С 15% по-ниска такса за маси на открито за заведенията в София, предлагат общинари

Снимката е архивна

© Юлия Лазарова

Снимката е архивнаС 15% по-ниска такса за заведенията, които поставят маси и столове на открито върху общински площи. Това предлагат общинският съветник от ГЕРБ в София и председател на стопанската комисия Николай Стойнев и зам.-кметът по бюджет и финанси Дончо Барбалов.


Като мотиви за предложението са посочени, че намаляването на таксата ще стимулира търговците да заявяват реалните площи, които ползват, а и облекчение на разходите на собствениците, които заради въвеждането на забраната за тютюнопушене на закрити места разполагат маси и столове навън през цялата година, а не само в топлите месеци.


В момента в столицата има четири зони на различни ценови нива. В първата таксата е 27 лева на кв.м на месец, като са включени районите "Лозенец", "Възраждане", "Триадица", "Оборище", "Средец" и "Сердика". Във втората зона цената е 22.80 лева на кв.м на месец и заема "Изгрев", "Слатина", "Красно село" и "Подуяне".
В следващата зона таксата е в размер на 21 лева на кв.м на месец и се отнася за районите "Студентски", "Младост", "Витоша", "Люлин", "Илинден", "Красна поляна" и "Овча купел". В четвъртата кв.м на месец струва 19.20 лева и включва "Нови искър", "Връбница", "Кремиковци", "Панчарево" и "Банкя".


С намалението цените ще паднат съответно до 22.95 лева, 19.38 лева, 17.85 лева и 16.32 лева.


До предложението се стигна след писма на Браншовата асоциация на ресторантьорите в София и Българската хотелиерска и ресторантьорска организация до Столичната община. Последвало е сформиране на работна група от общински съветници, кметове на райони, представители на администрацията, на Столичния инспекторат и на браншовите организации. Тя е изработила промените в Наредбата за определяне и администриране на местни такси и цени на услуги, които ще бъдат гласувани на някое от следващите заседания на общинския съвет.

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 1028 Неутрално

  Явно спорът за пушенето ще е жесток ! От опит знам как в някои държави нямат тротоарно право - безплатно е и се иска само разрешение

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 2. 2 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  "Тротоарно право" има ли такъв правен термин и защита от ТЗ или самоотбелязани в данъчният закон, в разсяненията

 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1220 Неутрално

  С 15% по-ниска такса за заведенията, които поставят маси и столове на открито върху общински площи. Това предлагат общинският съветник от ГЕРБ в София

  Сигурно това не е ВЪРХЪТ НА ЛИЦЕМЕРИЕТО, но е доста лицемерно.

 4. 4 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1729 Неутрално

  Щом общината се е нафрашкала с пари да сваля таксите.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 5. 5 Профил на ivanasenov
  ivanasenov
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Да не тротоар свободен ...

 6. 6 Профил на ivanasenov
  ivanasenov
  Рейтинг: 458 Весело

  Правилно, тротоарите са за всичко:
  1. За пешеходци, горките
  2. За велосипедисти
  3. За заведения
  4. За кофи за боклук
  5. За паркиране на коли, мотопеди, велосипеди
  6. За рекламна дейност скрита под маската на фест, арт, инсталации и други чужди думички

  ОСВОБОДЕТЕ ТРОТОАРИТЕ
  РЕМОНТИРАЙТЕ ТРОТОАРИТЕ

 7. 7 Профил на antistatik
  antistatik
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Ако ще и безплатни да ги направят, но да си оправят разрешителния режим и критериите. И да започнат да контролират колко тези критерии се спазват. На тротоар 2 метра няма място за маси. Не може да се разполагат маси така, че да остава мижав коридор от под метър и човек да се препъва в чанти и крака минавайки. А майките с количките да обикалят по улицата под подвиквания "Къде си тръгнАла, ма краво". Маси може да има само където от тротоара остават поне 1,4м. свободни. Това е достатъчно да се разминат нормално двама пешеходци и да мине инвалидна количка. Във всички останали случаи трябва да е забранено и глобите да са много солени.

 8. 8 Профил на the.punisher
  the.punisher
  Рейтинг: 458 Неутрално

  А не е ли по-добре вместо да има такса собствениците да се задължават да ремонтират определен периметър тротоарна площ. Така хем ще се избегне източването на средства, хем тротоарите ще започнат да имат по-адекватен вид.

 9. 9 Профил на Petya Lazarova
  Petya Lazarova
  Рейтинг: 458 Неутрално

  ако няма контрол върху ползването на тротоарите от заведенията, минаването по тях на пешеходци, колички, велосипедисти - би било напълно невъзможно. такива примери има и в момента - защото има заведения, които не спазват площта, която е дадена. Именно, защото тротоарът е "на всички" - тоест, публична общинска собственост, а не частна собственост - той не може да бъде присвояван за лични нужди.

 10. 10 Профил на Борко
  Борко
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Това е добро решение, лятото заведенията ще са пълни, особено и след като ще се пуши на открито.

 11. 11 Профил на antistatik
  antistatik
  Рейтинг: 451 Неутрално

  До коментар [#9] от "lazarova":

  Велосипедистите нямат място на тротоара. Аз се придвижвам основно на велосипед в страна с традиционно много велосипедисти и карам почти винаги на платното. За каране по тротоара без велоалея, глобата е 20 евро за първо провинение и повече за следващи.
  Не знам как изчисляват площите на масите в България, но масите трябва да се измерват с прилежащи площи, тоест с издърпани столове. Сещам се за поне три заведения, които могат да се вкарат в някакъв норматив при незаети маси, но не и когато някой дръпне стол за да седне.

 12. 12 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1563 Неутрално

  До коментар [#11] от "antistatik":

  Да, заведенията и автомобилите също нямат място на тротоара.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 13. 13 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1991 Неутрално

  Българската политическа"Сотбис" отвори.Очаквам от БСП да предложи заплатите на част от работещите в заведенията да бъдат плащани от програмата за временна заетост."Атака" да надцака с искане за отнемане на лиценза на всички арабски и индииски манджарници.

 14. 14 Профил на antistatik
  antistatik
  Рейтинг: 451 Неутрално

  До коментар [#12] от "Тони!":

  Автомобилите със сигурност. Заведенията при някакви условия.
  Твърдо съм против да се издават разрешения за всякакви шатри, ограждения, найлони и прочее творби на предприемаческия гений по тротоарите. Освен че загрозяват, те си присвояват обществено пространство и правят преминаването през заведението крайно неприятно преживяване. Биха могли да разрешат само козирки и маркизи.

 15. 15 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 646 Неутрално

  Намалянето или махането на цената за тротоарно право може да помогне много повече на бизнеса със заведенията, отколкото връщането на цигарите вътре в заведенията.

  Естествено, регулациите трабва да са сериозни:

  1. Винаги да се оставя мин. 1.5-2 м за преминаване
  2. Премахването на всякакви конструкции и найлони (особено тях), които превръщат тротоара в част от заведението. Естествено, изравнителни платформи (при стръмните тротоари), леки навеси и чадъри е добре да има.

 16. 16 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2422 Неутрално

  За мазетата и килерите на открито предвижда ли се нещо? Фотогалерия от вчера:

  http://www.dnevnik.bg/live/novini_ot_vas/2013/06/05/2075762_troschkenstrasse_sofia/

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 17. 17 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 732 Неутрално

  Усещам как някой от бсп си е накупил на щедро заведенийца, които си изнасят масите и столовете на тротоарите, че да не може да се минава.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 18. 18 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 740 Неутрално

  С 15% по-ниска такса за заведенията, които поставят маси и столове на открито върху общински площи. Това предлагат алчните лобисти общинският съветник от ГЕРБ в София и председател на стопанската комисия Николай Стойнев и зам.-кметът по бюджет и финанси Дончо Барбалов. Корумпираните, алчни и неуки общински съветници няма ли да разберат най-накрая, че "тротоарно право" няма и не може да има по закон? § 6, т. 6 от ДР на ЗДвП - "Тротоар" е изградена, оградена или очертана с пътна маркировка надлъжна част от пътя, ограничаваща платното за движение и предназначена само за движение на пешеходци, § 1, т. 5 ППЗДП - "Тротоар" е изградена, оградена или очертана с пътна маркировка надлъжна част от пътя, ограничаваща платното за движение и предназначена само за движение на пешеходци. Тротоарът е част от земното платно, съобразно § 1, т. 2 от ДР на ЗП, или - конструктивен елемент от пътното платно /пътя/, по аргумент от съдържащата се в § 1, т. 4 от ДР от Наредба № 2 от 17.01.2001 г. за сигнализация на пътищата с пътна маркировка, нормативна дефиниция. Тротоара е част от земното платно и пътя, той е публична общинска собственост и собственик на тротоара е общината. Съгласно разпоредбата на чл. 11, от Закона за общинската собственост /ЗОС/ Имоти и вещи - общинска собственост, се управляват в интерес на населението в общината съобразно разпоредбите на закона и с грижата на добър стопанин. Имоти и вещи - общинска собственост, се използват съобразно предназначението им и за нуждите, за които са предоставени. Предоставените имоти и вещи не могат да се преотстъпват за ползване, да се ползват съвместно по договор с трети лица, да се отдават под наем или да се пренаемат, освен в случаите, предвидени в закон. Учредяването на ограничени вещни права върху обекти - публична общинска собственост, се извършва при условия и по ред, определени в закон (чл.34, ал.6 от ЗОС). И как точно тротоарите преустановиха обществената си функция - по тях да преминават пешеходци - та да се отдават незаконосъобразно на ресторантьорите срещу заплащане на тротоарно право? Незаконосъобразното поведение на Столичния общински съвет начело с ГЕРБ вече се превърна в правило...Как точно общинските съветници изключват тротоарите от обхвата на публичната общинска собственост и от законите - те вече не изпълняват ли обществената функция, за която са предназначени, напълно ли е отпаднала нуждата на гражданите от тротоари, та се е появила тази крещяща необходимост те да се отдават на ресторантьорите за ползване срещу заплащане, срещу заплащане под масата?..."Тротоар" е изградена, оградена или очертана с пътна маркировка надлъжна част от пътя, ограничаваща платното за движение и предназначена само за движение на пешеходци.

 19. 19 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#18:"latcho59"]Незаконособразното поведение на Столичния общински съвет начело с ГЕРБ вече се превърна в правило...[/quote]
  Съгласно чл. 140 от Конституцията на Република България общината има право на своя собственост, която използва в интерес на териториалната общност, съгласно и чл. 11, ал. 1 ЗОС, имотите и вещите - общинска собственост, се управляват в интерес на населението в общината, съобразно разпоредбите на закона и с грижата на добър стопанин, а в ал. 2 е предвидено, че тези имоти се използват съобразно предназначението им и за нуждите, за които са предоставени.
  Системата от правни норми се изгражда на основата на Конституция. Тя е основата и върхът на йерархията на законите и затова те следва да й съответстват. Конституцият заповядва гражданските, обществените и държавни правоотношения да се решават само със закон. По този начин тя забранява изготвянето и прилагането на Правилници, Наредби и Тарифи и ги изважда от употреба.
  Този извод следва и се налага от прокламираното в чл.5 алинеи 1 и 2 от Конституцията на Република България право:
  „чл.5./1/ Конституцията е върховен закон и другите закони не могат да й противоречат.
  /2/ Разпоредбите на Конституцията имат непосредствено действие.”
  Конституцията на Република България има задължително действие на територията на Република България и спрямо всички български граждани, където и да се намират те /чл.4 , чл. 36 ал.1/.
  Конституцията на Република България следва да се прочете от Преамбюла до края, да се изучи и да се уважава.Тя дава права и задължения, брани всички нас, близките ни, личната ни свобода, имуществото ни от всякакъв бюрократичен, законодателен, управленски, партиен или съдебен произвол.
  Добре е да я носим със себе си. Да я спазваме, да се позоваваме на нейните задължителни за всички разпоредби и да изискваме спазването й и от другите.

 20. 20 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#18:"latcho59"]Столичния общински съвет начело с ГЕРБ вече се превърна в правило...[/quote]
  Съгласно чл. 140 от Конституцията на Република България общината има право на своя собственост, която използва в интерес на териториалната общност, съгласно и чл. 11, ал. 1 ЗОС, имотите и вещите - общинска собственост, се управляват в интерес на населението в общината, съобразно разпоредбите на закона и с грижата на добър стопанин, а в ал. 2 е предвидено, че тези имоти се използват съобразно предназначението им и за нуждите, за които са предоставени.
  Системата от правни норми се изгражда на основата на Конституция. Тя е основата и върхът на йерархията на законите и затова те следва да й съответстват. Конституцият заповядва гражданските, обществените и държавни правоотношения да се решават само със закон. По този начин тя забранява изготвянето и прилагането на Правилници, Наредби и Тарифи и ги изважда от употреба.
  Този извод следва и се налага от прокламираното в чл.5 алинеи 1 и 2 от Конституцията на Република България право:
  „чл.5./1/ Конституцията е върховен закон и другите закони не могат да й противоречат.
  /2/ Разпоредбите на Конституцията имат непосредствено действие.”
  Конституцията на Република България има задължително действие на територията на Република България и спрямо всички български граждани, където и да се намират те /чл.4 , чл. 36 ал.1/.
  Конституцията на Република България следва да се прочете от Преамбюла до края, да се изучи и да се уважава.Тя дава права и задължения, брани всички нас, близките ни, личната ни свобода, имуществото ни от всякакъв бюрократичен, законодателен, управленски, партиен или съдебен произвол.
  Добре е да я носим със себе си. Да я спазваме, да се позоваваме на нейните задължителни за всички разпоредби и да изискваме спазването й и от другите.

 21. 21 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 537 Неутрално

  В София няма големи тротоари за да има маси на открито.Тъй че - няма смисъл от изкарване на маси.Ако се изкарат маси - те ще взимат от тротоарите.Които по принцип са за пешеходците.

  Горд българин с три години стаж в Испания .Вече в България и занимаващ се с крипто валути .
 22. 22 Профил на tarna
  tarna
  Рейтинг: 587 Неутрално

  Не е лошо, но не е и достатъчно. Най-голямата бюрокрация е, че собствениците трябва да подават всеки месец! молба за продължаване на разрешението за маси на тротоара. Вместо да получават такова за целия летен сезон, например или да указват в първата молба за колко време искат да разполагат маси на тротоара.

 23. 23 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  До коментар [#15] от "irons":


  Намалянето или махането на цената за тротоарно право може да помогне много повече на бизнеса със заведенията, отколкото връщането на цигарите вътре в заведенията."

  -Махането-не,но намаляването на цената и другите ти предложения-подкрепям.
  +++++

 24. 24 Профил на Теодор
  Теодор
  Рейтинг: 460 Весело

  А някой в София не пръдна ли? Що не напишете статия за това?

 25. 25 Профил на stasi666
  stasi666
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Мюнхен 3 евро на квадрат,София 14 евро. Най скъпото тротоарно право в Европа,за най РАЗБИТИТЕ тротоари в света. АЛО ФАНДЪК КАК СИ

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK