ВСС раздува администрацията си с нова дирекция към комисията по атестиране

ВСС раздува администрацията си с нова дирекция към комисията по атестиране

© Надежда Чипева, КапиталКомисията по предложения и атестиране (КПА) на Висшия съдебен съвет (ВСС) се оказа свръхнатоварена и неспособна да успява със задълженията си по оценяване на магистратите. По този повод нейният председател Милка Итова поиска към комисията да бъде създадена дирекция. Това ще доведе до увеличаване на администрацията на съвета в момента, когато ВСС предимно отказва нови щатни бройки за съдебни служители.


На последното заседание на съвета миналия четвъртък членовете на ВСС дискутираха близо час дали такава дирекция да бъде създадена, след като към комисията работят 14 сътрудници, съществува вече и Дирекция "Съдебни кадри и конкурси". Основният аргумент, изложен и в становище на главния секретар Славка Каменова, че към дирекцията има отдел, който подпомага изцяло работата на комисията. Според Каменова по-разумното решение ще е щатът на отдела да се разшири и да му бъде назначен началник.


Разликата между началник-отдел и директор на дирекция е в заплатата – директорът получава около 300 лева повече. Основният мотив на Итова е, че комисията е свръхнатоварена, а създаването на дирекция ще улесни работата й. Членовете на съвета не отрекоха трудностите, които има звеното, но призоваха за най-удачната, приемлива и обоснована форма.
"Как ще обясним на магистратите защо се закрива една или друга бройка в администрацията на различни звена в системата, а ние разширяване щата", попита председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лазар Груев.


В крайна сметка предложението беше прието с 14 гласа "за". Идеята на Итова е дирекцията да бъде разделена на два отдела – за периодично атестиране и за статут на несменяемост, т.е. с още двама началници на отдели, които са с по-високи заплати от редовите експерти. В новото звено ще работят шестима души – директор, двама технически експерти, трима старши експерти, както и още един старши експерт, прикрепен към председателя на Комисията по предложения и атестиране, който ще е и личен асистент на Итова.


Основната работа на дирекцията ще е да подпомага комисията при взаимодействието й с помощните атестационни комисии, ще изготвя, поддържа и актуализира информация за предстоящите и приключили атестации – периодични и за придобиване на статут на несменяемост, ще води кореспонденция с административните ръководители и с атестираните магистрати. Ще комплектова и подготвя за доклад на членовете на КПА преписките по предложенията за повишаване в ранг на магистратите.

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  Комисии и безкрайни сговорчиви заседания..я кой приличал на гърците

 2. 2 Профил на dobrev111
  dobrev111
  Рейтинг: 409 Разстроено

  Раздувайте раздувайте. Назначавайте пак съпрузи, любовници, потенциални любовници, роднини, приятели на роднините, роднини на приятелите ...
  Той балона си се надува.
  После се пука.

 3. 3 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  ВСС, така, една майна освен да ви тегля... Тотална щета сте. Паразити на гърба на данъкоплатеца.
  Само да роите администрации ви бива и да си чешете езиците, ма някоя полезна работа да свършите няма да се сетите.
  И вашия ред ще дойде, ма вас бумеранга ще ви тресне най-тежко, щото системата която представлявате носи основна вина за разпада на държавността.

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 4. 4 Профил на danakoplatec
  danakoplatec
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Я си стойте на з........е! Никаква работа не вършите! Пълни лизачи сте на управляващите! Също като БОРКОР! Е.....и раздутата администрация и паразитни структури! Начини на точене на пари!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK