Адемов: Несъобразителност на предишния кабинет ще създаде напрежение на пазара на труда през есента

Министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов

© Анелия Николова

Министърът на труда и социалната политика Хасан АдемовВ края на лятната сезонна заетост има опасност на пазара на труда да се влеят над 40 хиляди безработни хора, предупреди социалният министър Хасан Адемов на днешния парламентарен контрол. Причината е, че голяма част от актуалните програми за субсидирана заетост ще приключат по едно и също време.


"Българския пазар на труда не е спокоен. Това е породено от недостатъчно далновидния подход при разпределението на финаннсовия ресурс по линия на Националния план за действие по заетостта. До края на май 85.8% от целия финансов ресурс, в т.ч. парите, които се отпуснаха от служебния кабинет, са разпределени така че да могат да бъдат създадени 42 хиляди работни места", обяснява Адемов.


"Само че не е съобразен един очевиден факт, който се поражда от обстоятелствата, че през 2013 г. почти всички финансови средства от Оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" са договорени, в което няма нищо лошо, но не е предвиден изходящия поток от пазара на труда на тези между 42 и 50 хиляди работещи, които ще освободят работните си позиции накрая на програмите", коментира министърът. 
"Пикът на изходящия поток съвпада с края на сезонната заетост - около началото на месец септември. Това означава, че правителството, Агенцията по заетостта и социалното министерство от предходния кабинет е трябвало да съобразят тази динамика и е трябвало да запазят финансов ресурс, който да покрие нуждите на пазара на труда в края на годината", казва още Адемов. "За съжаление, това не е направено и сега има една напрегната ситуация, която ни кара от сега да се подготвим и да работим по мерките, които сме предприели. Независимо от това те няма да бъдат достатъчни ако искаме да ангажираме всички, които ще напуснат програмите в края на месец септември. Затова ще бъде необходим допълнитен финансов ресурс", коментира министърът.   


Безработицата в момента по данни на НСИ е над 13%, а по данни на Агенцията по заетостта - над 11%. Младежите без работа са една трета. Обезкуражените - т.е. дългосрочно незаетите - са над 300 хиляди, заяви Мая Манолова от БСП, която отправи въпроси към социалния министър. Тя заяви, че причина за това състояние на българския трудов пазар е подтискането на бизнеса, което законодателите в 42-ото народно събрание ще опитат да променят.


В отговор Адемов обясни, че в кратък срок се очаква още над 2000 младежи и над 11 хиляди души да започнат работа с финансиране по програмата за заетост преди септември. Освен това до края на годината в страната ще се организират общо 96 трудови борси, над 90 информационни срещи с безработни и работодателите, както и обучения за търсещите работа. В дългосрочен план социалното министерство ще работи за трайно активиране на неактивирани лица, обяви още Адемов.


Министърът на социалната политика изброи и трите приоритетни групи, за които бяха предприети най-спешни мерки от ведомството. Това са първокласниците, майките с деца до 2 години и хората с право на енергийни помощи. Адемов обясни, че още на първото заседание на новото правителство са одобрени социалните мерки, свързани с тези уязвими групи. Прието е размерът на еднократната помощ за ученици в 1 клас, която не е променяна от 2008 г., да се увеличи от 150 на 250 лв. От увеличението ще се възползват 45 хиляди деца от новата учебна година. 


Другото важно решение по думите на министъра, е увеличението на обезщетенията за майки за отглеждане на дете от 1 до 2 години от 240 на 310 лв., "Имайки предвид че настоящия размер е под официалния праг на бедност за страната и с оглед на голямата роля на тази мярка за намаляване на риска от бедност и социално изключване на семействата с малки деца, правителството подкрепя увеличеният размер на обещетенията да влезе в сила от 1 юли 2013 г.", обяви Адемов. 


На трето място е решението да бъде разширен кръга на хората, които имат право на достъп до целеви помощи за отопление за отоплителния сезон 2013/2014 г. Индивидуалните проценти за определяне на помощта се увеличават средно с 11.29% за всички целеви групи, което в номинално изражение ще увеличи границата за достъп до енергийни помощи с 15 лева. При тези параметри се очаква обхватът на програмата за следващия сезон да достигне 270 хиляди лица и семейства - с 60 хиляди повече, отколкото досега. За да може да стартира от първи юни кампанията за предстоящия отоплителен сезон МТСП ще издаде наредба с новите условия за отпускане на енергийни помощи до 28 юни т.г., обеща Адемов.

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Съни
  Съни
  Рейтинг: 497 Разстроено

  Предишното правителство нанесе много непоправими вреди на държавата ни и който и да дойде на власт сега не може да ни помогне.

 2. 2 Профил на ХФБ
  ХФБ
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#1:"Съни"]и който и да дойде на власт сега не може да ни помогне. [/quote]

  Особено правителството на Държавна Сигурност, Русия и Турция.

 3. 3 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1231 Любопитно

  Първо 400 000 нови раб. места, посе 250 000, а накрая още 40 000 безработни...
  Браво другарю Димитриевич!

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 4. 4 Профил на bitaka
  bitaka
  Рейтинг: 632 Любопитно

  бадемов давай развързвай кисията. 1К минимлана и всичко ще се оправи!

  харпун
 5. 5 Профил на mtmvb1111
  mtmvb1111
  Рейтинг: 442 Неутрално

  В България има 250 000 неспасяеми безработни - неграмотни цигани, които нищо не могат да вършат, маргинални селяни и алкохолици.....

  Така, че реалната безработица в България е около 150 000......

  Няма ли най-после кой да каже това!!!!!

  Руското влияние убива България! "Дневник" също....
 6. 6 Профил на patladjan_1991
  patladjan_1991
  Рейтинг: 585 Неутрално

  Ние знаехме, че предишните са наказание от Всевишния, ама Вие освен приказките, друго ще направите ли, да скърпите ситуацията?

 7. 7 Профил на papadok
  papadok
  Рейтинг: 605 Неутрално

  [quote#1:"Съни"]Предишното правителство нанесе много непоправими вреди на държавата ни и който и да дойде на власт сега не може да ни помогне. [

  Магистралите бях бич за българския народ!Асфалтът не ставаше за ядене.

 8. 8 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Може ли Адемов да го обясни тоя проблем на майчин език?
  Може и да разбера как така създаването на 40 000 работни места по европейска програма било недалновидност...
  Това, което единствено разбирам, е идиотията, с която ме облъчват орехчетата на Орешарски...

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 9. 9 Профил на Колаборационист
  Колаборационист
  Рейтинг: 924 Гневно

  Останалите , които работят също ще създадат напрежение ...

  Всички ТРЯБВА неумолимо да наказваме невежеството на администрацията и духовенството !
 10. 10 Профил на Ламбо
  Ламбо
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Аммм... чакаме 250 000 нови работни места. Обещахте го, не ли?

  http://www.blitz.bg/news/article/191618

  Fortuna favet fortibus.
 11. 11 Профил на Петър42
  Петър42
  Рейтинг: 548 Неутрално

  Успокояващо е, че човекът наистина разбира от материята. Влизам днес в Дневник и гледам всички новини, свързани с министри са някакви словесни престрелки и обвинения. Новината около Адемов…е свързана с изказване по ресора му. Сензация!

  По същество: естествено, че е трябвало да бъде решено по-далновидно кога ще се създадат тези работни места; прав е Адемов, че не може тази временна заетост да приключва със свършването на туристическия сезон. За икономиката е важно нивото на безработица да е хомогенно през годината: абсолютна бойкоборисовщина е да се намали безработицата в един момент за сметка на увеличението ѝ в друг; освен социалното измерение, има и макроикономическо, и то е свързано с потреблението и оттам инфлацията. Така че, да, лошо е, че Борисов е избързал с тази заетост!

 12. 12 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 442 Любопитно

  Защо не кажете, че за тези 40 хиляди по принцип това им е единствената възможност за ,,работа''. Абсолютно вредна и възприемано по комунистически е тази ,,заетост'' ! ,,По принцип безработни''.

 13. 13 Профил на Медунчо
  Медунчо
  Рейтинг: 442 Неутрално

  А какво ще направи сегашният кабинет, за да не допусне това? Стига само оправдания!

 14. 14 Профил на Медий
  Медий
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Абсолютно вярно. Най-късно зимата им изтича едногодишната програма в която се наредиха хора които бямат нужда. Например собственик на заведение се самонаема хахаха. След това, ще висят на хранилка в бюрото.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  I'm addicted to the truth.
 15. 15 Профил на Медий
  Медий
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#8] от "Депутат 241":

  Програмка за наши хора племенници и стринки за неправене на нищо. Мръсни герберасти провалиха и окрадоха и еврофондовете.

  I'm addicted to the truth.
 16. 16 Профил на Дамянов
  Дамянов
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Виж го ти умника... трябвало това, а не онова? Що не се скриеш, нали измираха от глад? На умрели работа ли ще търсите наесен? Предпочитам държавата да строи пътища, вместо да храни некадърници, които могат само да метат и да мият чинии през туристическия сезон.

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН - Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000 г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK