Европейската десница пита ЕК за промените в закона за ДАНС

Временният шеф на ДАНС Владимир Писанчев.

© Юлия Лазарова

Временният шеф на ДАНС Владимир Писанчев.Групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент (ЕП) ще изпрати парламентарен въпрос до Европейската комисията за необоснованите промени в сектора за сигурност, които предстои да бъдат гласувани на второ четене от Народното събрание днес. Това съобщи пресцентърът на ГЕРБ.


Промените в закона за Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) предвиждат към нея да премине службата за борба с организираната престъпност (ГДБОП), която е в МВР, както и председателят на агенцията да се избира от парламента при по-разширени критерии - 8 вместо 10-годишен стаж, но не само в службите, а и магистратски стаж.


ЕНП е загрижена, че планираните промени ще дадат полицейски и разследващи функции на ДАНС, което е в разрез със сегашния профил на агенцията, която съобразно препоръките на ЕК от докладите й по Механизма за сътрудничество и проверка, е независим контраразузнавателен орган, пише в съобщението на ГЕРБ.
Европейската десница алармира, че балансът между институциите, от които се очаква да гарантират сигурността на българските и европейските граждани, ще бъде нарушен, което заплашва демократичния ред. ЕНП счита предложените промени за прецедент, застрашаващ системата за сигурност на целия Европейски съюз, особено с оглед на факта, че те не са били подложени на публично обсъждане, не са получили обществена подкрепа и политически консенсус и не са съгласувани с евроатлантическите партньори.


Въпросът е бил обсъден в четвъртък и от Председателския съвет на Европейския парламент, който е решил темата да бъде разгледана на редовно заседание на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в ЕП, а след това и в пленарна зала на Европейския парламент. Бившият председател на Народното събрание Цецка Цачева (ГЕРБ) каза пред Би Ти Ви, че искането на европейската десница се подкрепя и от други политически сили в ЕП.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK