Протест за ценностите

Протест за ценностите

© Красимир ЮскеселиевИзбори 2022

София, петък, 14 юни, малко преди 18.30 часа. Под козирката на входа на Народния театър са се скупчили хора, които се крият от изливащия се пороен дъжд. Всички са тръгнали към протеста срещу избора на депутата от ДПС Делян Пеевски за председател на ДАНС, случил се за минути в парламента сутринта. Някои нервно се поклащат от крак на крак, други са вторачени в телефоните си, трети съзерцават засилващия се порой, четвърти гледат настойчиво към небето. "Само облак е", казва някой. "Зарязах всичко, просто...Нямам думи", се чува от своебразната тълпа.


След спирането на дъжда, хората буквално се втурват в посока Министерски съвет. Вече е почти 18.30 - уреченият във "Фейсбук" час за начало на протеста. Към този момент са потвърдили близо 36 хиляди души. В края на митинга по данни на полицията, цитирани от агенция "Фокус" над 10 хиляди души са били по улиците на София. Техният брой в страницата на събитието "Не искам Пеевски за шеф на ДАНС" нарастваше дори и след официалния край на демонстрацията и малко преди полунощ надмина 50 хиляди души.


Какво направи този протест различен?
Автентичен. Многолюден. Шумен. Сплотен. Принципен. Затъмнение. Сговор. Надежда. Нетърпимост. Нормални. Морал.


Това са част от ключовите думи, които обрисуват случилото се и емоциите на 14 юни привечер в центъра на София. То не беше като социалния протест от зимата. Не е борба за бита, а за ценносттите – има допустимо и недопустимо, има добро и лошо. Има съхранен морал. Хората искат нещо конкретно, въпросът е принципен и в никакъв случай политически, държат да е ясно много от стичащите се на жълтите павета.


Протестът обедини съдии, адвокати, учени, политолози, предприемачи, мениджъри, студенти, блогъри, режисьори, рекламисти, писатели... Възрастни, млади. Семейства с деца. Кучета. Журналисти (които не са тук, заради работата си).


В шарената тълпа обяснимо имаше и политици от опозицията, както и бивши министри (Асен Василев, служебният министър на икономиката, предшественикът му Делян Добрев, по данни на "Медиапул" там са били и бившият регионален министър Лиляна Павлова, претендентът за лидер на ДСБ Радан Кънев, както и председателят на Народна партия "Свобода и достойнство" Корман Исмаилов. Имаше и други представители на вече различните разновидности на някогашното СДС или т.нар. сини партии).


Когато се виждаха, хората които се познаваха се прегръщаха, усмихваха се, разказваха как са разбрали за новината, от кога не са били на протести, разпитваха се какви са шансовете за промяна, какво ще се случи.


"Добри хора, събрани от лош повод"


Имаше хора, които за първи път бяха на протест. Други за първи път от много години - някой за последно от 1990г. когото са били на по 20 години, други от 1997г., трети от миналото лято на "Орлов мост", четвърти от зимата, а някой от миналата събота - тогава между 300 и 400 души протестираха пред парламента срещу идеята за отмяна на пълната забрана на пушенето.


Няма истерия, само от време на време по-нецензурни поздрави към властта, новия шеф на ДАНС, премиера и лидера на БСП. Основната причина, която споделят много от хората, които бяха пред Министерски съвет е, защото границата на допустимото е пресечена недопустимо. Най-честата дума, която се използва за случилото се е наглост. Повечето признаваха, че не са вярвали, че ще се стигне до подобна ситуация. Задаваха си въпроса - къде е сделката? Каква е цената? И най-честият – защо?


Фотогалерия: В центъра на София - нормалните хора срещу мафията >


"Някой ще говори ли, как ще продължи протеста", се чува от група момчета и момичета, които също са за първи път на жълтите павета. Други се чудят дали Пламен Орешарски е в сградата на Министерски съвет и чува какво искат хората под прозорците му? По-осведомени разясняват, че той е на откриването на "Дунав мост" 2, така че може би само чиновници са в сградата. Протестиращите се оглеждат няма ли президентът да се покаже от сградата отсреща. 


"Това ме връща в детството", споделя момиче, когато в един момент площадът започва да скандира "Червени боклуци" - популярен рефрен от митингите срещу комунистите и социалистите по протестите през 90-те години.

Видеото е направено с хеликоптер с вградена камера и не е обработвано допълнително. Автор: Стоян Стоянов

Плакатите са различни, някои отпечатани, други - собственоръчно направени и нарисувани. Има и хора с розови маски на стилизирани глави на прасета. Други са разпечатали посланията си буквално на принтера в офиса на листи А4. Момиче премина през множеството с надпис с фулмастер върху лист А3:


"Изберете поне хора"


Енергията на тълпата сплотява. Според някои участници това беше най-многолюдният от серията протести, започнали с "Орлов мост" точно преди една година - през лятото на 2012 г. (той остава най–истинският и смислен протест в очите на много хора и до днес и който попречи на скандални поправки в Закона за горите) и най-сплотеният.


Протестиращите нямаха нужда от лидер – те следваха вътрешният инстикт на убеждението си. На негласното чувство, че само заедно, само сега и само веднага ще могат да спрат "да ни се подиграят", "да ни излъжат", "да превърнат държавата в мафия".


На няколко пъти дъждът се завръща, но всички разперват чадъри и дъждобрани и никой не си тръгва, за да не се намокри.


Къде е мрежата?


Малко след като площадът пред Министерски съвет се напълни с хора, телефонните обаждания не бяха възможни, 3G мрежите на повечето мобилни оператори също отказаха. Хората се опитваха да споделят снимки, емоции и послания във "Фейсбук", Туитър и други социални мрежи, но трудно. "Спряха ни интернета", оплаква се момче и с приятелите му започват да обсъждат дали умишлено го заглушават или е заради претоварване на клетките.


Някои, които успяват от време на време да влезнат в интернет през телефони и таблети, отбелязват, че затъмнението в някои сайтове е впечатляващо - има откъслечни данни, на места не се споменава дори за какво е протеста, представен е като малоброен, а според сайта на "Монитор" "ГЕРБ търси дестабилизация на държавата (това е обяснимо, защото той е част от медиите, издавани официално от майката на Делян Пеевски - Ирена Кръстева).


Най-честите скандирания са "Мафия", "Пеевски вън", "Избори", "Орешарски вън", "Слънце грее, дъжд вали, Пеевски, иди си ти", "Пеевски в затвора", "Оставка"...По-късно някой се сеща за още един рефрен от миналото и от време на време тълпата се раздвижва с "кой не скача и червен".


Малко по-малко от два часа след началото на протеста той преминава в шествие със следващи спирки - Народното събрание - Орлов мост и обратно пред парламента, докато редиците оредяват (хронология на събитието може да прочетете в текста "Над 10 000 излязоха на протеста срещу Делян Пеевски в София").


Гласове от шествието


"Тук съм за оставката на превратаджийското правителство", крещи Николай Иванов - безработен висшист, дошъл на протеста със семейството си. Съпругата му е пианист, пред Министерския съвет е и синът му в тийнейджърска възраст. Разговорът ни протича с прекъсвания за викове: "Оставка". Ядосан е. Първите бръчки по лицето му са изострени.


"Не искам БСП на власт, не искам БКП, ДПС, "Атака", категоричен е той и добавя, че трябва да се проведат нови избори и да дойде на власт дясно управление. "Наглостта на комунистите е ужасяваща, а в повечето време на власт през последните 20 години бяха техни превъплъщения", надпиква тълпата Николай и опъва плаката си: "На зъл орех, зъл прът".


В тръгналото от Министерския съвет шествие към парламента е и учителят на годината по информатика Явор Никофоров. На ръка е написал: "За България е национален спорт да сваляме червената мафия и после пак ни ги избират". Според него през последните години сме били тръгнали в правилната посока, но сега се отклоняваме. Сам казва, че не е гласувал за ГЕРБ и иска дясно управление, но при мандата на Бойко Борисов е "направено доста". Преподава в СМГ "Паисий Хилендарски", Училищната академия на Телерик, има и собствен сайт zle.si. В очите му има плам, докато обяснява за преподаването: "опитвам се да създам на учениците добра среда, в която да живеят".

Видеото е направено с хеликоптер с вградена камера и не е обработвано допълнително. Автор: Стоян Стоянов

Пред парламента е и група от Перник. Валентина Василева държи в ръцете си скъсана страница от кашон с надпис, написан с маркер: "Пернишки брикел за Пеевски". "Трябва му и винкел", изкрещя тя, след като попита кой е собственикът на медията, която й задава въпрос и той не е Пеевски. Гневна е. В очите й има искри. Енергията й не позволява на тялото й да стои постоянно на едно място и докато говори се движи наляво-надясно.


До Валентина са нейни съграждани. Те недоволстват срещу решенията на правителството да възобнови дебата за АЕЦ "Белене", тютюнопушенето на публични места, а връх било назначението на Делян Пеевски днес. "За един месец успяха да изгубят кредита си на доверие", крещи Велизар Миланов - мъж на средна възраст, който е бил и деен участник на протестите през 1989г.


Полицията в нито един момент не сложи щитовете си и не предприе никакви действия.


Къде сме утре? 


е въпросът, който започва да се появява към края на протеста.


А какъв ще е ефектът, ако има ефект? Нови избори? Но за кого ще гласуваме...са други от въпросителните, които се чуват в тълпата. Няма отговор, защото за голяма част от хората тук няма алтернатива.


Повече от час след края на протеста в групата във "Фейсбук" започва да се обсъжда какво е продължението и статусът на събитието е променен - за събота в 18:30 часа на същото място. Един от участниците е споделил снимка, с разпечатано на лист А4 обяснение за какво е на площада - "не става дума нито за ляво, нито за дясно, нито за която и да е политическа сила. Сега говорим за нормалните хора срещу мафията". 


В крайна сметка, въпреки дъждът, затъмнението, умората, остана надежда. Че има смисъл и истински ценности, за които борбата ще продължи. Както пише на един сякаш уморено, подпрян след 21 часа на "Орлов мост" плакат - "Мафията си има правителство, дали си има народ, зависи и от нас".


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK