На матурите - по-добри бележки по езици и повече двойки по география

Министърът на образованието Анелия Клисарова

© Георги Кожухаров

Министърът на образованието Анелия КлисароваПроцентът на отличните бележки по български език и литература на матурата след 12-ти клас тази година е по-висок. По-добри са и резултатите на зрелостните изпити по избираемите дисциплини немски, френски и испански език. Значително повече от друг път са двойките по география. Това показват данните на образователното министерство за матурата след 12-ти клас. Резултатите от изпита за външно оценяване след седми клас също бяха представени на пресконференция. Министърът на образованието Анелия Клисарска обобщи: "Децата ни не са неграмотни" и си тръгна петнайсет пинути след началото.


На матурите


На матурата по български език тази година се явиха 57 822 ученици. Темата беше "Изгубената родина" върху стихотворението "Заточеници" на Пейо Яворов.
Повече от осем хиляди гимназисти са получили отлични оценки по български език. На матурата по избираем предмет най-сериозен ръст при отличните оценки бележи испанският език - около 400 от близо 600 явили се. В процентно отношение тази година отличниците са повече, но на изпитите са се явили с около три хиляди по-малко от миналата година.


Двойките по география са около 7000, с десет процента повече от миналата година. По този предмет е и най-сериозният ръст на слабите оценки. Обяснението от министерството е, че учениците от професионалните гимназии избират най-често географията за втори предмет, по който да се явят на матура, без да преценят дали са достатъчно подготвени по него.Най-силно на матурата по български и литература са се представили зрелостниците в Кърджали и София. В двата града средният успех е над 4.50. Най-слаб е резултатът в Разград – около 3.80. Двойките на задължителната матура са по-малко от 5 процента - т.е. - около 3000.


Учениците, които имат пълни шестици и на двата държавни зрелостини изпита са 60. Общият брой на отличниците е 5405, от които с максималните 100 точки са 214. Двойки са получили 1378 ученици, от тях с нула точки на някоя от двете матури са 53-ма, от тях двама са без точки и на двата изпита.


С най-висок успех са възпитаниците на Американски колеж в София. Министерството не дава информация, кое е училището с най-слаб успех на двете матури.


Резултатите от зрелостния изпит показват, че най-трудна е била задачата да се открие изречение с допусната лексикална грешка. Въпреки това, средният успех по задължителната матура е 4.29, което е повишение с близо една десета.


Учениците, които имат слаби оценки или не са се явили имат втори шанс по време на сесията през август - септември. Датата за зрелостния изпит по български език е 29 август, а за избираемия предмет - 30 август.


Кандидат-гимназистите


Най-силно на изпита за национално външно оценяване след седми клас са се представили децата в Смолян и София, а най-слабо в Плевен и Разград.


От министерството отчитат по-добри резултати по български език и по-ниски по история и математика. Обяснението за това е, че на изпитите тази година имаше повече въпроси с отворени отговори. Максимален брой точки на изпита по математика имат 1193 ученици, а по български език - 103.


Най-често допусканите грешки са при употреба на главни букви, членуването на имена от мъжки род, при променливо "я", неправилна употреба на "и" и "й". Близо 60 процента допускат повторения в преразказа или използват еднообразни синтактични конструкции. 40% пропускат описанията и повествованието. Най-трудният въпрос по български език е бил: "Кой от посочените глаголи е от несвършен вид?".По математика 70% от учениците не знаят какво е линейно уравнение. Проблем се оказва и невнимателното четене на условието на задачата.


Най-добре представилото се училище е пловдивското  "Акад. Кирил Попов", а най-слабо - пазарджишката прогимназия "Св. Св. Кирил и Методий".


Децата, които имат слаби оценки няма да могат да кандидатстват в профилирани училища, напомниха от министерството.

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Schliwobeatz
  Schliwobeatz
  Рейтинг: 426 Неутрално

  К'ви бележки?! ОЦЕНКИ му се вика. И по- добре. На децата ще им трябват езици повече, отколкото география.

 2. 2 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Любопитно

  "учениците от професионалните гимназии избират най-често географията за втори предмет" - Логично е, учениците от професионалните гимназии да се явяват на втора матура по специалността си?!

 3. 3 Профил на На комунист доверие да нямаш
  На комунист доверие да нямаш
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Повечето ученици считат географията за най-лесния предмет и масово се явяват на матура именно по география. Но слабият ученик е слаб по всичко, вкл. и по география.

  Безбожен народ иска морални политици, но такива няма да му се явят
 4. 4 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Весело

  В Сащ само 30% от гимназистите вземат матура и никой не прави от това трагедия. Тука Сульо и Пульо се дипломира поради елементарните въпроси, че и след това взема ВишУ!?

 5. 5 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2152 Любопитно

  Да избереш география и да изкараш 2 е доста тъпо.
  Радвам се на добрите резултати по БЕЛ и чужди езици - те са в общ профил в 12-ти клас. Нека поне излизат грамотни, останалото ще научат в университета.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 6. 6 Профил на Postmodern Reality
  Postmodern Reality
  Рейтинг: 1159 Неутрално

  До коментар [#2] от "dobrich":

  Ти различаваш ли профилирана от професионална гимназия? Профил и професия имат общо 5 общи букви, но все пак... Та профилираните гимназии са СОУ-тата, а професионалните са тези по фризьорство и козметика, електротехника, обществено хранене и т.н. Например, сещам се за столичното 12 СОУ, че профил е география, за 14 и 119 философия, но ПГФК "Княгиня Евдокия" е професионална гимназия по фризьорство и козметика. Там няма ДЗИ по професия, а си има държавен изпит, провеждан в самото училище. Същото се отнася и за "Никола Ботушев", "Макгахан", "Хенри Форд", където изкарват кножки с категория С.

  Ала, бала!
 7. 7 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1316 Весело

  [quote#1:"Schliwobeatz"]На децата ще им трябват езици повече, отколкото география.[/quote]

  Правилно...повече златки, владеещи франска любов......Държавата на златките.....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 8. 8 Профил на Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Завърших в първия випуск, който трябваше да държим матури (2008) и от тогава насам забелязвам ,че всяка година най-слабите ученици се "набиват" на матура по география... Е, не разбират ли, че това е предмет като всички останали...а не някаква бонус дисциплина...

  До коментар [#4] от "dobrich":

  Е, все пак се намираме в държавата на "Златките", какво да се прави...

  "В сърцето на тирана,аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее." Георги Бенковски
 9. 9 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#4:"dobrich"]В Сащ само 30% от гимназистите вземат матура и никой не прави от това трагедия. [/quote]
  Демек в САЩ са прости и неграмотни и се гордеят с това. дай и ние така. Голям аргумент.

 10. 10 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  До коментар [#6] от "Референдум за монголския thrash metal!":

  Не съм в системата и вероятно не ги различавам...

 11. 11 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Весело

  [quote#9:"Каишков - Гласът на Америка"]Демек в САЩ са прости и неграмотни и се гордеят с това[/quote]

  Това демек не го употребявай, моля?............В Сащ матурите са много труди и са вход към техните университети. При нас тройка пишели за 25 точки от 100 възможни!? Има ли логика?!

 12. 12 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Весело

  [quote#9:"Каишков - Гласът на Америка"]дай и ние така[/quote]

  Е, ние не сме така и затова при нас управляват калинките...

 13. 13 Профил на ИНВЕСТИТОР
  ИНВЕСТИТОР
  Рейтинг: 733 Гневно

  До коментар [#1] от "Schliwobeatz":

  Не им требат езици бе требе им бой пу тиквити па дъ бачкът здраво у бизнесъ Гиография им нетребе ич требе им порнография съ заблехосваът Даскълуту е непутребну па и бес качеству Многознайкувцити нъ тъпити бачкатури одът у чужбинъ с езицити ма нашио бизнес нема кадри Па туй с мътурити си е цел ташак Секи зел мътуръ и аре у вишуту штоту гу мързи съ наеми у бизнесъ Началници ше ми стават ентелегенти скапани Требат си работничиски даскалъ Малку даскалък и аре у фирматъ Па вишуту саму на богатите децата Штоту туй си е ут ген дъ си богат Саму харчим пари за мътури па хрантутим ниграмотнити даскале

 14. 14 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2078 Неутрално

  [quote#9:"Каишков - Гласът на Америка"]Демек в САЩ са прости и неграмотни и се гордеят с това. [/quote]
  По какво съдиш, Петракиева? САЩ са на седемнайсто място на ПИСА, ние много по-назад. САЩ всяка година имат поняколко нобелисти, ние досега нито един.

  И мен ме заинтригува коментара на "Добрич" за матурите в САЩ. Какво имаш предвид, "Добрич"? Т. нар. GED?

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 15. 15 Профил на zaza
  zaza
  Рейтинг: 697 Гневно

  Някой от вас да е правил матурата по География?

  Това е изключително лесен изпит. Без да съм си припомнил нещо теста го изкарах за 5. На отворените въпроси е малко по-сложно понеже трябва да се изброяват области и ако не си сигурен как се казват - балкан, предбалкан и т.н. там са доста. Иначе за мен да се издържи този изпит т.е. поне 3 е въпрос на обща култура. Не мога да си представя как има толкова много скъсани, но щом не знаят къде се слага и и къде й.

  Няма по-глух от този, който не иска да чуе и по-сляп от този, който не иска да види!
 16. 16 Профил на zaza
  zaza
  Рейтинг: 697 Неутрално

  на тая министърка някой да и каже, че резултатите никак не са добри. Трябва да въведем учебници по майчин български език и допълнителни часове. Не литература! БЪЛГАРСКИ ЕЗИК!!! След 4-ти клас българският език бива зарязан и се зубри! само Литература. Зубри, защото литературната интерпретация е назубрена интерпретация. Децата няма от къде да научат български език, понеже по телевизията и по интернет страниците говорят и пишат неграмотници.

  Няма по-глух от този, който не иска да чуе и по-сляп от този, който не иска да види!
 17. 17 Профил на Кумчо Вълчев
  Кумчо Вълчев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Общо взето смея да твърдя, че за да изкараш двойка на матурата, трябва въобще да не си бил в час или ако случайно си се излъгал да влезеш, щото близкото кафене е било затворено, то да е било само телом, а духом да си някъде другаде.

  Нашите матури за разлика от европейските са некадърна недосмислица, наподобяваща действията на бившия министър на образованието Даниел Вълчев. Сложиха ги, просто защото "Европата" ги накара... В нормалните страни, матурите са трудни колкото нашите кандидат-студентски изпити (в СУ по-скоро, че за другите бардаци (университети) не мога да гарантирам), ако не и по-трудни и матура държи само този, който иска да продължи образованието си - около 30% от завършващите. Именно заради трудността на матурите там, университетите не задължават зрелостниците да държат изпити (чиято цел е да се вземат една, две, три таксички по около 50 лева както тук).
  Това тук нашето трудно можем да го наречем матури. Децата, които кандидатстват в чужбина биват унижавани през първите дни от следването си с въпроси от сорта на "Ама защо всички българи сте отличници?" Еми, защото се преписва, защото на изпити квесторите си четат вестник, защото камерите на матурите са обърнати към прозореца или ако не са, никой не ги гледа и т.н. Друг е въпросът, че доста от учителските оценки не са особено обективни.
  Докато българското училище не започне да стимулира децата да мислят, а не да зубрят, нищо няма да се промени.

  А за лошите резултати трябва да искате обяснение не от друг, ами от самия Даниел Вълчев, който въведе делегираните бюджети за всички училища. Благодарение на това си действие той направи така, че дори и тези, които са посетили въпросните институции, да не могат да напишат две изречения правилно. Заради него сега сульо и пульо може да влезе с тройка навсякъде. Заради същия, благодарение на когото днес има по 30 (тридесет) ученици в клас са такива резултатите.

  Аз съм Кумчо Вълчев. Аз въведох делегирани бюджети за училищата и унищожих образованието в България. Гласувайте за мен, за да го довърша!
 18. 18 Профил на скруч
  скруч
  Рейтинг: 491 Весело

  брюксел е столица на белград

  за чиста и свята република-но не с този народ
 19. 19 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Истината е, че децата не учат! Не учат, защото им е скучно. Те са деца на интернет времето. Деца на виртуалните игри и връзки. Учебният материал трябва да се нагоди към времето, за да им е интересно на учениците да учат и да търсят нови и нови знания. Скучно им е да стоят с часове на стола и да гледат как учителят си разхожда старомодния тоалет пред една черна дъска и настоява за вниманието им. Не е нужно да се орязва материалът, а да се намали обемът от задължителен минимум дисциплини. Още в началния курс се вижда на къде се насочените интересите на децата и трябва да се акцентира на там. Останалото - за обща култура. Само така ще имаме на края среднисти с добре усвоени знания, в достатъчен обем, готови да ги използват на практика. Тези, които искат да продължат да учат, ще има една стабилна основа.

  goblenka
 20. 20 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 426 Весело

  До коментар [#4] от "dobrich":

  Моля, не давайте за пример общата култура на учениците в САЩ!

 21. 21 Профил на Postmodern Reality
  Postmodern Reality
  Рейтинг: 1159 Весело

  До коментар [#11] от "dobrich":


  [quote#11:"dobrich"]В Сащ матурите са много труди и са вход към техните университети. При нас тройка пишели за 25 точки от 100 възможни!? Има ли логика?[/quote]
  А ето че сега си доста добре запознат! Браво!+++

  Ала, бала!
 22. 22 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Все показват статистики колко по умни ставаме. Защо не покажат например колко ученика имат двойка на матура по някой предмет , а в училище имат шестица?

 23. 23 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  [quote#20:"V.Iliev"]не давайте за пример общата култура на учениците в САЩ[/quote]

  Нямам никакво намерение.....В щатите на първо место е дисциплината, след това знанията. Общата култура е на заден план, важно е да можеш да бачкаш в условията на конкуренция. Имат няколко престижни университета, които ги захранват с кадри на световно ниво. Могат и да купуват специалисти от вън....

 24. 24 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  [quote#22:"Nikolay Hadjiminchev"]Защо не покажат например колко ученика имат двойка на матура по някой предмет , а в училище имат шестица[/quote]

 25. 25 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#23] от "dobrich":

  Я стига си се подлагал! не знам друга държава, в която училищата да са по-опасни! там се вкарва дрога, оръжие, убива се. За каква дисциплина говориш?

  goblenka
 26. 26 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  [quote#25:"goblenka"] там се вкарва дрога, оръжие, убива се[/quote]

  Стара ти е представата за американското образование. Във всяко училище има полицай...Вероятно има и пропуски, но те са по скоро изключение от правилото и вероятно важат за училищата в гетата?

 27. 27 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#26] от "dobrich":

  Стара? не бяха ли убили на скоро няколко първолака, барабар с учителката им? Да! вероятно полагат усилия! Сериозни усилия, но... Но, там соловият тероризъм е ненадминат!

  goblenka
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK