ГЕРБ се опълчи на идеята отцепници да формират парламентарни групи

От ГЕРБ не одобриха идеята депутати, напуснали парламентарната си група, да могат да създават нова.

© Анелия Николова

От ГЕРБ не одобриха идеята депутати, напуснали парламентарната си група, да могат да създават нова.Намерението на БСП и ДПС за промяна в парламентарния правилник, която дава възможност за прекрояване на Народното събрание, очаквано срещна отпор от ГЕРБ. При обсъждането на новите правила днес от партията на Бойко Борисов, която не участва в комисията по подготовката им, заподозряха новите управляващи, че ще се опитат да създадат нова фракция, с която да си осигурят стабилно мнозинство.


Предложението на зам.-председателя на ДПС Христо Бисеров е да отпадне забраната, въведена от ГЕРБ в миналия мандат, депутати, напуснали групите си, да формират нови парламентарни фракции. То предизвика едночасови разгорещени спорове между ГЕРБ и БСП, която открито подкрепи искането. От "Атака" запазиха мълчание.


Председателят на комисията, която подготвя правилника, Мая Манолова (БСП) се отказа от първоначалната си идея да се запази забраната за нови групи от предишния парламент. С аргумента, че така пести "ценно пленарно време" дори не прочете предложението си в залата и обяви, че го оттегля.
Бившият председател на правната комисия в миналия парламент Искра Фидосова (ГЕРБ) обаче й опонира, че текстът е изключително важен и описва това, срещу което от ГЕРБ са се борили в миналия мандат - политическото номадство и роенето на парламентарни групи. Излиза, че група като "Коалиция за България", в която влизат 8 партии и има 84 депутати, може да бъде разроена на толкова групи, колкото прецени, заключи Фидосова.


Председателят на парламента Михаил Миков (БСП) пък повтори аргументите на Христо Бисеров от вчерашното заседание на комисията, че забраната депутатите да правят нови групи противоречи на конституционния принцип на "свободния мандат". Народните представители представляват целия народ, а не само симпатизантите на партията, с която са влезли в парламента, посочи той. По думите му привилегиите на парламентарните групи - кола, стая, секретари, били "домакинската, битовата част" на дебата, докато същността била организацията на Народното събрание като "политическа общност".


"Никой народен представител не може да бъде обвързан с партията си или групата си, освен по своите идеи и убеждения", каза Миков. "Хората се женят и развеждат въпреки семейния кодекс. Хората променят убежденията си въпреки клетвите в един или друг партиен устав", добави той.


Намеси се и бившият председател на Народното събрание Цецка Цачева (ГЕРБ), която заяви, че поправката е немислима, ако не се посочи принцип, на който да се формират нови парламентарни фракции. "Да напишем, че се създават на политически принцип", отговори Миков и продължи метафората за разводите - "все едно да въведем критерий, по който хората се развеждат по взаимно съгласие".


Според Димитър Лазаров (ГЕРБ) аргументът за "свободния мандат" замъглявал истинския замисъл на поправката - създаването на нова парламентарна група. "Ясно е кого ще обслужва тя и защо", каза Лазаров и попита къде е логиката да се забрани на напусналите депутати да се присъединяват към съществуващи парламентарни фракции, но да им бъде позволено да създават нови. И се възмути как е възможно граждански организации, които се противопоставят на политическото номадство, да допуснат подобни текстове в правилника.


"От какво ви е страх? Нямате ли вече лостове и механизми да си задържате депутатите?", обърна се Манолова към ГЕРБ. Отбеляза, че от БСП са внесли промяна в закона за политическите партии за премахване на принципа "субсидията следва депутата", с което се слага край и на номадството. Тя припомни, че в миналия парламент с пренасочването на субсидии ГЕРБ са си купували депутати и заяви, че новото Народно събрание ще сложи край на "пазара".


Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов й възрази, че част от партийната субсидия на ГЕРБ е отишла за лечение на болни деца и за подпомагане на пострадали след наводнението в с. Бисер и след земетресението в Перник. "Дайте да съберем 10 хиляди лева за болно дете... Няма да дадете, защото знаете само да взимате", коментира той.


Антон Кутев (БСП) пък му опонира, че парите от субсидията на ГЕРБ отишли за заплати на Цветанов като зам.-председател на партията, за да може да оправдае покупката на 6 апартамента в София.


До гласуване на текста не се стигна, заради изчерпване на пленарното време. Утре депутатите ще продължат с приемането на правилата за работата си.Спорове дали агентите на бившата ДС да влизат в ръководството на парламента
Разгорещени спорове предизвика и отпадането на неработещия текст за забрана агенти на бившата Държавна сигурност да са в ръководството на парламента, комисиите и делегациите. Ограничението беше въведено в миналия мандат от ГЕРБ, но след оспорване от БСП и ДПС Конституционният съд го отмени. Така забраната остана неработеща и новите управляващи решиха текстът да отпадне от правилника. От ГЕРБ обаче изтълкуваха това като опит на БСП да реабилитира бившите тайни служби.
"Не е допустимо хора с досиета да представляват парламента на различни срещи в Европа", заяви Цветан Цветанов. И добави, че дори евродепутати от Партията на европейските социалисти (ПЕС) се възмущавали от изявленията на новия външен министър Кристиан Вигенин, че сътрудниците на бившите тайни служби са били унизени от предишното правителство.
Павел Шопов от "Атака" му опонира, че от ГЕРБ реално подкрепяли бившата Държавна сигурност и финансирали свои "действащи съюзници" от партии извън парламента. И намекна, че Цветан Цветанов е завършил висше образование с протекциите на зам.-председателя на Комитета за държавна сигурност през 60-те години Григор Шопов, чийто шофьор тогава е бил бащата на Цветанов.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK