Присъдата по делото за убийството на Мирослава от Перник ще е ясна на 12 юни

Присъдата по делото за убийството на Мирослава от Перник ще е ясна на 12 юни

© Красимир ЮскеселиевПернишкият окръжен съд ще се произнесе в сряда по делото за отвличането и убийството на Мирослава Николова, по което единствен подсъдим е Марио Любенов. На днешното заседание прокуратурата поиска 25 години затвор, а близките на момичето заведоха граждански искове за 600 хиляди лева.


По-рано през деня Любенов поиска процесът да се гледа по съкратената процедура и направи самопризнания. Това означава, че няма да бъдат разпитвани свидетели и представяни експертизи, а  евентуалното му наказание ще бъде намалено с 1/3.


В последната си дума пред съда Николов посочи два мотива за решението си. "Въз основа на медийния интерес Вие (той се обърна към съда - б.а.) ще бъдете принудени да произнесете осъдителна присъда. На второ място има много примери за "медийни дела", който завършват с осъдителни присъди. Не искам да се влача по инстанции и искам да ви помоля за справедливост, каза Николов.
Пред съда, а и извън залата, адвокатите на Любенов заявиха, че не са съгласни с решението му, защото по делото има много процесуални нарушения и няма достатъчно доказателства, че той е извършител на престъплението.


В съдебната зала днес окръжният прокурор на Перник Пламен Найденов прочети обвинителния акт, в който се описва как Любенов заедно с другия обвиняем - самоубилият се Стойчо Стоев, са подготвили и осъществили отвличането и убийството на 17-годишното момиче.


През април прокуратурата внесе обвинителен акт срещу Марио Любенов. Повдигнато му е обвинение за отвличане на непълнолетно лице, предумишлено убийство по особено мъчителен начин на непълнолетна в безпомощно състояние и с цел да бъде улеснено и прикрито друго престъпление. Той ще отговаря пред съда и за съучастие в престъплението с друго лице, като извършител е обвиняемият.


Мирослава беше отвлечена на 7 ноември 2011 г. Момичето било похитено на пътеката, по която обичайно се прибирало вкъщи след тренировка. Трупът й беше намерен на 12 януари миналата година в землището на пернишкото село Планиница. Единият от заподозрените, Стойчо Стоев-Чочо (който показа къде се намира трупът на момичето), се самоуби, а Марио Любенов, който имаше диагноза шизофрения, бе освидетелстван като вменяем.


Любенов беше задържан, след като трупът на Мирослава беше намерен, и оттогава е в ареста. Той е посочен от Стоев като физическия убиец на момичето. Именно на базата на показанията му, дадени малко преди да се застреля, Любенов беше арестуван.


Според обвинението двамата замислят отвличането пет месеца предварително, като не са възнамерявали да крият момичето някъде, докато чакат парите, а направо да го убият. Малко след като е похитена, те искат откуп от семейството на Мирослава. Целта им е парите на Борислав Чолев, годеник на сестрата на момичето - Елеонора. Година по-рано той се е сдобива с наследство от покойния си баща.


"Обезверен от системата"
"Неговите мотиви са провокирани, според мен, от изключителния медиен интерес и от това, че повече от година и половина никой не обръща внимание на нашите възражения, нито до жалбите ни до Върховната касационна прокуратура (ВКП) за процесуални нарушения. Той е просто обезверен от правосъдната система", заяви адвокат Диана Ангелова след края на съдебното заседание.


Тя заяви, че решението на Любенов е взето преди няколко дни. "Подзащитният ми взе сам това решение. То е в разрез с нашите професионални отношения към това дело. Аз в никакъв случай не мога да приема, че по дело, без каквито и да е обективни доказателства може някой да реши да мине по една съкратена процедура, която не дава възможност за пълно разгръщане на защитата и процесът като такъв", заяви още Ангелова. По думите й така не може да се стигне до обсъждането на всички факти и защитата да се разгърне.


Според нея "справедливата присъда с оглед на съществуващите доказателства е оправдателна". "Защото няма такива по делото, спорен е въпросът за авторството на деянието и участието на Марио", заяви още адвокатът.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Нима може да е по-различна от доживотна?

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 2. 2 Профил на If
  If
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#1] от "Къти":

  Зависи за колко са се разбрали

 3. 3 Профил на a.tanas
  a.tanas
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Николов или Любенов е подсъдим?

 4. 4 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Да прощават либерастите и кървящите сърца, но не виждам нито една причина този да не бъде разстрелян.

 5. 5 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 850 Неутрално

  До коментар [#3] от "a.tanas":

  И двамата,ама по различни дела.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 6. 6 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 850 Неутрално

  [quote#4:"the_sceptic"]разстрелн[/quote]

  Вероятно в опцията за намаляване с 1/3 на доживотната присъда.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 7. 7 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 850 Неутрално

  [quote#4:"the_sceptic"]разстрелн.[/quote]

  Вероятно като опция за намаляване на доживотната присъда с 1/3.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 8. 8 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1860 Неутрално

  Присъда ще има, но смрадта в този случай ще се разнася винаги когато се сетим за него. Май към забравяне вървят нещата...

 9. 9 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 608 Неутрално

  Аз се обърках, явно от предишната статия не съм разбрала добре - значи Николов е този, който си чака присъдата в сряда, а Любенов е освидетелстваният шизофреник - съдят ли го, в лудница ли, какво се случва?

 10. 10 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  [quote#4:"the_sceptic"]Да прощават либерастите и кървящите сърца, но не виждам нито една причина този да не бъде разстрелян.[/quote]
  Не че съм либераст, но законът е достатъчна причина.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 11. 11 Профил на o1e
  o1e
  Рейтинг: 458 Неутрално

  "единствен подсъдим е Марио Николов" - добре звучи тази част от статията, но май не е вярно.

 12. 12 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#10:"bludniq_sin"]Не че съм либераст, но законът е достатъчна причина. [/quote]

  Правилното е законът да служи на хората, не обратното. Освен ако не вярваш, че законът е спуснат свише върху каменни скрижали и не може да бъде променян.

 13. 13 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#4] от "the_sceptic":

  Аз бих ти казал една. Не е лошо, да каже действително какво знае и какво е извършил. Защото явно сега се страхува. Имайки пред вид съдбата на аверчето си Стойчо. А пък, ако случайно щаже истината , най-вероятно действително ще бъде разстрелян. Ти това прочете ли го?

  "Пред съда, а и извън залата, адвокатите на Любенов заявиха, че не са съгласни с решението му, защото по делото има много процесуални нарушения и няма достатъчно доказателства, че той е извършител на престъплението."
  Ами какви доказателства , съучастникът му даде показания срещу него и тутакси се самоуби пред благосклонният поглед на БОП.

  Виновен в убийство сам признава вината си, въпреки съветите на адвокатите, както и стойността на доказателствата. Като че ли нарочно ни води натам, че действително е шизофреник. Или пък изпитва угризения и действително се е разкаял. Брей, Цецовите ушковци излезнаха изповедници. Да не верваш?

 14. 14 Профил на Plamenss
  Plamenss
  Рейтинг: 1271 Неутрално

  Както си е признал, така да си взима вазелина и да облича карираните дрехи.

 15. 15 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 886 Неутрално

  Този трябва да е доживот (жалко, че не може да го гръмнат). Не знам как ще определят колко ще живее, за да му я намалят с 1/3.

 16. 16 Профил на Илия Максимов
  Илия Максимов
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Какво намаляване на присъда с 1/3 бе? Едниственото, което ми се струва възможно е от "до живот без право на замяна" да се намали на "до живот"....

  Твърдо съм против смъртното наказание, но с САЩ например, това деяние се класира за смъртна присъда от раз (вика му се first degree felony murder).

 17. 17 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#4:"the_sceptic"]не виждам нито една причина този да не бъде разстрелян. [/quote]
  Нормално - за социопатите законите никога не са аргумент за каквото и да било, важно е единствено тяхното експертно мнение!

  Не съм магаре;-)
 18. 18 Профил на daria_vip
  daria_vip
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Лошо ако получи само доживотна присъда с право на замяна След някоя и друга година вице-президентшата МП нали е "хуманна " помилва и отменя редовно,по традиция тежки криминални престъпници с доживотни присъди тъй хуманната
  да не вземе че му я намали до към 25г и при добро поведение след 10 г. труд да го пуснат
  (нали ден трудов в затвор се брои за 2 лежани) та този изрод вземе,че излезне и убие друго дете ами тогава........
  Без право на замяна ТРЯБВА ДА Е ПРИСЪДАТА МУ В СТРОГ ТЪМНИЧЕН РЕЖИМ
  И ПАК СЕ СЕЩАМ за вице-президентшата МП малка жена ,невзрачна тя не отмени ли именно тези присъди
  "Без право на замяна"
  като нехуманни преди месец ?
  Тежката криминална престъпност трябва да се изживее и да минава през нейният двор и роднини за да види за какво допринасят всички съдебни боклуци в тази държава.
  Разлепване на снимките на цялото семейство на съдиите на всяко дърво в България ако му дадат по малко от'
  ДОЖИВОТЕН ЗАТВОР БЕЗ ПРАВО НА ЗАМЯНА ПРИ СТРОГ ТЪМНИЧЕН РЕЖИМ !!!

 19. 19 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1328 Разстроено

  Какви са тия закони?Планираш,отвличаш,уиваш,залавят те,признаваш и няма "доживотна"?!
  Дано поне Мирослава намери покой.....

 20. 20 Профил на Schliwobeatz
  Schliwobeatz
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#4] от "the_sceptic":

  Аз съм за смъртната присъда, но чак пък "разстрелян"!

 21. 21 Профил на daria_vip
  daria_vip
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Някой е сложил минус на предумишлено тежко обществено опасно убийство
  Извършено с особена дързост и с изключителна жестокост в/у дете .
  Призовавам Администраторите да му се издири ip адреса и да бъде съден за съучастие за съучастие и такъв заслужава също :
  [quote#18:"Seola"]

  ДОЖИВОТЕН ЗАТВОР БЕЗ ПРАВО НА ЗАМЯНА ПРИ СТРОГ ТЪМНИЧЕН РЕЖИМ !!! [/quote] 22. 22 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1950 Неутрално

  Явно след "делото" със сетрите Белнейски има изработена процедура и такива смърдящи случаи ги атварят без много издънки. Е поне няма самообесил се съдебен лекар, а серазмина със самоубил се обвиняем.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 23. 23 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1950 Неутрално

  До коментар [#4] от "the_sceptic":

  Ето една: Невинно осъден. Или според вас в България няма невинно осъдени.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 24. 24 Профил на Веселин Николов
  Веселин Николов
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Тази история е изключително мътна. Досега подсъдимия отричаше дори да познава жертвата, а сега изведнъж си признава? Има нещо много съмнително тук. Дали е оказван натиск върху Любенов, дали са раздавани пари - тези въпроси трябва да се изяснят в името на истината.

 25. 25 Профил на perko101
  perko101
  Рейтинг: 102 Неутрално

  До коментар [#23] от "biss Mark":

  Подсъдими определено е далеч от светец, имайки предвид контактите и средата му, но и аз не вярвам на нито дума от следствието. Всичко просто "смърди".

  "Какво правят двама следователи и арестант в жилището на този арестант?"

 26. 26 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1950 Неутрално

  До коментар [#25] от "perko101":

  Няма значение дали е светец или не. Да го осъдят за това което е престъпил. Но да издават присъда въз основа на самопризнания ... Дори не мога да повярвам, че е така или е журналистическа грешка или положението със справедливостта в България е достигнало, побиващо тръпки, ниско ниво.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK