бъдат в екипажа на Орешарски. "Държавата е в щорм, щурвалът е заклинил, платната са закъсани, има течове и пробойни в бордовете", описва ситуацията в същата стилистика лидерът на БСП.  Изразява надеждата министрите заедно да закарат кораб на държавата до тихи и спокойни води, в които всеки да има възможност да живее, спокойно и да се развива.


11.20ч. Водещият заседанието Мая Манолова (БСП) обявява 30-минутна почивка. "Атака" свиква пресконференция, за да отговори на ГЕРБ.


Рехав протест съпровожда обсъждането на проектокабинета "Орешарски". Пред централния вход на парламента са се събрали 20-ина души, които настояват за касиране на изборите и за битка с енергийната мафия

© Анелия Николова

Рехав протест съпровожда обсъждането на проектокабинета "Орешарски". Пред централния вход на парламента са се събрали 20-ина души, които настояват за касиране на изборите и за битка с енергийната мафия


11.17ч Напрежението в залата ескалира, след всяка изказване следват искания за "лични обяснения". Депутатите от всички групи ползват правото, дадено от парламентарния правилник, да отговарят на всяко изказване, в което е било споменато името им. 


11.15ч. Много сте изнервен, познаваме се добре, репликира Делян Пеевски, който отново се озовава на трибуната. Със заканителен тон призовава Цветанов да не повтаря обясненията за апартаментите си, защото обещава, че истината за имотите ще излезе наяве.


11.12ч. Очаквам до часове прессъобщение на прокуратурата. Предният път, когато Пеевски ме заплаши от трибуната, главният прокурор тутакси направи коментар лично за мен. Но не каза нищо за аферата "Хохегер", нито за сигналите за нарушения в изборите, които входирахме, отговори Цветанов. 


Гордея се, че съм завършил НСА и че имам следдипломна квалификация по право и квалификации от международни правоохранителни академии, допълва той.


Бившият вицепремиер отвръща и на намеците за 6-те му апартамента като отново повтаря, че е минал през цялата процедура на проверка от данъчните.


Лидерите на БСП и ДПС - Сергей Станишев и Лютви Местан, оглеждат залата минути преди да започне регистрацията на депутатите за участие в заседанието

© Красимир Юскеселиев

Лидерите на БСП и ДПС - Сергей Станишев и Лютви Местан, оглеждат залата минути преди да започне регистрацията на депутатите за участие в заседанието


11.06ч. Лютви Местан също иска лично обяснение и връща ироничната забележка на Цветанов с риторичния въпрос дали покойният Мишо Бирата (Михаил Миков - бел.ред) би имал подходящ профил за министър на младежта и спорта. 


"Имал съм всякакви критики към управлението Ви, но никога не съм ви укорявал, че в качеството си на физкултурник се грижите за сигурността на страната. И физкултурник може да е министър на вътрешните работи, стига да се бори с престъпността, а да не генерира престъпност", заяви Местан. Добави и че пожарникар може да е премиер, стига да върши работата, за която е избран.


Местан повтаря, че изборът на Бенчева е предизвикан от промяната в структурата на министерството на спорта, което ще се занимава вече и с политиките за младежта. След което изненадващо обявява, че за спорта ще се грижи един от най-известните български спортисти - Йордан Йовчев


Йовчев беше зам.-министър на спорта в служебния кабинет, но досега името му не е споменавано за новото правителство. 


11.00ч. Изявлението на Цветанов взривява залата


Делян Пеевски се изправя на трибуната и неколкократно се обръща към Цветанов, който е седнал на банката и говори с колега от задния ред с думите: "Обърнете се, гусин Цветанов, обърнете се Ви казвам, не се правете". Когато успява да привлече вниманието на бившия вицепремиер, депутатът от ДПС продължава почти във фалцет: "Да Ви кажа, Вие вадите много лъжи. Но тепърва ще излиза с колко криминално проявени лица сте се срещал лично Вие, обещавам Ви го лично".


Пеевски допълва, че няма да се занимава с бившия вътрешен министър. Това щяла да  направи правораздавателната система, "за да Ви накаже, за всички престъпления, които извършихте, а те са много".


10.58ч Цветанов открито се подиграва на избора на Мариана Бенчева за министър на младежта и спорта, като напомня, че тя е съветник на Лютви Местан и очевидно негова номинация. Той пожелава успех на олимпийците, които ще бъдат под нейно ръководство, и изразява, че те ще имат много успехи и добър синтаксис, намеквайки за специалността на кандидат-министъра. 


10.55ч  Рязка промяна в темата на изявленията.


Зам.-председателят на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов атакува от трибуната в надъхано слово депутата от ДПС Делян Пеевски, с когото миналата седмица влезе в публична разпра в Народното събрание. Той нарече поведението на Пеевски тогава агресивно и го обясни с решението на служебния кабинет да въведе нови правила за държавните депозити в банките, намеквайки за връзката между Пеевски и КТБ на Цветан Василев. Не назовава името на депутата от ДПС, а вместо това използва израза "едно момченце, което в миналия парламент беше много тихичко", намеквайки за това, че в предишното Народно събрание Пеевски не се появяваше на работа, нито взимаше думата от парламентарната трибуна. 


В типичния си стил на недомлъвки, Цветанов допълва: "Когато бях министър, имах една среща с главния прокурор. Тогава учудващо за мен с главния прокурор дойде Делян Пеевски. Това е стилът и силата, с която решихте изборите".


Цветанов заявява, че в предстоящите месеци ще излиза кой е стоял зад този кабинет и посочва като негови "кукловоди" Сергей Станишев, Моника Йосифова (съпруга на Станишев- бел. ред), Делян Пеевски, Волен Сидеров и Лютви Местан.


Той се обръща и към президента с предупреждението, че БСП, ДПС и "Атака" са на път да го изолират, позовавайки се на предложените от левицата и хората на Сидеров промени в Закона за ДАНС. "Вбъдеще шефът на ДАНС ще се назначава от парламента, а не с Ваш указ, обърнахте ли внимание?", пита той Плевнелиев. 10.43ч. "Г-н Гошо, преди да се обърнете към мен, прочетете изявленията на бившите си депутати
Емил Димитров и Иван Петров, които казват, че Цветан Цветанов е рекетирал бизнеса. После ме питайте за скачените съдове да ви отговоря", гласи репликата на Сидеров


10.41ч. Разиграхте театрален спектакъл, реагира Георги Андонов от ГЕРБ. Той добави, че скаченият съд "Атака" - ДПС е станал тръба. "Поздравления, честито и горчиво", завършва Андонов. 


10.39ч. Лидерът на ДПС Лютви Местан взима за първи път днес думата, за да репликира Сидеров. Той цитира изказването на Мариана Бенчева, за което намекна лидерът на "Атака": "Бих се радвала в ученическите чанти до учебника по български език да носите учебника по майчин език" .


"Какво престъпно има в това изречение", повиши тон от трибуната Местан. Той допълни, че никой няма право да разпъва който и да е политик, "който се е осмелил пред 30 хил души да защити едно човешко право". Настоявам Народното събрание да е на висотата на стандартите на ЕС и НАТО, повишава тон Местан. 

10.36ч. Сидеров очертава позицията на партията си парламента така: "критична позиция, активност в законодателството и търсене на съмишленици сред другите партии по важните за държавата въпроси". Предупреждава отново, че е готов да предизвика протести и сваляне на правителството, ако не види това, което иска от кабинета и парламента. 


Поне десет пъти лидерът на "Атака" повтори, че няма да се крие, както прави това Бойко Борисов


10.32ч Сидеров заяви, че има критики и към структурата, и към състава на проектокабинета. Повтори, че настоява за извеждането на енергетиката в отделно министерство. Допълни, че изявленията на "една министърка" (Мариана Бенчева - бел.ред) за учебници на майчин език ще срещнат тежкия отпор на партията му. 


10.29ч. "Зная опасността, която ме заплашва, защото в тая клика ГЕРБ действат мутро-милиционерски кръгове. Както спрях пътя на ГЕРБ към властта, то така ще спрем и свалим управлението, което няма да ходи по българския национален интерес", закани се Сидеров. 


Той нарече "спекулации" твърденията, че подкрепя бъдещия кабинет. "Няма да дадем подкрепа на този кабинет", декларира лидерът на "Атака


10. 27ч. Гласът, който осигури кворума, беше моят, обяви от трибуната Волен Сидеров. Той обясни, че провалът на заседанието заради липсата на кворум не би постигнала нищо и се позова на присъствието на официални гости, сред които президента и ръководителите на вероизповедания и на институции. Този път Сидеров нарече чуждестранните дипломати "наши партньори", за разлика от първото заседание на парламента, когато използва по техен адрес израза "дебелобузи чичковци".


"Искате да провалите заседание, в което първа точка е промяна в Наказателния кодекс за защита на лекарите от нападения, така ли?", попита риторично Сидеров, обръщайки се към бившия шеф на парламента Цецка Цачева.


Вие правите триковете, с които се опитвате да саботирате парламентаризма, но това няма да стане и "Атака" е гарантът за това", провикна се от трибуната Сидеров. 


ГЕРБ неколкократно напускаха пленарна зала по време на заседанието

© Красимир Юскеселиев

ГЕРБ неколкократно напускаха пленарна зала по време на заседанието


10.25ч. Ще получите подкрепа, когато изпълнявате конкретни и важни за българите задачи, обърна се към министрите лидерът на лявото крило в БСП Янаки Стоилов. Той добави, че сложното парламентарно съотношение като че ли налага провеждането на сдържана политика, в същото време в обществото има радикални нагласи.   


"Трябва да е ясно, че радикалният ляв реформизъм е този, който може да изведе България от кризата", декларира Стоилов, който до последно беше сочен за кандидат за вицепремиер по социалните въпроси в проектокабинета "Орешарски", но не влезе в него. Депутатът напомни, че той е от хората, които остават да пазят социалистическата партия и след провал на нейно управление. 


"Получавате кредита на парламента, падежът на вноските е всеки месец, а сметката се заверява от българските граждани", предупреди той министрите. 


10.15ч. Само от уважение към вас няма да спомена нищо за вашите министри - как ги намирахте, къде и с какви квалификации, контраатакува от трибуната Пламен Орешарски, намеквайки за влязлото  в политическия фолклор обяснение, че се е запознал с един от здравните министри в кабинета си - Ана-Мария Борисов, на кръстопът. 


"Много благодаря за съветите по финансовите въпроси. Аз лично ще разчитам на вас", репликира още Орешарски.


10.14ч. "На ваше място, колкото и да ви се карат партийните началници, щях да намеря време да се срещна с първата политическа сила. И ви уверявам, трябваше само да се обадите и щях да ви дам моя глас", обърна се Борисов отново към Орешарски. Той увери кандидат-премиера, че вратата на ГЕРБ остава отворена за него. когато пожелае да говори с хора, които са били в управлението и са готови да окажат съдействие. Бившият премиер пожела на наследника си "успех, кураж и много характер"


10.09ч Пръв взима думата Бойко Борисов. "Ясно е, че сте се разбрали и правителство днес ще има. Добре е, че г-н Орешарски вече уцелва имената на министрите си. Дано вече ги познава", иронично се обръща към левицата Борисов.


Той повтаря тезата си, че в момента е изключително трудно и отговорно да поемеш премиерския пост и не пропуска да уязви Сергей Станишев, че е прехвърлил тази отговорност на Орешарски, вместо лично да я поеме. 


10.08ч. Министрите, които не присъстваха досега в залата, защото не са депутати, са поканени. Разискванията започват. 

10.01ч. Орешарски представя един по един кандидатите за министри. Най-бурни реакции в залата предизвиква номинацията за Мариана Георгиева - Бенчева за министър на младежта и спорта. Името на професора-българист предизвиква реплики и смях и Орешарски се чувства длъжен да обясни, че целта е под шапката на това ведомство да бъдат обединение политиките за децата по европейската програма "Европа 2020", както и там да се прехвърли Агенцията за защита на децата. Поради това, обяснява той, профилът на Бенчева е напълно подходящ.


Кабинетът "Орешарски" е одобрен (хронология)

© Красимир Юскеселиев


9.52ч. Орешарски обявява официално структурата и състава на проектоправителството си - премиер, един вицепремиер, 16 министри. Промените в структурата са известни: от министерството на икономиката и енергетиката излиза ресорът туризъм, който ще бъде обособен в агенция, Министерството на образованието, младежта и науката се трансформира и проблемите на младежта преминават в ресора на спортното ведомство, създава се ново министерство - на инвестиционното планиране, което поема част от правомощията на регионалното ведомство досега.


9.51ч. Пълното приложение и особено позитивните резултати от предлаганите мерки имат средно и понякога дългосрочно измерение, предупреждава Орешарски. 


Кандидат-премиерът иска толеранс от политическите сили, социално-икономическите партньори и гражданското общество. Повтаря, че екипът му остава отворен за диалог през цялото време. 


9.49ч Още от приоритетите на бъдещия кабинет: финансова стабилност, грижа за децата и майките за преодоляване на демографския срив, по-добър достъп до здравеопазване.


9.41ч. Пламен Орешарски взима думата, за да представи програмните намерения на кабинета си. Той нарича предишната политика непоследователна и волунтаристична и допълва, че в момента сме свидетели на институционална конфронтация, стагнираща стопанска и инвестиционна активност, обезсърчено предприемачество, дългове в публичния сектор, растяща безработица и набираща скорост нова емиграционна вълна. Днес страната се нуждае от общо съгласие за спешни мерки, подчертава Орешарски. 


Кандидат-премиерът повтаря основните пунктове на вече огласените намерения на управление, станали популярни като "Плана "Орешарски". Трите основни посоки на мерките в тях са: укрепване на демокрацията и връщане на доверието на гражданите в институциите, икономическо възстановяване и насърчаване на предприемачеството, повече солидарност и социална справедливост 


Подчертава необходимостта от прекратяване на корупционните практики и специално подчертава нуждата от свобода на медиите. В този момент камерите на Би Ти Ви показват усмихнатият депутат от ДПС Делян Пеевски, който седи на първия ред в залата. 


9.40ч. "България ще е в сигурни ръце на един изграден държавник, за когото националният интерес, общият интерес ще е на първо място", завърши словото си Станишев под бурните аплодисменти на депутатите от левицата и ДПС.


Сергей Станишев

© Красимир Юскеселиев

Сергей Станишев


9.37ч Станишев хвали качествата на Орешарски - подчертава упоритостта, компетентността, работоспособността му, експертните му познания и чувството му за хумор. Припомня успехите му като министър на финансите в оглавявания от самия Станишев кабинет през 2005 - 2009г., усилията му за спазването на строга фискална политика, настояването за връщането на иракския дълг. 

9.27ч. Лидерът на БСП Сергей Станишев взима думата, за да представи кандидата на партията си за премиер. Прави уговорката, че преди да говори за личността на Орешарски, е нужно да се кажат някои други важни неща и започва реч за резултатите от изборите, политическата ситуация в страната и очакванията на хората. 


В същото време Борисов отново е извън залата и дава изявления за медиите. "От днес нататък и аз имам заплаха от БСп, ДПС и "Атака" - така Борисов отговаря на думите на Сидеров, че е заплашен от бившите управляващи.


Докато Станишев говори в залата, пред микрофоните на телевизиите в кулоарите Борисов заяви: "Бих искал да поздравя Цветан Василев (собственика на КТБ - бел. ред.) - той  направи добър проект с това правителство".


"А и новият проект, който готви за зимата с вашия шеф също е добре подплатен", обръща се Борисов към репортерите, без да уточнява за кого говори. 


9.23ч. Депутатите уточняват процедурата. Прието е, че дебатът по трите проекторешения ще е общ. 


9.16ч. Народните представители от ГЕРБ се връщат в залата, за да участват в приемането на седмичната програма на парламента


Волен Сидеров единствен от "Атака" се регистрира, за да осигури необходимия кворум за начало на заседанието

© Красимир Юскеселиев

Волен Сидеров единствен от "Атака" се регистрира, за да осигури необходимия кворум за начало на заседанието


9. 15ч. Регистрираният депутат от "Атака", който осигури кворум на заседанието, е водачът на "Атака" Волен Сидеров


9.05ч. ГЕРБ напуска залата.


"Излязохме, за да подчертаем, да видят посланиците и хората, че тези три партии - БСП, ДПС и "Атака", са едно и с комбинации ще изберат правителство", заяви в кулоарите лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Оттук нататък правителството е несменяемо заради Сидеров, допълни той.


"Излизаме да си вършим работата", коментира Искра Фидосова. 


9.04ч. Регистрирани са 121 души - всички от БСП и ДПС, заедно с един от "Атака". Кворум има, заседанието е открито. В залата са президентът Росен Плевнелиев, патриархът, служебният кабинет, посланици. 


Един глас, нужен за кворум

© Юлия Лазарова

Един глас, нужен за кворум


9.03ч. Започва регистрацията на депутатите. Залата е пълна, ръководствата на всички партии са по местата си. По предварителна информация "Атака" ще се регистрира, след което Сидеров ще говори и заедно с депутатите си ще напусне. 


8.58ч. Лидерът на "Атака" Волен Сидеров тръгва към пленарната зала, заобиколен от многобройна охрана и депутати от партията. На излизане от стаята на групата обявява: "Има заплаха от ГЕРБ", но отказва да уточни каквото и да е повече.  


8. 53ч. - Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов и депутати от партията му влизат в пленарната зала. Борисов отива до местата, където са служебните министри, за да ги поздрави. 


8.47ч. Снощи "Атака" заседава до късно вечерта, но така и не излезе с официална позиция как ще се държи в залата. Около 4ч. призори зам.-председателят на партията Десислав Чуколов публикува в профила си в социалната мрежа "Фейсбук" следното съобщение: "Съратници, днес АТАКА ще спаси България от 4 годишно турско робство". 


Президентът Росен Плевнелиев в официалната ложа на Народното събрание

© Красимир Юскеселиев

Президентът Росен Плевнелиев в официалната ложа на Народното събрание


8.45ч. Решенията за одобряване на кандидата за премиер и за структурата и състава на проектокабинета се приемат с обикновено мнозинство - повече от половината от присъстващите в залата народни представители.


За да започне обаче пленарното заседание, участие в него трябва да са регистрирали най-малко 121 депутати. Именно около това изискване се очаква да се завърти интригата днес - БСП и ДПС разполагат с общо 120 гласа и не могат сами да съберат кворум. Очаква се да получат поне един глас от "Атака", за да започне заседанието.


Ниският кворум, от своя страна, сваля рязко необходимите гласове за избор на правителство - при 121-ма в началото, за одобряване на проектокабинета "Орешарски" ще са достатъчни 61 гласа, ако в самото гласуване не участват повече от 121 депутати. Ако това се случи, ще е налице парадокс - правителството може да бъде избрано с двойно по-малко гласове, отколкото са нужни за свалянето му, тъй като Конституцията изисква поне 121 депутатски гласа за гласуване на недоверие. 


8.41ч.  Процедурата по одобряване на Министерски съвет включва три гласувания - за избор на министър-председател, за приемане на структурата на правителството и за одобряване имената на министрите. Гласуването за министрите е наведнъж - парламентът не може да одобри една, но да отхвърли друга номинация за министър.


8.35ч.  Заседанието на Народното събрание се очаква да започне след 25 минути. Около сградата на парламента има засилено полицейско присъствие. 


Формално, в началото депутатите трябва да одобрят с гласуване седмичната програма на парламента, първа точка от която е гласуване за предложения от Пламен Орешарски проект за Министерски съвет, съставен с мандата на БСП. 


Вчера Орешарски и лидера на БСП Сергей Станишев върнаха на президента Росен Плевнелиев изпълнения проучвателен мандат за съставяне на кабинет. Минути по-късно държавният глава обяви, че е подписал указа, с който предлага на Народното събрание да одобри структурата и състава на проектокабинета. 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK