БСП и ДПС слагат ръка на парламентарните комисии

БСП и ДПС слагат ръка на парламентарните комисии

© Юлия ЛазароваКомисиите на Народното събрание ще могат да заседават в присъствието само на една трета от членовете. Това предвижда проектът на правилник на новия парламент, публикуван на интернет страницата на Народното събрание, който ще бъде гласуван във вторник от временната комисия.


Идеята комисиите да могат да заседават, ако не е налице нужният кворум от поне половината им членове, е на БСП. В левицата се притесняват, че ГЕРБ, на която като най-голямата политически сила се полагат и най-много места в парламентарните звена, заедно с "Атака" могат да блокират работата на комисиите и при обсъждането на неизгодни за тях законопроекти да провалят кворума.


Очаква се при разпределението на местата в комисиите БСП и ДПС да имат заедно точно половината членове, каквото е съотношението им в парламента. И ако за кворум на заседанията на Народното събрание трябва да разчитат на ГЕРБ или "Атака", то за комисиите ще могат само двете партии да заседават. Решенията на парламентарните звена ще се вземат с мнозинство от присъстващите - тоест половината от едната трета членове.
Мегакомисия за спецслужбите, отделна за взаимодействие с гражданските организации


БСП предвижда Народното събрание да има 21 постоянни комисии, като отделя енергетиката от тази за икономиката и туризма (досега бяха в едно, както беше мегаминистерството). Разделя се и комисията по външна политика и отбрана в две звена. Георги Кадиев (БСП) предлага и отделна комисия по въпросите на държавната администрация и електронното правителство, макар че структурата на правителството не предвижда такова министерство, а по-скоро тези сфери ще са в компетенциите на бъдещия втори вицепремиер, който премиерът Пламен Орешарски анонсира.


Предвижда се и мегакомисия за контрол над дейността на службите за сигурност, използването и прилагането на специални разузнавателни средства и достъпът до данни по Закона за електронните съобщения. Досега три парламентарни звена следяха дейността на ДАНС, разузнавателните служби и ползването на СРС. Предложението на ДПС е в нея всяка парламентарна група да има по равен брой представители - трима. Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси също ще е на паритетен принцип.


Същото се предвижда и за комисията за взаимодействие с гражданските организации и движения. Нейните заседания ще се предават пряко в интернет на сайта на Народното събрание, тази мярка е заложена и за останалите парламентарни комисии, само след решение на самата комисия.


В опит да отговори на очакванията за повече граждански контрол над депутатите, БСП залага специална комисия, към която ще има и Обществен съвет с консултантски функции. Не е ясно обаче кои организации и движения ще влязат в нея и дали това няма да са близки до властта неправителствени организации. Описаните правила граждани и организации да дават становища по законопроекти и да присъстват при обсъжданията важаха и досега, друг е въпросът доколко управляващите се съобразяваха с тях.


Парламентарен контрол - в сряда и петък


Пак по идея на БСП е записано, че граждански организации и движения ще могат да участват чрез депутат в парламентарния контрол. И досега почти всички въпроси и питания към премиера и министрите са се пораждали в резултат на срещи на народните представители с техни избиратели или заради голям обществен интерес. И журналисти са задавали чрез депутати от опозицията въпроси към министри.


Идеите на зам.-председателя на Народното събрание Мая Манолова (БСП)  за засилен парламентарен контрол върху правителството са претърпели редакции след недоволство в редиците на левицата. Предложението е в последния час от заседанието на парламента във всяка първа за месеца сряда премиерът и министрите да се явяват в Народното събрание и да отговарят на неотложни устни въпроси, които се отнасят до общата политика на правителството. От всяка парламентарна група само по един депутат ще може да задава въпрос.


В последния час от заседанията на комисиите във всяка първа сряда или четвъртък на месеца ресорните министри ще отговарят на неотложни устни въпроси. Те трябва да се отнасят за конкретни политики и не могат да съдържат искания за предоставяне на точни данни и статистика, е записано в проекта.


Всяка последна сряда на месеца без заседание, отчет за парите за представителни нужди


И друга идея на Манолова претърпя корекция - вместо последната седмица от месеца да бъде посветена на срещи на депутатите с избиратели, без пленарно заседание ще е само последната сряда на всеки месец. Така на народните представители ще се съберат пет дни - от събота до сряда, за работа в избирателните им райони.


БСП ще запази принципа срещу т.нар. номади - когато депутат напусне или бъде изключен от парламентарна група, да става независим като не може да се присъединява към съществуваща група или независими да образуват нова. Все още се чака обещаната от БСП промяна в закона за политическите партии, с която да бъде премахнат принципът "държавната субсидия да следва депутата" и така да се стига до купени мнозинства, срещу които БСП и ДПС се изказваха в миналия парламент.


Депутатите запазват привилегиите си - на безплатен транспорт в страната, в това число до 40 двупосочни самолетни билета, ведомствени жилища и квартири, както и допълнителните разходи в размер на две трети от основното им месечно възнаграждение. Тези средства се използват обикновено за заплащане на сътрудници, консултации, експертизи и бяха в графата "безотчетни". Сега се предвижда депутатите да представят в парламентарната група на всеки три месеца справка за какво са похарчили парите. БСП вече даде заявка, че ще замрази заплатите на народните представители на нивото от 2009 г. - 2196 лв., с което се замразяват и обвързаните с депутатското възнаграждение доходи - на президента, министрите, омбудсмана и др.


Предвижда се всеки народен представител да има лична страница, поддържана в сайта на Народното събрание. Там ще трябва да посочат и приемното време за срещи с граждани в София и в избирателните им райони.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK