Пеевски в писмо: Готов съм парламентът да отмени избирането ми (обновена)

Делян Пеевски

© Георги Кожухаров

Делян ПеевскиПриех да изпълнявам отговорностите на председател на ДАНС в името на гражданите, обществото, държавата. Пак в тяхно име, съм готов да приема Решение на 42-то Народно събрание, с което да се отмени Решението за избирането ми. Това заявява Делян Пеевски, който вчера изненадващо беше избран от парламента за председател на ДАНС, предаде "Фокус", позовавайки се на писмо от него, изпратено до агенцията (вижте надолу пълния текст).


В писмото си Пеевски отбелязва, че


умишлено не е подписал акта за встъпване в длъжност
и е готов да приеме решение на парламента, с което да се отмени избирането му.


Твърдението му, че не е встъпил в длъжност предизвиква веднага нови въпроси. От интервю в днешния брой на вестник "Преса" стана ясно, че веднага след избора му в парламента, той е отишъл в новия си кабинет на председател  в ДАНС, срещнал се е с бившия шеф и директори и казва, че "започвам работа веднага. Държавата не чака". Пеевски обяснява в интервюто, че ще работи и в събота, и в неделя. Не е ясно, ако официално не е встъпил в длъжност, с какъв статут са били действията му вчера и защо всъщност, ако обявява, че ще работи, не поема поста официално. В петък следобед, в новата си роля, той се срещна и с главния прокурор Сотир Цацаров и с вътрешния министър Цветлин Йовчев и тримата набелязаха приоритети срещу престъпността и насрочиха работно заседание в понеделник. 


Знаели ли са главният прокурор Сотир Цацаров и вътрешният министър Цветлин Йовчев, че той не е бил встъпил в длъжност? От източници в държавното обвинение, "Дневник" научи, че Цацаров не е знаел за това до днес.


Със споменаването на факта, че не е встъпил в длъжност, Пеевски явно казва, че


няма как да подаде оставка


и прехвърля решението отново на парламента.


Заради промените в Закона да ДАНС, които също бяха скоростно приети от Народното събрание през последните две седмици, повечето юристи, които "Дневник" търси за коментар, помолиха първо да се запознаят с всички детайли около процедурата по избор на шеф на службата и тогава да коментират какво трябва да се случи в следващите дни, за да бъде отменено решението. Според Закона за ДАНС, мандатът на председателя може да бъде прекратен "по негово искане" (оставка), при смърт или след изтичане на мандата му.


Това се случва с молба от председателя на ДАНС за неговото предсрочно освобождаване, която трябва да бъде внесена до министър-председателя Пламен Орешарски, който от своя страна да вкара искането за разглеждане в парламента, обясни пред "Дневник" адвокатът от "Програма достъп до информация" Александър Кашъмов. От писмото на Пеевски не става ясно дали той е отправил подобно искане до Орешарски. По същество парламентът ще може да преразгледа решението си за назначаването на новия шеф на ДАНС само ако има такава молба.


Официална реакция на премиера Пламен Орешарски се появи към четири часа след писмото на Пеевски, като той заяви, че приема оттеглянето му, разговарял е със Сергей Станишев и Лютви Местан и ще предложи нов шеф на ДАНС.


Трудов договор с премиера


По повод изявлението на Пеевски, че той "неслучайно не е подписал акта си за встъпване в длъжност", Кашъмов заяви: "Според закона за държавната администрация, директорите на държавни агенции се назначават от министър-председателя. С последните изменения в закона се променя характеристиката му (бел.ред. там е записано, че председателят на ДАНС се избира по предложение на премиера от парламента)", смята още Кашъмов. Той уточни, че след избора от Народното събрание, клетвата и подписването на клетвения лист (всичко това се случи за 15 минути в петък) следва премиерът и директорът на ДАНС да подпишат трудов договор. "За да отправи искане до Орешарски, Пеевски трябва да сключи подобен договор и след това премиерът ще може да депозира искане до Народното събрание за прекратяване мандата на председателя на ДАНС".


Според първите коментари, Делян


Пеевски не може да се върне като депутат


ако изборът му бъде отменен. Защото с клетвата, която положи като председател на ДАНС вчера в парламента (той подписа и клетвен лист), се прекратява мандата му като народен представител. При клетва актът на встъпване в длъжност (за който се казва, че не е подписан) на другата позиция има само удостоверително значение, обясняват юристи.   


Според чл. 68 от Конституцията "народните представители не могат да изпълняват друга държавна служба или да извършват дейност, която според закона е несъвместима с положението на народен представител" и само "народен представител, избран за министър, прекъсва пълномощията си за времето, през което е министър" и може да се върне после в парламента.


Възможно е управляващите да отменят решението си от петък за избор на Пеевски и така да се опитат да отменят и последиците, произтичащи от него, допускат юристи. 


Дългото мълчание на управляващите, след като Пеевски заяви, че е готов да приема да отменят избора му, според някои се тълкува, като търсене на юридическите възможности, случилото се в петък да бъде представено, като процедура, която не е финализирана и той да се завърне на пъвия ред на депутатските банки.


Capital.bg пише, че "едно е сигурно – ако Делян Пеевски подаде оставка или изборът му бъде отменен той няма как да се върне като народен представител, защото в Изборният кодекс изрично е записано, че местата в парламента се пазят само за депутати, които са избрани за министри. Няма как Делян Пеевски да бъде едновременно депутат и председател на ДАНС. На практика с поведението си синът на Ирена Кръстева се опитва да прави това, което от осем години прави в съдебната система - да пази мястото си като следовател, докато е ту зам.-министър, ту депутат. Този път обаче Пеевски се опитва да бъде едновременно народен представител, следовател и председател на ДАНС".


Бърза и безпрецедентна реакция


Избирането на Пеевски за председател на Държавна агенция "Национална сигурност" предизвика разногласия в БСП, дипломатически реакции, категорична позиция на парламента, а в социалните мрежи бяха организирани спонтанни протести, които събраха вчера пред Министерски съвет в София и пред общините в редица градове над 10 000 души. За днес също беше насрочен протест, който ще се проведе, въпреки изявлението на Пеевски.


Вчера 19 неправителствени организации и други публични личности, предложиха как да се излезе от ситуацията - в четири стъпки от парламента.


Първо да се изчака обнародване на новия Правилник за организацията и дейността на Народното събрание (ПОДНС), в чийто проект е предвиден текст на парламентарна процедура, която включва проверка и публично изслушване на кандидатите за висши държавни длъжности. След това да приеме решение, с което отменя избора на Председател на ДАНС, да организира нов избор, съгласно приетата парламентарна процедура и да гласува отново.


Това е пълният текст на публикуваното писмо:


"Приех да изпълнявам отговорностите на председател на ДАНС в името на гражданите, обществото, държавата. Пак в тяхно име съм готов да приема Решение на 42-то Народно събрание, с което да се отмени Решението за избирането ми. Този акт е израз на общата отговорност – моята, на премиера Пламен Орешарски и на председателите на БСП и ДПС г-н Сергей Станишев и г-н Лютви Местан.


За мен властта не е самоцел. Неслучайно още не съм подписал акта за встъпване в длъжност. Убеден съм, това е характеристика на новото управляващо мнозинство. Ние поехме отговорността за управлението в името на публичния интерес след 4 години власт на лица с криминален генезис от подземието. За тях властта е самоцел. Извън нея те се чувстват несигурни. Боят се от неизбежните разкрития. Наясно са, че времето, отредено за новото управление, е техният най-голям бич. Затова тръгнаха по пътя на деструкцията и се прицелиха в мен, защото знаят, че съм човек, който може да им противостои ефективно.


Кабинетът Орешарски има право на кредит на доверие, за да реализира реформите в правосъдието и вътрешния ред и да изведе страната от блатото на престъпното управление. Ако в името на този най-висш национален интерес е необходимо председателят на ДАНС да бъде професионалист от кариерата, аз съм достатъчно доблестен да приема с вътрешна убеденост това.


Противно на системното натоварване на публичния ми образ с безпочвени и незаслужени съмнения, аз имам мъжката си съвест да заявя, че нищо и никой не стои по-високо от националната сигурност на България.


Делян Пеевски"


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK