Делян Пеевски: Мога да помогна на държавата си

Делян Пеевски при избирането му за шеф на ДАНС

© Юлия Лазарова

Делян Пеевски при избирането му за шеф на ДАНСРешението го взех след поканата на премиера, защото смятам, че имам дълг към държавата, и защото съм убеден, че България се нуждае от много решителни действия в момента. Смятам с моите дългогодишни познания във всички сфери на управлението, че мога да помогна на държавата си. Нямам друг мотив да приема този пост". Така отговаря Делян Пеевски на въпрос защо е искал да оглави ДАНС в интервю в съботния брой на вестник "Преса".


От началото на разговора става ясно, че той се случва около час след бързия му и изненадващ избор в парламента в петък сутрин и че новият председател на най-голямата структура за сигурност в страната вече се е настанил в кабинета си, срещнал се е с предшественици и директори и ще работи и през уикенда. Това е може би първото интервю на Пеевски, който винаги е избягвал публичносттта, но от старта на новия парламент вече няколко пъти влезе в общественото внимание с острите си реплики към бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. В него той коментира бъдещата си работа в ДАНС, първите си задачи, качествата си и мотивите да оглави агенцията. Пеевски заявява, че оттук нататък в новата си позиция вече няма да прави политически коментари и отказва да изяснява споровете с Цветанов и с какво е бил разочарован от бившия премиер Бойко Борисов. Ето какво коментира по другите теми в интервюто в "Преса":


За ДАНС: Плюсовете за работата ми - ще бъдат за хората, ако има минуси - ще са само за мен

"Първите действия са стабилизиране на бюджета на държавата, пресичане на контрабандата и ДДС измамите", обявява приоритетите си Делян Пеевски, като обяснява, че това ще се случи "с преустановяване на тези дейности и сваляне на всякакви чадъри от тези схеми. Няма да има чадър за никого. Повярвайте ми! Гарантирам го".
Той казва, че огромната власт, съсредоточена в агенцията след промените, които скоростно бяха направени в Закона за ДАНС "ще бъде използвана изцяло в полза на българския народ. Ако сбъркам, ще си понеса отговорността. Дошъл съм тук по своя воля да си свърша работата, не действам с подставени лица, както се твърдеше. Плюсовете в работата ми ще бъдат плюсове за хората, ако има минуси - ще са само за мен" .


"Няма да позволя никой да ме използва. Ще работя единствено за България, защото смятам, че държавата го заслужава. Хората са изключително бедни, измъчени от всичко, което се е случвало досега. И търсят надежда. Надявам се с нашите действия да им дадем тази надежда - че нещата в България вече ще се развиват по различен начин", обещава още вече бившият депутат от ДПС.


Той изразява учудване защо бившите управляващи се притесняват и не приемат, че промяната е "за добро за държавата. Тя е с цел да може да се изчисти корупцията, да се спре изцяло контрабандата в държавата, да се спрат всички ДДС схеми, да се напълни хазната, за да могат хората да живеят по-добре. Моите действия са насочени само към това. Ако хазната се напълни и икономиката тръгне, надявам се хората да бъдат доволни. Ако не се случи - ще бъда виновен само аз."


За публичността на ДАНС: Няма да крия нищо от медиите

Делян Пеевски обещава абсолютна публичност на работата на агенцията и че "завесата ще се открива само на базата на данни и документи". 


За мотивите си: Аз съм изключително привързан към държавата си

В интервюто Пеевски твърди, че Пламен Орешарски му е предложил постта преди няколко дни. "Премиерът ми каза, че е поел огромна отговорност, заложил е целия си авторитет, за да промени България и да я изведе от кризата със своите икономически и финансови познания. Каза ми, че има нужда в новата служба от човек, който познава добре управлението на държавата и всичко случващо се в нея, за да може да се прекъсне връзката държава-престъпност. Заяви ми, че би ме поканил за този пост, ако имам желанието и куража да си създам тези проблеми с назначаването ми."


Уточнява също, че "не мислих дълго. Разбрах и го почувствах вътрешно, че го дължа на държавата."


За реакцията на президента: Нека да види как работя

Изборът на Пеевски изненада и депутатите на БСП, и някои на ДПС, и дипломатическите мисии. Предизвика и категорична реакция на президента, че настояване парламентът да преразгледа решението си.


"Той не е видял нищо от моите действия, за да може да съди. Нека президентът да види как работя и от позицията си на държавен глава да прецени дали е правилно или грешно това назначение", отговаря Пеевски на въпрос за реакцията на Росен Плевнелиев. 


За протестите: Организирани са от тези лица, които се притесняват от назначението ми 

Пеевски обяснява "мога да кажа, че има много проблеми в държавата, че има изкуствено напрежение, което се създава в момента чрез активизиране на престъпни групи, които са имали определени взаимовръзки с предишни управляващи. И това ще стане ясно на базата на документите." Това е версията, която е представяна и на депутатите от БСП, когато в петък сутрин им е казано, че ще изберат депутата от ДПС за шеф на ДАНС. Станишев и Орешарски са обяснявали в група, че се готвят протести от криминални структури, за да бъде свалено правителството и затова трябва да изберат Пеевски, който ще се справи с Борисов и ГЕРБ.


Самият той приема, че недоволството срещу него е организирано и режисирано: "Смятам, че това не е реакцията на обикновените хора, а на уплашените, които се страхуват, че цялата истина за всичко, което са правили, ще излезе наяве. Защото не може да има адекватна реакция, без хората да видят какво правя."


И дори за протеста в петък, който започна като спонтанно събитие във "Фейсбук", събра в него над 50 000 потвръдили участие, а на протеста в София над 10 000, Пеевски твърди: "Всички тези протести са провокирани и организирани от тези лица, ясно ги видяхте, да не ги посочвам поименно, които се притесняват от това назначение."


"Не съм предавал, преди да ме предадат"


Избраният скандално за шеф на ДАНС казва, че семейството му притежава медии и разказва още, че обича да работи ("намирам смисъла в самия си живот от това да работя и да постигам"), че не се страхува за живота си (и че "когато човек е добър и върши това, което трябва, има някой отгоре, който го пази"), че не търси реваншизъм и че бил отмъстителен само, когато нещо ощетява държавата и народа. Делян Пеевски заявава още "винаги, като съм казвал нещо, съм си държал на думата. Никога никого не съм предавал, преди да ме предадат."


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK