Служителка е разследвана за изчезнали 621 хил. лева от местни данъци и такси в София (обновена)

Служителка е разследвана за изчезнали 621 хил. лева от местни данъци и такси в София (обновена)

© Юлия ЛазароваСлужителка е разследвана за изчезнали 621 хил. лева от събраните до момента местни данъци и такси от живеещите в столичния квартал "Лозенец". За проблема Столичната община е подала сигнал в Икономическа полиция на 31 май.


"По случая има образувано досъдебно производство", казаха за "Дневник" от пресцентъра на МВР.


"Общо седмина са предложени за уволнение от клона на дирекция "Местни данъци и такси", каза пред "Дневник" зам.-кметът по бюджет и финанси Дончо Барбалов. Един от тях е дал достъп до системата на заподозряната служителка. Подозренията са, че останалите не са упражнявали контрол.
Според Барбалов липсват пари в брой. В момента, в който гражданин е заплащал данъка си, служителката е отбелязвала в системата, но после парите липсвали. Всички тези операции трябвало да се извършват от трима души в клона, които да се контролират помежду си.


"При рутинна проверка се оказа, че има доста сторнирани суми спрямо нормалния размер от около 10 сметки на месец", посочи зам.-кметът. Последвал обстоен преглед на документите и се разбрало за кражбата.


Според зам.-кмета общината знае поименно на кои хора липсват сумите по платените данъци. На въпрос дали има опасност да се наложи те отново да плащат задълженията си, той отрече. Нямало опасност липсата на парите да доведе до сътресения с общия бюджет на София.


Барбалов не знаеше дали заподозряната е арестувана, но не е идвала на работа от установяването на нарушението.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK