КНСБ настоява за увеличение на доходите още от 1 юли

Пламен Димитров

© Георги Кожухаров

Пламен ДимитровКонфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) настоява за спешно увеличение на доходите, особено на най-ниските, още от 1 юли.  


При посещение в Хасково лидерът на синдиката Пламен Димитров поиска минималната заплата от 1 юли да стане 340 лв., при 310 лв. сега. Едновременно с това той предлага максималният осигурителен доход да се увеличи от сегашните 2200 лв. на 2500 лв. месечно. 


Профсъюзът очаква от 1 юли да се въведе и необлагаем минимум върху минималното възнаграждение, с което в джоба на работещите да влязат допълнително по 34 лв. месечно. От същата дата безработните  с обезщетение под 200 лв. да получават по 30 лв. , което щяло да струва на бюджета 11.4 млн. лв., предлага синдикатът. 
За работещите пък КНСБ иска да се увеличи сумата на необлагаемите ваучери за храна. За тази година квотата е 160 млн. лв., а синдикатът предлага 240 млн. лв. за сметка на работодателите. 


КНСБ смята за възможно и към пенсиите до 200 лв. през ноември и декември да бъдат платени надбавки - между 20 и 50 лв. За това щели да са достатъчни между 30 и 41 млн. лв. 


Друго основно искане е да се увеличи натуралният размер, служещ за база при определяне на целевите помощи за отопление от 350 киловатчаса на 500 киловатчаса. Необходимите пари били 29 млн. лв. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK