България не е ревизирала позицията си за терористичния акт в Бургас, заяви външният министър

Кристиан Вигенин

© © European Parliament - Audiovisual Unit

Кристиан ВигенинВъншният министър Кристиан Вигенин подчерта днес, че България не е ревизирала позицията си за терористичния акт на летище Сарафово. На среща с ирландския посланик Джон Роуан, чиято страна държи ротационното председателство на Европейския съюз, той е обсъдил актуални въпроси от европейския дневен ред, включително вкарването на "Хизбула" в черния списък на ЕС, съобщиха от Министерството на външните работи.


В сряда световните агенции цитираха думи на българския министър, че все още "няма окончателно решение относно обявяването на въоръженото крило на "Хизбула" за терористична организация под заглавия "Сега пък България казва, че ролята на "Хизбула" във взривяването на автобуса е недоказана".


"Ройтерс" посочи, че "новото правителство, предвождано от социалистите, отстъпва назад от твърденията на дясноцентристкия си предшественик, че шиитската групировка е извършила атаката, убила петима израелци и един българин в Бургас". По-късно агенцията допълни и думите на анонимен британски дипломат, според когото има достатъчно доказателства "Хизбула" да влезе в списъка на ЕС с терористични организации.
В действителност България никога не е твърдяла, че има ясни доказателства, а че има достатъчно основания да допуска връзка на "Хизбула" с атентата от 18 юли 2012 г.


Днес министърът и посланик Роуан са обсъдили именно продължаващите консултации между евроинституциите и държавите членки въоръженото крило на "Хизбула" да бъде включено в списъка на терористичните организации, пише в съобщението на външно.


"България е готова да се присъедини към консенсусно решение на ЕС и наша отговорност е да представим още по-солидна основа за това. В тази връзка поисках ускоряване на процеса на събиране на допълнителни доказателства от наши чуждестранни партньори, от които е поискано правно съдействие", е подчертал външният министър.


"Ирландия свърши отлична работа като ротационен председател на ЕС, тъй като успя да върне фокуса на вниманието върху изключително важната в момента за бъдещето на съюза дискусия за постигане на икономически растеж и създаването на работни места. Това са същите проблеми, пред които е изправено и нашето правителство", е казал още Вигенин на срещата.


По думите му България се надява скоро да бъде постигнато споразумение в преговорите по Многогодишната финансова рамка на ЕС, за да може усвояването на европейските фондове да започне навреме.


"Призоваваме всички страни да проявят гъвкавост, защото възстановяването на икономиките на ЕС все още не е стабилно и трябва да изпратим положителни сигнали на пазарите", заяви от своя страна ирландският дипломат.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK