Съдът върна дело срещу Вальо Топлото за преразглеждане

Валентин Димитров

© Надежда Чипева

Валентин ДимитровПроцесът срещу бившия шеф на "Топлофикация" Валентин Димитров (Вальо Топлото) за присвояване на 6 млн. лв. от дружеството се връща на втора инстанция, реши Върховният касационен съд. Той е обвинеям заедно с Лина Абланска, Мая Стоилова, Георги Рогачев и Емил Антонов. През 2009г. по това дело Димитров получи 14-годишна присъда от Софийския градски съд, а след това апелативната инстанция напълно го оправда.

Решението за връщане на делото на втора инстанция се отнася за присъдите на всички обвиняеми. То е взето от съдебен състав с председател съдия Саша Раданова и членове Фиданка Пенева и Севдалин Мавров (докладчик). С особено мнение се е подписал съдия Севдалин Мавров.


Делото продължава повече от пет години. На първа инстанция председател на съдебния състав беше Георги Колев - бивш ръководител на наказателната колегия на съда и настоящ председател на Върховния административен съд. Лина Албанска получи присъда от 12 години затвор, а Мая Стоилова - 10 години. Според обвинението Мая Стоилова е собственик на фирмата "Шибър", която е доставяла арматура и други материали за рехабилитация на топлофикационната мрежа, и е дала възможност Димитров да източи 6 млн.лв. Георги Рогачев и Емил Антонов бяха оправдани.До този момент има влязла в сила една санкция срещу Валентин Димитров от пролетта на 2011 г. Тогава Върховният административен съд окончателно потвърди данъчно-ревизионния акт, според който Димитров трябва да плати 1 417 023 лв. данъци. Според НАП Димитров дължеше 853 330 лв. недеклариран и невнесен данък за периода 2000 - 2005 г. и 563 693 лв. лихви върху тях.Три години по-късно второинстанционният съд оправда всички обвиняеми. Според мотивите на съдебния състав, с председател Мая Цонева и членове Елена Каракашева (докладчик) и Николай Джурковски, обвинението не е посочило въз основа на какви показатели определя изгодната сделка, за да изгради тезата си за неизгодност на сделките на Вальо Топлото. Апелативният съд присъди, че се касае за периодично изпълнение на договори, сключени в инкриминирания период с международна организация, по правилата, наложени от Световната банка (СБ) и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Доставчикът е бил удобрен от тях и заради това не е било необходимо да се обявява обществено поръчка по Закона за обществените поръчки (ЗОП)


Връщането на делото е било наложително


Според присъдата на ВКС от 29 май 2013г. обаче, при разплащанията със собствени средства на дружествата, подсъдимите (с изключение на Мая Стоилова) са били длъжни да работят по приетите български правила в ЗОП, а не по правила на Световната банка. Съдиите във ВКС са решили, че подсъдимата Мая Стоилова се е облагодетелствала финасово именно чрез пренебрегването на ЗОП.


ВКС определя като "наложително" връщането на делото, заради нужда от отговор на възникналите въпроси на прокуратурата в протеста пред съда, породени от присъдата на САС.


"Изначално погрешна е посоката, в която се е развил въззивният процес, като в него е акцентирно върху участието на Световната банка (СБ) и ЕБВР", пише в присъдата. Според него, процесът е можел да се развива в тази посока, ако участието в инкриминирани доставки е ставало през специална сметка в Българската народна банка. По данни още от фазата на разследването такава сметка не имало.


Прокуратурата посочва, че никъде във финансово-счетоводните документи и договорите, касаещи инкриминираните доставки, не се споменава, че изпълнението на тези доставки е във връзка с проекта, финансиран от ЕБВР и СБ. Обвинението посоча, че САС не е анализирал задълбочено доказателствата, събрани при разследването и от първоинстанционния съд. Освен това защитата на обвиняемите едва на втора инстанция актавно е възприела тезата за изпълнение на проект, финансиран от чужди банки.


Според прокуратурата Валентин Димитров и Мая Стоилова са оправдани, след като апелативният съд изцяло се е съобразил с експертно решение за проучване на откритата процедура. Тя е била проведена по договора със Световната банка, с кой производител е бил сключен договор за доставка на арматура по договор за рехабилитация на топлофикационната мрежа. Пренебрегнат е бил анализът на наличните доказателства, потвърждаващи, че подсъдимите са се опитвали да избягват прилагането на обществените поръчки. Според прокуратурата това е ставало като изделия са разбивани на части, докато стойността на всяко от тях падне под прага на обществените поръчки. Прикривани са били реални доставки чрез фирми, които единствено са подписвали и подпечатвали документи, изготвени от обвиняемата Мая Стоилова.


С особено мнение то е подписано от Севдалин Мавров, според когото присъдата е трябвало да бъде отменена само по отношение на Валентин Димитров, защото само негово е задължението по ЗОП да възлага осъществяване на обществени поръчки, ако не се установи, че доставките извършени по правилата на Световната банка.


Според съдия Мавров обвиняемата Лина Албанска не може да бъде подсъдима за длъжностно престъпление, защото не е била упълномощена с изрична заповед на Валентин Димитров, да организира и провежда процедурите по обществените пърчки. За подсъдимата Мая Стоилова няма доказателства да е действала като помагач, в съучастие с Димитров и Албанска.До този момент има влязла в сила една санкция срещу Валентин Димитров от пролетта на 2011 г. Тогава Върховният административен съд окончателно потвърди данъчно-ревизионния акт, според който Димитров трябва да плати 1 417 023 лв. данъци. Според НАП Димитров дължеше 853 330 лв. недеклариран и невнесен данък за периода 2000 - 2005 г. и 563 693 лв. лихви върху тях.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 794 Неутрално

  А румен Овчаров защо е забравен отново?

 2. 2 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  Този не беше ли ДС агентин ?

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 3. 3 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3623 Неутрално

  [quote#1:"4u4o"]А румен Овчаров защо е забравен отново?[/quote]
  Румен Овчаров, Петър Димитров, Георги Първанов и доста многоизвестни червени шмекери.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 4. 4 Профил на g1barko
  g1barko
  Рейтинг: 605 Весело

  До коментар [#1] от "4u4o":

  Защото не е завършил помощното училище във Вършец...

  Шопизъм...Не е срамота да украднеш. Срамота е да те фанат.

  Това е разликата между ощетения от природата и нормалния....

 5. 5 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 863 Неутрално

  Айде честито, наште хора пак взеха властта, сега ще те уредим, мой човек.

 6. 6 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  Май докато съдът се произнесе така наречения Вальо Топлото ще стане Вальо Студения

 7. 7 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#1] от "4u4o":

  Взимаш един бял лист, викаш някой грамотен, диктуваш му да напише отгоре "До СРП, Тъжба, от кого, срещу кого" и излагаш обстоятелствата, които те вълнуват относно Р.Овч., след това беж в СРС на Римската стена, ІІ етаж и пускаш.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 8. 8 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Избрано от статията:

  "Тя е била проведена по договора със Световната банка по договор и заключение,с кой производител е бил сключен договор за доставка на арматура по договор за рехабилитация на топлофикационната мрежа."

  "...защото само негово е задължението по Закона за обществените поръчки да възлага осъществяване на обществени поръчки, ако не се установи, че доставките извършени по правилата на Световната банка."

  "не може да бъде подсъдсъдима"

  Уважаема редакция, когато при сериозни новини качеството на списване е такова, направо ме улеснявате, ако случайно се чудя дали да чета самата статия, или направо да мина към съществената част, а именно коментарите под нея.

  И друго - като си пиша коментари, има вградена автоматична проверка на правописа, но явно нямате такава за статиите.

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 9. 9 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1754 Неутрално

  Сега комунделите ще го освободят.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 10. 10 Профил на 00222
  00222
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#1:"4u4o"]
  А румен Овчаров защо е забравен отново?[/quote]  Не е, тепърва ще става дума и за кметските наместници... Изобщо за цялата гоцева шайка....

 11. 11 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Колко пъти още ?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 12. 12 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1957 Неутрално

  До коментар [#9] от "Нефертити":

  [quote#9:"Нефертити"]Сега комунделите ще го освободят[/quote]

  Че той влезе ли в затвора изобщо? С това законодателство колкото повече дела ти висят толкова по-малка е вероятността да не лежиш изобщо. Очаквам да преразгледат и делото на братя Галеви та да се върнат и те батьовите страдалци.

  ТОВА КОЕТО ХРИСТО И РАДАН НЕ МОЖАХА ДА ГО СВЪРШАТ С ГЕРБ СЕГА ЩЕ ГО ПРОБВАТ 5 ГОДИНИ ПО-КЪСНО С БСП, СЛАВИ ТРИФОНОВ И МАЯ МАНОЛОВА. НАСЛУКА.
 13. 13 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1754 Неутрално

  До коментар [#12] от "emil":

  Имам предвид от ангажиментите му да се явява по делата, като ги прекратят. Иначе не е влизал в затвора, но беше в ареста.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 14. 14 Профил на ikt15696154
  ikt15696154
  Рейтинг: 497 Любопитно

  Цитирам: "Изначално погрешна е посоката, в която се е развил въззивният процес..."

  Защо не виждам яростни критики към апелативните съдии /със заплати около 3000 лева на месец/ ?

  А съвсем скоро един съдия от СРС откри грешки на разследващите полицаи /със заплати около 1100 лева на месец/ по случая със Спешна помощ и веднага се започна преценката за кадърност!

  Никога не е късно да станеш за резил
 15. 15 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 526 Весело

  Мине се не мине и го претоплят...

 16. 16 Профил на liion44
  liion44
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Аз смятам ,че прокурорите и съдиите трябва да ги върнат на студентските скамейки да си научат уроците .и тогава да съдийстват.

 17. 17 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  Еееее, разпраха му джобовете, а помощ от никъде не иде, и Р.Овч го забрави. Това да е за урок на останалите.

 18. 18 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  Вальо Топлото е ясен, вадете на показ нови звезди...да не кажа, плеади от звезди, че големо затъмнение настана през последните 3-4 години...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 19. 19 Профил на rosicastoyanova
  rosicastoyanova
  Рейтинг: 388 Неутрално

  с ОТКРАДНАТИТЕ ОТ НАС ПАРИ КУПИХА СЬД И БОГ иЗРОДИ ДА ГЛЕДАТ! пРОКЛЯТИЕ ЗА КРАДЦИТЕ И МОшЕНИЦИТЕ В МОЯТА БЬЛГАРИЯ

 20. 20 Профил на bo44ko
  bo44ko
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Докато и Овчаров не бъде съден по това дело, всичко ще е парлама. Зад всичко стои Овчаров. Категорично!!!! Другите са мишоци в тази афера.

 21. 21 Профил на bo44ko
  bo44ko
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#7] от "др. Иванов":

  Май не си пиеш редовно хапчетата или просто вместо мозък имаш червени мравки в главата.

 22. 22 Профил на Ивайло Гюров
  Ивайло Гюров
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Господин автор,

  "Доставчикът е бил удобрен....."?!?

  Дано да е от невнимание, въпреки че и това не я оправдава.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK