Станишев и Орешарски към своите: Или гласуваме Пеевски, или кабинетът пада (обновена)

Сергей Станишев

© Надежда Чипева, Капитал

Сергей СтанишевСтатията е коригирана в първия абзац и заглавието в 12.15ч.


"Или подкрепяте кандидатурата на Пеевски, или кабинетът подава оставка" - така премиерът Пламен Орешарски обяснил тази сутрин на депутатите от левицата защо настоява да гласуват "за" кандидатурата на депутата от ДПС Делян Пеевски за шеф на  Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС), разказаха социалисти. Думите му били подкрепени и от лидера на БСП Сергей Станишев.


Около 16. 30ч. вчера всички депутати от БСП са получили SMS-и за извънредно заседание на парламентарната група в 8.30ч. тази сутрин. Когато се явили за сбирката, пристигнал премиерът Орешарски, който им съобщил, че ще предложи кандидатурата на Пеевски. 
Пред групата Станишев и Орешарски обяснили, че имали информация за готвени антиправителствени протести, организирани с помощта на криминални структури и икономически кръгове. По техни данни зад протестите стояла и ГЕРБ.


Двамата казали, че в нестабилната ситуация в държавата била нужна силна ръка, което било осигурено с преместването на ГДБОП в ДАНС и концентрирането на власт в агенцията. Депутатите от левицата обаче не можаха да обяснят как назначаването на Пеевски ще осигури стабилност на страната и ще предотврати протести. 


Премиерът мотивирал пред левите депутати предложението за Пеевски с това, че кандидатурата била съгласувана с партньорските спецслужби.


Депутатите буквално


онемели от изненада


разказаха, участници в сбирката. Петнайсетина, сред които Янаки Стоилов и Стефан Данаилов, реагирали почти в един глас, че това е политическо самоубийство за БСП.


Най-остър в изказването си бил Георги Кадиев, който в крайна сметка не гласува в залата за Пеевски. Било решено кандидатурата на Пеевски да бъде подложена в групата на гласуване. Резултатът бил, по данни на различни депутати, между 50 и 57 гласа "за", а останалите до 84 - "против" и "въздържал се". Според депутати извън официалните представяния на премиера и Станишев, не се е чул нито един мотив, че кандидатурата на Пеевски е подходяща за този пост.


Заради острата дискусия в лявата група заседанието на парламента закъсня с около 15 минути. В крайна сметка кандидатурата изненадващо влезе в зала и беше гласувана набързо, като единственото изказване в подкрепа на номинацията беше на лидера на БСП Сергей Станишев. 


В почивката на парламента, когато депутатите Георги Кадиев, Петър Мутафчиев и Георги Свиленски бяха излезли на разговор пред служебния вход на парламента, при тях дойде млад мъж на 28 г., завърнал се преди година в България. 


"Как не ви е срам най-големия престъпник да го изберете да управлява държавата", обърна се той към депутатите и обясни, че е излязъл от работа, за да погледне в очите хората, които са гласували за тази кандидатура. По сходен начин миналата седмица музикантът Васил Гюров причака депутата от БСП Спас Панчев пред изхода на БНТ, за да му каже в очите, че е възмутен от нагласата на партията му да либерализира отново режима за пушене на обществени места. 


"Това е пълно безочие, правите така, че младите хора да напуснат България и тук да останат онези с кебапчетата, които да гласуват и да ги управлявате", обърна се недоволният гражданин към депутатите. Те демонстрираха мълчаливо съгласие с мнението и от време на време питаха дали сега е по-добре.


Кадиев му обясни, че е отказал да гласува за Пеевски и че не може да носи отговорност за поведението на всички депутати. Мъжът смекчи тона и обясни, че не е дошъл да се кара, но има възможност да се установи в Дания и през септември смята да замине.


Никой ли не милее за България и за българите, къде е тоя националист Волен Сидеров, питаше мъжът. По думите му изходът от "развиващия се сценарий" е сваляне на правителството и нови предсрочни избори. 


Малко по-късно от същия вход излезе и лидерът на БСП Сергей Станишев. Мъжът възпитано се обърна към него с молба да поговорят, но Станишев го подмина и се качи в колата си. По пътя, застигнат от репортерски въпрос: "Не се ли оплаквахте и вие от медиите на Пеевски?", Станишев отвърна с ехидна усмивка и контравъпрос:"Кои?", след което отпътува. 


Три часа след като кандидатурата на Пеевски беше одобрена, депутати от левицата се оплакаха, че са получили десетки обаждания на мобилните си телефони от близки и приятели с питане какво става и какво са направили, на което не можели да дадат смислен отговор. 


Междувременно


вътрешнопартийната опозиция в БСП обмисля какви действия да предприеме


за свалянето на Станишев от лидерския пост в БСП. В последните две седмици в групата върви засилващо се брожение срещу решенията на Станишев по назначенията в изпълнителната власт и поведението на партията. В сряда следобед прехвърчаха и видими искри, когато на заседание на депутатите лидерът, който редовно закъснява за работа и често отсъства, настоял колегите му да идват навреме и да са редовни в зала, не само при регистрацията на кворума сутрин, но и за гласуването на закони. Думите му бяха разтълкувани от социалисти като опит да бъдат превърнати в послушните депутати от ГЕРБ в миналия мандат, които гласуваха "като по команда". 


По обед депутатите от БСП вече отказваха да говорят по телефона, като обявиха, че се страхуват да не ги подслушват. 


Веднага след края на парламентарния контрол, депутатите от БСП се отправиха към централата на партията, където групата се събира на ново заседание. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK