БСП и "Атака" предлагат държавните субсидии да не следват депутатите

БСП и "Атака" предлагат държавните субсидии да не следват депутатите

© Надежда Чипева, КапиталДепутатите от БСП Мая Манолова и Янаки Стоилов са внесли предложения за промени в Закона за политическите партии, с които да се прекрати практиката държавната субсидия да следва депутатите при напускане на парламентарната им група. Това обяви Манолова днес на заседанието на временната комисия за изготвяне на правилник за дейността на Народното събрание.


Така, ако депутатите напуснат групата си, субсидията им ще остава в партията, с която са влезли в парламента.


От "Атака" самостоятелно са предложили същите промени, но настояват и за отпадане на субсидиите за партиите извън парламента.
В предишния парламент народните представители напускаха групите си и пренасочваха субсидията си към партията, за която заявяваха подкрепа.


"Разбира се, всеки народен представител има правото да гласува по съвест за едни или други предложения, както и да напуска или да бъде изключван от дадена парламентарна група, но това вече няма да бъде мотивирано с финансови средства", каза Манолова пред журналисти.


На днешното си заседание комисията прие предложението, обсъждано в петък, постоянните комисии да могат да заседават в присъствието на една трета от членовете.


Предвидени са 21 постоянни комисии, сред които такава за контрол над дейността на службите за сигурност, използването и прилагането на специални разузнавателни средства и достъпа до данни по Закона за електронните съобщения, както и Комисия по взаимодействие с гражданските организации и движения, която ще включи и петициите на гражданите. В първоначалния вариант те бяха в Комисията за правата на човека, вероизповеданията и жалбите.


Отпадна предложението на Георги Кадиев от БСП всеки народен представител да бъде в ръководството само на една постоянна комисия.


По предложение на Мая Манолова всички постоянни комисии ще могат да сформират обществени съвети.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK