Веселин Марешки е председател на две политически партии едновременно

ВЕСЕЛИН МАРЕШКИ

© Надежда Чипева

ВЕСЕЛИН МАРЕШКИВеселин Марешки, един от деветимата кандидати за кмет на Варна в предстоящите частични избори, насрочени за 30 юни, е едновременно член и председател на две политически формации. Това показа справка в регистрите на Софийски градски съд.


В началото на кампанията за предстоящите избори във Варна собственикът на едноименната аптечна верига обяви, че ще предприеме третия си опит за атака на кметското място в града като независим кандидат. След като не успя да събере необходимата подкрепа за това, той ще се яви на изборите като кандидат на партията си "Либерален алианс", учредена и регистрирана още през 2007 г. В същото време според направената проверка Марешки се оказва и председател на друга политическа сила, регистрирана през 2005 г. "Национално движение за свобода и демокрация" (НДСД). Двете политически партии имат седалище на един и същ адрес - Варна, жк "Младост" бул. "Република", "Медицински център Младост". Негов собственик е също Веселин Марешки.


Устави и закони
Национално движение за свобода и демокрация няма страница в интернет, не са публикувани и учредителните му документи.


По-различно стоят нещата с "Либерален алианс". Сайтът му предлага възможност за онлайн записване на членове и симпатизанти след регистрация, а условията за членство са описани в устава на партията. В неговият член 1 е записано, че "Либерален алианс" е политическа партия", учредена и регистрирана в съответствие с Конституцията на Република България и по Закона за политическите партии. Справката със закона обаче показва, че е извършено точно обратното.


Чл.8., ал. 1 от текста на закона гласи, че всеки гражданин с избирателни права съгласно българското законодателство може да участва в учредителното събрание на политическа партия "само ако не членува в друга партия".


Чл. 11. на същия закон третира присъединяването на нови членове към вече учредена политическа формация. Това става чрез "саморъчно попълнена и подписана декларация за индивидуално членство по образец, утвърден от инициативния комитет, до провеждането на учредителното събрание".


Според ал. 2 на същия текст всеки нов член на политическа партия "декларира, че приема основните принципи и цели на политическата партия от учредителната декларация и че не членува в друга политическа партия".


Следващият чл. 3 изрично вменява задължението по проверката за евентуално невярно съдържание на подадената декларация на инициативния комитет за учредяване на партията. В него пише следното: "Декларация по ал. 1 (за членство) подписват и членовете на инициативния комитет."


Цитираните текстове на Закона за политическите партии на практика показват, че дори ако формално не е бил сред учредителите на "Либерален алианс" Марешки е нямал право на членство в партията, тъй като вече е бил член на "Национално движение за свобода и демокрация".


Абсурдът


Според политолога Огнян Минчев членуването в две политически партии е абсурд. "Става дума за основополагащ принцип в политиката, каза Минчев. Звучи толкова невероятно, че дори няма нужда от законодателен текст. Ако това е така, г-н Марешки трябва на всяка цена да избере една от двете политически формации, които оглавява и да напусне другата. За разлика от т.нар. двойно гражданство двойното политическо членство е абсолютно недопустимо от гледна точка на политическата практика".


Според Аделина Николова, пресаташе на Софийския градски съд, казусът с председателството на две партии едновременно е трудно разрешим.


"Българското законодателство не предвижда съдебна процедура за свалянето на Веселин Марешки от заеманите длъжности, каза тя след направена проверка. Според разпоредбите на закона това може да стане или при неподаване на годишните декларации за имущественото състояние на определена партия пред Сметната палата, или от конгреса на партията".


Оказва се, че и двете партии, оглавявани от Марешки, са изрядни пред Сметната палата.


Факти и цифри


Според декларациите, подадени до нея в началото на 2013 г., те продължават да развиват дейност, а като техен председател официално е посочен Веселин Марешки.


Отчетът за финансовата дейност на "Либерален алианс" за м.г. показва, че към 31 декември партията има задължение към неназован доставчик в размер на 1000 лв., както и задължения в същия размер към бюджета за дължим данък "дарение". И двете суми не са били платени към датата на подаване на отчета 26 февруари 2013 г.


През отчетния период "Либерален алианс" е декларирала приходи от дарения на стойност 18 хил. лв. за осъществяване на дейностите и постигане на целите, за които е регистрирана партията.


Сред основните й дарители са две лица, които също носят фамилията на председателя на партията – Светлана Александрова Марешка и Нина Найденова Марешка–Иванова. Разходите за 2012 г., посочени в отчетите, са на стойност 2 хил. лв.


Втората партия на Марешки, НДСД, е декларирала, че към 31 декември м.г. е имала в сметките си средства в размер на почти 713 лв., но наличността в разплащателна и сметка е само около 43 лв. Основният капитал на партията, посочен в документа, възлиза на 155 лв., а задълженията на НДСД за неизплатени доставки са в размер на 600 лв.


Въпреки че не е развивала видима политическа дейност, партията НДСД все пак е направила административни разходи на стойност 300 лв. и разходи за банкови комисионни в размер на 79.50 лв.


Веселин Марешки не отговаряше на мобилния си телефон, въпреки че в момента кампанията му като кандидат за кмет на Варна е в разгара си. По тази причина той не бе открит и за коментар по казуса с двойното председателство на партиите, които оглавява.


Утвърдената практиката


Фактът на двойната политическа принадлежност на Марешки, макар и несанкционирана от българското законодателство, е само част от сложния зигзаг, очертан от политическата му кариера.


За пръв път Веселин Марешки проблесна на политическата сцена през 2001 г. Тогава по време на парламентарните избори той издигна кандидатурата си за независим депутат, но участието му в кампанията се оказа провал. Две години по-късно като водач на листата на Българска социалдемократическа партия Марешки стана общински съветник във Варна.


Вторият опит на бизнесмена да атакува парламента беше през 2005 г. Този път той водеше варненската листа на "Федерацията на свободния бизнес - Съюз България", но отново не успя да преодолее изборната бариера.


След неуспеха на създадената през 2005 г. партия НДСД, на 15 юли 2007 г. Веселин Марешки регистрира втората си партия, която оглавява и към момента - "Либерален алианс".
След регистрацията на втората си партия през 2007 г. само за няколко месеца той успя да превърне аптечната си верига в добре структурирана система от политически клубове и атакува оттам второто място в изборите за кмет на Варна. В сформирания след това общински съвет Веселин Марешки успя да вкара петима съветници, но... с мандата на партията "Ред, законност, справедливост" (РЗС).


Истинският триумф на Марешки беше кампанията за местните избори през есента на 2011 г. На тях обаче той отново не се яви като кандидат на нито една от двете партии, на които е председател. В кампанията той участва от името на коалицията "Обединени десни сили". В нея влязоха няколко от структурите, формирали двойника на Обединените демократични сили, наречен "Общност на демократичните сили". Така абревиатурите на двете формации съвпаднаха напълно – ОДС.


"Марешки успява да бъде "удобната" конкуренция, желаният опонент при евентуален балотаж", коментира между двата изборни тура през 2011 г. Александър Стойчев, преподавател по философия във варненския Медицински университет. "Неговото присъствие като алтернатива блокира протестния вот. А така и формулата "всички срещу..." или дори принципът на по-малкото зло няма да сработят", каза той.


За пръв път "Либерален алианс" се яви на избори самостоятелно на парламентарните избори през май тази година. Това се случи, след като създадената специално за участие в изборите "Коалиция за ред, законност и справедливост" отново с Яне Янев се разпадна скоро след учредяването й.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK