Прокуратурата: Борисов, Кокинов и Найденов не са извършили престъпление в подслушвания разговор (видео)

Бойко Борисов, Николай Кокинов и Мирослав Найденов

© Дневник

Бойко Борисов, Николай Кокинов и Мирослав Найденов


Прокуратурата не е установила престъпление, извършено от бившия премиер Бойко Борисов, бившия градски прокурор Николай Кокинов или бившия министър на земеделието Мирослав Найденов по случая с изнесения запис на разговор между тримата в къщата на Борисов в Банкя.


Това съобщи пред журналисти в съдебната палата говорителят на Софийската градска прокуратура Румяна Арнаудова. 


"Обсъждането вероятно е укоримо поведение"
"Не са установени данни за извършено престъпление от общ характер от някой от участниците в разговора. Анализът на данните е посочил, че престъплението, което е извършено, е от компетенцията на районна прокуратура. Участниците в разговора според анализа не са извършили престъпление. Заради това няма образувано досъдебно производство срещу господин Кокинов", заяви още Арнаудова.


Тя допълни още изводи от проверката: "Обсъждането вероятно е укоримо поведение, тъй като копие от всички материали по тази проверка са изпратени на Висшия съдебен съвет за присъединяване към образуваното дисциплинарно производство срещу господин Кокинов. Прокуратурата е преценила, че тези данни не са достатъчни, за да се образува досъдебно производство срещу който и да е от участниците в разговора."


Престъпление е само правенето на записа


Според Арнаудова "престъпление е извършило лицето, което е използвало тези специални разузнавателни средства", но то не е установено. Тя уточни, че градска прокуратура не работи по този случай.


Арнаудова обясни, че не може да каже дали има експертно становище за това къде е било поставено подслушвателното устройство, и посъветва журналистите да се обърнат към говорителя на Районна прокуратура - София. Там е образувано дело срещу неизвестен извършител за организирането и провеждането на подслушването и разпространението на записите от него, защото има данни за извършено престъпление по член 339а от Наказателния кодекс. Според текста в НК Който без надлежно разрешение, което се изисква по закон, произвежда, използва, продава или държи специално техническо средство, предназначено за негласно събиране на информация, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години".


Скандалните записи бяха разпространени в края на април от анонимен подател, който написа до медиите, че те са направени по поръчка на вътрешния министър Цветан Цветанов от Специализирана дирекция "Оперативно-технически операции" (СДОТО), но все още не е ясно от кога са направени записите. ВКП образува проверка за автентичността им, а тримата участници бяха разпитани и отрекоха да са подслушвали. 


Миналата събота в предаването "Дикoff", Мирослав Найденов обясни, че направил лично разследване, което показало, че записите били направени от неговия мобилен телефон, но дистанционно - чрез специален софтуер, инсталиран от "структури, които би трябвало да не съществуват". Той отново повтори обвиненията си към Цветанов за подслушването на министрите от кабинета "Борисов" - твърдения, които направи в тв ефир ден преди изтичането на проверявания запис.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK