Станишев: Министрите са в шок, ситуацията е по-зле от очакваното

Сергей Станишев

© Надежда Чипева, Капитал

Сергей СтанишевНовите министри били в шок, защото завареното в държавата било по-зле от очакваното. Това обяви в интервю за Нова телевизия лидерът на БСП Сергей Станишев , който вече разговарял с някои от членовете на кабинета.


"Министрите са в шок и казват, че ситуацията е по- зле, отколкото са очаквали", обясни Станишев и напомни, че близо три години правителството на ГЕРБ живяло от фискалния резерв, който наследи. За последния месец от работата на кабинета Борисов обаче били похарчени 300 млн.лв.


"Това е безотговорно към държавата и хората", смята Станишев, който определи ситуацията в страната като "трагична". Той напомни още, че до март месец дупката в бюджета била 800 млн. лв., поради което ще е необходимо сериозно усилие да се навакса в събираемостта и да се преструктурират разходи.
За препоръките на ЕК Станишев отбеляза че те 80% съвпадат с ангажиментите от управленските приоритети на Орешарски, но има и някои разминавания. Лидерът на БСП обясни, че ако се увеличи възрастта за пенсиониране например, ще се увеличи младежката безработица. "Трябва да се отчита и продължителността на живота", добави Станишев. Според него целта на т.нар. пенсионната реформа на ГЕРБ е била да се плаща на пенсионерите колкото се може по- малко.


На въпрос за данъчната политика, председателят на БСП обяви, че при гледането на бюджета за следващата година, ще се търси облекчаване на хората с ниски доходи и ще се търси нулева ставка за тях.


По отношение на вторият вицепремиер Станишев разкри, че това ще бъде силна кандидатура и знак към стопанската инициатива на хората. Според него идеята е да има вицепремиер, който да се занимава с цялостната бизнес среда и да отговаря и за административната реформа.


Премиерът Пламен Орешарски също обяви в интервю, че е заварил държавата в по-тежко положение, отколкото е предполагал.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK