Проблемът на българския Лувър не е сградата, а какво да сложим в него, смята новият министър на културата

Проблемът на българския Лувър не е сградата, а какво да сложим в него, смята новият министър на културата


През лятото няма да бъде открит т.нар. български Лувър, като проблемът не е толкова в това дали ще се спази срокът от строителите, а какво да се сложи в него. Това стана ясно от интервю по БНТ на новия министър на културата Петър Стоянович. Изграждането на националния музеен комплекс в София, както е официалното име на проекта, струва 27 млн. лв., осигурени от европейско финансиране по програма "Регионално развитие" и държавно участие. Това е един от големите поводи за гордост на бившите управляващи и в частност на ексминистър Вежди Рашидов. Очакванията бяха комплексът да е готов през юли тази година.


Това, което нямам в кабинета си, е ножичка за рязане на ленти, каза в отговор на въпрос дали откриването няма да е през лятото министър Стоянович. Той посочи, че в Министерството на културата е открил неща, които са го "оставили бездиханен". Като примери посочи липсата на отговор на искане от Великобритания за показване в нейни музеи на български културно-исторически ценности.


Времето на имперския стил на управление в Министерството на културата свърши, обобщи новият министър. По думите му неговите подчинени имат нужда от нова мотивация, като тя ще е духовна и щяла да дойде от самия Стоянович. Предвижда се и частично обновяване на персонала. В отговор на въпрос министърът посочи, че България трябва да търси свой уникален модел за стимулиране на културата, тъй като няма как да приложи използвани във Франция, Германия или Великобритания.
Стоянович каза, че предстои обсъждане в кои сфери за развитието на културата държавата трябва да инвестира. Сред тях попадат книгоиздаването и филмопроизводството.


Спорната такса за износ на художествени произведения ще бъде намалена, каза още Петър Стоянович. "Имам пълното разбиране, че приходите за държавата са недостатъчно сериозни на фона на всички несгоди, които художниците понасят всъщност. Мисля, че много скоро можем да стартираме тази процедура. Аз съм "за", каза министърът.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK