Шефът на СДВР е отстранен

Шефът на СДВР е отстранен

© Георги КожухаровДиректорът на Столичната полиция старши комисар Валери Йорданов е отстранен от поста си, съобщи БНР. На съвещание сутринта при министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев са били освободени още няколко директори на областни дирекции.


По-късно от МВР съобщиха, че е освободен и началникът на трето районно полицейско управление комисар Валентин Симеонов.


По информация на "Дневник" това са директорите на полицията в Кюстендил (комисар Георги Джоглев), Монтана (главен инспектор Даниел Псалтиров), Плевен (комисар Мирослав Петров), Търговище (комисар Станимир Парашкевов) и Видин (старши инспектор Цветан Петков). Те са отстранени заради слаби резултати в ръководените от тях структури.
Пред БНР Йовчев съобщи, че  е поискал оставката на директора на СДВР старши комисар Валери Йорданов "заради неупражнен контрол във връзка със случая, който сутринта беше разгледан от медиите – как полицаи наблюдават как се продават контрабандни цигари". По думите на Йовчев, това е недопустимо.


"Освободих петима директори на ОД МВР във връзка със слаби резултати. Разпоредих краткосрочни мерки и в рамките на един месец ще очаквам резултати от останалите, които остават на постовете си, заяви още вътрешният министър Йовчев. Според него "има едно неефективно използване на ресурсите на МВР".


Малко преди да предаде властта, бившето ръководство на МВР смени шефовете на дирекциите в Монтана, Плевен и Видин. Още с встъпването си в длъжност миналата седмица новият вътрешен министър Цветлин Йовчев обяви, че предвижда сериозни промени в организацията и работата на МВР.


"Дневник" научи, че за началник на кабинета на Йовчев пък е назначен Георги Великов. До този момент той оглавяваше дирекция "Контраразузнаване" в ДАНС и според източници на "Дневник" от агенцията е един от най-приближените както на Цветлин Йовчев така и на бившия зам.-председател на агенцията - Иван Драшков.


Под шапката на ръководената от Великов дирекция се пада отдела за контратерор. Според публикация на в. "Капитал" именно служители на този отдел са извършили проверката по сигнала за бюлетините в Костинброд.Старши комисар Валери Йорданов е роден на 20 декември 1960 г. в Перник. Завършил е висшето си образование във висшето военно училище "Васил Левски" - Велико Търново. Започва работа в МВР като оперативен работник в столичното Второ РПУ през 1993 г. От 1999 г. е началник на отдел "Криминална полиция" в СДВР , а от 13 август 2009 г. е неин директор.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK