Кристиан Вигенин: Няма да има революции във външното министерство

Кристиан Вигенин и Марин Райков

© МВнР

Кристиан Вигенин и Марин РайковВ системата трябва да има стабилност, няма да има революции в Министерството на външните работи, заяви новият външен министър Кристиан Вигенин, които прие поста от предшественика си и служебен премиер Марин Райков.


Той изрази готовността си да подобри ефективността в министерството и да работи за динамиката и по-добрия фокус в него. По думите му всеки служител във Външно трябва да се чувства полезен на работното си място.


"Ако някой очаква масови чистки, това не е в намеренията ми, да не говорим, че няма и как да се случи. Мисля, че елегантният подход е как да повишаваме капацитета, което не значи непременно уволнения и назначения. Част от тези неща могат да се случат, когато хората, с които разполага министерството, получат възможността за изява и бъдат на позиции, които отговарят и на техния интерес, и на техните способности", каза новият външен министър и в интервю за БНР.
На въпрос за дипломатите, осветени като агенти на бившата Държавна сигурност, той заяви, че много от тези хора са били унизени и това е било едно от недостойните действия на предишния кабинет.


"Тази тема допускам, че ще присъства в много от въпросите и коментарите, особено в първите седмици. Но както казах, ще направим така, че всеки, първо, да бъде оценяван според своите способности и качества и, второ, тези хора да бъдат максимално полезни на министерството конкретно, но като цяло и на страната си, защото това е потенциал, който не бива да бъде разпиляван", подчерта Кристиан Вигенин.


По време на съвместна пресконференция с предшественика си новият външен министър заяви, че до десет дни ще представи приоритетите си, като подчерта, че българската външна политика не може да прави резки завои. Той каза, че ще продължи да следва основната посока на България във външнополитически план, като отбеляза, че една от целите му ще е страната да участва активно във формирането на европейски позиции и политики, а не просто да ги приема.


След повече от едночасов разговор Райков заяви, че държал да сподели някои от мислите и вижданията си с наследника си на поста. Той коментира, че няма никакви разлики в позициите на двамата за основните приоритети пред България - балканската тема, кризите в Близкия изток и мястото на страната в Европейския съюз.


Кристиан Вигенин

© Георги Кожухаров

Кристиан Вигенин


Бившият вече външен министър и премиер настоя, че двустранните отношения със страните от ЕС трябва да са ключов приоритет, а в отношенията с балканските държави трябва да се постави европейски акцент, но винаги да се отчитат националните интереси.


Райков подчерта още, че не са необходими революции и трябва да се работи с мисъл за приемственост. И двамата изразиха готовността си да продължат да работят заедно съответно в ролята си на министър и дипломат. След съвместната си конференция Райков и Вигенин не отговаряха на журналистически въпроси. Предстои новият външен министър да представи и екипа си.


По-рано днес Вигенин, който досега беше евродепутат, заяви в интервю за БТА, че на първо място в работата си поставя по-силното ангажиране на ведомството в икономическата политика на България. Според него Външно трябва да работи много по-активно и по отношение на българите в чужбина.


По думите на Вигенин Шенген трябва да остане сред приоритетите. На дневен ред остава и договорът за добросъседство между България и Македония остава на дневен ред, както и че България ще продължи да играе активна роля в процесите в Близкия изток и Южното Средиземноморие.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK