Цветан Цветанов вече е обвиняем (видео)

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов се яви на разпит в специализираната прокуратура

© Анелия Николова

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов се яви на разпит в специализираната прокуратураЧас и половина след като прокуратурата призова бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, той стана обвиняем за  бездействие, в резултат на което е допуснато подчинени нему длъжностни лица да извършват престъпление.


Обвинението срещу Цветанов е резултат от проверката за нерегламентирано подслушване в МВР.


Мярката за неотклонение, наложена на бившия вътрешен министър, е подписка. Защитникът му Менко Менков заяви, че при предявяването на обвинението не са им били представени материалите от разследването. Според него престъплението, в което Цветанов е обвинен, е несъставомерно и няма нищо общо с незаконното подслушване.  
"Цветан Цветанов е изключително спокоен. Има защо да бъде спокоен, защото обвинението, което му беше връчено, не може по никакъв начин да изпълни състава на престъплението, за което му е повдигнато това обвинение", заяви Менков. 


По думите му не са били представени никакви доказателства в подкрепа на обвинението. "Считам, че начинът, по който тръгна конструкцията на това нещо, единствената цел е само и само на господин Цветанов да бъде повдигнато някакво обвинение. Каква е целта и от кого се преследва, не мога да преценя".


Според адвоката "няма установено нерегламентирано използване на СРС. Още по-неясно е какво престъпление са извършили и другите обвиняеми, за което господин Цветанов е виновен".


Действията на прокуратурата днес бяха непоследователни. Първоначално Цветанов беше призован в Специализираната прокуратура, откъдето го препратиха в Софийската градска прокуратура, чийто адрес е в Съдебната палата.


Там Цветанов, придружаван от адвоката си, първо посети помещенията на прокуратурата, а после се насочи към съдебна зала, където държавното обвинение поиска да бъде разпитан от  съдия. Това обаче може да се случи само в присъствието на всички обвинени по дадено досъдебно производство. В залата пък са оказа, че прокуратурата не е призовала останалите четирима души - бивши директори на службата за подслушване в МВР СДОТО.


След кратък престой в залата, Цветанов се върна в прокуратурата, за да се запознае с обвинението си. Там се забави почти час, защото флашката, на която били документите, "зацикли", разказа Менков. 


Цветанов обяви, че няма да дава обяснение в досъдебното производство, тъй като има това право. Той все още не е чел материалите, които са в секретното деловодство на Народното събрание, където има доказателства, въз основа на които главният прокурор Сотир Цацаров поиска да бъде свален имунитетът на Цветанов.


"Смятам, че след като ми се предявява обвинение, когато съм с моя адвокат, разбира се, той като мой защитник, трябва да бъде запознат с всички тези доказателства, които са събрани към настоящия момент. Това ни беше отказано", заяви още Цветанов.


"В момента се извършват интензивни следствени действия, оставете прокурорите да вършат своята работа, досъдебното производство не е публично", каза пред "Дневник" говорителят на Софийската градска прокуратура Румяна Арнаудова, помолена да обясни приложената към Цветанов процедура. 


Попитан как е избрал адвоката си, Цветанов заяви: "Аз съм направил личен мой избор да бъде адвокат Менко Менков и това, което съм прочел за неговата кантора и от това, което съм се запознал – с колеги и приятели казват, че е един от най-добрите. Аз не знам дори кои са му клиенти."


Менко Менков също уточни,че има голяма адвокатска кантора. "Аз мога да ви кажа, че няма никакъв конфликт на интереси в това, че съм поел защитата на г-н Цветан Цветанов. Ако имаше съмнение, че би бил налице такъв конфликт, нямаше да приема да поема защитата. А такъв няма. Той упражнява правото си на свободен избор на защитник, каквото право притежава всеки един български гражданин."


Цветанов неведнъж се е изказвал негативно за адвокатите като цяло. Преди време той поиска Висшия съдебен съвет (ВСС) да ги контролира, защото умишлено протакали съдебните процеси в полза на клиентите си. В друго свое становище, Цветанов е заявявал:  "престъпниците се чувстват защитени от адвокати, които всъщност получават хонорарите си от извършена престъпна дейност".


Миналата седмица Цветанов, който е депутат от ГЕРБ, се отказа от имунитета си като народен представител и няколко часа след това от държавното обвинение обявиха, че подновяват досъдебното производство по случая.


То беше спряно в началото на май, след като прокуратурата съобщи, че има достатъчно доказателства, че бившият вътрешен министър е извършил престъпление и че той  съзнателно е допуснал нарушението на процедурите при прилагане на СРС в Специализираната дирекция "Оперативно-технически операции" (СДОТО). Тогава обаче обвинения не можеха да му бъдат повдигнати заради имунитета му като кандидат-депутат.


"Аз знам какво съм правил, няма значение какво пише в делото. По никакъв повод не съм разпореждал, не съм си и помислял да правя незаконни подслушвания или да карам служителите да правят действия извън закона и извън техните професионални задължения", заяви Цветанов, след като внесе отказа от имунитет. Той неколкократно е казвал, че е невинен.

Цветанов в Специализираната прокуратура
Цветанов след като е обвиняем

Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK