Близо половината разходи за здравеопазване в България се плащат от собствения джоб

Близо половината разходи за здравеопазване в България се плащат от собствения джоб

© Юлия ЛазароваВ българското здравеопазване има няколко трайни тенденции, които не са в полза на населението: държавните пари за здравеопазване са все по-малко, заболеваемостта и смъртността се увеличават, а институциите продължават да си прехвърлят отговорността за програмите за превенция, които биха могли да овладеят влошаващото се здраве. Здравната ни система обаче не е готова да се изправи пред демографските предизвикателства, нито има средствата и капацитета за това.  


Такива са изводите от годишния доклад за 2013 г. на Института за икономически изследвания при БАН, който беше представен днес от директора на института проф. д-р Митко Димитров и от основния анализатор на данните в проучването проф. д-р Петко Салчев.


Данните ясно показват неблагоприятната картина на здравето и здравеопазването у нас. През 2011 г. разходите за здраве на всеки човек са били 196 лв., а на едно домакинство - близо 500 лв. Докато средното за ЕС доплащане за прегледи и лечения през годините от началото на века досега е стабилно - между 16 и 17%, у нас хората вадят от джоба си значително повече и процентът нараства с всяка година.
През 2002 г. с лични средства на домакинството са се покривали 38% от медицинските разходи през годината. Десетилетие по-късно българите плащат сами 45% от лечението си. Прогнозата на института е през 2014 г. този процент да достигне близо 48%.   


Специалистите изброиха редица нередности с Националната здравноосигурителна каса и здравната система у нас като цяло. Според тях още от създаването на здравната каса е била очевидна невъзможността тя да бъде независима от държавата. Сега й се прехвърлят задължения, които като администратор на здравни осигуровки не би трябвало да влизат в задълженията й, подчерта Петко Славчев. Такива са програмите за прегледи и превенция. Дали конкурентна система би сработила по-добре в България обаче няма как да се разбере - и двете устройства имат предимства и недостатъци, коментираха от Института за икономически изследвания. 


По още нещо се разминаваме драстично от ЕС - България е една от страните с най-голям брой болници. Техният брой, както и на болничните легла расте, предимно в частни нови институции, които са неравномерно разпределени в страната и концентрирани предимно в столицата и големите градове. В същото време намаляват средствата за хоспитализиране, както и леглата за дългосрочна хоспитализация за хората със специфични нужди. Иновативни разходи почти няма. 


Доболничната помощ също не осигурява нужните по количество и качество услуги. Освен липсата на иновации причина за това е и дефицитът на квалифицирани кадри. При тях също има регионална диспропорция, съчетана с отдръпване от професията. Системата на специализация беше нарушена, а възстановяването й ще отнеме между 5 до 7 години, за да заработи отново, коментира Салчев. 


Близо половината разходи за здравеопазване в България се плащат от собствения джоб

© Красимир Юскеселиев


Здравната ни система е в системен хаос. Тя е като нареден пъзел, в който обаче местата на парчетата са объркани и те не пасват помежду си, описа ситуацията бившия зам.-министър на здравеопазването. Ситуацията ще се влошава, докато липсват реални проучвания на състоянието на здравната система и на населението, докато доболничната помощ не стане по-ефективна, докато не се изясни моделът на здравеопазване у нас, който продължава да е под въпрос, докато публично-частното партньорство не се възприеме като възможно решение на част от проблемите и докато продължават да се обслужват лобистките интереси на фармацевти, съсловни и пациентски организации, обобщи анализаторът. 

Коментари (138)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ХФБ
  ХФБ
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Еми хайде някой нещо да предложи и да го приложи, но се опасявам, че няма да се случи скоро, тъй като това е кошер с оси - всеки нещо смуче от някъде по някакъв начин, а последното важно нещо е животът на пациента.

 2. 2 Профил на purple_rain
  purple_rain
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Да си дойдем на думата,българина плаща все повече от собствения си джоб за здравеопазване,като тук не влизат и парите под масата които непрекъснато му се искат от лекарите и въпреки това заболеваемостта и смъртността се увеличават.В момента здравната ни система е каца без дъно и колкото и да налееш всичко ще потъне без никакъв видим резултат.Трябва драстична реформа на която никой не е готов,защото ще трябва сериозно да се конфронтира лекарското лоби,както и да се обясни на хората,че в бъдеще здравните осигуровки задължителни и доброволни ще трябва да растат ако искат добро здравеопазване.

 3. 3 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1291 Весело

  Само за справка.....Образованието и здравеопазването по конституция в България са безплатни.....
  Ама имаме здравна вноска, направления, които до 10то число са изчерпани и си плащаш за преглед, имаме и избор на екип....ако не си платиш за екип, може и на стълбите на болницата да родиш.....а също така и учебниците струват камара кинти при безплатното ни образование.....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 4. 4 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2776 Весело

  Чакаме да се възстанови системата Семашко (Никола́й Алекса́ндрович Сема́шко (8 (20 сентября) 1874 — 18 мая 1949, Москва) — врач, «советский партийный и государственный деятель, один из организаторов системы здравоохранения в СССР, академик АМН СССР (1944) и АПН РСФСР (1945)! )
  И всичко ще е като в доброто старо време - и докторите сити (т.е. да не ги бият и подслушват) , и пациентите здрави и оживели (и без потребителска такса) !!!

 5. 5 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Много повече от половината разходи. Все още много лекари учат с държавни субсидии, държавна поръчка, и след това искат да получават заплати както на Запад.

  "През 2011 г. разходите за здраве на всеки човек са били 196 лв"
  Усреднени разходи, статистиката за свинското и зелето.
  Възрастен или наистина болен човек, дава за лекарства около 40-50лв всеки месец.

 6. 6 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Най-голям проблем е че се работи с пари. Лечението е или платено или безплатно. Това което е в момента е нещо посредата и в резултат е нищо. Работи ли се с пари, винаги има опасност да се въведе корупция и непочтенност.

 7. 7 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 623 Неутрално

  [quote#3:"ARRI"]здравеопазването по конституция в България са безплатни..... [/quote]

  чл. 52.
  (1) Гражданите имат право на здравно осигуряване, гарантиращо им достъпна медицинска помощ, и на безплатно ползване на медицинско обслужване при условия и по ред, определени със закон.
  (2) Здравеопазването на гражданите се финансира от държавния бюджет, от работодателите, от лични и колективни осигурителни вноски и от други източници при условия и по ред, определени със закон.

 8. 8 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 870 Весело

  Бря, каква изненада!
  Оказва се внезапно, че здравеопазването си е с пари, нищо че е "безплатно".......

  Знанието е сила, информацията - власт
 9. 9 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 521 Неутрално

  браво на БАН за извода, че системата е системен хаос - това е очевидно, но е добре да се каже.
  как така намаляват държавните пари? че са малко, е ясно, но те си стоят все на около 4% от много години. но пък ние всички според възможностите си и принудата даваме много красива допълнителна сума на здравната ни система.
  защо трябва да се възприема публично-частната форма неоспорвано? т.е. наливане на публични пари с неясен ефект и доплащане от пациентите за всяко нещо.

 10. 10 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 870 Любопитно

  [quote#6:"dissident"]Лечението е или платено или безплатно[/quote]

  Е, ние имаме комбинация от качество като на безплатно здравеопазване и разходи като за платено.
  Доста хора идеално ги устройва........

  Знанието е сила, информацията - власт
 11. 11 Профил на Гита Ог
  Гита Ог
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Нима беше нужен доклад от БАН, за да се стигне до заключения, които знаем?

  Вещица от Овнерог
 12. 12 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1118 Любопитно

  Когато повече от половината не плащат нищо за здравеопазване става така. Другите плаща двойно...

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 13. 13 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 778 Неутрално

  1. Тук хубаво цитирате разни членове, но колко от вас са готови да плащат вноските за здравеопазване които плащат в щатите или ЕС? също в конституцията е записано че източника може и да е ДРУГ (което може да е плащане от пациента)
  2. Сметката на БАН е бакалска

  twitter.com/voxybg
 14. 14 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 679 Неутрално

  Пари за превенция не се дават, здравната каса е по-бавна и от албански реотан ( докато ти издадат направление, ще ти трябва некролог )... В такива условия е нормално да искаш да се излекуваш най-бързо и качествено, което автоматично изключва НЗОК. Аз се осигурявам на четирицифрена сума и когато ми се е налагало да ходя на лекар - само частни лекари... За жалост това е единствения начин да си запазиш здравето, но при тези условия НЕ ИСКАМ да плащам здравни осигуровки!

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 15. 15 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 932 Неутрално

  Цел-здравеопазването да стане недостъпно за бедните! Така е в САЩ, Англия-англо-саксонски модел! Бедните да мрат! А олигарските да крадат от все по-нарастващите обществени средства за здраве!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 16. 16 Профил на dasho
  dasho
  Рейтинг: 492 Неутрално

  [quote#3:"ARRI"]Образованието и здравеопазването по конституция в България са безплатни[/quote]

  Ее, чакай де, тази Конститутция отдавна е заменена.. В сегашната пише:

  Чл. 52.
  (1) Гражданите имат право на здравно осигуряване, гарантиращо им достъпна медицинска помощ, и на безплатно ползване на медицинско обслужване при условия и по ред, определени със закон.
  (2) Здравеопазването на гражданите се финансира от държавния бюджет, от работодателите, от лични и колективни осигурителни вноски и от други източници при условия и по ред, определени със закон.

 17. 17 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2437 Неутрално

  Освен за мен плащам и за една прослойка пиявици които нищо не плащат а само смучат...а новото правителство точно за тях се грижи...

 18. 18 Профил на ncuxonam
  ncuxonam
  Рейтинг: 624 Неутрално

  [quote#0:"Дневник"]България е една от страните с най-голям брой болници." [/quote]

  ето само от този факт ми става ясно колко "печеливш" е този "бизнес"...

  Животните отвън се взираха от прасе към човек, от човек към прасе и отново от прасе към човек; но вече беше невъзможно да се каже кой какъв е.
 19. 19 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1291 Весело

  [quote#15:"~песимист с бедна фантазия"]Цел-здравеопазването да стане недостъпно за бедните! Така е в САЩ, Англия-англо-саксонски модел![/quote]


  У САЩ БЕШЕ така, но обама се пребори и от миналата година всеки има достъп до здравни услуги.....и бедни и богати...
  А в Англия никога не е било така. Винаги там здравеопазването е било безплатно. Даже имат и поговорка - Държава, която кара народа си да плаща за здравеопазване е НЕ цивилизована......И друго....у Англия с рецепта от лекаря купуваш камара лекарства само за 6 паунда.....Т.е. цялото ти лечение струва 6 паунда......а не като у България, на всяко лекарство да си има цена....а за деца до 18г. и възрастни над 65г. лекарствата са безплатни.....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 20. 20 Профил на Hristo Petkov Hristov
  Hristo Petkov Hristov
  Рейтинг: 470 Гневно

  Повечето българи си мислят, че най-голямата мафия е да речем в Енергетиката! Не, уважаеми сънародници!! Мафията в здравеопазването е истинският БИЧ за родината ни! Свидетел съм на поне 4 случая на БУКВАЛНО източване на пари от НАШИТЕ здравни осигуровки, покрай случаи с мои близки! ОТВРАТЕН съм от ЛЕКАРСКАТА МАФИЯ!
  В един от случаите, 3!!!! години лекуваха бащата на мои близки от РАК на простата, и на края се оказа,.......... че са ШИПОВЕ!!!!!
  ИСКАМ ПЪЛЕН РЕСТАРТ на ЗДРАВНАТА СИСТЕМА! ИСКАМ ОСЪДЕНИ БОЛНИЦИ„ ЛЕКАРИ за ИЗТОЧВАНЕ!
  ИСКАМ ЛИЧНА ЗДРАВНО ОСИГУРИТЕЛНА КАРТА КОЯТО ДА СЕ СЛЕДИ!!!!

 21. 21 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 572 Весело

  ДО 1989г. как имаше безплатно здравеопазване,ама бай ТОШО бил виновен за всичко.Сега трябва да ядем асфалт и да се зареждаме с радиация за да светим през нощта,че тока е скъп и няма да сме болни,с една дума ДЕМОКРАЦИЯ.

 22. 22 Профил на cup_of_tea
  cup_of_tea
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Това предполагам, че са само данни от бялата икономика.
  Помислете си колко пъти лекар или зъболекар ви е издавал касова бележка.

 23. 23 Профил на Михаил Марков - Прост народ, слаба държава!
  Михаил Марков - Прост народ, слаба държава!
  Рейтинг: 380 Любопитно

  Работя в Германия от почти 2 години. Първо като самонает, а от миналата година с постоянен трудов договор. Здравните вноски като процент от заплатата ми са АБСОЛЮТНО същите като тези, които съм плащал и в България. И като служител на трудов договор и като самонаето лице. Та въпроса ми е - до кога ще се говорят глупости за това че, вноските в България са ниски??? Тук има 42 (четиридесет и две) здравни каси, съответно истинска конкуренция. А и още един немаловажен факт - ВСИЧКИ плащат здравни осигуровки на РЕАЛНИ заплати. В България, по мой спомени, държавните служители например на плащат нито стотинка здавни осигуровки, държавата не поема техните такива и се получва така че трудово заетите в частния сектор плащат за тях, пенсионерите, децата до 18 години и студентите... няма как да излезе така сметката!

  ГЕРБ и БСП+ДПС не са двете страни на монетата, а едната! Гражданското общество е другата! С тези политици, Русия не е част от Европа и цивилизования свят!
 24. 24 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2762 Неутрално

  Открихме топлата вода

  Емчи тъй е.
  И защо?
  Защото в мътната вода се лови най-добре рибката!
  Само че май вече и рибата взе да изчезва, та се сетиха. Много станаха прасетата на копанята, та я обърнаха ...
  Айде, ще изморим пенсионерите. Ами другите?
  Кой ще ИМ работи? Болни и едвам кретащи?
  Или циганите - и болни, и недохранени, и неизучени?

 25. 25 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1252 Неутрално

  "Близо половината разходи за здравеопазване в България се плащат от собствения джоб" - другата половина от кой джоб са? на някакви чужди граждани ли?
  ех, и изследователите и целокупният български народ не са осъзнали, че всички "държавни" пари са наши, на данъкоплатците. други пари няма и не може да има нито нашата, нито която и да е друга държава (освен донякъде за сметка на държавен дълг, но дълга пак е за сметка на данъкоплатците).

  по интересния анализ би бил колко от парите които минават през Здравната Каса се харчат рационално и колко се крадат. и тогава ще стане ясно, че нямаме нужда от такъв "посредник" между нас данъкоплатците и лекарите/болниците който да "отклонява" не малка част от парите и да дава възможност за злоупотреби.

  Истината ни прави свободни.
 26. 26 Профил на Рижия
  Рижия
  Рейтинг: 616 Неутрално

  За съжаление истината е че здравеопазването в България е в задънена улица. Ако не се развие реалната икономика ако не може да се върне младото население което избяга ако не разширим участието на чстните здравни осигуровки няма проспиритет в здравеопазването. Кадърни колeги в здравната система почти не останаха. Избягаха кой където може. (срамувамсе от това но истината е точно такава) А тези които останаха се мъчат да направят нещо но са принудени да го обърнат на търговия.Пациентите в България също са загубили всяка надежда за качественна здравна услуга. Управляващите дори не искат да мислят по въпроса. Понякога имам чувството че политиците се молят болните час по скоро да умрат защото нямат алтернатива не знаят какво да направят.

  С две думи: ПЛАЧЕВНО СЪСТОЯНИЕ

 27. 27 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 586 Неутрално

  Аз лично поемам изцяло разходите си за здравеопазване, освен че плащам здравна осигуравка, която никога не съм могла да използвам.

 28. 28 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#16:"dasho"]Здравеопазването на гражданите се финансира от държавния бюджет, от работодателите, от лични и колективни осигурителни вноски и от други източници при условия и по ред, определени със закон.[/quote]

  Е да де....ама закона не е като в европейските държави, където гласи, че ако си безработен, държавата ти поема здравните вноски(Швейцария също е така, ама тук безработицата е малка).....И по този начин всеки гражданин има достъп до здравеопазване..... А у България 4-500 000 безработни нямат достъп до здравеопазване. И никъде по Европа няма като у България да се събират помощи за деца да се лекуват от рак или др. гадни болести. Тая гавра със здравето на дечицата е само у нас....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 29. 29 Профил на Михаил Марков - Прост народ, слаба държава!
  Михаил Марков - Прост народ, слаба държава!
  Рейтинг: 380 Неутрално

  До коментар [#19] от "ARRI":

  Вие пак си продължавате с това безплатно медицинско обслужване. НЯМА ТАКОВА НЕЩО! След като плащате осигуровки, то Вие си плащате за него предваритено. Да не говорим че, в повечето държави не се води "осигуиряване", а медицинска застраховка.

  ГЕРБ и БСП+ДПС не са двете страни на монетата, а едната! Гражданското общество е другата! С тези политици, Русия не е част от Европа и цивилизования свят!
 30. 30 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 521 Весело

  До коментар [#21] от "mentra65":

  като тъпия матрял иска НАТО и ЕС нека тъне в мизерия и да плаща скъпо са ток вода и здраве ,ама нали цървулите от ЕС трябва да се гушат. Палащай тъп народ и мълчи .

 31. 31 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1118 Любопитно

  [quote#21:"mentra65"]ДО 1989г. как имаше безплатно здравеопазване[/quote]

  Да и продължиелността на живот беше по-ниска от сега!

  Това винаги се отрича, но здравеопазването в НРБ беше по-лошо от това сега. Проблемът в момента е огромния брой невбясящи осигуровки - пенсионери и "хитреци", които се осигурява с по-ниски доходи от реалните.
  Има и много кражби в НЗОК, но там никой не иска да папа, за да не развали системата за източване.
  Има и уродливи доктори, които искат пари, защото са чули, че някъде по света колегите им са богати хора, но там и държавите са богати, а ако нашите спецове бяха толкова добри отдавна да са заминали за там, но си стоят и крадат...

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 32. 32 Профил на Борко
  Борко
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Трябва да се въведат здравни карти и всеки да събира средства в тях за личното си здравеопазване с опцията да отстъпи дадена сума или услуга на близък или роднина, но с това общо събиране на пари, които пропадат все едно в бездънна дупка до никъде няма да я докараме, плащаме, а не ползваме, а когато ни се наложи да ползваме, пак плащаме.

 33. 33 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 575 Неутрално

  Проблемът не е толкова в това, че се плаща, а в това че плащането в БГ е нерегламентирано. Във Франция в момента човек трябва да си извади от джоба (или от чсастна застраховка) в повечето случаи 35% от държавната тарифа за дадено лечение. Но не всяка болница работи по държавни тарифи. Има така наречените dépassements d'honoraires (най-общо казано надценки), които определени лекари имат право да слагат (включително в държавни болници) и които нямат формален лимит. Надценките могат да бъдат и 10 пъти над държавно определените цени. Частните застрахователи са ограничени със закон да покриват максимум 150% от държавната тарифа, така че изобщо не става въпрос за 17%. Поне не и във Франция. Наистина лекарите в частния сектор получават добро заплащане (нe по-малко от €200,000 на година), но и данъците са високи (поне 50%).

  Жизнь или Life - избор има.
 34. 34 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1291 Весело

  [quote#29:"Михаил Марков"]Вие пак си продължавате с това безплатно медицинско обслужване. НЯМА ТАКОВА НЕЩО! След като плащате осигуровки, то Вие си плащате за него предваритено. [/quote]

  Дори и безработните плащат данъци - ДДС в/у ток, лекарства....храна и пр. Така, че всички до един сме данъкоплатци....и работещи и не работещи.....и бедни и богати.....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 35. 35 Профил на grigoo
  grigoo
  Рейтинг: 677 Неутрално

  Аз пък питам докога циганите без да внасят никакви здравни вноски, дори не плащащи данъци ще ползват здравни услуги? Значи аз за 15 години не съм влязъл веднъж в болница, а съм си плащал редовно всички осигуровки и данъци и в същото време по болниците е пълно с цигани!!! До кога ще плащам лекуването на циганите??? Искам индивидуално здравно осигуряване с натрупване, който е внасял повече да има право и на по-голяма помощ от държавата в случай на прекалено скъпо лечение. Така и така здравеопазването се субсидира и от държавата пак с пари от данъци.

 36. 36 Профил на ivanasenov
  ivanasenov
  Рейтинг: 418 Весело

  Докато здравеопазването не стане 100 % платено, няма да се успокоят, все ще ни ДЪРЛЯТ....

  ЩЕ ПЛАЩАМЕ СКЪПО И ПРЕСКЪПО....
  Трябва да сте наясно!
  Така също, докато всички тротоари не се заемат от заведения, също няма да мирясат...Кръчмите са основа на нашата икономика, нали така!

 37. 37 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  САМО ПИТАМ !

  Ако се намали платеното майчинство от 2г. на 6м. и болниците се съкратят със 50%, а кинтите се пренасочат към здравеопазването, няма ли да има ресурс и безработните да имат право на здравеопазване.....Само питам, де ....не съм експерт по финанси......

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 38. 38 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1137 Гневно

  С други думи , всеки един здравно осигурен , плаща от джоба си и лечението на здравно неосигурените+кражбите на болниците и докторите източващи Здравната каса,+ кражбите на фармацевтите източващи Здравната каса,+ 2-та милиарда вноски от здравни осигуровки , откраднати от Дянков по време на управлението на ГЕРБ от Здравната каса, за да нагуши с тях приятелски кръгове /98% от държавните поръчки се "печелят'' от 2% от ТЕХНИТЕ фирми в България/...И що ние бачкащите балъци плащаме здравни осигуровки??? За да гушим тарикатите???

 39. 39 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 521 Гневно

  До коментар [#29] от "Михаил Марков":

  Ей цървул има и още как само че тогавА НЕ БИЯТ ДОКТОРИТЕ защото тогава докторите не са ТЪРГОВЦИ и не рекетират пациентите .Изпилените Ви мозъци освен да повтарят глупости не могат на прогледнат защото притежавате само една гънка ..Трябва човек да е много тъп за да дава парите за лекарства и заплати общо .Няма лекарства ама има големи заплати и релет и после се жалват че набили доктора .Не ще го набият ами нищо няма да остане от него защото хората си плащат по 400 лева на месец осигуровки а те искат и рекет

 40. 40 Профил на Михаил Марков - Прост народ, слаба държава!
  Михаил Марков - Прост народ, слаба държава!
  Рейтинг: 380 Весело

  До коментар [#39] от "bokko":

  Граматиката идиот ... или вече не Ви учат в училища на такива неща...

  ГЕРБ и БСП+ДПС не са двете страни на монетата, а едната! Гражданското общество е другата! С тези политици, Русия не е част от Европа и цивилизования свят!
 41. 41 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Това са проблеми на солидарният модел на здравеопазване,а не на самото здравеопазване.
  Самото заглавие "Близо половината разходи за здравеопазване в България се плащат от собствения джоб" буди недоумение.А от чий джоб да се плащат?Може би ако беше добавено на болния,щеше да има някакъв смисъл.

  Не ги знам тези какви са.Да не стане грешка,ама градушката е била яко в повечето държавни институти.И все по главата ги е била.
  Единственият въпрос,който подлежи на сериозно изследване е защо няма пазар в здравеопазването,поне там,където има и най-малката възможност да го има.Другото са шменти-капели.

 42. 42 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2648 Неутрално

  До коментар [#15] от "~песимист с бедна фантазия":

  Пишат ти минуси,но всъщност накрая се получава точно както го описваш. Народа гризва дървото.

 43. 43 Профил на Ламбо
  Ламбо
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Не знам на какъв език трябва да се обясни?!

  Без работеща икономика, няма качествено здравеопазване.
  Да не говорим за стотиците хиляди, които не внасят нищо в НЗОК.
  А пък НЗОК си е един монопол. Няма други каси, няма конкуренция.
  Източването на средства от болниците.
  Изключително обидните заплати в държавните болници и спешна помощ.
  Фармацевтичната мафия.

  Fortuna favet fortibus.
 44. 44 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 884 Неутрално

  Ако погледнем трезво на ситуацията в страната ще констатираме един удивителен факт, повтарящ се във всяка система.
  . Здравеопазването се реформира от години от здравни кадри. Резултатът - плачевен;
  . Образованието и културата се реформират от години от просветни, просветени, посветени и културни дейци. Резултатът - плачевен;
  . Енергетиката се реформира от как се помня от мастити енергетици, кой от кого по-високоволтов, актуален, нисковъглероден, т.н. Резултатът - плачевен;
  . Армията се води от юначни генерали. Сега и да иска някой "да дойдат танковете", такива няма да се появят, не зная има ли още от тази стока. Поддържаме летища без самолети, използваме хеликоптери за султански и солташак разходки, става страшно, българските пилоти не летят, след време ако излетят не се знае ще могат ли да се приземят;
  . Транспорта се води от разбирачи - останахме без транспорт значи;
  . Строителство на магистрали, другите пътища - кучета ги яли;
  Резултат от работата на корифеи в транспорта;
  . От електронното правителство останаха само няколко кабела и стотина байта. Е, вярно - най-скъпите байтове в света; Познахте, с електронното правителство се занимаваха все ИТ гении и всичко що различава бит от байт. Резултатът - 0 /нула/;
  . Селско стопанство и гори, любимият пример за тоталната ни немощ - все разбирачи, Найденоваци, стандартизатори, калинки и всякакви други бичмета. Резултатът е уникален - внасяме селскостопански продукти и изнасяме горите си. Резултатът? Е, няма да се повтарям повече - ясен е.

  Изобщо всичко се срутва под вещото ръководство на най-големите специалисти в съответните области.
  Няма лабаво - експертност!

 45. 45 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 932 Неутрално

  До коментар [#42] от "deaf":

  [quote#42:"deaf"]Пишат ти минуси,но всъщност накрая се получава точно както го описваш. Народа гризва дървото.[/quote]

  огромната част от народа не е тук! Тези, който са най-зле нямат интернет и не могат да изразят мнението си/не умеят да работят с компютър/
  Но рискът нещо непредвидено да се случи със здравето е за всеки.

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 46. 46 Профил на Медий
  Медий
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Дянков гепи парите. Уууу
  Здравните осигуровки са незаконни.
  Дянков върни парите. Ууууу


  Публикувано през m.dnevnik.bg

  I'm addicted to the truth.
 47. 47 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 679 Неутрално

  Не на последно място, по-лесно е да продаваш лекарства, отколкото витамини... Превенция е истината, а в тази посока се работи изключително много, предмно с цел да се избегне

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 48. 48 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2648 Неутрално

  До коментар [#17] от "BGman1":

  Пиявиците са бедните и..."богатите",приятелю. Не се подлъгвайте да обвинявате само циганите.

 49. 49 Профил на Кака Пена от голямото село
  Кака Пена от голямото село
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#5:"dissident"]много лекари учат с държавни субсидии, държавна поръчка, и след това искат да получават заплати както на Запад.
  [/quote]
  Адвокати, икономисти, инженери, програмисти ... и те учат на държавна издръжка, и те искат заплати като на запад и някои от тях ги получават.
  Нормално ли е най-смотано ченге да взима повече от лекар?
  Някои лекари печелят повече от обикновен полицай, но ако ги сравним с ченгетата по горните етажи, пак не могат да ги стигнат по доходи.
  Не съм лекар, но уважам лекарите.

  Истинският софиянец се отличава с това, че си затиска киселото зеле в мазето с жълто паве.
 50. 50 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 521 Разстроено

  До коментар [#38] от "kimba3":

  Правилно си го написал само дето матряла е прост и вярва на клишета Данков открадна резерва на здравната каса парите от приватизацията на Булгартабак и още кушища пари ама матряла си иска Боко Тиквата да го краде пак а матряла да тъне в мизерия .Никой не казва защо бият рекетьорите доктори и да кажат коя нормална държава докторите трябва да ходят с охрана

 51. 51 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#33] от "Дразнител":

  а какъв ви е като процент от заплатата здравната осигуровка във Франция?
  доплащането задължително и за всичко ли е? във всички болници ли може да се искат пари да се доплаща? в англия в повечето болници е забранено доплащането. при нас натиска за доплащане е огромен и както казвате, напълно не регламентиран.

 52. 52 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 521 Гневно

  До коментар [#40] от "Михаил Марков":

  А Вас на какво са Ви научили да рекетирате пациентите и да си изкарвате боя май ..и после да плачете че са Ви набили .. защото сте искали рекет на това Ви научи рекетьора Боко Тиквата ..

 53. 53 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1118 Весело

  [quote#41:"vjacho"]Това са проблеми на солидарният модел на здравеопазване,а не на самото здравеопазване.
  Самото заглавие "Близо половината разходи за здравеопазване в България се плащат от собствения джоб" буди недоумение.А от чий джоб да се плащат?[/quote]

  От чужд джоб

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 54. 54 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#23] от "Михаил Марков":

  а доплащате ли за здравни услуги? доплащането регламентирано ли е?

 55. 55 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  До #-28- ARRI- И кой те излъга , че безработните са само 4-500 хиляди??? Кой пък те измами , че именно тези тарикати , нямат право на здравеопазване??? Именно тези неосигурени тарикати са един от факторите за източване на Здравната каса от корумпирани медици!!! До преди една - две години на цял живот неосигурявал се бе достатъчно да плати със задна дата 3 месечни здравни вноски върху минималната за момента заплата в размер на примерно 50 лева , за да му бъде направено лечение за 50, или 100 хиляди лева , друг е въпросът , дали лечението наистина е струвало толкова!!! Но нима 600 лева платени със задна дата, могат да платят лечение за 600 лева??? И щеше ли да ги плати тариката , ако не би му се наложило лечение??? ТОВА Е ЗЛОУПОТРЕБА СЪС СОЛИДАРНИЯ МОДЕЛ на Здравната каса!!!За това има и бум на ЧАСТНИ БОЛНИЦИ В БЪЛГАРИЯ!!!Сега ги направиха за последните 3 години!!! В моят над 100хиляден град, по комунистическо хората се лекуваха в 2 държавни билници и такова лошо обслужване и изнудване на пациенти , не е имало!!! Днес в града останаха около 80 000 жители, от които едва 1/5 работят и болшинството се осигуряват на минимални , а не на РЕАЛНИ заплати. Независимо от това , в града са се нароили 10 ЧАСТНИ болници + една държавна , в която ходят да се лекуват неизлекуваните в ЧАСТНИТЕ болници. Аз също съм един от пострадалите от лечението в тези частни болници. След грешна диагноза и "лечение" в ЧАСТНА болница, бях спасен и излекуван в ДЪРЖАВНАТА болница. Наивно бях отишъл да се лекувам в ЧАСТНАТА , защото бе по-близо до нас, за да не разкарвам близките си , когато ми идват на свиждане...

 56. 56 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 572 Любопитно

  До коментар [#30] от "bokko":

  ГЛЕДАЙ БАЦЕ КОЛКО МИНУСИ СА ТИ НАЦЪКАЛИ.ТОВА ЗНАЧИ САМО ЕДНО ;МНОГО СИ ТОЧЕН С КОМЕНТАРА И ИСТИНАТА ВИНАГИ БОЛИ.

 57. 57 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1137 Любопитно

  До #28- ARRI- Сигурен съм ,че осигуряването за здраве , пенсия и ДОД върху минимални , а не върху РЕАЛНИ заплати в Швейцария е КРИМИНАЛИЗИРАНО и хората позволили си такова деяние , не само плащат жестоки глоби , но и биват лишавани от бизнеса си и ЛЕЖАТ в затвора!!! БЕЗНАКАЗАНОСТТА ПОРАЖДА ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА И КОРУПЦИЯТА В БЪЛГАРИЯ!!!!!!!

 58. 58 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1252 Неутрално

  толкова е писано по темата, че вече втръсва.
  основният проблем в здравеопазването в Българие е монополът на държавната здравна каса. докато има такъв монопол поддържан за политиците за които е финансово изгоден и защото повечето хора смятат, че така получават "безплатно" здравепазване, съществено подобрение не може да има. докато здравната каса не бъде закрита и не се премине на конкуренция между частни каси, всички "реформи" ще бъдат козметични, с цел кой да вземе/открадне по-голямо парче от баницата (тоест парите на данъкоплатеца).

  Истината ни прави свободни.
 59. 59 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2381 Неутрално

  [quote#28:"ARRI"]А у България 4-500 000 безработни нямат достъп до здравеопазване[/quote]Безработните са 500 000 но част от тях си плащат здравни осигуровки. НЕЗАЕТИТЕ са
  1 200 000 и някои също си плащат осигуровки.
  САДИЗЪМ е да искаш пари от БЕЗРАБОТЕН
  # Освен това осигурителната система в България е СОЛИДАРНА. Не може да се приеме от днес за утре да има лични вноски. Какво да прави някой работил 40 години в друга система? Според вас като няма пари да мре.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 60. 60 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#2:"purple_rain"]Да си дойдем на думата,българина плаща все повече от собствения си джоб за здравеопазване,като тук не влизат и парите под масата които непрекъснато му се искат от лекарите и въпреки това заболеваемостта и смъртността се увеличават.[/quote]

  точно! все повече се плаща и все повече файда няма....а какво да плащаш като не можеш да надцакаш това как всячески те поболяват и съсипват!! основно острие в това е неспокойния и беден,мизерен живот в БГ!!!
  Целта е да имаш луди мангизки за да си купиш СПОКОЙСТВИЕ!!!

 61. 61 Профил на Михаил Марков - Прост народ, слаба държава!
  Михаил Марков - Прост народ, слаба държава!
  Рейтинг: 380 Неутрално

  До коментар [#54] от "owen":

  Много рядко се доплаща нещо. Освен това, чрез моята застраховка са осигурени и детето (редено тук слава богу) и съпругата ми. Също така лекарствата за детето, ако са предписани от педиатъра му, са безплатни.

  ГЕРБ и БСП+ДПС не са двете страни на монетата, а едната! Гражданското общество е другата! С тези политици, Русия не е част от Европа и цивилизования свят!
 62. 62 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2008 Неутрално

  Тази половина дето плащаме е данък циганин,така е с тока и водата.6милиона българи плащаме интеграцията на половин милион цигани.

 63. 63 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2381 Неутрално

  [quote#41:"vjacho"]А от чий джоб да се плащат?[/quote]Човекът ВЕЧЕ СИ Е ПЛАТИЛ когато имаше заводи и работа за всички Защо съсипахте цветуща икономика и пълна заетост в която всички , ама ВСИЧКИ си плащаха осигуровки?

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 64. 64 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 726 Неутрално

  [quote#10:"pag"]Е, ние имаме комбинация от качество като на безплатно здравеопазване и разходи като за платено[/quote]
  Не е възможно и е недопустимо да има разлика в качеството на здравеопазването. Или те лекуват или не. Именно затова лекарите полагат клетва. Да отидеш на лекар и да чуеш: "Няма да те излекувам както трябва защото не плащаш достатъчно" е недопустимо.

 65. 65 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2381 Неутрално

  [quote#49:"Кака Пена от голямото село"]Нормално ли е най-смотано ченге да взима повече от лекар[/quote]... ами при милиционерска хунта е нормално

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 66. 66 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#49] от "Кака Пена от голямото село":

  Много лесно е да видиш как е по света. Полицаите се издържат от народа и затова заплатите се публикуват. Вижа заплатата на полицай в Европа и сравни с тази в България, както отношение към други заплати.
  В България все още са налице останките от тоталитарното време. ГЕРБ дори успяха да направят голяма реставрация. Времето когато милиционери и работници в заводи получаваха неколкократно повече от висшистите. Времето, когато Т Живков наричаше висшистите "чантаджии".

 67. 67 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2381 Неутрално

  [quote#44:"Мърмор"]Енергетката се реформира от как се помня от мастити енергетици[/quote]]Енергетиката се реформира от как се помня от мИстиЧНи енергетици ... Хи-хи-хи-хи

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 68. 68 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 575 Неутрално

  До коментар [#51] от "owen":

  1. Здравните вноски във Франция са около 13%, които нямат таван. И 5,000,000 доход да имате - пак 13% за здраве. И пак поне 35% от джоба при лечение.
  2. Някои лечения са безплатни. Това са предимно хронични заболявания (като диабет например), онкологични заболявания и спешностите. Като "безплатни" означава, че касата покрива 100% от държавно определената тарифа. Това предполага, че лекарите няма да слагат надценки при такива лечение. И това в повечето случаи наистина е така. Рядко има надценки при лечение на заболявания от тези групи, а и да има, те в повечето случаи са до 50% над регулираната цема - т.е. застраховката може да ги покрие изцяло.
  3. Абсолютно всички са задължени да платят 100% от държавната тарифа. Когато социално слаб се лекува, той има специална държавно платена застраховка (еквивалент на частните застраховки), но тя покрива 100%, а не 150% от държавнат тарифа. Всички лекари са задължени да лекуват такива пациенти без надценка. Лекарят НЕ ЗНАЕ предварително дали пациентът е социално слаб или не. Всеки, който си е записал час бива прегледан и лекуван. Плаща се на лекаря (болницата) като това обикновено става автоматично от застрахователя/касата. Това става всеки месец за съответните лекувани пациенти. По-дребните суми се плащат директно на лекаря (с изключение на социално слабите, за които плаща касата до няколко дена след прегледа), който издава документ, с който въпросната сума (или част от нея) бива възстановена от сата+застрахователя. Здравната каса координира това връщане на парите в срок от няколко дена от представяне на документа.
  4. Всеки лекар, който иска да работи със здравната каса е длъжен да работи единствено по държавните тарифи. Тези, за които е направено изключение и които имат право на надценки са професори, университетски преподаватели (асистенти, доценти), а също и хора, които са се жертвали да работят практически безплатно в продължение на поне 2 години в общественото здравеопазване след придобиване на специалност. Ако сте бил асистент, доцент или професор в българска университетска болница, автоматично получавате право на свободно (безлимитно) определяне на хонорарите във Франция.
  5. Държавната тарифа за оценка на труда на лекарите се основава на приблизително десетократната минимална почасова ставка за страната. Т.е. трудът на един лекар е оценен на 10 пъти труда на един санитар.

  Жизнь или Life - избор има.
 69. 69 Профил на soldierism
  soldierism
  Рейтинг: 541 Гневно

  Общо взето защо плащаме здравни осигуровки като накрая един преглед ти струва поне входна такса! Накъде така? Дори човек да си препише лекарства, защото има нужда трябва пак да плаща ПРЕПОРЪКА! Думата личен лекар не съществува, защото трябва да чакаш по опашки с часове. Ей на това дередже сме!

 70. 70 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1137 Любопитно

  До #31- Spas- 27- Достатъчно е човек да провери в Гугъл , за да разбере, че написаното от теб е долна лъжа!!!! Като цяло средната продължителност на живота у нас се колебае леко над 70 години средно общо за мъжете и жените!!! Наблюдава се леко завишаване с година , година и нещо за времето от 2005 до 2010 , но това лесно може да се обясни с масовото имигриране на млади хора от България. За статистиката не е важно на каква възраст е умрял индивида , на 1, 5 , 25 ...или 95 години. Важната е средната продължителност на живота на всички. Сред имигриралите на Запад също има починали в детска , младежка и зряла възраст , но те не товарят със смъртта си статисиката в България , тук остават предимно старци и това изкуствено завишава данните за продължителността на живота у нас. Но всяко нещо , до време. След 20-30 години , днешните старци ще измрат.Популацията им ще бъде изместена от неграмотниците с небългарски майчин език / очаква се тази година първолаците с небългарски майчин да са над 62%/. Сещаш ли се , каква ще бъде смъртността сред тези дрогирани ,зомбирани , водещи нездравословен начин на живот и неосигуряващи се поради " характерни културни особености" и липса на трудови навици популации????? А сред принудените да плащат от джоба си вече не 50%, а 90% за лечението си българи , защото , останалите пари от осигуровките им , ще отиват за тези с "характерните културни особености"???

 71. 71 Профил на Hristo Petkov Hristov
  Hristo Petkov Hristov
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#68] от "Дразнител":

  Е толкова ли е трудно една работеща система, да реяем като тази на Франациш, или Германиш да се прилоьи и при нас?!
  Знам,...въпросът ми е по-скоро риторичен! НЕ!
  Защото , кацата ще пресъхне!
  П.С: Егати държавата сме щом се е крало, краде се и още има ....тъжно, тъжно...

 72. 72 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  "Близо половината разходи за здравеопазване в България се плащат от собствения джоб"

  Вместо да се дават милиарди за АЕЦ Белене, да се използуват парите, за да се осигури напълно здравеопазването на гражданите. Нужно е, защото нацията е застаряваща.

  С другата част да се модернизира Енергетиката.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 73. 73 Профил на ivanasenov
  ivanasenov
  Рейтинг: 418 Весело

  До коментар [#41] от "vjacho":

  Обаче брато, получава се двойно плащане....

 74. 74 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#71] от "diotalevi":

  Не е трудно. Просто държавата трябва да функционира и политиците да работят за нея. Тогава става.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 75. 75 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1118 Любопитно

  До коментар [#70] от "kimba3":

  продължителност на живота в БГ.:

  1984–1986 71.19 г.

  2008-2010 73.60 г.

  http://www.nchi.government.bg/statistika/A_4.pdf

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 76. 76 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 575 Неутрално

  До коментар [#71] от "diotalevi":

  Това е единствено въпрос на политическа воля. Системите в цяла Европа си работят прекрасно. В БГ, обаче, комунистите искат да продължат да лъжат, че здравеопазването е безплатно. Няма такова нещо. Все някой трябва да плати престоят в болница, лекарствата и хонорарите на лекарите. Това просто няма как да стане с 8% от ниски заплати като българските, че на всичкото отгоре осигуровките са ограничени до 2000лв. Без радикални промени все повече български лекари ще напускат, защото добрите лекари, говорещи езици и двжещи се в крак с новостите в медицината са повече от добре дошли във всяка европейска страна. За медицинските сестри важи същото. Медицинска сестра може моментално да започне работа в която и да е държава в Европа, стига да говори езика. В някои държави дори се организират безплатни курсове по език.

  Жизнь или Life - избор има.
 77. 77 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 586 Неутрално

  До коментар [#23] от "Михаил Марков":

  Напълно вярно.
  Аз живях в Германия преди доста години и дори плащах по-малко отклокото в България плащам сега. Но в Германия ползвах реално услугите срещу вноските си, а и касата покриваше доста по-широк кръг здравни услуги, отколкото покрива касата в България.

 78. 78 Профил на stefanova
  stefanova
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#19] от "ARRI":ТЕ ЗАТОВА ИСКАТ ДА СИ ОПАЗЯТ ЗДРАВНО-ОСИГУРИТЕЛНАТА СИСТЕМА ОТ ЧУЖДИ ПОСЕГАТЕЛСТВА!!!!!!!!!!ИМАТ ИМУННА СИСТЕМА ЗА ЗАЩИТА!!!!!!!!!!

  stefanova
 79. 79 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#77] от "zenola":

  И колко плащаше там?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 80. 80 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1137 Любопитно

  До #34- ARRI- "Дори бедните и безработните плащат ДДС върху ток, вода, храна..."

  В Швейцария , може и да плащат , НО НЕ И В БЪЛГАРИЯ!!! В България, безработните с "характерни културни особености", КРАДАТ ток , вода, дърва, храна...ПОЛУЧАВАТ безплатно храна.Купуват с детските и социални си помощи ,НЕОБЛОЖЕНИ С ДДС , контрабандни цигари, алкохол, наркотици,храни,дрехи...Так , че забрави печалбата за държавните осигурителни фондове и данъчни агенции от бедните безработни... На колко места си видял в Швейцария перманентно крадени шахти от уличните канализации , бракониерски изсечени гори, окрадени кабели и метали от железниците, мародерствани дребни селски стопанства,изнасилени и садистично убити ,или "само" осакатени старци , за да им окрадат мизерните пенсии в размер на 70-150 евро??? Ела поживей малко в България за да видиш как са нещата, пък тогава ръси акъл!!! Иначе , да ни кажеш , как са уредени нещата в Швейцария - нищо лошо, даже ще ти благодарим!!!

 81. 81 Профил на Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Рейтинг: 470 Любопитно

  [quote#23:"Михаил Марков"]А и още един немаловажен факт - ВСИЧКИ плащат здравни осигуровки на РЕАЛНИ заплати[/quote]

  "Доброволното" осигуряване започва от 5.800 Euro/Monat !
  Под тази "сумичка" всички се осигуряват задължително !
  (и вноската се дели fiftyfifty между работодателя и служителя !)

  Albert Einstein : "Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher."
 82. 82 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 586 Неутрално

  До коментар [#79] от "др. Иванов":

  Равностойността на около 170 лв. Тук в момента плащам 176 лв.

 83. 83 Профил на Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Рейтинг: 470 Любопитно

  "По още нещо се разминаваме драстично от ЕС - България е една от страните с най-голям брой болници. Техният брой, както и на болничните легла расте, предимно в частни нови институции, които са неравномерно разпределени в страната и концентрирани предимно в столицата и големите градове"

  най-голям брой болници в .... бедна България !
  частни ?!
  Какво ли мислят "коалиционерите" Местан и Станишев по този повод ?
  И още колко ли кожички ще ни смъкнат от гърбунките, за да могат "частните" болниЦи да работят на печалба ?

  Albert Einstein : "Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher."
 84. 84 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#68] от "Дразнител":

  Благодаря. 'Всеки лекар, който иска да работи със здравната каса е длъжен да работи единствено по държавните тарифи'. а при нас проблемът идва, че се работи едновременно и по държавни и по частни тарифи. и че няма нещо, за което да не те изнудват да доплащаш - от раждане до раково заболяване.

 85. 85 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1118 Любопитно

  [quote#83:"detchopora"]най-голям брой болници в .... бедна България !
  частни ?! [/quote]

  Най-голям брой "университети" - в БГ.
  Най-голям брой милиционери - пак в БГ.

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 86. 86 Профил на trayan.petkov
  trayan.petkov
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Добре, че кабинета Орешарски започна да прави ревизия на ГЕРБерското управление. Ситуацията в страната е извънредна поради оставеното наследство от ББ и отказа на служебното правителство да каже истината за реалната ситуация в страната го прави съучастник в нерешаването на наболелите проблеми на хората.

 87. 87 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#44] от "Мърмор":

  ми нали все за експерти плачем, да ни управлявали експерти - ей ви на експерти.

 88. 88 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#86] от "trayan.petkov":

  независимо какво мисли човек за ГЕРБ, проблемите в здравеопазването, образованието и правосъдието са натрупани с много години давност.

 89. 89 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  [quote#73:"ivanasenov"]Обаче брато, получава се двойно плащане....[/quote]

  Разбирам Ви,но него да го чуя от някой ,на който му е платино два пъти за едно и също нещо,доктор,зъболекар или фармацевт.И тогава коментирам.

 90. 90 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1137 Разстроено

  До #75- Spas 27- От 1965, до 2005 година , средната продължителност на живота у нас варира между 70 и 72 години. Написах ти , от къде идва моментното завишаване на продължитенстта за периода от 2005 до 2010 година. За статистиката няма значение , дали индивид от популацията на даден набор е умрял на една, 5, 10 , 15, 20...55, 75 ... 90 години. Гледа се средното аритметично на живелите до смъртта им. Логично е , че болшинството от 3-те милиона имигрирали от България да са в детска , младежка и зряла възраст. ТЕ МРАТ ОБАЧЕ НЕ В БЪЛГАРИЯ, а в чужбина и стават СТАТИСТИКА на държавите в които са починали!!! Едно е примерно да натовариш набор 1940 със смъртта на 100 хиляди починали до 10 години + 100 хиляди починали на възраст от 10 до 20 години + 100 хиляди починали на възраст от 20 до 30 години...и така до доживелите до 90-100 години /защото има и такива,нали?/, съвсем друго е да отчетеш смъртност сред хората в тези възрастови групи от по 10 хиляди... Възрастта на 3-те милиона имигранти през последните 23 години варира основно от 1 до 50-55 години. Тези хора мрат не в България , а в чужбина и това се отразява на заблуждаващата положителна статистика за продължителност днес, давана ни от статистиката. Не в болниците ни лекуват по-добре. Не старците живеят повече от преди /и преди е имало хора на по 90-100 години/, а младите, които преди са живели и умирали в България от лошо здравеопазване , бедствия, катастрофи и авари , вече мрат в държавите в които са имигрирали....Елементарно , Уотсън , ама само трябва малко да си размърдаш пипето...

 91. 91 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1188 Весело

  До коментар [#46] от "Един":
  Дянков върни парите. Ууууу "

  -Дянков се върна,парите-не.Ууууу

 92. 92 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  До коментар [#19] от "ARRI":''И друго....у Англия с рецепта от лекаря купуваш камара лекарства само за 6 паунда.....Т.е. цялото ти лечение струва 6 паунда......''

  Старичка ти е информацията. Сега рецептата струва 7.85 паунда за лекарство. За хора, които имат нужда от повече лекарства има отстъпки, но хронично болните, децата, възрастните и някои други категории получават безплатни лекарства.
  https://www.gov.uk/government/news/nhs-charges-from-april-2013-announced

 93. 93 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1188 Весело

  До коментар [#86] от "trayan.petkov":


  Добре, че кабинета Орешарски започна да прави ревизия на ГЕРБерското управление."

  -Добре е и правилно,ама файдата...

 94. 94 Профил на Медий
  Медий
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#86] от "trayan.petkov":

  Добре е разбира се. Някой хем искат да има последствия за престъпният елит, хем квичат срещу ревизия.
  Показателни бяха призивите на президентчето и на служебният "не правете ревизии" хаха.

  I'm addicted to the truth.
 95. 95 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2172 Неутрално

  До коментар [#2] от "purple_rain":
  абсолютно нямаш представа от това ,за което даваш мнение ,никъде по света няма осигуровка от 8 евро и 1 евро за пенсионер и дете ,срещу това никъде по света няма пълне набор от безплатни услуги ,като напр да се задължава личен доктор да дежури денонощно с години в малки населени места и всеки да го разкарва абсолютно безплатно ,за невероятни и безпричинни оплаквания денонощно ,това просто го няма никъде ,така ,че от тук нататък просто чакаш не доплащания ,а реални плащания ,защото медицината е преди всичко пари ,няма как да вложиш средно 300000 евро в подготовка на един лекар за 10 години и да чакаш безплатин услуги ,защото ти се иска така ,няма как ,така ,че доплащания на ръка няма да има ,като стане средната осигуровка толкова ,колкото е по света ,а тя е от мин 200 долара нагоре ,реални заплати за медиците и реално техническо обезпечение на медицинските услуги с добра техника ,съобразно очакванията на обществото ,а не само да се иска ,ама нищо да не се дава ,защото сме болни и някой трябвало да ни лекува безплатно и да ни сменя памперсите денонощно ,е да ама не .

 96. 96 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2172 Неутрално

  До коментар [#84] от "owen":

  всеки лекар трябва да работи само държавно или частно ,да така е ,ама как да стане ,като някой без образование ,със завършено спортно училище влиза в милицията и започва със заплата 600 л в, а друг ,по прост от него отива ,учи 6 плюс 4 години в друг град ,плаща за това ежемесечно поне по 1000 лв разходи и накрая става доктор в държавна болница с заплата ......600 лв и пак по същия начин си рискува живота ,като милиционера ,само ,че разликата е ,че няма пищов на кръста да се защити ,като му скочи някой олигофрен със завършен 3 ти клас .

 97. 97 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#23] от "Михаил Марков":

  ти самия казваш КАТО ПРОЦЕНТ, само че колко пъти по-ниски са заплатите в България?
  Апаратура, медикаменти, консумативи, материали, оборудване - всичко е на същите цени като в Германия, заплатите на голяма част от лекарите също, лечението не е толкова пъти по-евтино колкото вноските

  twitter.com/voxybg
 98. 98 Профил на Михаил Марков - Прост народ, слаба държава!
  Михаил Марков - Прост народ, слаба държава!
  Рейтинг: 380 Неутрално

  До коментар [#97] от "voxy":

  Част от нещата които си изредил/ а се произвеждат в България, така че не виждам причина да са по-скъпи. Относно апаратурата, ами тук самите болници, здравни каси и държавата трябва да намерят начин да ги финансират. Все пак на всеки 4 години се гласува и избират политици които, да решават тези проблеми а не ние по форумите. Никой от тях не е дошъл да свърши моята или твоята работа нали? Просто исках да споделя опита от държавата в която живея сега, а не непременно да давам насоки кое и как да се случи.

  ГЕРБ и БСП+ДПС не са двете страни на монетата, а едната! Гражданското общество е другата! С тези политици, Русия не е част от Европа и цивилизования свят!
 99. 99 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#96] от "tur671":
  и аз смятам, че лекарските заплати трябва да са по-високи, отколкото са, но пък такъв е стандарта в България, и ние не взимаме бог знае колко. това не е оправдание да се дерат всички, защото така се получава. трябва да има разделение. като на някой му е ниска заплатата в държавната болница, да си прави частен кабинет. но не и двете, че понякога и на едно място.

 100. 100 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 575 Неутрално

  До коментар [#84] от "owen":

  Ами и във Франция е така, но просто не всеки има право да го прави. Редови лекар няма право.

  Жизнь или Life - избор има.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK