Прочит на историята: 90 години от Деветоюнския преврат

Паметникът на Александър Стамболийски пред Софийската опера

© Дневник

Паметникът на Александър Стамболийски пред Софийската операПравителството на Българския земеделски народен съюз (БЗНС), дошло на власт като спасител на България след краха в Първата световна война и опустошителните клаузи на Ньойския диктат, остава в историята като първото и единствено, спечелило абсолютно парламентарно еднопартийно мнозинство с избори, но свалено с преврат, последван от убийството на земеделския вожд Александър Стамболийски. Именно екзекуцията на земеделския лидер, садистично жестока - не толкова самият преврат, слага началото на тежка политическа конфронтация, която няма да бъде преодоляна десетилетия напред.


Защо и как се стига до насилствено сваляне на законно избраната власт


Александър Стамболийски е самобитен политик, много енергичен, със силна тяга да търси преди всичко народностните корени на идеите, които смята да осъществи. Той конструира утопичната съсловна теория за социално-икономически прогрес, според която обществото се дели не на класи, а на съсловия. И тъй като България е с преобладаващо селско население - към оня момент то е 80%, логично е властта да произтича от селското съсловие и да се упражнява в негово име. Разликата с марксистката теория е, че тя дели обществото на класи, не на съсловия. Но и марксизмът, и теорията на Стамболийски посочват декларативно носителя на прогреса (класата или съсловието).
След кратко управление на БЗНС в коалиция в правителството на Теодор Теодоров се провеждат избори (1920 г.) и Земеделският съюз ги спечелва. Един от първите актове на новото правителство е съдене на виновниците за националните катастрофи, но постепенно кръгът от виновниците от всички управлявали кабинети от 1912 г. до 1918 г. се разширява и лека-полека обхваща всички опоненти на земеделската власт.


Конфронтация с всички - интелигенцията, военните, "гражданята", журналистите


Някои от реформите на БЗНС са необходими и полезни - въвеждане на задължителното основно образование, поземлена реформа с оземляване на безимотните и малоимотните селяни, правописна реформа. В същото време управлението е белязано от непозната дотогава партизация - за да бъде тотално подменена държавната администрация със свои хора, отменено е изискването за образователен ценз и централните учреждения, окръжните и околийските управи се изпълват с полуграмотни чиновници, верни кадри на БЗНС. Не се изисква образование дори за окръжните управители. Законът срещу спекулата се превръща в мощен корупционен лост, тъй като посочените за спекуланти се откупуват, плащайки щедро на продажните чиновници.


Към офицерството - не само враждебно, но и провокативно


Използвайки ограничителните за армията клаузи на Ньоския договор, БЗНС създава "оранжевата гвардия", която според Стамболийски трябвало постепенно да подмени кадровата армия. Това се налагало, тъй като се е оказала неосъществима идеята на Стамболийски да се обгради с верни на партията офицери. Оранжевите конници - селяни, облечени в народни носии, връхлитали на военните паради на войската на Гергьовден, за да унизят празника на военните и да им покажат кой управлява държавата.


Опозицията - нея направо я бият, буквално


През септември 1922г. на гара Горни Дъбник лидерите на опозицията в лицето на Конституционния блок (обединение на Демократическата, Радикалната и Народно-либералната партия), които отивали във Велико Търново да обсъждат обща програма, са свалени от влака от оранжеви "гвардейци" и други въоръжени със сопи селски активисти, брадите им са скубани, бомбетата тъпкани с крака, накрая набити и откарани в Шуменския затвор - да повторим - от партийни активисти. Няма полиция да спре безчинството - тя е на БЗНС, няма прокурор - и той е на БЗНС, а "подвигът" е организиран от местния комитет за селска диктутатура.


ВМРО става смъртният враг на земеделския вожд


Външната политика на БЗНС е белязана от стъпки за сближаване със съседите, на първо място с Югославия (новосъздаденото Кралство на сърби, хървати и словенци). Историците спорят дали това сближаване е целяло да бъде извадена страната от международната изолация след Ньой, или режимът се опитва при необходимост да си осигури външна подкрепа, или само кореспондира на доктрината на БЗНС за наказване на виновниците за националните катастрофи. Това сближаване обаче, при което Сърбия настоява за "ясно отношение на България към "македонските сепаратисти-терористи", силно обтяга отношенията на земеделския режим с македонското освободително движение. И спечелва ненавистта и на огромните маси бежанци, приютени в България след войните, в които македонското опълчение е показало чудеса от храброст и е дало свидни жертви.


Върхът на конфронтацията с ВМРО настъпва на 17 март 1923 г., когато правителството подписва със Сърбия Нишката спогодба, в която една от клаузите гласи "преследване на четите на ВМРО от двете страни на границата". А тук, на българска територия, са конспиративните квартири на комитите, тук те си правят явките, оттук основно се снабдяват с оръжие. БЗНС и до този момент се отнася враждебно към тях, но за първи път черно на бяло е подписано обявяване на война на ВМРО. След като властта разбива две нелегални квартири на лидера Тодор Александров, за да го залови (той успява да избяга), ръководството на ВМРО на 23 март 1923г. издава смъртни присъди на Александър Стамболийски и Райко Даскалов (министър в земеделския кабинет, организатор на войнишкия бунт при Добро поле през септември 1918, убит през август 1923г. от четници на ВМРО в Прага).


Междувременно е променен удобно за БЗНС избирателният закон, Стамболийски поема курс към извънредни избори, които се провеждат на 22 април 1923г. и земеделците ги печелят със смазващо абсолютно мнозинство, непознато за никоя партия в историята на Третата българска държава (изключвам тоталитарния период): 212 мандата за БЗНС срещу 14 за БКП (тогава тя е все още парламентарна партия, макар и вече в процес на болшевизация), 12 за Конституционния блок и 2 за социалдемократите.


В документалния роман "Огнено лято", писан още през 60-те години, Камен Калчев разказва за прием в двореца непосредствено след победоносните избори. Присъстват и група офицери. Пристига земеделският лидер, приема поздравления с чаша шампанско за бляскавата победа, спира пред групата на военните, точно пред шефа на Военния съюз полк. Иван Вълков. И преди да се чукне, предизвикателно вметва: "Вие ли, полковник, сте щели да сваляте моето правителство, така дочувам?" Полковникът едва измърморил "Моля ви, господин министър-председателю", царят се размърдал с неудобство, но замълчал, а в настъпилатата тишина - пише писателят, само дето не се долавяло "как скърцат със зъби офицерите". Стамболийски продължил речта си извън протокола, гледайки предизвикателно към групата на военните: "Има ли сила, която може да свали земеделската власт? Питам има ли! Няма такава сила, която да свали власт, дадена ни от народа. Запомнете, ще управляваме не тези четири, а следващите 20 години!"


Но на 8 срещу 9 юни 1923г. в дома на ген. Иван Русев се събира щабът на преврата от представители на Военния съюз (създаден през 1919 г. формално надпартиен, но като защитна реакция на враждебната политика на БЗНС спрямо офицерството) и преглежда списъка на готвения от тях нов кабинет, съставен на консултации с лидерите на опозиционните партии. Кабинетът ще бъде оглавен от професора по история Александър Цанков. Превратът е подкрепен от всички партии - от дясната Народен сговор до лявата социалдемократическа. Само комунистическата партия обявява неутралитет ("нека се бият двете буржоазии - селската и градската"). Операцията се ръководи от полк. Иван Вълков и е планирана за 2.30 ч. Учрежденията са завзети безпрепятствено, тъй като изненадата е пълна за полицията, а оранжевата гвардия не смогва да реагира. В 4 ч. офицерите докладват на бъдещите министри, които се намират в дома на ген. Русев, че "операцията мина благополучно" и се проздравяват с "Да живее България".


В 7 ч. новият кабинет отива във Врана с очакване цар Борис III да подпише веднага двата указа, но той в свойствения му стил се бави и подписва в 14 ч. с думите "Бог да ни е на помощ", повтаряйки неколкократно въпроса "къде е г-н Стамболийски". Отговарят му - в Славовица.


Бунтовете в провинцията срещу превратаджиите са зле организирани, неумело ръководени и лесно потушени.


Голямата лична трагедия на земеделския вожд - предаден е от селяни


Александър Стамболийски

© Дневник

Александър Стамболийски


Ето какво разказва акад. Георги Марков:


"На 9 юни Стамболийски се намира във вилата си в родното село Славовица, Пазарджишко, където се е оттеглил след изборите да пише проект за нова конституция. Идеята му е да бъде заложена като принцип съсловната власт и да се избира съсловен парламент от две камари - икономическа и социална, а министър-председателят да се отчита не пред Народното събрание и държавния глава, а пред съюзния конгрес. Наред с това царят да се изключи от външната политика, като неговите писмени актове стават валидни само след като се подпишат от съответните министри.


До такава степен е смятал, че не може да бъде свален от власт, че когато на 9 юни следобед пред вилата пристига един ротмистър (капитан - бел. ред.) с малък ескадрон, изпратен от Военния съюз да му съобщи ритуално, че правителството е свалено и има ново, Стамболийски не може да повярва, наложило се да му го повторят, а той избухнал: "Марш оттука, че България ще ви се види тясна!"


Когато истината блесва неумолимо, Стамболийски организира съпротивата на местната оранжева гвардия и заповяда като "законен министър-председател" на гарнизона да се присъедини, но командирите не се подчиняват. Тогава той разпуска въоръжените селяни, за да се избегне кръвопролитие, и опитва заедно с брат си Васил да стигне до царския чифлик в Кричим, защото знае, че там ще бъде спасен. На 14 юни в село Голак влиза в местната кръчма да поиска парче хляб и селяните го предават на военния отряд на капитан Харлаков, който го търси, за да го арестува.


Това е личната, голямата, екзистенциалната трагедия на земеделския вожд - да бъде предаден от онези, които е обявил за достойни да управляват България.


Военният отряд не го отвежда в София, нито в Пазарджик, а го връща във вилата в Славовица и си тръгва. Във вилата чака група от ВМРО начело със скопския войвода Величко Велянов. Той е физическият екзекутор на Александър Стамболийски, а не капитан Харлаков. Голямата историческа вина на военните е, че предават Стамболийски в ръцете на неговия смъртен враг ВМРО, без съмнение като си дават сметка защо го чака там четата на Велянов. Идеологически мит е, че това е станало със знанието на царя. Царят узаконява преврата, но дотам."


След смъртта на вожда започва процес на разцепление в БЗНС. На хоризонта се задават кръвоппролитни събития - БКП под внушение на коминтерна организира септмврийското въстание (или метеж), за да поправи уж грешката от 9 юни. Комунистическите водачи се спасяват с бягство от страната през Сърбия, полицейските участъци се препълват с арестувани българи, управлението на дошлите на власт уж за въвеждане на демократичен правов ред партии се изражда в нова корупция и неизменна борба за кокала. До следващия преврат - отново с лозунга за въвеждане на правов ред, но този път срещу всички партии.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (136)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на гражданин
  гражданин
  Рейтинг: 546 Неутрално

  Тъжно.. историята на България можеше да е съвсем друга ако имаше малко повече търпимост към възгледите на опонентите...

 2. 2 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Ако някой припознае чрез текста, аналогии в съвремието, то грешката е вярна.
  Всеки самозабравил се "демократ", който пропусне навреме да прочете и разбере уроците на историята, някой ден, непремено, историят го застига...и той самият става история.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 3. 3 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Идеологически мит е, че това е станало със знанието на царя. Царят узаконява преврата, но дотам."
  ============================================
  За пръв път чуваме да има "законен" преврат. Какво значи да "узакониш' преврат - да оправдаеш убийства, кръвопролитие, насилие, разруха с помощта на армия, която уж трябва да пази страната от външни заплахи. Значи 9 - юнския преврат законен, заради царя, а 9 - септемврийския - не.

 4. 4 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3542 Неутрално

  Един познат разказваше какви съвети давала баба му - "Сине! Гласувай за който мислиш, че е най-полезен за страната в момента, но никога за замеделците!"

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 5. 5 Профил на portfolio
  portfolio
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Отлична статия. Като си припомня какво учихме едно време за Стамболийски... Той беше идеологически близо до социалистите и затова тяхната историография беше много благосклонна към него. А той си е едно обикновено леке, каквито си имаме в изобилие днес.

 6. 6 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  Стамболийски е патентоносител на първия режим от фашистки тип в Европа.
  Мусолини и сие са негови ученици.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 7. 7 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3542 Неутрално

  [quote#3:"Каишков - Гласът на Америка"]Какво значи да "узакониш' преврат - да оправдаеш убийства, кръвопролитие, насилие, разруха с помощта на армия, която уж трябва да пази страната от външни заплахи.[/quote]
  Ами вчера казаха, че полицаите се принудили да убият онзи в Калифорния, щото бил много опасен.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 8. 8 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  Едно време по история само го споменавахме

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 9. 9 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3542 Неутрално

  [quote#1:"гражданин"]историята на България можеше да е съвсем друга ако имаше малко повече търпимост към възгледите на опонентите... [/quote]
  Ами от много търпимост към червените кърлежи сега Росатом иска да ни съди за милиард и нам колко си.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 10. 10 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1508 Любопитно

  Всички прилики с действителни лица и събития са случайни.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 11. 11 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3542 Неутрално

  [quote#0:"статията"]Това е личната, голямата, екзистенциалната трагедия на земеделския вожд – да бъде предаден от онези, които е обявил за достойни да управляват България.[/quote]

  Логиката, че България трябва да бъде управлявана от най-многобройното съсловие, макар и много погрешна е силно представена в нашата история. Необходимо е в управлението (парламента) на една страна да съществуват представители на всяко едно съсловие, защото така ще бъде използван целия ресурс от знания и опит на народа.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 12. 12 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Първо: трябвало е още след Първата световна война да изгонят монархията и да станем република. Благодарение на онази шваба педераста Фердинанд загубихме и Южна Добруджа, Беломорието и Западните покрайнини. После синчето му го наричат Обединител, че върнал Южна Добруджа.

 13. 13 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Много противоречива личност. Много.

  България е древна и заслужава много повече!
 14. 14 Профил на kalia27
  kalia27
  Рейтинг: Неутрално

  Като историк не можах да се въздържа и да не направя кратък коментар и бележки относно статията. Като цяло интерпретацията на уникалното управление на БЗНС и оценката за него и преврата са балансирани, но има допуснати исторически неточности. Проф. Александър Цанков не е бил професор по история, а Народният сговор не е партия. БЗНС печели изборите и мнозинство в парламента през 1920 година с манипулации и касиране на изборни мандати. И на края в допълнение една великолепно илюстрираща ситуацията мисъл на Гео Милев, жертва на репресиите през 1924-25 година: " Всяка диктатура, колкото и крайна да е тя, е само една запетая в историята на човечеството - никога точка." Тази мисъл е писана по повод на гореспоменатите репресии, но чудесно отговаря и на изродилият се режим на БЗНС.

 15. 15 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#6] от "Торбеш":

  Мусолини и Хитлер, и всички останали започват веднага след края на ПСВ. В Унгария управлява такава власт от 20-та година.
  И Франция, и Испания, и Великобритания се тресат заради последствията на ПСВ. Победителите са само САЩ и Япония.

  България е древна и заслужава много повече!
 16. 16 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 659 Неутрално

  България винаги била кукла на конци на външни сили и интереси.Махленските/вътрешни/ борбички за кокалче между откровени психопати,олигофрени и дупелизци -също.Било е и ще бъде. Ни Стамболийски помага,ни ВМРО пречи.

 17. 17 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  Историята доказва че българския народ не народ от овце а от вълци.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 18. 18 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#14] от "kalia27":

  Колега, нормално е за личности като Бисмарк, Стамболов, Стамболийски, Ленин и т.н. винаги да има диаметрално противоположни оценки. Балансирана позиция значи да не е фанатизирана оценката и критериите за нея. А обективна оценка никога не е напълно възможна.

  България е древна и заслужава много повече!
 19. 19 Профил на Мильо Лудия
  Мильо Лудия
  Рейтинг: 67 Неутрално

  Именно екзекуцията на земеделския лидер, садистично жестока – не толкова самият преврат, слага началото на тежка политическа конфронтация, която няма да бъде преодоляна десетилетия напред.

  Петя, Петя...не екзекуцията слага началото на политическата конфронтация, а трите загубени с цената на хиляди жертви войни.

 20. 20 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#12] от "stoicho2":

  Изпускаш малкия факт, че всичките ни съседи са обединени срещу нас. За оценката ти за Фердинанд съм склонен да се съглася. Той прави колосални стратегически грешки.
  Но има и нещо друго- всички българи са искали обединението на цялото българско землище. Това е основната цел в края на 19-ти и началото на 20-ти век.

  България е древна и заслужава много повече!
 21. 21 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 714 Любопитно

  До коментар [#19] от "Мильо Лудия":

  Първата Балканска не е загубена. Точно обратното. Там показваме, че сме прекалено силни.

  България е древна и заслужава много повече!
 22. 22 Профил на Мильо Лудия
  Мильо Лудия
  Рейтинг: 67 Неутрално

  [quote#21:"flagellumdei"]

  До коментар [#19] от "Мильо Лудия":

  Първата Балканска не е загубена. Точно обратното. Там показваме, че сме прекалено силни. [/quote]

  Ти си мислиш...една война се разбира дали е спечелена или загубена когато завърши. А трите войни завършиха с Ньойския договор.

 23. 23 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 714 Любопитно

  До коментар [#22] от "Мильо Лудия":

  Балканските войни се водят за наследството на разпадащата се Османска империя. ПСВ се води за преразпределяне на света.
  Правиш ли разлика?

  България е древна и заслужава много повече!
 24. 24 Профил на badjanak
  badjanak
  Рейтинг: 922 Неутрално

  http://atil.blog.bg/history/2012/06/09/aleksandyr-cankov-i-quot-bylgariia-v-burno-vreme-quot-vtora-.965715

  "Не бъди сладък, ще те изядат, не бъди горчив, ще те изплюят" "Всеки се оплаква от липса на пари, от липса на ум-никой" Еврейски мъдрости.
 25. 25 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1066 Любопитно

  Както е видно и от статията,Стамболийски е бил диктатор и въобще антипатичен тип.Защо не върнат тогава името "Клементина" на булеварда,който е един от най-дългите?

 26. 26 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#25] от "sabbath":

  Малко по-сложно е. Защото в началото е направил изключително полезни неща за България.

  България е древна и заслужава много повече!
 27. 27 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Управление на БЗНС
  21 май 1920 – 9 юни 1923 г.
  Парламентарните избори са проведени на 22 март 1920 г. Резултатите от тях се оказват катастрофални за старите буржоазни партии. БЗНС получава 110 места в Народното събрание, БКП – 50 , Демократическата партия – 24, Народната партия – 14, БРСДП (об.) – 9, Прогресивнолибералната партия – 6. За да получат абсолютно мнозинство, земеделците касират 13 народни представители (9 от които комунисти). На 21 май 1920 г. Ал. Стамболийски съставя новия кабинет.
  Програмата на самостоятелното правителство на БЗНС е основана на идеологията на съюза, лансирана от неговия идеолог Ал. Стамболийски, наречена “съсловна теория”. Според нея в България съществуват няколко съсловия, основното от които е трудовото (селяните и работниците). Трудещите се селяни съставляват 80 % от населението на страната. Но те са потискани и експлоатирани от “гражданите” (капиталисти, търговци, лихвари, предприемачи, адвокати и т.н. ). Логиката на нещата повелява именно най-многобройното съсловие да поеме в ръцете си съдбините на България. Така щяло да се стигне до истинско народовластие. В интерес на селяните трябва да се проведат реформи, осигуряващи им правото на трудова собственост. С една дума, Стамболийски е за по-нататъшно развитие на дребната собственост и на дребното производство. Идеологът на БЗНС не вижда бъдеще за старите буржоазни партии, които според него постепенно ще отмрат като безполезни за обществото. БЗНС е републиканска партия, но Ал. Стамболийски разбира, че за коренна промяна на формата на управление моментът е неподходящ, тъй като царят заема точно това място в обществото, което му отрежда Конституцията. към края на своето управление като министър-председател на България Стамболийски започва разработването на нова конституция, републиканска, но няма време да я прокара в Народното събрание.
  След идването си на власт кабинетът на земеделците тръгва по пътя на реформите чрез своята законодателна политика.

  България е древна и заслужава много повече!
 28. 28 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Закони:
  1. Закон за трудовата повинност, предвиждащ младежите, навършили 20-годишна и девойките, навършили 16-годишна възраст да участват в строителството на жп линии, шосета, мостове и др. съответно по 12 и по 6 месеца. Законът предвижда откупуването на трудовата повинност, което позволява по-заможните семейства да се отърват от тази тегоба. Същевременно трудовата повинност позволява на лишената от масова армия българска държава да даде, макар и в скрита форма, някаква начална военна подготовка на младежите.
  2. Закон за данъка върху общия доход предвижда неговото прогресивно нарастване от 2 % (за доход до 20000 лв) до 25 % (за доход над 2 млн. лева).
  3. Закон за облагане на дружествата изисква облагане на непроизводителните организации до 25 %, а на производителните – до 20 %, като за кооперациите облагането е още по-ниско – до 18 %. Явна е целта на земеделската власт - поощряване на дейността именно на производителните дружества и организации. Неприет остава в Народното събрание Законът за данък върху имотното състояние, поради голямата съпротива на заможните слоеве в самия БЗНС.
  4. Законът за народното просвещение въвежда тригодишен задължителен и безплатен курс на обучение в училищата, като предвижда в всички селища с над 20 ученици да се построят прогимназии. Същевременно се отделя голямо внимание на професионалната квалификация на учащите се, чрез въвеждането на редица практически предмети, вкл. земеделие и приложни науки. И в гимназиалния курс са внедрени подобни практически предмети, свързани с труда. Предвижда се откриването на двегодишни професионални училища над прогимназиите, където учениците да се усъвършенстват в строителството, земеделието, железарството, дърводелството и т.н.
  5. Закон за увеличаване размера на държавните земи от отчуждените и държавните земи според Закона за увеличаване на държавните земи се създава един държавен поземлен фонд за стабилизиране на дребните селски стопани. Основен принцип на Алр. Стамболийски е, че земята трябва да принадлежи на тези, които я обработват. Този закон обаче среща силната съпротива на едзрите земевладелци и поддържащите ги политици в редовете на управляващата партия и не се осъществява в пълна степен
  6. Закон за трудовата поземлена собственост – определя правото на всеки български гражданин да владее минимум до 300 дка обработваема земя. Площите, които надхвърлят този максимум, се изземват срещу обезщетение и се предоставят на обезземлените и малоимотните селяни..
  7. Много държавни учреждения и служби се разполагат в частни сгради. Правителството изразходва огромни средства за наеми. За да спести държавните разходи от бюджета, земеделското правителство изработва Закон за отчуждаване на зданията, необходими за държавната администрация. Незасегнати от закона остават само тези от тях, които служат за жилища или за упражняване на някакъв занаят.
  8. Специален закон поощрява кооперативното движение чрез осигуряване на изгоден кредит за кооператорите, отпускан от народните и земеделските банки.
  9. Други закони – Законът за печата засилва цензурата. С закон е забранено държавните служители да участват в стачки и демонстрации. Въведена е и една езикова реформа, която твърде много опростява българския правопис.

  България е древна и заслужава много повече!
 29. 29 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Законите на БЗНС обричат България на дребно и среднособственическо капиталистическо развитие. По този начин се поставя бариера пред ускореното приобщаване на страната към високоразвитите европейски страни, започнало в началото на ХХ в.
  Насоките на външната политика на правителството, начело с Ал. Стамболийски, се определят до голяма степен от политическата изолация, в която изпада България след края на ПСВ. Страната ни е заградена отвсякъде с недружелюбни съседи, които с недоверие и страх гледат на нея, опасявайки се от вероятни реваншистки намерения, въпреки нейното обезоръжаване. Нито една от великите сили не е благоразположена към България. При това положение външната политика може да бъде само една: постепенно излизане от международната изолация, като се работи за смекчаване и ревизия на някои от най-неблагоприятните и тежки клаузи на Ньойския мирен договор.
  Променени са приоритетите на външнополитическия курс: сега най-важен се оказва “тракийският въпрос”. Съюзническото управление на Западна Тракия дава надежди, че областта ще бъде върната на България. Но конференцията от Сан Ремо (април 1920 г.) я предоставя на Гърция. Севърският договор (август 1920 г.) узаконява този грабителски акт. На нашата страна е предоставен само транзитен път през гръцката територия и пристанището Дедеагач на Егейско море. Всички протести на българското правителство остават без последствия. Населението на Западна Тракия масово напуска родните си места. За настаняването на многобройните бежанци Министерският съвет отпуска 1 млн. лева.
  Правителството на Ал. Стамболийски успява да възстанови дипломатическите си отношения с някои държави – Англия, Франция, Югославия, Италия и др., т.е. с страни от Съглашението и неговите съюзници.
  В края на 1920 г. и нач. на 1921 г. Стамболийски предприема една стодневна обиколка в Западна Европа и някои източноевропейски страни. С тази “совалка” той се надява да убеди съглашенците за изпълнение на чл. 48 от Ньойския договор, в който се предвижда България да получи реален излаз на Егейско море. Резултатите от обиколката са общо взето положителни. Изградената от българския премиер представа, че България е миролюбива страна, съдейства за нейното приемане в Обществото на народите – първа от победените страни (16 декември 1920 г.). Белград обаче категорично отказва да приема българската делегация.

  България е древна и заслужава много повече!
 30. 30 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Правителството на Ал. Стамболийски успява да постигне подобряване на отношенията с Съветска Русия. Отпуснати са храни за подпомагане на гладуващото население в Поволжието. Но дипломатическите отношения между двете страни не са възстановени поради страха на земеделското правителство от отрицателната реакция на съглашенците. В България даже са допуснати белогвардейските части на разбитата Врангелова армия.
  Дружески отношения правителството на БЗНС установява с Турция на Кемал Ататюрк. По това време турците водят тежка борба с нахлулите в Мала Азия гръцки войски. България приема на своя територия разбитите турски войски, както и много бежанци. Впоследствие те се връщат в родината си и продължават борбата срещу гърците. Очевидно е, че правителството храни надежди с помощта на Турция да си възвърне Западна Тракия след неминуем разгром на Гърция в войната.
  Най-после след много компромиси и от двете страни се стига до затопляне на отношенията и с СХС – кралство (Югославия). За това спомага арестуването на водачите на възобновеното ВМРО от страна на земеделската власт. Последните обаче успяват да избягат от затвора, установяват се в Петричкия край и тук създават свое военно формирование, което се превръща в нещо като “държава в държавата”. Правителството не успява да пресече нахлуването на чети на ВМРО в Македония. И все пак до сближаване с СХС-кралство се стига. Подписано е т. нар. Нишко споразумение (23 март 1923 г.), което регулира споровете между двете страни и става основа за бъдещи добросъседски отношения.
  Постигнатото разбирателство между България и СХС – кралство позволява да се постигне напредък и по въпроса за българските репарации. Между България и репарационната комисия е подписан протокол, според който българският дълг се разделя на две части. Първата част А от 550 млн. златни франка трябва да се изплати в срок от 60 години с 5 % лихва. Втората част Б от 1700 млн. златни франка се оставя непокътната до 1953 г., когато България ще започне да изплаща тези пари, като дотогава няма да се издължават лихви по цялата сума. Разсрочването на репарациите дава глътка въздух на разореното българско стопанство.
  Поради ниския си обществен престиж буржоазните партии правят опит да укрепят положението си чрез обединителни действия. През 1920 г. трите либерални партии (Народнолибералната, Либералната и Младолибералната) се обединяват в Националлиберална партия. Същата години двете бивши русофилски партии – Народната и Прогресивнолибералната – образуват една партия, наречена Обединена Народнопрогресивна партия. През 1922 г. след продължителни преговори се стига до създаването на Конституционен блок. Това ново партийно обединение е формирано от Демократическата, Радикалдемократическата и Обединената Народнопрогресивна партии.
  Появяват се и нови политически сили, които постепенно започват да играят важна роля в страната. Още в края на 1918 г. се полагат основите на Военния съюз. През 1922 г. е създадена организацията Народен сговор, замислена като надпартийна. Военният съюз си поставя целта да следи политическия живот в страната и при едно благоприятно положение да се намеси решително. Народният сговор е малочислена, но елитарна политическа сила, чиято основна идея е да сплоти буржоазния лагер в борбата с земеделската власт. Лидерите на Сговора ратуват за социален мир и справедливост, но на основата на едно силно управление, което да ликвидира земеделските експерименти.

  България е древна и заслужава много повече!
 31. 31 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Като втора по сила след БЗНС се оформя Българската комунистическа партия (БКП). Бившите тесни социалисти възприемат това име през май 1919 г., когато започва тяхното превъоръжаване с идеите на болшевизма.БКП става учредителка на Третия комунистически интернационал. Използвайки народното разочарование от погрома на ПСВ, БКП не само увеличава числения си състав, но успява да внуши своята революционна идеология сред част от българския народ.
  Ако Конституционният блок си поставя задачите да свали земеделците от власт по парламентарен път, то БКП отхвърля парламентаризма и залага на въоръжената борба. Парламентаризмът и буржоазната демокрация отхвърлят още Военният съюз и Народният сговор, както и други по-малко значими политически формирования, разчитащи на заговора и преврата. Към тях трябва да прибавим и ВМРО.
  Редиците на управляващата партия в това сложно време съвсем не са стройни. В БЗНС се оформят три крила. Зад центъра, начело с Ал. Стамболийски, Р. Даскалов и др., върви основната част от земеделците. Умереното крило, водено от Марко Турлаков, Константин Томов и др., е за запазване на някои черти от буржоазния управленчески стил и не изключва възможността да търси сътрудничество с буржоазните политически сили. Оформя се и едно ляво крило, начело с Крум Попов, Спас Дупаринов др., което създава тайна организация, наречена Комитет за селска диктатура. Комитетът пристъпва към организиране на свои въоръжени отряди (т. нар. Оранжева гвардия). В нач. на 1923 г. на практика БЗНС изпада под влиянието на Комитета. В България постепенно се налага земеделска диктатура, наподобяваща твърде много тази на болшевиките в Съветска Русия. БЗНС все повече се отдалечава от изискванията на буржоазната демокрация. Това пък принуждава противниците му също да възприемат недемократични методи за борба с Съюза.
  Курсът към налагане на диктатура проличава още в събитията от септември 1922 г., когато Конституционният блок насрочва свой митинг в Търново. В същия град и на същия ден (17 септември) правителството обявява конгрес на цвеклопроизводителите. Водачите на Блока са жестоко малтретирани от селяните. Мнозина от тях наскоро след това напускат страната от страх за живота си. Саморазправата на селяните с политическите лидери на буржоазията нажежава напрежението в страната.
  Два месеца по-късно кабинетът на Стамболийски провежда референдум за съдене на правителствата, начело с Ив. Евстр. Гешов, д-р Ст. Данев, Ал. Малинов – Ст. Костурков, като виновници за двете национални катастрофи на България. 600 000 души гласуват за тяхното съдене, против са 205 000 души. Така много от водачите на опозицията се озовават в затвора. На референдума БКП гласува заедно с БЗНС, но след това пътищата на двете най-силни партии в страната отново се разделят.
  Събитията в Търново и референдума внасят обрат в тактиката на буржоазните партии. В техните среди бързо си прокарва път схващането, че е невъзможно свалянето на БЗНС от власт с познатите легални средства на политическа борба. Ето защо погледите на опозицията се обръщат към Военния съюз, който има фактическия контрол над армията.
  Така се стига до военния преврат на 9 юни 1923 г., довел до събарянето на земеделците от власт.

  България е древна и заслужава много повече!
 32. 32 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Де факто реформите на село осъществена от БЗНС и довършена през 30-те години от Цанков под немско влияние е това, което дава обликът на българското село. След 44-та това се дозавършва по един брутално прост и некадърен начин разсипал нашето село.

  България е древна и заслужава много повече!
 33. 33 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1040 Весело

  До коментар [#5] от "portfolio":

  Земеделският Сидеров.

  за съжаление в нашата република е пълно с разбирачи Сидеровци, които се радват на всенародната селска подкрепа...

  РЕФОРМИ !
 34. 34 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#33] от "Rage Against":

  Както казах е малко по-сложно. Прочети постовете ми.

  България е древна и заслужава много повече!
 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1157 Любопитно

  Хората са го казали отдавна : "Прост народ, слаба държава". А земеделците по времето на Стамболийски просто са се самозабравили от простотия. Дядо ми е разправял, как са си палели пурите с едри банкноти. Лесните пари развращават. Нещо подобно виждаме днес в лицето на Парвенюшката Паплач ГРЕП, които също се самозабравиха. Какво друго е изказването на мутрата "Пенсионерите изядоха фискалния резерв"? Бедна Българио, ще се оправиш ли някога?

 37. 37 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1203 Гневно

  "Самозабравилата се власт в името на народа, ражда трагедии за народа"...

  Ма тя , самозабравилата се власт в името на "честните" капиталисти , олигарси и латифундисти през последните 23 години , сигурно роди райската градина в България!!!! За това 2/3 от матряла се затри и от 9 милиона , останахме едва 6 милиона, а 62% от първолаците тази година се очаква да заявят като майчин език , не български!!!! Че имате сурат и да демагогствате на всичко от горе!!! НАГЛИ МОШЕНИЦИИИ!!!!!

 38. 38 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 713 Неутрално

  Пази Боже сляпо да прогледа...

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 39. 39 Профил на Мильо Лудия
  Мильо Лудия
  Рейтинг: 67 Неутрално

  [quote#23:"flagellumdei"]ските войни се водят за наследството на разпадащата се Османска империя. ПСВ се води за преразпределяне на света.
  Правиш ли разлика?

  Правя, ъхъм...ма ти явно си мислиш, че Балканската и Междусъюзническата са две отделни войни.
  Имай предвид, че участието на България в ПСВ е функция от загубата в предишните две войни, то иначе е ясно, че войните са отделни.

 40. 40 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  До коментар [#14] от "kalia27":

  И аз по същата причина трябва да кажа ,че е доста неточно ,че бунта(т.н. Войнишко въстание) от септември 1918г. не е при Добро поле. Трябвало е да се напише "бунта след пробива при Добро поле"!

 41. 41 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1443 Весело

  Поправка:[quote#40:"SSmart"]И аз по същата причина трябва да кажа ,че е доста неточно ,че бунта(т.н. Войнишко въстание) от септември 1918г. Е при Добро поле. Трябвало е да се напише "бунта след пробива при Добро поле"![/quote]

 42. 42 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#39:"Мильо Лудия"]Балканската и Междусъюзническата са две отделни войни[/quote]
  Ами, две са да. Първата и втората балканска. Ако не знаеш Османската империя не участва във втората.

  България е древна и заслужава много повече!
 43. 43 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  До коментар [#35] от "Дива селянк Синчето и превръща София от османско провинциално градче от селски тип в модерен европейски град,Бургас в модерен пристанищен град.

 44. 44 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 714 Любопитно

  Защо има минуси на постове 29 и 32?
  Нещо невярно да има там?

  България е древна и заслужава много повече!
 45. 45 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 551 Любопитно

  ''Това е личната, голямата, екзистенциалната трагедия на земеделския вожд – да бъде предаден от онези, които е обявил за достойни да управляват България.''

  ТОВА Е !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  какжи са били начело след 1944г. до днес в БГ!!
  Ганьо предателски иска начело да са такива като него-предатели,кокошкари,постаци...!!
  Проследете след 1944г. какви са били начело-през влашкия цигнин,партизански кокшкар до Тиквата и Гея !!

 46. 46 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  До коментар [#43] от "sabbath":

  Само че не е ясно какво общо има с това Климентина.

 47. 47 Профил на rotos
  rotos
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#12] от "stoicho2":

  Фердинанд е бил всичко друго- но не и педераст - напротив - манаф е бил!

  Осибено е обичал да оноди разни стойчовци...  Алиса: Кажи ми по кой път да тръгна? Котаракът: Зависи, къде искаш да отидеш.
 48. 48 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#44:"flagellumdei"]Защо има минуси на постове 29 и 32?
  Нещо невярно да има там?[/quote]

  До коментар [#44] от "flagellumdei":

  Форумите са и вид социология, и тук са представени доволно голяма извадка от цялото ни общество. Та в тази връзка не очаквайте обективост, щото и тук си има представители на обществото, който дежурно (злобарски ли , комплесарски ли ), си мразят всеки и всичко различено от тях, и чрез цъкането на минуси (във вашият случай съвсем несправедливо и не обективно), изживяват поне в собствените си очи, някаква значимост.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 49. 49 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 714 Весело

  До коментар [#48] от "nuzzo":

  И това е вярно. Но аз се интересувах дали имам грешки. Редовно питам така да видя дали някой от цъкащите минуси няма да каже нещо. Обикновено не казват.
  И социология, и психология. Или по-скоро патопсихология.

  България е древна и заслужава много повече!
 50. 50 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  До коментар [#46] от "Митридат":Тя е майка на този,който обявява България за независима.Освен че го е родила,съветвала го е по време на царуването му.Княгиня Клементина е била много богата и щедра дарителка. Построила е със собствени средства много обществени сгради в България, като училището за слепи, Климентинската болница и много други.

 51. 51 Профил на america1332002
  america1332002
  Рейтинг: 442 Неутрално

  ами за корупцията на стамболийски и райко даскалов. лежали са в затвора за някаква афера. за рушвети.

 52. 52 Профил на Мильо Лудия
  Мильо Лудия
  Рейтинг: 67 Неутрално

  Та така...ако нямаше Ньойски договор, нямаше да има и комунисти, които да вземат властта с преврат на 9 септ.

 53. 53 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 660 Любопитно

  Последиците от преврата обаче са тежки. Той широко отваря вратите на комунистическо-тоталитарнта доктрина и практика, допринася и за включването на страната в Източния блок.
  http://bolgari.net/kimon_georgiev_prekroiava_nasilstveno_tri_pyti__sydbata_na_bylgariia-h-626.html
  Третият преврат е извършен на 8 срещу 9 септември 1944 г. На 8 септември около 4 ч. следобед в дома на Кимон Георгиев се провежда последното заседание на заговорниците – готви се ударът по правителствените учреждения. Решението за него, както и за 19 май, е взето в дома на Кимон Георгиев. Дейците, които сядат около масата както преди 10 години, са същите - Дамян Велчев, Кирил Станчев и други по-млади офицери, редят следващото правителство.

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 54. 54 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 714 Весело

  До коментар [#52] от "Мильо Лудия":

  Как ги раждаш тези безумия? Напъваш ли се?

  България е древна и заслужава много повече!
 55. 55 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 659 Неутрално

  [quote#43:"sabbath"]Синчето и превръща София от османско провинциално градче от селски тип в модерен европейски град,Бургас в модерен пристанищен град. [/quote]
  Интереса клати феса/кипа-та/, И руснак да бяха турили щеше го издокара като малка Москва,а и още поне два крайморски града щеше да направи големи пристанища.

 56. 56 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#19:"Мильо Лудия"]Именно екзекуцията на земеделския лидер, садистично жестока – не толкова самият преврат, слага началото на тежка политическа конфронтация, която няма да бъде преодоляна десетилетия напред. [/quote]
  съгласен съм с вас за Петя! материалът не е лош,но това е тотална глупост!!Че някаква ако яе да е садистично жестока екзекуция била...дала началото на полит.конфронтация?!!??
  Какво му пука на Ганьо за туй че някой бил жестоко претрепан-не е нито първия жестоко претрепан в БГ,нито последния! напротив..сума ти Ганчовци са били доволни..лъжа ли е?!

 57. 57 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#17:"deepblue"]Историята доказва че българския народ не народ от овце а от вълци.[/quote]

  между своите е вълк,а пред чуждите- овчица,даже мишка!

 58. 58 Профил на Dreadlord
  Dreadlord
  Рейтинг: 714 Любопитно

  Много интересна статия, научих някои интересни неща - например, че депутатите и в Третото българско царство са били 240. Вярно, че тогава сме се облизвали да превземем едва ли не целия Балкански полуостров, но едва ли сега са ни много, щом и тогава са били толкова.

  Колкото до самото историческо събитие - то ни откупува още около 21 години национален суверенитет и доказва, че все пак някога в България и "здравите" сили са имали преимущество и са успявали да премахнат вреден и самозабравил се диктатор.

  Who is General Failure and why is he reading my disk?
 59. 59 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 551 Любопитно

  [quote#2:"nuzzo"]Ако някой припознае чрез текста, аналогии в съвремието, то грешката е вярна.
  Всеки самозабравил се "демократ", който пропусне навреме да прочете и разбере уроците на историята, някой ден, непремено, историят го застига...и той самият става история.[/quote]

  ахааа,следователно всичките '' демократи'' от БКП-ДС,от последните 23 годинки... нещо ги е застигнало някъде..мигар ги е стигнала участта на Стамболийски??!!!!!????!!!
  МИЛИОНЕРИ..най-малко са всички те!!
  Вие ги предупреждавате и заплашвате с нещо си,а ТЕ..те отдавна са ви изпапкали и екзекутирали !!
  ФАКТИИИ!! ха някой да ме опровергае,а не да цъка минус на автомат!!

 60. 60 Профил на lil.brain
  lil.brain
  Рейтинг: 694 Неутрално

  Поучителна статия...
  ... за политиците ни.

 61. 61 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  До коментар [#42] от "flagellumdei":

  Участва! Настъпва в Източна Тракия ,пленява оставените там 3 български полка и извършва геноцид срещу 240 хилядното българско население ! След юни-юли 1913г в Източна Тракия остават около 2000(!!!) българи!

 62. 62 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1203 Любопитно

  Населението на България през 2012 година е около 4,4 милиона души. Предимно селяни. Слабообразовани. На гърба на тези хорица се стоварва бремето на Балканската , междусъюзническата и ПСВ!!!Подведени от тъпи управници, хората са докарани до просешка тояга и са прави да търсят възмездие около лидер, който им го обещава.

 63. 63 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#59] от "triton123":

  За ваше, а и мое съжаление, се оказа, че цитарам ви," БКП-ДС", много повече съблюдават принципите на управление на обществените, икономически или просто държавни процеси, отколкото самозвани "демократи" като Борисов, да речем, щото прозира при вас любовта ви към него (дано не е породена от първичната ви сигнална система само).
  И не случай, като ФАКТИ де, БКП-ДС, се застоя и оцеля(ва), че и управялва сегиз тогиз, вече 24г. години, а вашият любимец е история, при това жалка. А какви заявки имаше Този "демокретичен титан" ....та, че и аз му се бъх вързал за малко.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 64. 64 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#61] от "SSmart":

  Имах предвид, че формално не обявяват война.
  Иначе преди това го казах, ние сме сами срещу всички останали.

  България е древна и заслужава много повече!
 65. 65 Профил на Весел дрон
  Весел дрон
  Рейтинг: 503 Неутрално

  Извода, е че и сега ни трябва Военен съюз и да изчисти тази червена шлака която вече 70 г. ни убива бавно , но сигурно!

 66. 66 Профил на Georgi Velev
  Georgi Velev
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Оранжевите конници – селяни, облечени в народни носии, връхлитали на военните паради на войската на Гергьовден, за да унизят празника на военните и да им покажат кой управлява държавата.
  -------------------.
  на тия лично аз бих им видял сметката !
  кеф че са го пречукали, много са го чакали.

  Между проститутката и соростутката предпочитам първото. Тя не мами и няма претенции.
 67. 67 Профил на Georgi Velev
  Georgi Velev
  Рейтинг: 551 Неутрално

  На 14 юви в село Голак влиза в местната кръчма да поиска парче хляб и селяните го предават на военния отряд на капитан Харлаков, който го търси, за да го арестува.

  Това е личната, голямата, екзистенциалната трагедия на земеделския вожд – да бъде предаден от онези, които е обявил за достойни да управляват България.
  --------------------
  селендурина има стойност само докато е на нивата. Простака требе да мачкан, ритан, смазван и държан в подчинение за евтина работна ръка.

  Между проститутката и соростутката предпочитам първото. Тя не мами и няма претенции.
 68. 68 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#63:"nuzzo"]За ваше, а и мое съжаление, се оказа, че цитарам ви," БКП-ДС", много повече съблюдават принципите на управление на обществените, икономически или просто държавни процеси, отколкото самозвани "демократи" като Борисов, да речем[/quote]
  нещо се правите на неразбрал,или просто сте залъган и примамен от единия клан на БКП-ДС,койтое на другаря ви Боко?!
  Яснооо,за вас той е извън БКП-ДС..а за мен и фактите е ясно..това е вожд просто на един от клановете на БКП-ДС! Ами почетете малко книги ,бе,човек,само партийна пропаганда и нейните медии ли слушате и..и гледате другаря Боко право у устата?!
  Всичката управа от 1944 г. до днес в България е на мафията БКП-ДС..това го знаят и неродените деца!!

 69. 69 Профил на ........
  ........
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#0:"ДН"] .........Това е личната, голямата, екзистенциалната трагедия на земеделския вожд –

  да бъде предаден от онези,

  които е обявил за достойни да управляват България. [/quote]

  Това е големият ,
  екзистенциалният проблем на България Дори отпреди 1396 - Предателството

 70. 70 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 551 Любопитно

  [quote#65:"Totenkpof"]Извода, е че и сега ни трябва Военен съюз и да изчисти тази червена шлака която вече 70 г. ни убива бавно , но сигурно[/quote]
  Така е,селяндурския народ си обичка шлаката,не се чудете защо това не е станало отдавна в БГ..няма и да стане!
  на Ганьо му дай някой комат,някакъв келипирец и ще носи шлаката на ръце..50 годин я търпя..и още 23 годинки пак я търпи..щото вЕрва че тя е друга,а тщ си е сменила само кожуха!не че толко вЕрва и не знае че са същите и чадата им,де,но това е нечестивостта родна...да мирувкаш,да гледаш с широко затворени очички и ако малко падне килипирец....доволството му няма таван! )

 71. 71 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 901 Любопитно

  Интересно, а в дописката нищо няма за Бунтовете в Плевенско срещу превратаджиите )) Сигурно защото и там са били зле организирани, а пък е и срамота да се споменава два пъти в една статия Долни Дъбник и пердах
  И сигурно е неудобно на днешната "демократична светла дата" да се приказва за комунисти и особено за на Андрей Луканов дядо му... Що така се цензурира историята?
  Или тук, от редакцията ще се поправят към 23 септември? )))

 72. 72 Профил на 212
  212
  Рейтинг: 497 Любопитно

  "Само комунистическата партия обявява неутралитет ("нека се бият двете буржоазии – селската и градската"."
  комунистите в случая стоят неутрални като по късно организират септемвриското въстание като повод на този преврат в което загиват невинни и заблудени хора. това въстание всъщност ще раздели българския народ за векове и продължава да го разделя и днес без самия народ да подразбира това. малък народ но изключително настроен един срещу друг и мразещ близкия си до смърт това е което аз виждам във всеки един наричащ се българин.
  дори самия г.димитров е бил жесток към съратниците си през годините в москва като ги предава на сталин като много от тях загиват в лагерите на смърта в сибир...
  "Това е личната, голямата, екзистенциалната трагедия на земеделския вожд – да бъде предаден от онези, които е обявил за достойни да управляват България."

  тук в случая се сещам за Левски който също беше предаден от
  онези които смяташе за достойни да управляват един ден самостоятелна България

 73. 73 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  Фашетата около царя, спретнаха преврата на 9-ти юни, от който нищо полезно за България не се случи...
  Слава Богу, повечето от превратаджиите, бяха наказани, както се полага, в 1944-45 и отпосле....
  Дебелакът Цанков трябваше да бяга в дън гори тилилейски в прекия смисъл, умря си в кревата, ама алко....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 74. 74 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  До коментар [#72] от "swich2green":
  Неутралитет обявяват глупаците около Луканков Тодор, колко разбират от политика показаха и тогава и в 1989 - Луканков младши....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 75. 75 Профил на historian
  historian
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Според мен, личната трагедия на Стамболийски започва още преди предателството на селяните - когато разбира, че единствения начин за лично спасение е да намери убежище в царския чифлик в Кричим, т.е. при този, който лично е мразил и е планирал постепенно да отстрани от реалното управление на държавата...

 76. 76 Профил на 212
  212
  Рейтинг: 497 Любопитно

  последствията от този преврат все още пречат на развитието на българския народ като нация и ще продължават така докато не се намери лидер и партия която над всичко да постави за цел обидинение на този народ. без такова бъдещето на България е също обречено.

 77. 77 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 901 Неутрално

  [quote#74:"boby1945"]Неутралитт обявяват глупаците около Луканков Тодор, колко разбират от политика показаха и тогава и в 1989 - Луканков младши....[/quote]

  Eми какво да направиш - проклетията на София )) Като ти нареди началството свиваш сърмите или ще ти приберат партийния билет. Ловешка му работа....

 78. 78 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 931 Неутрално

  [quote#12:"stoicho2"]трябвало е още след Първата световна война да изгонят монархията и да станем република[/quote]

  Били сте слаби.Прочени още веднъж статията!Само 14 мандата сте имали.Там го пише.А и нито Съветският съюз го е имало,нито Съветската армия,та да ви помогнат да свършите тази работа.

 79. 79 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  До коментар [#2] от "nuzzo":

  Много вярно! Лошото е че не само не знаят, но и не четат историята ни!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 80. 80 Профил на 65vesso
  65vesso
  Рейтинг: 489 Любопитно

  До коментар [#73] от "boby1945":
  Умнико, влез в интернет и се запознаи с биографията на Кимон Георгиев.Само да не срещнеш срещу името му дати като 19-ти май,9-ти юни и 9-ти септември?Както и министър на вътрешните работи или вицепремиер след 9-ти септември1944?

 81. 81 Профил на dimitarcho
  dimitarcho
  Рейтинг: 404 Неутрално

  До коментар [#21] от "flagellumdei":
  Първата Световна Война също не е загубена във военно отношение!!! България губи само една битка-първата и последна битка-трагедията при Добро поле.Пробивът е чисто тактически,а българското и германското командване бездействат.Малобройните френски части се движат бавно защото се опасяват от евентуален контраудар по слабо защитените им флангове.Такъв удар обаче българските войски не нанасят, макар че разполагат с достатъчно сили и средства за това.И тук идва големия въпрос-ЗАщО!!!
  Предадени ли бяха нашите момчета на Добро поле!Имало ли е предателство в София.Немския главнокомандващ фон Лудендорф говори за предателство в щаба на войската.Ти какво
  мислиш като историк?

 82. 82 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#81] от "dimitarcho":

  Имало е тактически грешки, но едва ли предателство. Просто сме победени от армия, която ни превъзхожда 1 към 3.
  А централните сили са прекалено изтощени. Ние също колабираме икономически.
  Немците твърдят, че е имало предателство, защото се надяват, че сме можели да ги задържим.

  България е древна и заслужава много повече!
 83. 83 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
  彼得。斯托亚诺夫
  Рейтинг: 467 Неутрално

  До коментар [#34] от "flagellumdei":

  благодаря за инфото

  -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
 84. 84 Профил на dutch
  dutch
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Струва ми се, че има някои паралели между Бойко Борисов и Стамболийски:
  - и двамата идват от нищото и "мястото им не е в политиката". Издигат се сами, въпреки обстоятелствата.
  - и двамата почват с тежко наследство - резултатите от ПСВ за Стамболийски, резултатите след управлението на тройната коалиция при Борисов.
  - и двамата правят полезни неща за България - закони за оземляване на селяните при Стамболийски, магистрали и Дунав мост 2 при Борисов.
  - и двамата укрепват отношенията със съседите - Сърбия и Турция.
  - и след двамата има подмяна на вота на хората - преврат при Стамболийски, управление на малцинството при Борисов.
  - и след двамата следва безпътица - закачане на България на страната на губещите през ВСВ при Стамболийски, АЕЦ Белене ,субсидии за тютюна и отдалечаване от Европа при Борисов.
  - Разликата между двамата е в мащаба. Стамболийски се оплълчи найстина срещу рубладжиите в България, вкара ги в затвора и изби някои от тях (Паница). Бойко замрази Белене но не потърси отговорност. Той се огъна при първите демонстрации на стотина платени лумпена...
  Нека сега минусите завалят....

 85. 85 Профил на dimitarcho
  dimitarcho
  Рейтинг: 404 Неутрално

  До коментар [#82] от "flagellumdei":
  Защо французите настъпват бавно и няма отговор от българите?
  Ами т.нар Войнишко възстание-защо избухва?Дали войниците не са предположили, че е имало предателство.Не само немците,а и бг контразузнаване засича подозрителна активност в Солун и Switzerland.Този въпрос мисля,че не проучен добре от българските историографи.

 86. 86 Профил на Мильо Лудия
  Мильо Лудия
  Рейтинг: 67 Неутрално

  [quote#54:"flagellumdei"]До коментар [#52] от "Мильо Лудия":

  Как ги раждаш тези безумия? Напъваш ли се? [/quote]

  Мойто момче, историята не е низ от отделни случки...а в нея има някаква логика. Това са елементарни работи - напр. не можеш да разбереш ВСВ без да разбереш ПСВ и т.н. Иначе изпадаш в смешното положение да обясняваш как е дошъл един лош чичко Хитлер, който предизвикал войната.

 87. 87 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#85] от "dimitarcho":

  Намесата на кого? Русия, Англия, Франция?
  Дори и да искаме тези неща никога не се разсекретяват, нито стават публична тайна.
  Единственото, което ми хрумва е, че партизаните на Ленин са имали мерак да започнат революция в целия свят веднага.
  Но по-скоро самото естество на войниците е предизвикало това въстание- те са масово селяни.

  България е древна и заслужава много повече!
 88. 88 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#83] от "512":

  За нищо.

  България е древна и заслужава много повече!
 89. 89 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#86] от "Мильо Лудия":

  Кое не разбра пак? Да ти напиша ли по-бавно?
  Балканската, Междусъюзническата и ПСВ са различни войни. Свързани са, но не така както си мислиш.

  България е древна и заслужава много повече!
 90. 90 Профил на Мильо Лудия
  Мильо Лудия
  Рейтинг: 67 Неутрално

  [quote#89:"flagellumdei"]

  До коментар [#86] от "Мильо Лудия":

  Кое не разбра пак? Да ти напиша ли по-бавно?
  Балканската, Междусъюзническата и ПСВ са различни войни. Свързани са, но не така както си мислиш. [/quote]

  А ти как мислиш...защо Хитлер търси и намира оня влак в който беше подписан мирния договор между Франция и Германия през ПСВ ?

 91. 91 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  До коментар [#27] от "flagellumdei":

  Срахотни коментари! Като си спомня какви дивотии ни учеха за този период по времето на върлия соц'...

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 92. 92 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 714 Весело

  До коментар [#90] от "Мильо Лудия":

  За да покаже символа, за да покаже иронията. За да им го начука на жабарите.
  Но ти по-добре кажи как ти лично свърза балканските с ПСВ откъм причинно-следствената страна? Знаеш ли изобщо на колко фронта се води ПСВ? И че има военно действия и извън Европа.

  България е древна и заслужава много повече!
 93. 93 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#91] от "Moi6e ot Israel, сега в София (onziSa6tia ve!)":

  Погледни тази тема.
  http://www.dnevnik.bg/analizi/2013/06/09/2077468_rusofilstvoto/

  Или тази:
  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2013/06/08/2077648_rosatom_sudebniiat_isk_kum_nek_ne_e_prechka_da_se/

  България е древна и заслужава много повече!
 94. 94 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Но трябва да си призная, че обикновено дългите коментари са цитати. Основно защото ме мързи да пиша и защото би се познало прекалено лесно ако цитирам себе си. И защо да го правя като толкова много млади и кадърни колеги?

  България е древна и заслужава много повече!
 95. 95 Профил на Тъмносин вирусоносител
  Тъмносин вирусоносител
  Рейтинг: 768 Неутрално


  Ал. Стамболийски е най-достойният премиер на България...

  Убит зверски от Цанковите кръволоци...

  Иво Инджев - вербуван на 8.07.83г. от ст.л-т Иван Димовски. Регистриран на 12.11.83г.
 96. 96 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 714 Весело

  До коментар [#95] от "Tigalta":

  Как си личите червените бабуни ... отдалеч.

  България е древна и заслужава много повече!
 97. 97 Профил на Мильо Лудия
  Мильо Лудия
  Рейтинг: 67 Неутрално

  [quote#92:"flagellumdei"]До коментар [#90] от "Мильо Лудия":

  За да покаже символа, за да покаже иронията. За да им го начука на жабарите.
  Но ти по-добре кажи как ти лично свърза балканските с ПСВ откъм причинно-следствената страна? Знаеш ли изобщо на колко фронта се води ПСВ? И че има военно действия и извън Европа. [/quote]

  Каква ти ирония, това си е живо отмъщение да те накарат да подпишеш договора на капитулация в същия вагон, което говори само едно, че ВСВ е функция на ПСВ...демек ако нямаше ПСВ, нямаше да има ВСВ такава каквато я познаваме.
  Ако бяхме спечелили балканската и междусъюзническата щяхме да сме с Антантата в ПСВ и Америка, Англия и Русия в ВСВ. Това са елементарни работи.

 98. 98 Профил на Тъмносин вирусоносител
  Тъмносин вирусоносител
  Рейтинг: 768 Весело

  До коментар [#96] от "flagellumdei":

  И на сините бабуини (така се пише) гъзовете ви са червени...

  Иво Инджев - вербуван на 8.07.83г. от ст.л-т Иван Димовски. Регистриран на 12.11.83г.
 99. 99 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 714 Весело

  До коментар [#97] от "Мильо Лудия":

  Смешник. А фронтовете извън Европа по време на ПСВ?
  Казваш, че са вследствие от Балканските ли?

  България е древна и заслужава много повече!
 100. 100 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#98] от "Tigalta":

  Бабуин се пише на руски ....

  България е древна и заслужава много повече!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK