Орешарски: НАП и митниците ще спрат необоснования натиск върху фирмите

Пламен Орешарски

© Георги Кожухаров

Пламен ОрешарскиНационалната агенция за приходите (НАП) и агенция "Митници" трябва да променят стила си на работа и да не бъдат използвани за други цели освен за попълването на приходите в бюджета. Това заяви в интервю за БНР министър-председателят Пламен Орешарски.


"Често двете агенции бяха използвани за натиск върху фирмите с не много ясни мотиви, това ще го преустановим. Ще преустановим практиката за повсеместни ревизии за щяло и нещяло", каза премиерът.


Той увери, че нелоялните данъкоплатци ще продължат да изпитват натиск, а по отношение на акцизите дори мерките ще бъдат засилени. Държавата ще се фокусира върху дистанционния контрол и оценката на риска.
Казаното за приходите агенции важи "на квадрат" за МВР, каза Орешарски и увери, че разчита много на министър Цветлин Йовчев да реформира системата.


Премиерът съобщи, че очаква вероятно през следващата седмица посещение на зам.-министър от Русия, който да внесе повече яснота за руската позиция по бъдещето на АЕЦ "Белене". Орешарски информира, че руската страна е отложила внасянето на нов иск срещу България, а вече внесеният е "неприятен, базиран на договор, който по-скоро не изпълняваме". Става дума за очакван в петък нов иск с претенции за изработено, но неплатено оборудване за централата след като преди година България се отказа от проекта.


Запитан дали самият той планира пътуване до Москва, отговори, че първата му визита ще е в Брюксел, но все още не е определено кога.


Орешарски съобщи, че е възложил на министрите да прегледат изпълнението на бюджетите по министерства и да идентифицират тесните места, които затрудняват бизнеса, гражданите и рисковете пред социалните програми. "Изпълнението на бюджета не вдъхва оптимизъм за допълнителни разходи", каза премиерът, но повтори, че сеработи за допълнителни мерки за посрещтането на зимата от най-уязвимите социални групи. 


"През следващата седмица ще опитам да обобщя по сектори и цялостно състоянието на бюджета, за да знае нашата общественост от къде тръгваме и какво може да свършим", допълни той. През предстоящата седмица се очаква дазапочнат назначенията на зам.-министри и областни управители.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK