Близо 90 младежи от институции ще започнат работа чрез "Подкрепи една мечта"

Близо 90 младежи от институции ще започнат работа чрез "Подкрепи една мечта"

© Юлия ЛазароваБлизо 90 младежи от специализирани институции ще започнат работа в рамките на инициативата под егидата на президента "Подкрепи една мечта", съобщиха от пресслужбата на държавния глава.


Инициативата за предоставяне на еднократна помощ на млади хора от специализирани институции и приети за обучение във висши училища ще продължи и тази година под егидата на държавния глава.


Това обяви президентът Росен Плевнелиев пред абитуриенти, напуснали институции за деца, центрове за настаняване от семеен тип или защитени жилища.
Президентът е домакин на традиционният абитуриентски бал за деца в неравностойно положение, който се провежда в рамките на инициативата под егидата на държавния глава "Подкрепи една мечта" за втора поредна година.


"От вас зависи как ще започнете вашия път, как ще се интегрирате в обществото - дали ще изберете да започнете работа или да се включите в програми и мерки за професионална квалификация, или да продължите образованието си във висше учебно заведение", обърна се към младежите държавният глава.


Подкрепата на институциите в тези първи трудни стъпки е безкрайно важна. Тя ще ви насочи в правилната посока и ще ви даде увереност. От вас самите обаче зависи да изградите своето бъдеще, каза пред абитуриентите Росен Плевнелиев.


Президентът припомни пред младежите поговорката, че "човек е толкова голям, колкото големи са мечтите му" и ги призова да бъдат упорити.


В инициативата помагат работодатели, Министерство на образованието, младежта и науката, Държавната агенция за закрила на детето, Агенцията по заетостта, Агенцията за социално подпомагане, Българската асоциация за управление на хора и Българо-германските центрове за професионално обучение


Повече от 180 са младежите, които само през настоящата година напускат специализирани институции. От тях около 45 на сто са с основно или по-ниско образование, но притежават професионална квалификация. 47% от младите хора са със средно образование, а над 20 на сто от тях имат познания по чужд език. Повече от половината от младите хора имат компютърни умения, обобщи Деяна Костадинова, секретар на държавния глава по социални политики, младежта и спорта.


Децата с увреждания са 75, като за 35 от тях вече е договорена заетост с работодатели, останалите ще бъдат насочени към държавни институции. За 49 други млади хора също е договорена професионална реализация, посочи още Деяна Костадинова и допълни, че работата със следващия випуск ще започне още от месец септември тази година.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK